JOHAN VAN GRINSVEN

KESSELS

Het oudste voorwerp in het nieuwe museum KESSELS - Muziek Instrumenten Tilburg komt niet uit de collectie Kessels. Het is een messing tamboer waarop naar het schijnt getrommeld is tijdens de Slag bij Waterloo in 1815. Een kogelinslag in de tamboer zou een stille getuige kunnen zijn van de strijd. kessels2> Lees meer...

Koning Willem II


Het was voor mij een interessante werkweek, met onder meer onderwerpen als de opening van het academisch jaar in de Universiteit van Tilburg, het keurmerk van de NVAO voor Fontys Hogescholen, een heuse cyberaanval op het netwerk van de UvT en een bezoek aan Ronald Peeters van Stadsmuseum Tilburg, het museum dat wel een collectie maar geen eigen gebouw heeft. Wat Peeters een koning zonder land maakt, ware het niet dat hij ook verantwoordelijk is voor het Peerke Donders Paviljoen en Vincent’s tekenlokaal. En er komt een derde ’herinneringsplek’ bij, in mfa De Poorten aan de Hasseltstraat. Lees er komende week alles over in de Tilburgse editie van het Brabants Dagblad.
Het gesprek levert inspiratie op voor enkele bijdragen in het Brabants Dagblad. Het eerste verhaal staat er vandaag in. Vijf historische Tilburgse stukken zijn binnenkort in de wereldberoemde Hermitage in Sint Petersburg te zien. Toch frappant: hier staan ze in een depot of hangen ze aan de muur van het kantoor van Peeters, onzichtbaar voor het grote publiek, terwijl ze interessant genoeg zijn voor de grote Hermitage, goed voor 2,5 miljoen bezoekers per jaar. Een van de drie Tilburgse schilderijen die naar Rusland gaan, is zelfs uitverkoren om op de omslag van de Russische catalogus van de expositie over
Willem II en Anna Paulowna te prijken. Waarom er nog altijd geen Willem II-kamer in het oude paleis-raadhuis is ingericht, is mij trouwens een raadsel….
Altijd een plezier om met Ronald Peeters om de tafel te zitten. Weinig anderen zijn zo fanatiek en tegelijkertijd zo creatief met de Tilburgse historie bezig als hij. Altijd weer weet hij te verrassen met bijzondere projecten. Voor 2014 heeft hij weer enkele spraakmakende evenementen in voorbereiding.

De Rooi Harten

Rooi Harten_TI
Het voormalige missiehuis de Rooi Harten aan de Bredaseweg in Tilburg heeft vanaf dit weekeinde nieuwe bewoners. Het grote complex gaat ongeveer veertig (studenten)kamers en -studio’s bevatten. De eerste bewoners zijn in hun nieuwe woning getrokken. De vier particuliere eigenaars hebben inmiddels zo’n 4,5 miljoen euro in de aankoop, aanpassing en renovatie van het voormalige klooster gestoken. In de kloostertuin komen 57 woningen, die worden gebouwd door Van der Weegen uit Tilburg. Verder komen er bedrijfsruimten in het complex.
Zaterdag 1 juni staat een groot verhaal over de Rooi Harten in de editie Tilburg van het Brabants Dagblad.

Wederopbouwmonumenten 3

Minister Jet Bussemaker heeft vandaag de nationale lijst van waardevolle bouwwerken uit de jaren 1959-1965 officieel bekend gemaakt. En Tilburg is daarop goed vertegenwoordigd. Maar dat kon het Brabants Dagblad enkele weken geleden al melden. Tilburg staat op plek vijf van de hofleveranciers, na Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Arnhem, dankzij het NS-station, de schouwburg, het oude deel van de Universiteit van Tilburg en de kapel in de Kapelhof. Morgen een uitgebreid verhaal over dit onderwerp in de editie Tilburg van het Brabants Dagblad.
De Raad voor Cultuur moet zich nog uitspreken over deze lijst. Dus definitief is de status als rijksmonument van de vier Tilburgse bouwwerken nog niet. De bekrachtiging ervan kan nog wel een jaar duren. En dan moeten de eigenaren van de panden niet in het geweer komen tegen die monumentale status.
In het BD niet alleen aandacht voor de nationale lijst, maar ook voor een top 40 die de Tilburgse projectgroep Naoorlogs Erfgoed heeft gemaakt van belangrijke panden uit de wederopbouwjaren. Daarop staan verrassende bouwwerken, zoals de Katterug en maycrete woningen in de Bokhamer in Tilburg. De hele lijst staat op de website
bd.nl. Lees en verwonder u.

Wederopbouwmonumenten 2

Veel opgestoken vandaag van een aantal bevlogen Tilburgers en een Randstedeling over mijn eigen stad. Het ging over gebouwen uit de periode van de wederopbouw, na de Tweede Wereldoorlog dus. Dat gesprek was letterlijk en figuurlijk een blikopener. Frappant dat een vertrouwde woonomgeving toch steeds weet te verrassen…

Wederopbouwmonumenten

Tilburg wordt een echte wederopbouwmonumentenstad. Alleen al om het woord moet je het willen zijn, maar dat terzijde. Op 18 maart brengt de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed een (tweede) advies uit over waardevolle en kenmerkende panden en ander erfgoed uit de naoorlogse periode. Het eerste advies ging over de periode 1945-1958, het komende over het tijdvak 1959-1965. En het ziet er naar uit dat Tilburg goed vertegenwoordigd zal zijn op die nieuwe nationale lijst van wederopbouwmonumenten: met vier panden en dat is op een totaal van honderd een achtenswaardige score. Het gaat om de schouwburg, de universiteit, het centraal station en de kapel Onze Lieve Vrouwe ter Nood in het centrum van de stad. En dat is nog maar het topje van de ijsberg in Tilburg, menen mensen die er voor doorgeleerd hebben. Mijn collega Toine van Berkel zette mij op het spoor van twee deskundigen op dit gebied. Een derde ken ik al langer dan vandaag (of gisteren): Ronald Peeters van onder meer Stadsmuseum Tilburg en Het Geheugen van Tilburg. Als geen ander kleurt hij de historie van Tilburg in en dat al vele, vele jaren lang.
Mijn verhaal over wederopbouwmonumentenstad Tilburg staat in de Tilburgse editie van het Brabants Dagblad van zaterdag 16 februari.

Wat die landelijke erkenning Tilburg gaat brengen, is nog volstrekt onbekend…