JOHAN VAN GRINSVEN

Mike Massé & Jeff Hall

Echt, er moet eindelijk eens een serieuze journalist afreizen naar Salt Lake City in de Verenigde Staten om daar Mike Massé te interviewen. Overdag advocaat. En een paar keer per maand in de avonduren te vinden in een eettent die de Pie Pizzeria heet. Daar zingt en speelt hij tegen een knullig decor de sterren van de hemel, covers van bands en artiesten als U2, Grateful Dead, Coldplay, Radiohead, Simon & Garfunkel, The Rolling Stones, Toto, Neil Young, James Taylor en vele anderen. Massé treedt daar meestal op met Jeff Hall, die hij al kent van college. Ook Jeff Hall is jurist trouwens. Het duo heeft zo’n tachtig video’s op een eigen YouTube-kanaal gezet en die zijn inmiddels zo’n twintig miljoen keer bekeken. Met Toto’s Africa als uitschieter: 3.268.943 keer bekeken... De loftuitingen buitelen daar - op YouTube - en op sociale media over elkaar heen. Een schril contrast met de lauwe reacties in de pizzeria, maar dat terzijde. Massé is het hype-stadium inmiddels al ruim gepasseerd, maar blijft rustig werken en optreden in Salt Lake City. Er schijnt enig drama in het leven van de man te zijn (ziek kind?). Dus waar blijft dat verhaal? En wie haalt die man eens naar Nederland?


Atlantic

Oude liefde roest niet. Wat mij betreft ook niet als het om muziek gaat. Ik heb mijn muziekcollectie aan kunnen vullen met de Atlantic Soul Legends serie. Twintig originele albums van meer en minder bekende artiesten die op het platenlabel Atlantic (of Stax) zijn uitgebracht. Het oudste album is van Ray Charles: What’d I Say (1959) en het meeste recente (tja) is Sam Dees - The Show Must Go On uit 1975. Daar tussenin Howard Tate, Clarence Wheeler & The Enforcers, Donny Hathaway, Aretha Franklin, William Bell, Arthur Conley, Eddie Floyd, The Bar-Kays, Sam & Dave, Percy Sledge, Wilson Pickett, Otis Redding, Don Covay, The Drifters, Rufus Thomas, Solomon Burke, Ben E. King en Booker T & The MG’s. Een mooie set, maar niet zo fraai als de drie boxen met in totaal 28 cd’s die alle singles van Stax/Atlantic bevatten. In elk van die boxen zit een superieur boekje over de historie van het label en de artiesten en nummers op de cd’s in die elk van die drie uitgaven. De troef van de Soul Legends reeks is dat het om de originele albums gaat. Vier sterren van de All Music Guide.


Atlantic Soul Legends

TO is gewoon Theodorus

De Waalwijkse rapper TO heet in het dagelijks leven Theodorus Fernando Misiedjan en in die naam lijken diverse culturen te schuilen. Dat is ook zo. Ik heb hem vrijdag 30 november geïnterviewd, voor een verhaal in de editie De Langstraat van het Brabants Dagblad. TO is een welbespraakte jongeman, met sterke ideeën over zijn werk en zijn toekomst. Ambitieus is hij ook. Hij investeert letterlijk en figuurlijk veel in zijn muzikale ontwikkeling. En in niets lijkt hij op het clichébeeld dat velen hebben van rappers. Het verhaal is gepland voor onze regionale kunst- en cultuurpagina’s van donderdag 6 december. Die vormen een mooie wekelijkse aanvulling op het dagelijkse regionieuws dat wij brengen.