JOHAN VAN GRINSVEN

WANDELEN: Om de noord

Een tip voor wie niet bang is voor een paar wandelkilometers. Start bij het Noorderbos in Tilburg-Noord (Kalverstraat) bij wandelknooppunt 21 en volg daarna de knooppunten 27-56-54-16-20-98-90-6-10-67-8-21. Circa 14 kilometer. Met Noorderbos, dan door bos en weiland naar Loon op Zand, dwars door het dorp naar de overkant van de Midden-Brabantweg in de richting van De Moer, bij het Gedenkbos linksaf richting Huis ter Heide, dan langs Het Blauwe Meer en via De Spinder weer naar het Noorderbos. Dan heb je echt van alles gezien.

loonopzand

WANDELEN: Wijkevoort

Heden waren we wel in velden en wegen te bekennen. Om precies te zijn in het buitengebied van Tilburg en Gilze, het zogeheten werklandschap Wijkevoort. Gestart op de carpoolplek naast het Tango-tankstation aan de Nerhoven, pal naast de Burgemeester Letschertweg nabij Gilze. Vanaf wandelknooppunt 95 naar 93 en de verdere route als op het kaartje aangegeven. Zo'n 13 kilometer, in de louterende zon.
Langs onder meer Het Wijckermeer, Hultense Leij, een hertenboerderij, Klein Tilburg, golfterrein Prise d'Eau, tal van boerenbedrijven en via binnenwegen naar Gilze en daar dwars doorheen terug naar de carpoolparkeerplaats.
In het gezelschap van Brabants Dagblad-oudgedienden Will Roestenburg en Lauran Wijffels. Samen bijna 200 levensjaren, maar geen krimp gegeven, ondanks de 13 kilometer.
Voor alle zestigplussers: er staan onderweg genoeg uitrustbankjes...

wijckevoort

WANDELEN: De Nieuwe Leij & het woonlandschap

Een uitermate gevarieerde wandelronde vanaf de Kempenbaan in Tilburg-Zuid (carpoolplaats achter Bastionhotel) via het mooie Leijpark, langs de nieuwe Leij, safaripark Beekse Bergen, binnendoor over zandpaden en buitengebiedweggetjes naar Goirle (Heeshoek, Oostplas) weer retour naar Tilburg. Met laatste stop bij De Leijhoeve, dat zich 'woonlandschap' noemt.
Ruim 15 kilometer, met het traject langs de Tilburgseweg als enige wat drukkere stuk (auto's en fietsen). Gesterkt door enkele anecdotes van oud-collega Rinus van der Heijden van het Brabants Dagblad. Die we langs de Nieuwe Leij in Tilburg tegenkwamen.
Nieuwe Leij_kaartje

Drie Ajacieden bij Willem II (1984)

Wie wat bewaart, die heeft wat...
In het prille begin van mijn vaste dienstverband bij Het Nieuwsblad van het Zuiden (augustus 1984) was ik enkele weken door de stadsredactie in Tilburg uitgeleend aan de sportredactie. En schreef ik onder meer enkele artikelen over Willem II; de club was het seizoen ervoor gedegradeerd uit de eredivisie. Op een Willem II-pagina voor de start van het nieuwe seizoen diverse interviews van de hand van sportchef Ton van Esch, met toenmalig voorzitter Wim Groels en de trainer van toen, Jan Notermans.
Ik mocht drie nieuwe spelers spreken: Edwin Bakker (19 jaar), Ulrich Wilson (20) en Winston Haatrecht (20). Drie oud-Ajacieden. De eerste twee speelden één seizoen bij Willem II, Haatrecht twee seizoenen.
De zoon van Edwin Bakker speelt inmiddels bij Paris Saint Germain.

ajacieden

Bananen, Berry en Batman

Verzamelaars hebben me altijd getrokken. Ze hebben namelijk nagenoeg altijd een leuk menselijk verhaal te vertellen, zeker voor een journalist. Ik heb er heel wat gesproken. Van een schatbewaarder van het Tilburgse carnaval tot een verzamelaarster van alles wat met bananen te maken heeft. En soms had ik mazzel. Want een prettig gestoorde Batman-fanaat uit Tilburg heeft in Waalwijk een kantoorboekhandel. Dus kon ik Berry van Noije in twee verschillende edities voor het voetlicht brengen. Ook al was het met een tussenpoos van veertien jaar.
Berry, die ik al voor 1985 leerde kennen, is in zijn The Read Shop in winkelcentrum De Els al weer enkele jaren de enige verkoper van de publicaties van Uitgeverij Baard & Kale in Waalwijk.


berry 1999batmanberry1985

Zomergasten anno 1987

De 'Waterparel van Tilburg' wordt het Piushavengebied nu genoemd. Zie de serie over de Piushaven in de Tilburgse editie van het Brabants Dagblad. Terwijl het havengebied tot voor pakweg tien jaar een heuse gribus was. Maar Tilburger Louis Houët, toen hoofd Publieke Werken van de gemeente (en ontwerper van de Reeshof), zag de potentie van dit gebied 33 jaar geleden al in! Interessant om met de kennis van nu terug te lezen...

(En nu weten we ook waar de VPRO de titel van het zomerse zondagavondprogramma vandaan heeft.)

ZOMERGASTEN 87

Stadsgezicht anno 1987

De Tilburgse redactie van het Brabants Dagblad kent al vele jaren een 'Stadsgezicht', een collega die in de papieren krant en op de website verslag doet van wat er allemaal gebeurt in de Tilburgse binnenstad. Maar zoals zo vaak, herhaalt de geschiedenis zich. Want zie wat Het Nieuwsblad van het Zuiden al in 1987 publiceerde…> Lees meer...

Dat was het (2)

Maar gelukkig hebben we de foto's nog…. Een selectie van foto's die ik onder werktijd heb gemaakt.> Lees meer...

Koningsdag in Tilburg

35 collega's van het Brabants Dagblad hebben een huzarenstukje verricht tijdens #Koningsdag in #Tilburg. Voor krant, digitale en sociale media. Hulde!
Nog eens nakijken en -lezen? Klik hier!
Schermafbeelding 2017-05-06 om 18.49.28

Jammer

Jammer dat Ed Schilders stopt als columnist van de editie Tilburg van het Brabants Dagblad. Hij verzorgde 25 jaar lang eens in de week een bijzonder Tilburgs hoekje in onze courant.

Schoolreisjes

Het was al weer een hele tijd geleden dat een verhaal van mijn hand aanleiding gaf tot discussie in de lokale politieke arena. Op initiatief van de gemeenteraadsfractie van GroenLinks in Tilburg is ’Als het schoolreisje kopzorgen geeft’ besproken in een raadscommissie. Goed om te weten dat verhalen in onze krant ook op deze wijze maatschappelijk relevant zijn. Het resultaat van de discussie: de wethouder van onderwijs gaat met scholen rond de tafel zitten en over schoolreisjes en de betaalbaarheid ervan praten. Ook al heeft zij daar feitelijk niets over te zeggen; het is nu eenmaal de verantwoordelijkheid van de scholen voor voortgezet onderwijs.

image

Spraakmakend in Tilburg

Het ging zo hard met de boeken in de reeks InTilburg van Gianotten Printed Media dat de lokale boekhandels begonnen te steigeren. Tien titels in amper anderhalf jaar is ook een straf tempo in een toch bescheiden markt voor boeken over de Tilburgse historie. De boeken zaten elkaar in de verkoop in de weg en dus gaat Gianotten het tempo waarin ze worden uitgegeven iets omlaag schroeven.
Van de andere kant: het tiende boek is weer erg leuk en smaakt dus naar meer. De titel: Het gesprek van de dag. Auteur is Tilburger Marcel de Reuver. Hij beschrijft in het boek allerlei spraakmakende gebeurtenissen in Tilburg tussen het einde van WO II en de eeuwwende. Voorbij komen onder meer de overval op de Amro-bank in 1965, het lands­kampioenschap van Willem II in 1955 en het koninklijk jubileum in 1973. Maar ook de pokkenepidemie, de brand bij V&D en de sluiting van het dierenpark aan de Bredaseweg. Gebeurtenissen die nog steeds in het geheugen van veel Tilburgers staan gegrift. Het boek biedt Tilburgers van middelbare leeftijd en daarboven veel stof om herinneringen op te halen.
De volgende uitgave in deze serie verschijnt in mei en gaat over volkstuinen in Tilburg.

Vergeten vergeten poolheld

De geschiedenis her­haalt zich. Lang was oud-Tilbur­ger Sjef van Dongen vergeten in de stad waar hij zijn jeugd door­bracht. Terwijl hij toch een heuse heldenstatus had, omdat hij in 1928 in het onherbergzame Spits­bergen (‘de witte hel’) een koene poging deed om enkele gestrande Italiaanse poolreizigers van een wisse dood te redden. Van Don­gen was wereldnieuws.
De Eindhovense filmmaker Frans Mouws herontdekte het verhaal van Sjef van Dongen (1906-1973, zijn ouders kwamen uit Waal­wijk) en werkte twee jaar aan een lange documentaire over de oud-Tilburger, later een verzets­held, burgemeester en Twee­de-Kamerlid. Die productie is af en wordt in het hele land ver­toond. Behalve in Tilburg. Daar kan Mouws geen vertoner vin­den. Een contact met Cinecitta liep spaak. Mouws: „Normaal krijg ik geld voor een vertoning, daar moet ik betalen”. Dat is in­derdaad de gebruikelijke gang van zaken als iemand de zaal af­huurt, maar met Cinecitta valt te praten over een andere construc­tie, aldus een woordvoerster.
Mouws wil in ieder geval de film kosteloos ter beschikking stellen aan eenieder die de documentai­re wil draaien. Hij heeft ook een bioscoopversie laten maken.

Dit bericht in Brabants Dagblad leverde Mouws meerdere reacties op, onder meer van Heemkundekring Tilborch. Mouws heeft nu - 12 december - goede hoop dat de documentaire toch in Tilburg te zien zal zijn.

Monarh en meer

En alweer een nieuw restaurant in Tilburg: Monarh, in het voormalige missiehuis van De Rooi Harten aan de Bredaseweg. De nieuwe eetzaak zit aan de bovenkant van de markt, vertelde de uitbater aan mijn collega Bas Vermeer. Monarh was de aanleiding om voor het Brabants Dagblad een verhaal te maken over het toegenomen aantal restaurants in Tilburg. Een heuse inhaalslag (meer en diverser) op culinair gebied, menen de deskundigen. Dit verhaal staat zaterdag 28 november prominent in de Tilburgse editie van het Brabants Dagblad. Dat één Tilburgse onderneming belangen heeft in negentien horecazaken in de stad was voor mij ook nieuw…
En voor wie het aanbod in Tilburg nog niet gevarieerd genoeg is: er wordt gezocht naar een geschikte lokatie voor een Iraans restaurant. Smakelijk lezen!

200 vellen over poep en pies

De Tilburgse schrijver Ed Schilders is gespecialiseerd in obscure onderwerpen, volgens mij al zijn hele leven lang. Zo schreef hij al eens over de voorhuid van Jezus. Zijn nieuwste boek, vandaag uitgekomen, is een bonte collectie anekdotes, wetenswaardigheden, liedjes en gedichten over poep, pies en winderigheid. Het boek heet 'Ik kan het niet langer houden’ en telt 200 pagina’s, die grotendeels over Tilburg gaan. Schilders - grote man achter de gevarieerde culturele website Cubra - schrijft onder meer over de Kruikenzeiker, beerputten, paardenpoep, riolering, het woordenboek van de onderkant, de wereld van het kind en dieren en hun uitwerpselen. Alles door Schilders in de afgelopen decennia verzameld 'uit luimige doch smaakvolle bronnen'. Zo leert de lezer dat het woord 'menschenwater' vroeger werd gebruikt om urine aan te duiden en dat 'privaatstoffen' voor poep en pies stonden. En dat de huidige Hoogtestraat vroeger niet voor niets Poepesteeg werd genoemd.
Het boek kost 15 euro en is deel 9 in de reeks In Tilburg van Gianotten Printed Media. Die uitgever heeft deze aardige serie in amper een jaar opgebouwd.

Geheime gesprekken

De afgelopen twee weken heb ik twee geheime gesprekken gevoerd. Om heel andere redenen, of toch ook weer niet. Het eerste was met de nieuwe stadsprins van Kruikenstad (Tilburg). Op de avond dat hij werd gepresenteerd (11-11) was er geen ruimte voor dat gesprek, dus werd het enkele dagen eerder gearrangeerd. Het tweede interview onder embargo was met rector magnificus Philip Eijlander van de Universiteit van Tilburg. Die kon ik twee dagen spreken voordat hij zijn vervroegde aftreden bekend zou maken. In beide gevallen zou er meteen na de bekendmaking van het nieuws geen ruimte voor een serieus gesprek zijn. Dus ging het Brabants Dagblad in dat embargo mee. Hoewel het nooit went: als journalist interessant nieuws vernemen en dat met eigen instemming niet wereldkundig maken. Maar door er mee in te stemmen kon BD in de krant wel een beter verhaal brengen. En via BD.nl werd het nieuws toch gebracht op het moment dat het embargo verviel.
Er zijn heel wat organisaties en personen die menen dat ze een embargo eenzijdig op kunnen leggen. Dat is niet zo: een embargo hoort een tweezijdige afspraak te zijn. En media gaan er zeker niet klakkeloos in mee. Maar af en toe wel, soms zelfs twee keer in twee weken…

'Universiteit' in Den Bosch

Als een groot gemis werd het door chauvinisten in Den Bosch gevoeld: geen eigen universiteit en die donderse steden Tilburg en Eindhoven wel. Hebben degenen die Den Bosch als navel van de wereld beschouwen toch een beetje hun zin gekregen: de Universiteit van Tilburg en TU Eindhoven gaan samen een ’dependance’ beginnen in Den Bosch. In die internationale opleiding draait alles om het zeer hedendaagse fenomeen data science.
Op de voorpagina van de krant.

Zonnehof geopend

Het is gewoon toeval dat ik een paar verhalen heb gemaakt in en over zorgcentra. Met enkele collega’s heb ik eerst drie dagen in Het Laar in Tilburg gewerkt en deze week stond de opening van het nieuwe Zonnehof op de rol. Omdat ik een verhaal heb gemaakt tijdens de bouw van het Tilburgse woonzorgcentrum, was het logisch dat ik nu weer ging kijken hoe planning en werkelijkheid zich daar verhouden. Heel goed, zo bleek.

De rafelrand van Tilburg

BD-collega Joke Knoop maakt een fijne zomerserie over de Koningshoeven, de rafelrand van Tilburg. Ze spreekt met veel bewoners van die straat in de zoom van de stad. De reeks roept veel reacties op. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk een e-magazine van haar verhalen en die reacties komt.

BD op locatie in Het Laar (2)

Drie dagen werken op locatie in Servicecentrum Het Laar in Tilburg was journalistiek zeer de moeite waard. Een klein team van de Tilburgse redactie van het Brabants Dagblad heeft er enkele mooie verhalen kunnen maken. Daarnaast hebben we met veel bewoners en medewerkers gesproken over de krant en dagelijks ongeveer honderd gratis kranten uitgedeeld.
> Lees meer...

Een persoonlijke noot

Een tweede persoonlijke bijdrage over de wateroverlast in Tilburg-Noord staat vandaag in het Brabants Dagblad. Of liever: over de nasleep ervan. ’En steeds maar weer vegen, stoffen, soppen, poetsen en stofzuigen’.

Alles voor de baas

Alles voor de baas! Terwijl mijn woning maandag onder water kwam te staan en ik moest hozen, kon ik tussen de bedrijven door via Twitter en BD.nl toch verslag blijven doen. Participerende journalistiek, maar gezien de ellende van een bak water in huis, had dat voor mij in dit geval niet echt gehoeven.
image
Zo zag onze straat er maandag 28 juli uit. Helaas was het water ook in mijn woning gelopen.

Markant pand

De havo-afdeling van het Sint Odulphuslyceum in Tilburg heeft vanaf komend schooljaar de beschikking over een eigen pand: Noordhoekring 182. Al even fraai van architectuur als het hoofdgebouw op nummer 99 in de straat. Het gebouw (voorheen: politiebureau, Tehatex en Hogere Textielschool) is van binnen flink aangepakt en aangepast aan de eisen die in deze tijd aan een school worden gesteld. Omdat de havo van het Odulphus met een nieuw concept is gestart, zijn de eisen daar op afgestemd.
Blikvanger in het pand is een nieuw groot raam in de zijgevel aan de kant van de Korte Schijfstraat. Het levert vanuit de school een tableau vivant op de stad op. Werkelijk prachtig deze vondst van architect Ton Vissers van Architectenburo 37B in Heeze.

Ook gij Brutus?

Jazeker, ook ik heb mijn bijdrage geleverd aan de tsunami aan publicaties over het fenomeen Roy Donders, huispakkenmagnaat uit Tilburg. Niet voor het eerst trouwens: al eerder schreef ik over de verhuizing van zijn winkel Rojami naar het Pater van den Elsenplein in Tilburg-Zuid (’Roy als reddende engel’. Glitterkoning Roy Donders praat inmiddels niet meer met het Brabants Dagblad; hij wordt afgeschermd door zijn management en zijn intimi. Acht, als hij zelf al iets zegt dan is het dat hij niks mag zeggen van RTL. Ook daarvoor geldt: Ook gij Brutus?

Wereldtop

Peter Stigter uit Tilburg is uitgegroeid tot een van de bekendste catwalkfotografen ter wereld. Ik ken en volg hem al vanaf het begin van zijn loopbaan, toen hij ook voor het Brabants Dagblad werkte. Sindsdien heeft hij zijn werk naar een bijzonder hoog niveau getild, wat ook moet als je werkt voor opdrachtgevers als Los Angeles Times, Wall Street Journal, Toronto Star, Fashion Magazine, Vogue, Elle, Glamour, de Volkskrant en grote modemerken als Calvin Klein, Tommy Hilfiger en G-Star. Om er maar een paar te noemen.
image> Lees meer...

Carin kookt

Carin Zandbergen is in het dagelijks leven rector van het Mill-Hillcollege in Goirle. Aan die baan heeft ze ongetwijfeld haar handen vol. Toch heeft de Tilburgse nog tijd over voor hobby’s, waarvan koken er een is. Sinds 1988 kookt ze tijdens elk groot voetbaltoernooi waaraan het Nederlands elftal meedoet op de speeldag van Oranje een gerecht uit het land van de tegenstander. Ze vertelt er uiterst smakelijk over in de krant van vandaag. Een voorproefje staat op de website van het Brabants Dagblad.

image

Tilburg en WO I

Grenzeloos Tilburg heet een veelzijdig project dat tussen 1 augustus en eind november dit jaar plaats heeft in Tilburg. Allerlei organisaties ’herdenken’ zo de turbulente jaren 1914-1918 in Tilburg. Organisatoren zijn onder anderen Petra Robben en Ronald Peeters van Stadsmuseum Tilburg, het leukste museum zonder eigen huisvesting in Tilburg. Op de rol staan onder meer de publicatie van een boek, lezingen, een fietsweekeinde en veel meer. Het programma is hier te vinden.
Deze week verschijnt een artikel over het programma Grenzeloos Tilburg in het Brabants Dagblad (zie hieronder), als vervolg op een eerder verhaal over dit initiatief. Dat eerste artikel stond enkele maanden geleden in de Tilburgse editie van het Brabants Dagblad.

Sterrenklas

Twee verschillende verhalen op de extra onderwijspagina’s van vandaag in het Brabants Dagblad. En toch draaien ze om hetzelfde: talentontwikkeling. In De Rooi Pannen in Tilburg kunnen vmbo-leerlingen met een talent voor tekenen en schilderen dat verder ontwikkelen in de Sterrenklas. In het Odulphuslyceum, ook in Tilburg, kunnen vwo-leerlingen met een wiskundeknobbel kiezen voor het Econasiumprogramma.

Verkiezingskoorts 5

Een mooie dag was het, op pad voor BD peilt door. Ik heb vandaag veel interessante gesprekken gevoerd, over politiek en heel veel meer. Het is een bijzondere opdracht om op eigen houtje stad en regio te mogen doorkruisen om de verkiezingskoorts te peilen. Vrij, zonder vaste agenda. Mensen reageren enthousiast op dit initiatief van de krant; sommigen hebben de aankondiging ervan in het Brabants Dagblad zien staan. De medewerking is nagenoeg overal optimaal. Ook al sta ik steeds onaangekondigd op de stoep.> Lees meer...

Verkiezingskoorts 3

Het was in ieder geval een geanimeerd debat hedenmiddag in Midi in Tilburg. Daar kruisten dertien van de veertien Tilburgse lijsttrekkers de degens, tijdens het Grote Lijsttrekkersdebat van Tilburg Debatstad en Brabants Dagblad. Alleen Hans Smolders van LST had zich afgemeld.
midiserieuzezaak> Lees meer...

Verkiezingskoorts 2

En ik schrok gisteren al op het moment dat ik mezelf op de website van de krant zag staan..... Dertig jaar werk ik bij de krant dit jaar, maar nog nooit stond ik met mijn kop op de voorpagina. Mag ook de laatste keer zijn. En nee, dat is geen valse bescheidenheid.
image

Maar gelukkig sta ik niet alleen.

image

Verkiezingskoorts

Deze week ben ik druk bezig geweest met een uitgebreid verhaal over kinderopvang in Tilburg en omgeving. Tussendoor kwam de vraag of ik volgende week een paar dagen door Tilburg en omgeving wil toeren om over de verkiezingen te berichten. En dan onder meer via onze website en Twitter te berichten over mijn ervaringen. Lijkt mij een leuke ervaring, dus: ja. Maar eerst dat verhaal over de kinderopvang nog schrijven, ook nog enkele mensen interviewen over het Econasium en een dagje vrij. Dus die klus verdween ook meteen weer naar mijn achterhoofd. Daarom verraste het mij om mezelf vanavond ineens te zien figureren op onze website.
Afijn, u bent vanaf nu gewaarschuwd.
Ik ook trouwens.

image

Onderwijspagina

Internationalisering in het Odulphuslyceum en de nieuwbouw van de Cobbenhagenmavo. Twee Tilburgse middelbare scholen staan prominent op de onderwijspagina vandaag.

De Toermalijn verdwijnt

De evangelische basisschool De Toermalijn in Tilburg moet sluiten. Dat is het gevolg van problemen bij de overkoepelende stichting Voor Evangelische Scholen (sVES) in Amsterdam. > Lees meer...

Geen bingo maar blues

Biljarten of bingoën, daar gaan de senioren van de toekomst niet warm voor lopen. Wel voor de blues. Of  jazz. Rootsmuziek, classic rock of een singer-songwriter mag ook. Maar niet alleen daarom start John Maes een maandelijks cultuurpodium in de Tilburgse wijk Reeshof: Heyhoef-Backstage. Ook om een beetje culturele leven in de brouwerij te brengen van de wijk waar 42.500 mensen wonen. Zodat wijkbewoners eens een keer niet naar het centrum van de stad hoeven voor hun vermaak. En trouwens: zijn initiatief was alleen in oorsprong gericht op hippe senioren, maar is inmiddels breder getrokken. Heyhoef-Backstage is vooral gericht op dertigplussers. Vanaf september elke maand een keer. Te beginnen op 20 september met King Of The World. Inderdaad: een bluesband.
Lees binnenkort meer in het Brabants Dagblad, editie Tilburg.

Nieuwe Cobbenhagenmavo

De eerste lessen in het nieuwe gebouw van 2College Cobbenhagenmavo in Tilburg worden dinsdag 11 maart gegeven. De dag ervoor mogen de leerlingen alvast een uurtje komen wennen. Vandaag kreeg ik een rondleiding van vestigingsdirecteur Ronald Verschuren en mavo-teamleider Niek de Cock. De eerste indruk: het pand van RoosRos Architecten is zowel van buiten als van binnen opvallend.> Lees meer...

En daar sta je dan....

En daar sta je dan, met z’n allen. Op een dubbele pagina bijeen gebracht. Als promotie van de lezersavond die plaats heeft op dinsdag 28 januari in Le Midi in Tilburg. Vanaf 19.30 uur kunnen lezers kenbaar maken wat ze van de krant vinden. Wij schotelen hen een programma voor met vermaak en informatie. > Lees meer...

In dienst van het goede doel

Marian Eberson uit Tilburg werkte negen jaar achter de schermen van Villa Pardoes in Kaatsheuvel; voor dat goede doel haalde ze miljoenen binnen. Sinds drie jaar is zij actief voor het landelijke Sterrenfonds, dat onder anderen Frans Bauer als ambassadeur heeft. Voor een keer staat ze zelf in het spotlicht, in de Tilburgse editie van het Brabants Dagblad. > Lees meer...

Het Jaar 013

Op de valreep van Het Jaar 013 in Tilburg blikte het Brabants Dagblad terug op dit fenomeen, met culturele duizendpoot Frank van Pamelen, de bedenker ervan. Dat gebeurde aan de hand van vijf stellingen, die ook vijf anderen voorgelegd kregen. Onder wie burgemeester Eric Vos van Turnhout (014). Veel lof en ook wat opbouwende kritiek. Meerdere geïnterviewden vonden dat de organisatie van Het Jaar 013 meer gebruik had kunnen maken van sociale media.

Eenvoudige woorden en Nwe Liefde

In tijden dat het alleen lijkt te gaan over oorlog, strijd, cri­sis en bezuinigingen, is het een ver­kwikking om woorden als liefde en mededogen te horen. De Nwe Lief­de Tilburg zoekt naar ‘de nieu­we taal en beelden van barmharti­ge liefde’. Morgen presenteert de jonge club een bundel met honderd verha­len: ‘Eenvoudige woorden, simpe­le gebaren’. Ter inspiratie en om te laten zien dat er meer is in de wereld dan egoïsme en eigenbe­lang. In die fraaie bundel vertellen hon­derd verschillende Tilburgers in­nemend over ‘de liefde van alle da­gen’.
De Nwe Liefde Tilburg is een pro­ject van dertien Tilburgse instel­lingen en houdt zich bezig met ‘liefde en goedheid.”
De presentatie van ‘Eenvoudige woorden, simpele gebaren’ is mor­gen vanaf 15 uur in De Nwe Vorst aan de Willem II-straat. Het boek is vanaf volgende week voor 12 eu­ro te koop in lokale boekhandels.

Kleinste school

De islamitische basisschool Inaya aan het Rosmolenplein is niet langer de kleinste basisschool van Tilburg. De eer gaat naar een nieuwe school in deze stad. Binnenkort een reportage in de Tilburgse editie van het Brabants Dagblad.

Koning Willem II


Het was voor mij een interessante werkweek, met onder meer onderwerpen als de opening van het academisch jaar in de Universiteit van Tilburg, het keurmerk van de NVAO voor Fontys Hogescholen, een heuse cyberaanval op het netwerk van de UvT en een bezoek aan Ronald Peeters van Stadsmuseum Tilburg, het museum dat wel een collectie maar geen eigen gebouw heeft. Wat Peeters een koning zonder land maakt, ware het niet dat hij ook verantwoordelijk is voor het Peerke Donders Paviljoen en Vincent’s tekenlokaal. En er komt een derde ’herinneringsplek’ bij, in mfa De Poorten aan de Hasseltstraat. Lees er komende week alles over in de Tilburgse editie van het Brabants Dagblad.
Het gesprek levert inspiratie op voor enkele bijdragen in het Brabants Dagblad. Het eerste verhaal staat er vandaag in. Vijf historische Tilburgse stukken zijn binnenkort in de wereldberoemde Hermitage in Sint Petersburg te zien. Toch frappant: hier staan ze in een depot of hangen ze aan de muur van het kantoor van Peeters, onzichtbaar voor het grote publiek, terwijl ze interessant genoeg zijn voor de grote Hermitage, goed voor 2,5 miljoen bezoekers per jaar. Een van de drie Tilburgse schilderijen die naar Rusland gaan, is zelfs uitverkoren om op de omslag van de Russische catalogus van de expositie over
Willem II en Anna Paulowna te prijken. Waarom er nog altijd geen Willem II-kamer in het oude paleis-raadhuis is ingericht, is mij trouwens een raadsel….
Altijd een plezier om met Ronald Peeters om de tafel te zitten. Weinig anderen zijn zo fanatiek en tegelijkertijd zo creatief met de Tilburgse historie bezig als hij. Altijd weer weet hij te verrassen met bijzondere projecten. Voor 2014 heeft hij weer enkele spraakmakende evenementen in voorbereiding.

Wie waakt er in de regio?

Geen daden, maar woorden. Vooralsnog dan toch, als het over de zorgwekkende toekomst van de nieuwsvoorziening in de regio gaat. Zo heeft het Stimuleringsfonds voor de Pers samen met de Vrije Universiteit en Hogeschool Utrecht maar liefst drie onderzoeken uitgevoerd naar de regionale nieuwsvoorziening. De resultaten ervan worden op dinsdag 3 september gepresenteerd in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. In het eerste onderzoek is gekeken naar de waakhondfunctie van de lokale journalistiek. In het tweede is gekeken in hoeverre zelfstandige lokale nieuwssites een aanvulling kunnen vormen in regio’s waar kranten en zenders verdwijnen. En dan is ook nog onderzocht welke behoefte mensen hebben aan lokaal nieuws.
In Tilburg wordt op woensdagmiddag 18 september gediscussieerd over de toekomst van de regiojournalistiek. Daar heeft burgemeester Peter Noordanus het afscheid van Brabants Dagblad-redacteur Hans Rube - die 34 jaar aan de krant verbonden is geweest - aangegrepen om een mini-symposium te houden over het belang van lokale journalistiek.
Dit openbare debat heeft plaats in de Oranjezaal van het Tilburgse stadhuis, van 16.00 tot 19.00 uur.

Zomaar een dag

Zomaar een dag aan het werk. Met heel verschillende onderwerpen: de renovatie van de kantoorcomplexen van de gemeente Tilburg, de eerste afgestudeerden van de Johan Cruyff University Tilburg en een onderzoek naar parabels in de christelijke en joodse traditie. Wie zegt dat journalistiek niet afwisselend is? Zaterdag 06 juli te lezen op pagina 1, 2 en 3 van het Tilburgse regiokatern in het Brabants Dagblad. Met een veel-kleiner-dan-anders-clubje collega’s acht interessante pagina’s vol nieuws- en achtergrondverhalen uit Tilburg en omstreken gemaakt. Geen komkommertijd.

Laatste onderwijspagina's

De laatste onderwijspagina’s voor het zomerreces liggen in de editie Tilburg van het Brabants Dagblad. Met dit keer uitgebreide bijdragen over de Partnerschapschool en het domotica-appartement dat in de School voor Gezondheidszorg van ROC Tilburg is gerealiseerd.

Blok bezoekt Berkel-Enschot

Minister Stef Blok (VVD, Wonen) was vanmiddag op bezoek in Berkel-Enschot waar een proefproject werd gepresenteerd over energiebesparingen. Voor het Brabants Dagblad was ik bij deze presentatie. Met zoveel betrokken partijen, subsidies en garanties, zou je bijna denken dat het project wel moet slagen…
Ik hoorde iemand vertellen dat hij uit betrouwbare bron had gehoord dat Blok een hele saaie man is. Daar bleek in Berkel-Enschot weinig van.
Lees over het bezoek van Blok in het Brabants Dagblad van dinsdag 25 juni, editie Tilburg
minister-blok

Nieuwe vmbo-school Tilburg

De tweewekelijkse onderwijspagina’s staan vandaag grotendeels in het teken van een nieuwe vmbo-school die na de zomer in Tilburg van start gaat: Vakcollege Tilburg. Het is een fusieschool, die ontstaat na het samengaan van De Vakschool en MBC Economie en Groen, officieel op 1 augustus. Verder twee initiatieven die bewijzen dat alcohol en colleges wel samengaan, het nieuwe aanbod van de Seniorenacademie en een bijzonder onderzoeksproject van de Universiteit van Tilburg. Als vanouds completeert de rubriek ’IK studeer’ de pagina’s.
De volgende onderwijspagina’s (op 3 juli) zijn meteen de laatste die voor de zomervakantie verschijnen.

IKC en niet Bruce Springsteen

In 1974 meldde de Amerikaanse muziekjournalist Jon Landau: ’I’ve seen the future of rock’n’roll and it’s name is Bruce Springsteen’. Legendarische woorden. Ik moest er aan denken nadat enkele mensen me verzekerden dat de toekomst van opvang en onderwijs het Integrale Kindcentrum is. De gemeente Tilburg is begonnen aan een proef met acht IKC’s. In de komende twee jaar moet een ’Tilburgs model’ ontstaan.

De Rooi Harten

Rooi Harten_TI
Het voormalige missiehuis de Rooi Harten aan de Bredaseweg in Tilburg heeft vanaf dit weekeinde nieuwe bewoners. Het grote complex gaat ongeveer veertig (studenten)kamers en -studio’s bevatten. De eerste bewoners zijn in hun nieuwe woning getrokken. De vier particuliere eigenaars hebben inmiddels zo’n 4,5 miljoen euro in de aankoop, aanpassing en renovatie van het voormalige klooster gestoken. In de kloostertuin komen 57 woningen, die worden gebouwd door Van der Weegen uit Tilburg. Verder komen er bedrijfsruimten in het complex.
Zaterdag 1 juni staat een groot verhaal over de Rooi Harten in de editie Tilburg van het Brabants Dagblad.

Social sofa

De duizendste social sofa wordt morgen onder de lindeboom op de Heuvel in Tilburg geplaatst. Mooie plek, hier zijn zeven jaar geleden de eerste 23 bengskes ook gepresenteerd. Die mozaïekbanken zijn bedacht en in de eerste jaren uitgevoerd door de artisteke Karin Bruers. „Om de sociale kilte in Tilburg te bestrijden”, zegt Bruers. Ofwel: om mensen weer met elkaar aan het buurten te krijgen. Sinds vijf jaar heeft reïntegratiebedrijf Cardan uit Tilburg de productie overgenomen. Social sofa is een bedrijf geworden. Inmiddels staan er meer bengskes buiten (775) dan binnen (225) Tilburg. Tot in China toe. Ik lever een bijdrage aan een productie over de social sofa’s; unieke producten waaraan vaak bijzondere verhalen gekoppeld zijn. Ook dat is Tilburg….
Alleen vraag ik me regelmatig af of veel mensen de banken wel zien als straatmeubilair; het lijkt er op sommige plekken op alsof er nooit iemand op zit. Misschien zijn ze te zeer vermomd als kunstobject?

Op de fiets lesgeven

Lesgeven terwijl hij fietst van Istanbul naar Tilburg. Frans van Puijenbroek (64) gaat het over enkele weken doen. Voor het goede doel en 'om het af te leren', want de geschiedenisleraar van 2College Jozefmavo in Tilburg gaat met pensioen. Van Puijenbroek fietst niet voor niets van Istanbul naar Tilburg. Zo kan hij dwars door Europa pedaleren en daarmee ook dwars door de geschiedenis van Europa gaan. Zijn uitgebreide lessen plaatst de Tilburgse leerkracht op een blog op internet.
Lees meer over Frans van Puijenbroek in de editie Tilburg van het Brabants Dagblad van woensdag 24 april.

De Nieuwste School

De Nieuwste School in Tilburg heeft zijn soms roerige verleden afgeschud. Definitief, zegt algemeen directeur Maria Michels. „We zijn inmiddels een gevestigde naam in Tilburg en ver daarbuiten. Onze groei zet zich steeds sterker door.” 
Zo begint een lijvig artikel over
De Nieuwste School in de Tilburgse editie van het Brabants Dagblad van donderdag 18 april. Het gaat onder meer over anders leren, verklaringen voor de sterke groei van de school en flipping the classroom. Lees het hele verhaal in het Brabants Dagblad.

Kleinste basisschool van Tilburg

De kleinste basisschool van Tilburg is vandaag officieel geopend. Inaya aan het Rosmolenplein in Tilburg telt elf leerlingen. Dat zijn er zes maar dan het aantal kinderen waarmee het schooljaar in augustus werd begonnen. Inaya is een particuliere basisschool, dus zonder financiering van de overheid. De islamitische school biedt elementen van zowel Jenaplan- als Montessori-onderwijs. Tijdens het officiële deel van de opening hield pedagoge Hadiya van Moorselaar - ze werkt als docent bij Fontys Hogeschool Pedagogiek - een lezing over islamitisch onderwijs. Ze heeft daar onderzoek naar gedaan, in 2010. Van Moorselaar vindt onder meer dat moslims naar een islamitische school moeten gaan om later als zelfbewuste volwassenen te kunnen participeren in de Nederlandse samenleving. Zoals ook kinderen van bijvoorbeeld streng-gereformeerde of katholieke ouders naar een eigen school moeten gaan. Eigenlijk pleit ze voor een nieuwe verzuiling van het Nederlandse (basis)onderwijs.

Brabants Dagblad, zaterdag 13 april 2013

Wat de wereld verdient

Mooie titel voor een ministeriële nota: Wat de wereld verdient. Gemaakt onder de verantwoordelijkheid van minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Het budget voor ontwikkelingssamenwerking gaat op termijn met 1 miljard euro omlaag en dat zal uiteraard grote gevolgen hebben. Maar ook kleine.
Zo bestaat er vanuit Tilburg al lang een scholenband met Matagalpa in Nicaragua. In Tilburg hebben diverse scholen in een kwart eeuw veel geld opgehaald waarmee aan de andere kant van de wereld scholen en klaslokalen zijn gebouwd, leermiddelen aangeschaft en waardoor het mogelijk is gemaakt dat kinderen die anders niet naar school konden toch onderwijs hebben gekregen. En waar in Tilburg veel mensen - jong en oud - heel wat van opgestoken hebben. Vanuit Tilburg kon zoveel gedaan worden omdat alle bedragen die hier ingezameld werden door de landelijke organisatie Hivos werden verdubbeld. Die bonus wordt nu hoogst onzeker. En dus ook de slagkracht van de Tilburgse vrijwilligers die zich voor hun medemens in Matagalpa inzetten.
Geld en principes, het blijft een bijzondere combinatie…

Fatale zoen

Een zoen kost een oudere docent van het Koning Willem II College in Tilburg zijn baan. Omdat hij die kus ongevraagd gaf op de mond van een leerlinge. Die hij ook al enkele keren ongewenst intiem had omhelsd. Omdat het meisje meerderjarig is, ontloopt hij strafrechtelijke vervolging. Vandaag met diverse schoolleiders uit deze regio gesproken over de omgang van leraren en leerlingen, wat mag wel en wat niet, de veranderde moraal sinds de jaren zeventig, de gevaren van sociale media en wat schoolleiders in dit soort gevallen kunnen en moeten doen. > Lees meer...

Avans

Avans Hogeschool is een groot Brabants onderwijsinstituut, met een kortere historie onder die naam - sinds 2004 - dan ik dacht. Ik trof vandaag persvoorlichter Eric van Gennip in de Avans-vestiging in Tilburg. Dat is met zo’n 2.000 studenten de kleine Avans-locatie. Den Bosch (11.000) en Breda (13.000) zijn groter. Avans omvat negentien academies en 54 opleidingen. En toch, waarschijnlijk door die relatief kleine vestiging in Tilburg, wordt Avans in deze stad vaak beschouwd als het kleine broertje (of zusje zo u wilt) van Fontys. Wat met bovengenoemde studentenaantallen niet terecht is, ook al telt Fontys zo’n 14.000 studenten meer.

Terug in de tijd

Vandaag voor her eerst sinds 25 jaar weer in de B&W-vleugel van de gemeente Tilburg geweest. Voor een interview met onderwijswethouder Marieke Moorman, Charles Dams van scholenstichting Tangent en Silvana van Ginneken, beleidsmedewerkster gemeente Tilburg. In die vleugel op de tweede verdieping van het stadhuis kwam me nog amper iets bekends voor. Gelukkig maar, anders zou de tijd er wel erg stil hebben gestaan. Nog wel aanwezig: de portrettengalerij van oud-burgemeesters. In mijn beginjaren op de stadsredactie van Het Nieuwsblad van het Zuiden was Henk Letschert burgemeester. Het eerst jaar Gerrit Brokx heb ik ook nog meegemaakt. Ik herinner me wethouders Hans Krosse, Jan Timmermans, Ben Lambers, Ad Driessen en Peter van Hassel… En later onder anderen Ruud van Eijkeren en Wim Dijkstra. Zo ver terug dus.

Zelfgenoegzaamheid

Zelfgenoegzaamheid is fnuikend en niet alleen in de journalistiek. Maar toch: de BD-redactie in Tilburg heeft een goede week achter de rug. Met in de krant veel nieuws, goede achtergrondverhalen en reportages en fraaie foto’s van de fotografen van Persburo Van Eijndhoven in Tilburg. En dan ook nog een website die veel snel nieuws en de nodige aanvulling bood. En, als altijd: het weblog Stadsgezicht van Rik Goverde en Bas Vermeer. We zijn niet zelfgenoegzaam, maar wel een beetje trots. Ook al hebben we gewoon ons werk gedaan.

Beatrix College

Het Beatrix College in Tilburg blijft maar groeien. Ieder jaar komen er meer nieuwe leerlingen bij dan afgestudeerden de school in de Reeshof verlaten. Zo’n 2.300 leerlingen telt de openbare middelbare school inmiddels. Daarmee is het Beatrix College de grootste school in Tilburg en verre omgeving, als de diverse scholen van 2College tenminste niet als één school worden geteld. Een grote opgave van het Beatrix College is ondanks de omvang van de school toch klein te bijven. Ik heb er gisteren, dinsdag 19 maart, een dagje rondgelopen en met rector, leerkrachten en leerlingen gepraat voor een verhaal in het Brabants Dagblad. Enkele uitspraken van rector Niek Bootsma kunnen tot de nodige discussie leiden, vermoed ik. Over enkele dagen in de Tilburgse editie van het Brabants Dagblad.

Niek Bootsma_Beatrix

Wederopbouwmonumenten 3

Minister Jet Bussemaker heeft vandaag de nationale lijst van waardevolle bouwwerken uit de jaren 1959-1965 officieel bekend gemaakt. En Tilburg is daarop goed vertegenwoordigd. Maar dat kon het Brabants Dagblad enkele weken geleden al melden. Tilburg staat op plek vijf van de hofleveranciers, na Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Arnhem, dankzij het NS-station, de schouwburg, het oude deel van de Universiteit van Tilburg en de kapel in de Kapelhof. Morgen een uitgebreid verhaal over dit onderwerp in de editie Tilburg van het Brabants Dagblad.
De Raad voor Cultuur moet zich nog uitspreken over deze lijst. Dus definitief is de status als rijksmonument van de vier Tilburgse bouwwerken nog niet. De bekrachtiging ervan kan nog wel een jaar duren. En dan moeten de eigenaren van de panden niet in het geweer komen tegen die monumentale status.
In het BD niet alleen aandacht voor de nationale lijst, maar ook voor een top 40 die de Tilburgse projectgroep Naoorlogs Erfgoed heeft gemaakt van belangrijke panden uit de wederopbouwjaren. Daarop staan verrassende bouwwerken, zoals de Katterug en maycrete woningen in de Bokhamer in Tilburg. De hele lijst staat op de website
bd.nl. Lees en verwonder u.

Katinka Lampe

Beeldend kunstenares Katinka Lampe komt uit Tilburg, maar woont al weer jaren in Rotterdam. Katinka Lampe exposeert tot en met 20 april in Ron Mandos Gallery, Prinsengracht 20, 1016 HJ Amsterdam. De expositie heet: DO YOU LIKE ME NOW? Hieronder een van de vele schilderijen die daar te zien zijn.

image

Wederopbouwmonumenten 2

Veel opgestoken vandaag van een aantal bevlogen Tilburgers en een Randstedeling over mijn eigen stad. Het ging over gebouwen uit de periode van de wederopbouw, na de Tweede Wereldoorlog dus. Dat gesprek was letterlijk en figuurlijk een blikopener. Frappant dat een vertrouwde woonomgeving toch steeds weet te verrassen…

Rockacademie

De forse bezuinigingen in de culturele sector lijken de kansen op werk in die zo broodnodige hoek van de samenleving aanzienlijk te verminderen. Dat blijkt in ieder geval mee te vallen voor de afgestudeerden van de Rockacademie in Tilburg, onderdeel van Fontys. De opleiding heeft in februari een onderzoek gehouden onder afgestudeerden. Daaruit blijkt dat 80 procent binnen zes maanden kan rondkomen van zijn of haar werk. Dat is een mooie score. Maandag 11 maart meer hierover in de editie Tilburg van het Brabants Dagblad. Samen met een verhaal over The Inside Out Showcase van de Rockacademie, een kruising tussen een festival, een open dag en een promotie-evenement. Maar wel zelf georganiseerd door studenten. Het was gisteren te doen in 013 in Tilburg; in 22 verschillende optredens lieten studenten van de opleiding zien wat ze aan talent in huis hebben. De kenners dichten Isabelle Amé een grote toekomst toe.

Speeltuinen

De eerste speelvoorzieningen verschenen tijdens de industriële revolutie, in de steden. De kinderen moesten af en toe uit de bedompte woningen gelokt worden, veelal omdat ze door wat beweging gezonder bleven en dus harder konden werken in de fabrieken. Die eerste speeltoestellen werden gemaakt van hout en buizen; het waren veredelde turntoestellen. Sindsdien is er veel veranderd. De speeltuin werd gemeengoed en bedoeld om te spelen. Maar de samenleving sloeg door en probeert elk risico uit te bannen als het om speelvoorzieningen gaat. Het verzet daartegen groeit. Deze wijsheid heb ik van een bekende ontwerper van speeltuinen, die bijna in mijn achtertuin werkt. Een interview met hem staat op woensdag 6 maart in het Brabants Dagblad, editie Tilburg. Aanbevolen voor ouders van jonge kinderen.

Kinderopvang

Het gaat bar slecht in de kinderopvang, zoveel is me na een dag gesprekken voeren en documentatie lezen duidelijk. En bar slecht is dan nog eufemistisch uitgedrukt ook. Het afgelopen jaar hebben in het hele land rond de 8.000 van de 80.000 medewerkers in deze sector hun baan verloren. De vraag naar kinderopvang is massaal ingestort, vanwege de crisis en de vermindering van de kinderopvangtoeslag door de overheid. Kinderopvang als arbeidsmarktinstrument, in de sector worden ze er erg boos over. Een achtergrondverhaal - met enkele lichtpuntjes - staat in de Tilburgse editie van het Brabants Dagblad van dinsdag 26 februari.

Schooldays in Artlife

De kop luidt: Oude klassenfoto Van Gogh als inspiratiebron. En de eerste alinea’s gaan zo: Neem een klassenfoto van Vincent van Gogh uit het schooljaar 1866-1867. Stuur die per post naar kunstenaars in de hele wereld en vraag of ze met de foto als inspiratiebron een kunst­werk maken en dit via de post re­tourneren. Het resultaat: honder­den bijdragen - mail art - en een expositie, Schooldays in Artlife. Die fascinerende tentoonstelling is tot 15 maart te zien in het Ko­ning Willem II College in Til­burg. En laat dat nu de school zijn die door de jonge Van Gogh werd bezocht, al heette die toen nog de Rijks HBS Koning Willem II. En laat dat ook de school zijn waar initiatiefnemer Toon Joosen (65) uit Chaam decennia lang docent beeldende vorming was. Hij be­gon zijn kunstproject in 1991, van­wege het 125-jarige bestaan van de school en reanimeerde het twee jaar geleden. Met als resul­taat een hele nieuwe postlading kunst, afkomstig uit meer dan veertig landen, van Japan tot Ita­lië en Canada.> Lees meer...

Koning Willem II College

Ik moet erkennen dat ik vanmiddag aardig in verwarring was in het Koning Willem II College in Tilburg. Vanwege de nieuwbouw. Nieuw hoofdgebouw, nieuw bijgebouw, andere entree. Maar gelukkig staat de oudbouw nog achter de nieuwe blokkendozen. Met de oude lokalen, de bekende fotogalerij met oude glorie (foto's van de rectoren), de plaquette van Van Gogh in de trappenhal, de oude aula met podium, het borstbeeld van Willem II uit de tijd van de rijksscholengemeenschap aan de Ringbaan Oost. Ook het kunstwerk voor het gebouw aan de Tatraweg is nog prominent present. Vroeger vonden we dat maar een bonk roest, vandaag leerde ik dat het een toegangspoort is, tot kennis of het echte leven, al naar gelang je de school in of uit gaat... > Lees meer...

Wederopbouwmonumenten

Tilburg wordt een echte wederopbouwmonumentenstad. Alleen al om het woord moet je het willen zijn, maar dat terzijde. Op 18 maart brengt de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed een (tweede) advies uit over waardevolle en kenmerkende panden en ander erfgoed uit de naoorlogse periode. Het eerste advies ging over de periode 1945-1958, het komende over het tijdvak 1959-1965. En het ziet er naar uit dat Tilburg goed vertegenwoordigd zal zijn op die nieuwe nationale lijst van wederopbouwmonumenten: met vier panden en dat is op een totaal van honderd een achtenswaardige score. Het gaat om de schouwburg, de universiteit, het centraal station en de kapel Onze Lieve Vrouwe ter Nood in het centrum van de stad. En dat is nog maar het topje van de ijsberg in Tilburg, menen mensen die er voor doorgeleerd hebben. Mijn collega Toine van Berkel zette mij op het spoor van twee deskundigen op dit gebied. Een derde ken ik al langer dan vandaag (of gisteren): Ronald Peeters van onder meer Stadsmuseum Tilburg en Het Geheugen van Tilburg. Als geen ander kleurt hij de historie van Tilburg in en dat al vele, vele jaren lang.
Mijn verhaal over wederopbouwmonumentenstad Tilburg staat in de Tilburgse editie van het Brabants Dagblad van zaterdag 16 februari.

Wat die landelijke erkenning Tilburg gaat brengen, is nog volstrekt onbekend…

Dag kleine school

Is er nog toekomst voor kleine scholen? Als ik de Onderwijsraad mag geloven, niet echt. De raad heeft vandaag een advies aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs overhandigd waarin wordt gepleit om alle scholen met minder dan honderd leerlingen op te doeken. Nu ligt de wettelijke ondergrens nog op 23 leerlingen. De raad zelf heeft het over een ingrijpende maatregel en stelt een overgangsfase tot 2019 voor. Woordvoerster Cindy Rouwhorst van de Onderwijsraad gaf via de telefoon een uitgebreide en hout snijdende toelichting op het standpunt van de raad. Het gaat de raad om zaken als kwaliteit, de juiste sociale omgeving voor kinderen en professionaliteit van het schoolteam. En ook wel om geld en rendement. Toch zal het in de discussie die nu ongetwijfeld gevoerd gaat worden niet alleen om zakelijke argumenten gaan, maar ook om emoties. Welk plaats wil nu zijn eigen school verliezen, ook al is het een kleine school? Of liever: zeker als het een kleine school is. Verder lijkt het mij in deze tijd van economisch malheur en zware ingrepen in de begroting van het Rijk een wezenlijk gevaar dat het advies van de Onderwijsraad wordt gezien als een mogelijkheid om fiks te snijden in het onderwijsbudget van de overheid.
Mijn collega’s Erik van Hest en Jasper Harthoorn hebben vandaag reacties gevraagd bij teamleden van kleine en als het aan de Onderwijsraad ligt bedreigde scholen in de regio van het Brabants Dagblad, editie Tilburg.

Klik hier voor het hele advies.

Cobbenhagenmavo

Het is crisis in de bouw, dat mag voor niemand nog nieuws zijn. Het team van de Cobbenhagenmavo in Tilburg werd woensdag 13 februari hardhandig met de neus op dit feit gedrukt. De aannemer van de nieuwbouw van de school, de BVR Groep uit Roosendaal, heeft surseance van betaling gekregen van de rechtbank. Een bewindvoerder is aangesteld om te redden wat er te redden valt. En dat terwijl pas vorige week het feestelijke startsein is gegeven voor de nieuwbouw aan de Gershwinstraat in Tilburg. Schooldirecteur Ad Poulisse van 2College voelt zich dan ook overvallen door de feiten, zo zegt hij in het Brabants Dagblad van donderdag 14 februari.
En nu maar afwachten hoe het verder gaat voor de school.

Talenten

Naar mijn gevoel hebben de leerlingen met de spreekwoordelijke rugzakjes jarenlang bovenmatig aandacht gekregen in het onderwijs. Maar er is een duidelijke kentering gaande. Uitblinken mag schijnbaar weer. Het ongenoegen over de zesjescultuur wordt al jarenlang geventileerd, maar nu krijgen talenten ook daadwerkelijk meer ruimte. En applaus. Scholen willen weer excelleren. In mijn eerste week als onderwijsredacteur van het Brabants Dagblad (editie Tilburg) ben ik onder meer bezig geweest met een bericht over de enige officiële excellente school in ons verspreidingsgebied, het Beatrix College in Tilburg. En ook heb ik een nieuwsverhaaltje geschreven over het Koning Willem II College in Tilburg dat meer de wetenschappelijke kant opgaat om zo vwo-leerlingen beter voor te bereiden op de universiteit. De school heeft een charter van de WON-akademie ondertekend. 2College Durendael ging in deze regio het Willem II voor in deze samenwerking. „Het is mooi om te zien dat talentvolle leerlingen die zich verveelden op de basisschool zich bij ons helemaal ontpoppen”, zegt een coördinator van Durendael in Oisterwijk. Dit laatste bericht is te lezen in het Brabants Dagblad van donderdag 14 februari, editie Tilburg.
Ik vermoed dat de komende jaren nog veel initiatieven ontplooid worden in het onderwijs voor de beter presenterende leerlingen. Het lijkt mij dat die groep, naast de grote middenmoot en de leerlingen die extra aandacht nodig hebben, wel toe was aan extra aanbod.

Gemeentearchief Waalwijk

Waalwijk gaat zijn eigen gemeentearchief verliezen, zoveel lijkt wel duidelijk na een gesprek met de verantwoordelijk wethouder Henk Heuverling. Deze week staat een artikel in de editie De Langstraat over het archief en digitalisering. In de gesprekken die ik hierover gevoerd, viel mij op dat er heel verschillend gedacht wordt over de noodzaak tot schaalvergroting. Ook in de regio De Langstraat, waar twee archieven zijn, in Waalwijk en in Heusden. Ik hoop dat er nog een levendige discussie op gang komt over het voornemen om het Waalwijkse archief onder te brengen in Den Bosch, Tilburg of Heusden, want dat debat is nog niet gevoerd sinds de coalitiepartijen in Waalwijk hebben besloten dat het archief elders ondergebracht moet worden.

Afscheid van Rob Oostelbos

Tilburg heeft vrijdag 4 maart definitief afscheid genomen van Rob Oostelbos (53), bekend stadsverslaggever van het Brabants Dagblad. Dat gebeurde in het crematorium in Tilburg. Rob stierf aan longkanker. De aula van het crematorium was te klein om alle belangstellenden te kunnen herbergen. Het tekent de persoon en de manier van werken van Rob. Het centrum van Tilburg was zijn habitat, niet alleen als verslaggever. Hij woonde er en zocht er zijn ontspanning. Betrokken schreef hij over tal van zaken, van politiek tot horeca. Zijn netwerk was enorm groot; dat kon zo groeien mede door zijn innemende persoonlijkheid en zijn journalistieke kwaliteiten. Alle aspecten van persoon en professie kwamen in de zonder uitzondering bevlogen toespraken heel herkenbaar voor iedereen voorbij tijdens de afscheidsbijeenkomst. Dat maakte het afscheid van Rob persoonlijk, indrukwekkend en troostrijk voor alle aanwezigen. Het is misschien een cliché, maar daarom niet minder waar: Rob zal zeer gemist worden door velen.

Lees hier het in memoriam dat Nico Snels schreef bij het overlijden van Rob Oostelbos

Presentatie 'Oog op de wereld'

De presentatie van het boek 'Stan Storimans - Oog op de Wereld' heeft donderdag 8 januari - de veertigste geboortedag van Stan - plaatsgevonden in het Huis van de Wereld in Tilburg. Ongeveer tachtig personen - familie, vrienden en naaste collega's van Stan - waren hierbij aanwezig.
Bij de perspresentatie een dag later waren zo'n twintig vertegenwoordigers van radio, televisie en schrijvende pers aanwezig. Het boek over RTL-cameraman Stan Storimans (1969-2008) heeft inmiddels geleid tot een stroom aan publicaties. Zie hiervoor de pagina
Oog.