JOHAN VAN GRINSVEN

Zomaar een dag

Zomaar een dag aan het werk. Met heel verschillende onderwerpen: de renovatie van de kantoorcomplexen van de gemeente Tilburg, de eerste afgestudeerden van de Johan Cruyff University Tilburg en een onderzoek naar parabels in de christelijke en joodse traditie. Wie zegt dat journalistiek niet afwisselend is? Zaterdag 06 juli te lezen op pagina 1, 2 en 3 van het Tilburgse regiokatern in het Brabants Dagblad. Met een veel-kleiner-dan-anders-clubje collega’s acht interessante pagina’s vol nieuws- en achtergrondverhalen uit Tilburg en omstreken gemaakt. Geen komkommertijd.

Avans

Avans Hogeschool is een groot Brabants onderwijsinstituut, met een kortere historie onder die naam - sinds 2004 - dan ik dacht. Ik trof vandaag persvoorlichter Eric van Gennip in de Avans-vestiging in Tilburg. Dat is met zo’n 2.000 studenten de kleine Avans-locatie. Den Bosch (11.000) en Breda (13.000) zijn groter. Avans omvat negentien academies en 54 opleidingen. En toch, waarschijnlijk door die relatief kleine vestiging in Tilburg, wordt Avans in deze stad vaak beschouwd als het kleine broertje (of zusje zo u wilt) van Fontys. Wat met bovengenoemde studentenaantallen niet terecht is, ook al telt Fontys zo’n 14.000 studenten meer.

Vertrek topman Fontys

Marcel Wintels (Drunen, 1963) maakte vanochtend bekend dat hij aan het einde van dit jaar vertrekt als voorzitter van het College van Bestuur van Fontys Hogescholen. De Tilburger is de topman van Fontys sinds medio 2008. Het nieuws van zijn onverwachte vertrek - geen conflict binnen Fontys en Wintels heeft ook geen andere baan - hadden we snel op onze website en werd in de loop van de dag diverse malen geactualiseerd. In de middag kreeg ik Wintels aan de telefoon en lichtte hij zijn korte schriftelijke verklaring toe. Daarvan heb ik een uitgebreid nieuwsbericht gemaakt voor pagina 2 van het Brabants Dagblad en een vervolgbericht voor de Brabant-pagina van de krant. Het is een voorbeeld van de huidige werkwijze van Brabants Dagblad: nieuws snel digitaal brengen en de volgende dag uitdiepen in de papieren krant.
Wintels heeft een intensief jaar achter de rug. Als saneerder bij Amarantis om deze onderwijsgroep na wanbestuur van een smadelijke ondergang te redden. Wat lukte. Daarnaast als kandidaat voor het partijleiderschap van het al bijna even zieltogende CDA. Een poging die mislukte. En dan ook nog eens als voorzitter van het KNWU-bestuur dat aanhoudend worstelt met dopingschandalen, net als de rest van de wielerwereld. Een karwei waarmee Wintels nog lang niet klaar is. En ondertussen moest hij ook nog eens een van de grootste onderwijsinstituten van Nederland leiden, zo’n 40.000 studenten, 4.000 medewerkers en een budget van ruim 330 miljoen per jaar. En dan heb ik het nog niet eens over de vele nevenfuncties van Wintels ’uit hoofde van zijn functie’. Toch meldt Wintels dat hij niet stopt bij Fontys omdat al dat werk zwaar op hem drukt. Waarom hij dan wel vertrekt? Ik vind zijn argumentatie verrassend. Lees het zelf in het Brabants Dagblad van vrijdag 15 maart.

Rockacademie

De forse bezuinigingen in de culturele sector lijken de kansen op werk in die zo broodnodige hoek van de samenleving aanzienlijk te verminderen. Dat blijkt in ieder geval mee te vallen voor de afgestudeerden van de Rockacademie in Tilburg, onderdeel van Fontys. De opleiding heeft in februari een onderzoek gehouden onder afgestudeerden. Daaruit blijkt dat 80 procent binnen zes maanden kan rondkomen van zijn of haar werk. Dat is een mooie score. Maandag 11 maart meer hierover in de editie Tilburg van het Brabants Dagblad. Samen met een verhaal over The Inside Out Showcase van de Rockacademie, een kruising tussen een festival, een open dag en een promotie-evenement. Maar wel zelf georganiseerd door studenten. Het was gisteren te doen in 013 in Tilburg; in 22 verschillende optredens lieten studenten van de opleiding zien wat ze aan talent in huis hebben. De kenners dichten Isabelle Amé een grote toekomst toe.