JOHAN VAN GRINSVEN

Onder de honderd

image

De Sjaak is een leuk kerstcadeau. Dat mogen we wel constateren gezien de aantallen die de laatste week over de toonbank gingen bij The Read Shop in Waalwijk, bij Berry van Noije en Petra van Noije. Van de duizend gedrukte exemplaren van ons glossy magazine (met de allure van een boek) zijn er op dit moment 912 bij een lezer onderdak. 88 'weesjes' hebben we nog.....
Stichting Uitgeverij Baard & Kale (Chantal Berber, Luuk Aarts, Sjaak Koolen en ik) dankt alle kopers en lezers! De reacties die we de afgelopen weken hebben gehad, waren louter positief. En hartverwarmend. We hopen dat iedereen die De Sjaak heeft gelezen nu net als wij ervan overtuigd zijn: Waalwijk is zo gek nog niet!!!

Nog 200!

De verkoop van De Sjaak van Uitgeverij Baard & Kale verloopt goed. Vier weken na de lancering van het eerste glossy magazine over Waalwijk hebben 800 van de 1.000 exemplaren een lezer gevonden.

image

Meierij

Soms lopen de zaken zoals ze lopen. Door de herintroductie van de editie Uden-Veghel van het Brabants Dagblad was het nodig om her en der te schuiven met functies en redacteuren. Ik ben daarom overgestapt van de algemene verslaggeverij - met portefeuille onderwijs - naar de regioredactie Meierij; mijn vierde functie in bijna drie jaar. Het tekent maar weer eens hoe dynamisch het maken van een dagblad tegenwoordig is.
De Meierij is een mooi gebied met daarin de gemeenten Boxtel, Haaren, Schijndel en Sint-Michielsgestel. Mijn speciale aandacht ligt de komende jaren bij de gemeente Haaren, met de kernen Haaren, Helvoirt, Esch en Biezenmortel. Het is in Haaren een weerzien met een oude bekende uit de Waalwijkse politiek: Eric van den Dungen. In mijn Waalwijkse jaren was hij de uitgesproken fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad. In Haaren is hij al een fiks aantal jaren wethouder en volgens mij nog altijd even uitgesproken.
Haaren is een kleine gemeente, met zo’n 13.500 inwoners. Groen. Veel boomkwekerijen. Vierde op de landelijke ranglijst van gemeenten met de meeste vermogende inwoners. En verwikkeld in een debat over herindeling. Met een asielzoekerscentrum in Haarendael op komst. En een grote klus in aantocht: ombouw van de door files geteisterde N65, van Tilburg naar Den Bosch. Kosten: 100 miljoen euro. Genoeg over te schrijven dus.

Mishandeld paard

En daar wordt een mens dan weer niet vrolijk van…

image

De Sjaak

Vier mensen die in een paar maanden tijd een groot formaat en ook nog eens dik (665 gram!) glossy magazine maken over Waalwijk. Gewoon omdat ze dat leuk vinden. En omdat ze Waalwijk de moeite waard vinden. Luuk Aarts, Chantal Berber, Sjaak Koolen en ik hebben De Sjaak gemaakt. Deze kruising tussen tijdschrift en boek is vrijdag 6 november gepresenteerd, in Atelier Winterdijk 30b in Waalwijk. En dat was een geweldig feest met zo’n honderd gasten, mede omdat tegelijkertijd de buitenexpositie Schoenportretten van Luuk werd geopend op dezelfde lokatie.
Vanaf 7 november in De Sjaak te koop bij The Read Shop in De Els in Waalwijk. Voor het luttele bedrag van 8,95 euro. Honderd glossy pagina's over Waalwijk. Een tijdschrift met allure. Mooie verhalen, fraaie foto's en een schitterende vormgeving. Van harte aanbevolen, zelfs voor niet-Waalwijkers. De eerste reacties zijn hartverwarmend positief. En op de eerste dag van de verkoop gingen er meteen 111 over de toonbank bij The Read Shop.
image

Project Schoolkrant2

image

Project Schoolkrant

Wat een feest de afgelopen dagen. Collega Sylvia Brattinga van de marketingafdeling van Brabants Dagblad en ik hebben groep 8b van basisschool Het Bossche Broek Zuid in Den Bosch geholpen met het maken van twee pagina’s die zaterdag 17 oktober in onze krant worden gepubliceerd. Dit Project Schoolkrant is ook al een onderdeel van de grote onderwijscampagne van Brabants Dagblad en veertien andere Nederlandse kranten.
Vrijdag komen de 25 leerlingen van juf Arna Heijmans naar de BD-redactie om rond te kijken, te leren en de laatste hand te leggen aan hun eigen pagina’s. Dat die straks door pakweg 160.000 mensen gezien worden, maakt de leerlingen slechts een tikje nerveus.
Tijdens de productiedagen in de school kwam hockey-vedette Maartje Paumen langs om geïnterviewd te worden door een groepje leerlingen. Dat zorgde voor de nodige opwinding, want de aanvoerster van het Nederlands hockey-team is een echt idool voor kinderen. Maartje nam alle tijd om handtekeningen te zetten (ook op hockeyballen en -sticks) en met kinderen op de foto te gaan. Ook oud-profvoetballer Gerard Aichorn van FC Den Bosch was naar de klas gekomen. De 25 leerlingen schrijven verder over enkele ’eigen’ sporttalenten en het sportcourt dat op het schoolplein komt. Ook hebben leerlingen in zowel de boven- als de onderbouw van hun eigen school onderzocht wat de favoriete vrijetijdsbestedingen zijn.
Het thema van de pagina’s van Het Bossche Broek Zuid in BD is niet voor niets ’Sport en ontspanning’.

image

Aimée de Jongh

Vorig jaar miste de delegatie van Uitgeverij Baard & Kale Aimée de Jongh tijdens Stripbeurs Breda. Vandaag dat gemis verholpen en ons exemplaar van De terugkeer van de wespendief gekocht. Met tekening van Aimée binnenin. Zaterdagavond was haar animatiefilmpje Het lelijke eendje - bij een sprookje van Marc-Marie Huijbregts - nog op tv te zien in het jubileumprogramma voor 10 jaar DWDD. De oud-Waalwijkse geldt als een van de grootste jonge talenten van de Nederlandse stripwereld. Voor De terugkeer van de wespendief kreeg ze recent de Prix Saint-Michel. Haar eerste publicatie was in het Brabants Dagblad (editie De Langstraat); ze was toen zeventien jaar. Nu, tien jaar later, heeft ze een interview toegezegd in De Sjaak 2016. Want voor de editie van 2015, die op 6 november wordt gepresenteerd, had ze het nog te druk.

image

Helden

Een grote onderwijscampagne is op touw gezet door Algemeen Dagblad en de voormalige kranten van Wegener; want onderwijs is een van de thema’s die deze dagbladen als belangrijk hebben bestempeld. In die campagne wordt de staat van het onderwijs belicht, draait een Project Schoolkrant, wordt het Grote Nationaal School Onderzoek gehouden en publiceren de deelnemende dagbladen een reeks interviews met uitblinkers in het onderwijs. Dat gebeurt onder de noemer: De Helden van het Onderwijs. Bij het Brabants Dagblad coördineer ik zes weken lang - van begin september tot half oktober - de activiteiten. We publiceren onder meer in vijf edities zestig interviews met onderwijshelden.
Op de website van Brabants Dagblad is uiteraard ook veel te vinden over onderwijs en de verschillende elementen van deze campagne. Daar prijken ook alle geïnterviewde helden.
Vooral deze heldenverhalen roepen veel positieve reacties op in en buiten het onderwijsveld. En dat is mooi meegenomen, niet alleen voor ons, ook voor de mensen die in het onderwijs werken. Doorgaans zijn dat stille werkers, die meer eer verdienen dan ze krijgen.

image

Triest

Onheilsplek. De dag na het fatale ongeval op de Stokhasseltlaan. Levens vernietigd. Symboliek: gele zonnebloemen naast het gele kruis op de weg dat de positie van het jonge slachtoffer markeert. De stoplichten staan op rood. Maar het leven gaat door.

image

Geheime missie

Vanmorgen is een zware delegatie van Uitgeverij Baard & Kale op pad geweest. Op reportage, ergens in Waalwijk, voor De Sjaak. Dus vroeg de directie van de leukste uitgeverij in De Langstraat aan staffotograaf Luuk Aarts om een foto te maken van de beide auteurs van de uitgeverij aan de noeste arbeid. Maar dan wel een actiefoto die niet meteen zou verraden waar de heren hun creatieve arbeid aan het verrichten waren. Volgens Luuk is hij daar in geslaagd.
image

Werkloosheid

Van de website Villamedia dit sombere nieuws:
Het aantal journalisten dat zonder werk thuis zit, stijgt rap richting de 3.000. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het UWV. In de maand juli stonden 2926 journalisten als werkzoekend ingeschreven bij het werkbedrijf. Dat zijn er 47 meer dan in de maand ervoor. Het is de vijfde maand op rij dat het aantal werkzoekenden gestegen is, na een kleine daling begin dit jaar.
Sinds begin dit jaar is het aantal werkzoekende journalisten gestegen met 6,48 procent. Dat is een hoger percentage dan in 2014, toen er tussen januari en december 4,52 procent aan werkzoekenden bij kwam. Vergeleken met de maand juni (waarin 2879 journalisten op zoek waren naar een baan) is de werkloosheid met 1,63 procent gestegen.
In de afgelopen twaalf maanden (van augustus 2014 tot juli 2015) liep het aantal bij het UWV als werkzoekend ingeschreven journalist op met 12,41 procent. Ter vergelijking: in dezelfde periode liep het aantal werkzoekenden in heel Nederland met 6,47 procent op.

image

Watersteeg

image
Voor een verhaal over zomeractiviteiten in zorgcentra ben ik op bezoek geweest in zorgcentrum de Watersteeg in Veghel. Een creativiteitsclubje noemt zich daar De Artiest. Daar mag iedereen meedoen, ook dementen. Lovenswaardig is de hulp van de vrijwilligers; de ratio van bewoner en vrijwilliger is bijna een op een. De activiteitenbegeleiders werken volgens het principe: nee is geen optie. Ofwel: wat een bewoner wil, dat kan. Per dagdeel willen ze daarnaast zo’n vijf tot zes verschillende activiteiten aanbieden, tussen 09.00 en 19.00 uur. Daar kunnen veel zorgcentra een voorbeeld aan nemen.

Meierij

Voor alles is een eerste keer. Zoals voor het werken voor de editie Meierij; een kleine editie van het Brabants Dagblad. Ofwel de gemeenten Veghel, Schijndel, Haaren, Boxtel en Sint-Michielsgestel. Drie weken lang, omdat het onderwijs toch stil ligt en er van die editie net iets te veel collega’s tegelijkertijd met vakantie zijn. En dat levert weer nieuwe ervaringen op. Hoe leuk het centrum van Boxtel is bijvoorbeeld. Of hoe groot Veghel.

De Sjaak

De titel van de eerste officiële uitgave van Uitgeverij Baard & Kale, de leukste uitgeverij in De Langstraat, is bekend: de Sjaak! De presentatie van deze publicatie is voorzien op 6 november. Het wordt een mengeling van een boek en een tijdschrift, en dan nog wel een glossy magazine. De titel is een knipoog naar de lichting tijdschriften die naar bekende personen zijn genoemd, zoals de Linda, Youp, Maarten, Catherine, Jan, Wendy, Goedele of Jezus (ja, die laatste titel bestaat echt!). De Sjaak bevat een bonte mix aan verhalen over Waalwijk en ommelanden, aangevuld met prachtige foto’s van Luuk Aarts en al even fraai vormgegeven door Chantal Berber.

Nu ook in AD

image

Het is nog even wennen, maar door de samenwerking van Algemeen Dagblad en de voormalige Wegener-kranten binnen De Persgroep Nederland worden artikelen uitgewisseld. Vandaag stond een artikel dat ik heb geschreven, over een protestactie van basisschoolkinderen in Keldonk (jazeker: Keldonk, gemeente Veghel, 1.200 inwoners) , niet alleen in het regiokatern van Brabants Dagblad, maar ook op pagina vijf van AD, zij het in een bewerkte variant.
Zo’n uitwisseling vraagt om goede interne afspraken over wat wel en niet kan bij het overnemen van artikelen; al te vrijpostig redigeren kan tot fouten leiden en daardoor de relatie tussen journalist en de betreffende gesprekspartners beïnvloeden. Dat grotere platform kan ons werk ook vergemakkelijken: degenen die een zo groot mogelijk publiek willen bereiken met hun verhaal, kunnen zo eerder voor een regionale publicatie kiezen omdat ze weten dat die landelijke aandacht krijgt.

image

Compliment

Een compliment uit onverdachte hoek is altijd welkom. Ook voor journalisten, want wij zijn net mensen. Bij het afscheid van de aimabele Philip Eijlander als rector magnificus van Tilburg University vertelde zijn echtgenote mij dat zij het afscheidsinterview dat een dag eerder in de krant stond met plezier had gelezen. Maar meer nog had ze het verhaal van afgelopen november gewaardeerd, gepubliceerd nadat haar man zijn terugtreden had bekendgemaakt. Ze heeft het anderen laten lezen zodat zij de afwegingen en overwegingen van haar man nog beter konden begrijpen en invoelen. Eijlander heeft de ziekte van Parkinson en was daar tijdens het interview in november openhartig over, wat het schrijven van dat verhaal uiteraard vergemakkelijkte.

Penning zoek

Het was even pijnlijk vanmiddag tijdens de rectoraatsoverdracht in Tilburg University. De vertrekkende rector magnificus Philip Eijlander zou vereerd worden met de penning van zijn eigen universiteit, alleen bleek die penning zoek. Voorzitter Jan Hommen van het stichtingsbestuur - die de penning moest uitreiken - was zichtbaar opgelaten door de situatie, die her en der leidde tot schaamrood op de kaken. Maar ook tot hilariteit in de aula, die vol zat met hoogwaardigheidsbekleders, decanen, hoogleraren, studenten en andere gasten. Zeker omdat in de rest van de officiële bijeenkomst nog diverse sprekers aan de vermiste penning refereerden. Zoals burgemeester Peter Noordanus die Eijlander voor zijn vele verdiensten voor de stad de zilveren legpenning van Tilburg overhandigde. "Wij kunnen onze penning tenminste wel vinden”.

Brabants Dagblad vernieuwd

Het vernieuwde Brabants Dagblad verschijnt dinsdag 26 mei voor het eerst. De Poolse ontwerper Jacek Utko - die al meerdere prijzen heeft gewonnen voor zijn werk - heeft de nieuwe stijl bepaald, niet alleen voor Brabants Dagblad, maar voor alle voormalige kranten van Koninklijke Wegener. Al die kranten worden ook dikker. Zo komen de liefhebbers van sport en shownieuws meer aan hun trekken. En iedere dag krijgt de krant een extra katern over onder meer uitgaan, wonen, gezondheid en lifestyle. Op zaterdag krijgen de lezers het AD Magazine op de deurmat waaraan enkele regionale pagina’s zijn toegevoegd.
En dit is volgens de nieuwe eigenaar van de krant, De Persgroep Nederland, nog maar het begin van meer veranderingen en verbeteringen.

Nieuwe werkplek

image
Collega’s zijn vertrokken vanwege de afslankoperatie waartoe De Persgroep Nederland, de nieuwe eigenaar van voorheen Koninklijke Wegener NV, heeft besloten. Anderen binnen Brabants Dagblad hebben nieuwe functies gekregen, waardoor wat meer nadruk ligt op de centrale redactie in Den Bosch. Daar staat vanaf vandaag ook mijn bureau. Vanaf mijn plek op de redactie algemene verslaggeving blijf ik over onderwijs schrijven, alleen zullen dat minder lokale achtergrond- en nieuwsverhalen zijn dan de afgelopen tweeënhalf jaar. Daarnaast vallen algemene Tilburgse onderwerpen voortaan buiten mijn schootsveld.
De veranderingen binnen Brabants Dagblad zijn met de recente wisselingen ter redactie - er zijn ook enkele nieuwe collega’s gekomen - nog niet afgerond. Binnenkort wordt de nieuwe hoofdredacteur benoemd. En de krant krijgt nieuwe bijlagen waaronder een zaterdags magazine. En dan kan onze lezer nog wat andere vernieuwingen verwachten. Dus: volgen die krant. Eigenbelang? Zou u denken?

Robotjournalistiek

Zijn mijn collega’s en ik binnenkort overbodig? Fontys Hogescholen krijgt 700.000 euro subsidie voor een onderzoek naar robotjournalistiek. Het vierjarig onderzoek richt zich op de ontwikkeling van algoritmes (‘robots’) die automatisch teksten produceren en op de gevolgen van deze technologie voor journalisten en nieuwsconsumenten. Fontys werkt samen met Tilburg University en NDP Nieuwsmedia, waarbij onder meer De Persgroep (ook eigenaar Brabants Dagblad), RTL en ANP zijn aangesloten.

Zeldzaam

Doorgaans staan mensen die een positieve boodschap te vertellen hebben, met alle plezier journalisten te woord. Bij nacht en ontij desnoods. Maar als er stront aan de knikker is, zijn dezelfde lieden meestal niet thuis. Als ik voor elke keer dat mij dat is overkomen een tientje had gehad, was ik nu aan het rentenieren. Vorige week ging het gerucht dat een tweede ondernemer in sportcomplex Drieburcht in Tilburg-Noord er uit financiële nood mee was gestopt. Dat gerucht bleek op dat moment niet correct, maar de betrokkene gaf ruiterlijk toe dat zijn zaak niet goed draaide en beloofde te bellen als hij nieuws had te melden. Daar had ik dus geen enkele fiducie in. Maar tot mijn verrassing hield hij woord en belde een week later op, terwijl hij onderweg was naar de rechtbank om zijn faillissement aan te vragen. Ook gaf hij zo open mogelijk antwoord op mijn vragen. Wie dat op zo’n moment op kan brengen, verdient respect.

Nog een afscheid

En weer gingen er een paar collega’s weg bij het Brabants Dagblad. Zeventien maar liefst. Uitgezwaaid in de De Gruyter Fabriek in Den Bosch. Pakweg vijfhonderd jaar journalistieke ervaring heeft ons dagblad verlaten. Van de ooit 176 volledige banen op de redactie zijn er nog 82 over. Is het daarom alleen kommer & kwel ter redactie? Neen! In het verslag in onze eigen krant van dit afscheid - door collega René van der Lee geschreven - staat deze zin: Vrijwel alle andere kranten in Ne­derland - en ook elders in West-Europa - hebben een verge­lijkbaar proces doorgemaakt. Rooms: „Het klinkt gek, maar we hebben het idee dat we nu, dank­zij de samenwerking met De Pers­groep, met minder mensen toch een betere krant gaan maken.” De ’Rooms’ in voorgaande zin is Ton Rooms, nu nog hoofdredacteur van het Brabants Dagblad; ook hij vertrekt binnenkort.

image

Heel veel ervaring

image
Bij het afscheid van Brabants-Dagbladcollega's Toine van Berkel en Fons Potters was me toch een bult journalistieke ervaring aanwezig. Alleen al op deze foto zo'n driehonderd (sic!) jaar. Van links naar rechts: Ruud Erich, Hein Eikenaar, Guus Spijkers, Michel Koster, Karlijn Houterman, Paul Spapens, Joris Buijs, Erik van Hest, Tom Tacken, Alex van Lanen, Roy van der Lee, Joep Eijkens, Ben Ackermans, Jan van Hoof en Joke Knoop. En dan stonden aan de andere kant van de ruimte ook nog eens enkele luisterende collega's met in totaal een paar honderd jaar regiojournalistiek op de teller.

De man met de gouden pen

Collega Joop van der Pol had vandaag zijn laatste werkdag. Hij zal niet de laatste zijn die vertrekt de komende weken; de overname van Wegener door De Persgroep gaat gepaard met een reorganisatie en verlies van banen. Mooi dat op zijn laatste werkdag nog een groot verhaal van Joop - de man met de gouden pen - in de krant stond, een interview met Frank van Empel, die op bijzonder wijze omgaat met de ziekte van Parkinson. Mooi verhaal, typisch Joop, passend afscheid.

Schoolreisjes

Het was al weer een hele tijd geleden dat een verhaal van mijn hand aanleiding gaf tot discussie in de lokale politieke arena. Op initiatief van de gemeenteraadsfractie van GroenLinks in Tilburg is ’Als het schoolreisje kopzorgen geeft’ besproken in een raadscommissie. Goed om te weten dat verhalen in onze krant ook op deze wijze maatschappelijk relevant zijn. Het resultaat van de discussie: de wethouder van onderwijs gaat met scholen rond de tafel zitten en over schoolreisjes en de betaalbaarheid ervan praten. Ook al heeft zij daar feitelijk niets over te zeggen; het is nu eenmaal de verantwoordelijkheid van de scholen voor voortgezet onderwijs.

image

Relevant

Over maatschappelijk relevant onderzoek van Tilburg University gesproken: hoogleraar Peter van der Velden gaat een onderzoek leiden onder nabestaanden van MH17-slachtoffers. Ook worden familierechercheurs en hulpverleners hiervoor bevraagd. Het Fonds Slachtofferhulp is de financier.
Namens het instituut Intervict van Tilburg Universiteit gaan onderzoekers nabestaanden vragen hoe zij de hulp en aandacht hebben ervaren, hoe het met hun mentale gezondheid en functioneren gaat. Het doel hiervan is lessen voor de toekomst te leren uit de resultaten van dit onderzoek.
Klik hier voor meer info in BD.nl

Zomerschool

Het aantal zittenblijvers in Nederland is enorm. Dat is de laatste tijd uit allerlei rapportages weer eens duidelijk geworden. Nu zijn er zittenblijvers en zittenblijvers. Zoals er lange mensen en lange mensen zijn. Doubleren is vooral dan sneu als een scholier in het voortgezet onderwijs net niet overgaat, in een of twee vakken een fractie te kort komt. Geen wonder dat twee jaar geleden een proef is gestart met de zomerschool: een stoomcursus - vooral in de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde - van twee weken in de zomervakantie voor degenen die hun overgang net gemist hebben. Aan het einde van die twee weken krijgen de deelnemers een herkansing. Uit de proef blijkt dat viervijfde van de deelnemende zittenblijvers van vijftien scholen in deze ultieme poging dusdanig scoren dat ze alsnog overgaan. En zo een heel jaar goed maken in twee weken. Het onderwijs zou veel meer van dit soort maatwerk moeten leveren.
Nu zit er wel een gevaar aan deze proef, die met maar liefst 9 miljoen euro wordt gesteund door het ministerie van Onderwijs. En dat is dat het niet meer om het belang van de zittenblijvers gaat maar om de pecunia. En dat gevaar is niet denkbeeldig. Een middelbare scholier kost de overheid zo’n 6.500 euro per jaar. Alle zittenblijvers bij elkaar in heel Nederland kosten de overheid 500 miljoen euro, zo heeft het Centraal Planbureau uitgerekend. Aan directe kosten. Indirect is deze ’kostenpost’ nog hoger, zo’n 900 miljoen euro. Dat komt omdat die leerlingen een jaar later aan het werk gaan en dus ook een jaar later belasting gaan betalen.
Een groot financieel belang is dus gemoeid met het terugdringen van het aantal zittenblijvers; het moet binnen vijf jaar worden gehalveerd. En bij grote financiële belangen past een minstens zo grote scepsis. Want laten we toch vooral een leerling niet als kostenpost zien en daarop het onderwijsbeleid afstemmen. En laten we evenmin denken dat wanneer het aantal zittenblijvers daadwerkelijk is gehalveerd het Nederlandse onderwijs enorm verbeterd is en recht doet aan de talenten van elk kind. Ivo Mijland uit Oirschot heeft hierover onlangs een gastopinie gepubliceerd in het Eindhovens Dagblad, met een toepasselijke titel: De gouden eieren van Dekker.
In deze regio gaat in ieder geval het Mill-Hillcollege in Goirle deze zomer meedoen aan de proef van het ministerie.

De negentien

Drie houten gedenkplaten krijgen op 11 mei weer een prominente plek in Tilburg University. Na een tijd in een kelder en afgeschermd van de openbaarheid in een ruimte alleen voor geleerde dames en heren, komen ze om de hoek bij de aula te hangen, naast of boven medegrondlegger Martinus Cobbenhagen van de Katholieke Economische Hogeschool. Op die drie plaquettes staan de namen van negentien studenten van de voorloper van de huidige universiteit die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Ontijdig gestorven tijdens de invasie in 1940, verzetsacties, bombardementen, in concentratiekamp of tijdens dwangarbeid. Binnen de universiteit is een groot project gestart rond deze negentien en de weerslag die de oorlog had op de toenmalige studentengemeenschap in Tilburg. Als ik een neiging had tot zweven, dan zou ik schrijven: ’als onderdeel van een herbronning van Tilburg University’, maar dat doe ik dus niet. Het is niet louter een historisch project, de drijvende krachten erachter - van het Cobbenhagen Center in oprichting - gaan de huidige campusgemeenschap er bij betrekken. Ambitieus en groots is het project, dat onder meer moet uitmonden in een boek en een digitaal monument, vergelijkbaar met het digitaal Joods monument.

Jammer genoeg had Trouw de primeur van de herplaatsing van de gedenkplaten; gelukkig kon ik voor het Brabants Dagblad een compleet verhaal maken. Om dat te kunnen schrijven, kreeg ik onder meer een oud gedenkboek (In memoriam Fratrum) van de hogeschool in kopie ter beschikking. Dat is een in nu hoogdravend klinkende en archaïsche volzinnen verpakt eerbetoon aan de negentien jongemannen, omgekomen ’nog in de morgen van hun leven’.

Een strofe uit het voorwoord van het gedenkboek:
’Als wij naast elkaar zetten de uitspraak van Huizinga: „Men trekt niet uit om een held te zijn, maar om zijn plicht te doen” en hetgeen een ter dood veroordeelde in Scheveningen schreef: „Ik heb alleen maar gedaan wat ik doen moest, en ieder, die er meer over weet te zeggen, die bewijst, dat hij er niets van begrepen heeft”, dan kunnen wij vaststellen, dat het zeker zou strijden met de hoge mentaliteit van hen die ons ontvielen, als wij zouden meeschuiven in de rijen der van holle leuzen overstemde pelgrims, die met één pennestreek of met een reeks gedenkstenen een somber tijdperk van bezetting en misère, een tijdperk waarin zovelen het hoogste offerden dat zij bezaten, willen afsluiten en bezitten.’
image
Bij dit borstbeeld van Martinus Cobbenhagen komen de drie gedenkplaten, gemaakt door beeldhouwer Charles Vos, te hangen

image

Gelukkig hebben we de foto’s nog

Inmiddels zijn de interne rookdampen opgetrokken en is duidelijk wie het Brabants Dagblad vanaf 1 mei gaan maken. Alle kranten van Wegener zijn namelijk verkocht aan De Persgroep uit België en die gaat nieuw elan brengen en betere kranten, websites en andere digitale producten maken, maar - zoals dat tegenwoordig gaat - met minder mensen. Dankzij diverse regelingen heeft de reorganisatie bij Brabants Dagblad zonder gedwongen ontslagen plaats. De zucht van opluchting moet tot in Kobbegem hoorbaar zijn geweest. De achterblijvers nemen afscheid van zo’n vijftien journalistieke collega’s, inclusief de huidige hoofdredacteur.
Mijn collega Toine van Berkel is een van de vertrekkers, na een loopbaan bij ’de krant’ van 35 jaar. Hij creëert zijn eigen afscheidsalbum door zijn laatste weken bij het Brabants Dagblad vast te leggen met zijn camera. En die collectie deelt hij met zijn collega’s. Zodat ook zij later kunnen zeggen: gelukkig hebben we de foto’s nog.
Wat het afscheid verzacht voor degenen die doorgaan: zij zijn weer in dienst van een echte krantenuitgever.
En zo ziet dubbele nostalgie er uit door de ogen van Toine:
image

Primeur

De Tilburgse editie van het Brabants Dagblad had vandaag een bijzondere primeur op de voorpagina: een tragisch verhaal over een dode die vijf dagen lang onopgemerkt bleef in zorgcentrum Het Laar in Tilburg. Zorgvuldig opgeschreven door collega Marleen Duijf. Het opvallende en treurigstemmende verhaal werd door veel andere media overgenomen, van Omroep Brabant tot Hart van Nederland en De Telegraaf. Opvallend genoeg gaf de krant voor wakker Nederland als bron voor het nieuwsverhaal: De Stentor. Waarom zou je als bron voor een nieuwsfeit dat zich in Tilburg afspeelt een krant voor de regio’s Apeldoorn, Deventer en Zwolle aanhalen?

Vijf voorpagina's

image

Collega Jasper Harthoorn maakte deze foto vanochtend: vijf dagbladen, vijf voorpagina’s, vijf journalistieke en morele keuzes.
Welke keuzes hebben andere kranten gemaakt? Honderden voorpagina van kranten uit de hele wereld worden elke dag op een rijtje gezet door het Amerikaanse Newseum.

image

Trots op Tilburg textielstad

Oud-Tilburger Ruud Cleverens gaat een maquette van het Tilburgse centrum maken. Of liever: van het Tilburg waar vroeger de meeste textielfabrieken stonden. Hij gaat met zijn maquette terug tot het Tilburg van de jaren vijftig. Cleverens heeft al eerder maquettes gebouwd, bijvoorbeeld van Bergen op Zoom, maar nog nooit zo groot als die van Tilburg, die zo’n 15 vierkante meter wordt. De inwoner van het West-Brabantse Halsteren bouwt op zijn zolder, waarschijnlijk twee jaar lang. Hij doet dat in opdracht van Stadsmuseum Tilburg, het leukste museum zonder huisvesting van Tilburg. Petra Robben coördineert vanuit het Stadsmuseum.
Het bouwproces is onder meer te volgen via Pinterest en Facebook. Met een publicatie in het Brabants Dagblad is het project voor het grote publiek van start gegaan.

Vijf generaties is grote webhit

Al dagenlang is een bericht over vijf generaties in een Tilburgse familie het meestgelezen bericht op de website bd.nl. Doorgaans staan vooral politieberichten in die top vijf en zeker op de bovenste plaatsen. Nu is het dit artikel over de kleine Rosalynne met haar moeder, oma, over-grootmoeder en over-over-grootmoeder. Inclusief een filmpje van Jan van Eijndhoven van Beeld Werkt. Het menselijke verhaal in optima forma…

image

Schoolreizen

Zijn schoolreizen tegenwoordig een forse aanslag op het gezinsbudget? Voor een groot achtergrondverhaal in het Brabants Dagblad ga ik dat uitzoeken. Op de website van de krant is een oproep tot reageren geplaatst. In de hoop dat een selectie uit de reacties gebruikt kan worden bij het artikel.

Spraakmakend in Tilburg

Het ging zo hard met de boeken in de reeks InTilburg van Gianotten Printed Media dat de lokale boekhandels begonnen te steigeren. Tien titels in amper anderhalf jaar is ook een straf tempo in een toch bescheiden markt voor boeken over de Tilburgse historie. De boeken zaten elkaar in de verkoop in de weg en dus gaat Gianotten het tempo waarin ze worden uitgegeven iets omlaag schroeven.
Van de andere kant: het tiende boek is weer erg leuk en smaakt dus naar meer. De titel: Het gesprek van de dag. Auteur is Tilburger Marcel de Reuver. Hij beschrijft in het boek allerlei spraakmakende gebeurtenissen in Tilburg tussen het einde van WO II en de eeuwwende. Voorbij komen onder meer de overval op de Amro-bank in 1965, het lands­kampioenschap van Willem II in 1955 en het koninklijk jubileum in 1973. Maar ook de pokkenepidemie, de brand bij V&D en de sluiting van het dierenpark aan de Bredaseweg. Gebeurtenissen die nog steeds in het geheugen van veel Tilburgers staan gegrift. Het boek biedt Tilburgers van middelbare leeftijd en daarboven veel stof om herinneringen op te halen.
De volgende uitgave in deze serie verschijnt in mei en gaat over volkstuinen in Tilburg.

Geretweet

image
Hoe vaak gebeurt het je dat een tweet geretweet wordt naar 44.143 volgers? Mij niet heel erg vaak. Terwijl het toch een van mijn saaiste tweets van de afgelopen weken is. Zo zie je maar weer….

De Persgroep Nederland

De laatste goedkeuring is binnen: het Belgische krantenconcern De Persgroep neemt de resterende kranten van het Britse Mecom over. En daarmee krijgen de zeven regionale dagbladen van Koninklijke Wegener een nieuwe eigenaar. Weer een echte krantenuitgever, die ook landelijke kranten als AD, de Volkskrant en Trouw bezit. Die Nederlandse kranten gaan samen De Persgroep Nederland vormen.
De pakweg tien jaren bij Mecom hebben Wegener niet echt goed gedaan. Sterker nog: langs de rand van de financiële afgrond scheerden we, zo schrijft de laatste Wegener-directeur Susan Duinhoven - de strengste saneerder van allemaal - in haar afscheidsbrief aan de ongeveer tweeduizend resterende medewerkers (dat waren er tien jaar geleden nog dik negenduizend). Persgroep Nederland gaat eerst reorganiseren - ofwel vierhonderd banen schrappen - en dan weer bouwen. Zo luidt de belofte. Want: De Persgroep gelooft in de toekomst van kranten. En dat alleen al is een opluchting om te horen na jaren van doemverhalen…