JOHAN VAN GRINSVEN

Dood Stan Storimans, 10 jaar later

Er is opnieuw een documentaire gemaakt over de dood van Storimans: ’De zinloze moord op Stan Storimans’, gemaakt door Vincent Verweij. Negen jaar geleden al toonde Jeroen Akkermans, die samen met Stan Storimans in Gori, Georgië, was toen daar een Russisch clusterbom ontplofte en dood en verderf zaaide, in zijn documentaire aan wie de schuld draagt van deze gruwelijke daad. Akkermans strijdt nog altijd voor gerechtigheid voor zijn collega en anderen. Vooralsnog zonder resultaat.

Tal van journalisten, onder wie Akkermans, blikken dezer dagen terug op de dood van de fanatieke Goirlese nieuwscameraman. Zo ook Pieter Klein, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws. Hij schreef een uitgebreide bijdrage voor de website van RTL. Daarin meldt hij ook nog het boek ’Oog op de wereld’, omdat dat inzicht geeft hoe Stan Storimans in zijn vak en de wereld stond. Al die terugblikken zijn aangrijpend. Maar ze geven ook een groot gevoel van machteloosheid. De dood van Storimans blijft een van de zwarte bladzijden in de Nederlandse persgeschiedenis. Maar bovenal: een drama voor zijn gezin en familie. Zij getuigen daarvan in de documentaire van Verweij.

Ik geloof niet dat ’Stan Storimans. Oog op de wereld nog’ in de boekhandel ligt. Maar via internet is ongetwijfeld aan een exemplaar te komen. Ook is het te vinden in tal van bibliotheken. Het boek bestaat uit verhalen van Stan zelf - die ik optekende aan zijn keukentafel - en van zijn collega’s. Want het werk aan het boek, een initiatief van Stan, was nog gaande in augustus 2008. Op verzoek van zijn familie is het - in een aangepaste opzet - toch afgemaakt.

200 vellen over poep en pies

De Tilburgse schrijver Ed Schilders is gespecialiseerd in obscure onderwerpen, volgens mij al zijn hele leven lang. Zo schreef hij al eens over de voorhuid van Jezus. Zijn nieuwste boek, vandaag uitgekomen, is een bonte collectie anekdotes, wetenswaardigheden, liedjes en gedichten over poep, pies en winderigheid. Het boek heet 'Ik kan het niet langer houden’ en telt 200 pagina’s, die grotendeels over Tilburg gaan. Schilders - grote man achter de gevarieerde culturele website Cubra - schrijft onder meer over de Kruikenzeiker, beerputten, paardenpoep, riolering, het woordenboek van de onderkant, de wereld van het kind en dieren en hun uitwerpselen. Alles door Schilders in de afgelopen decennia verzameld 'uit luimige doch smaakvolle bronnen'. Zo leert de lezer dat het woord 'menschenwater' vroeger werd gebruikt om urine aan te duiden en dat 'privaatstoffen' voor poep en pies stonden. En dat de huidige Hoogtestraat vroeger niet voor niets Poepesteeg werd genoemd.
Het boek kost 15 euro en is deel 9 in de reeks In Tilburg van Gianotten Printed Media. Die uitgever heeft deze aardige serie in amper een jaar opgebouwd.

Bill Bryson

Bill Bryson, een van mijn favoriete schrijvers, heeft een nieuw boek uitgebracht: De zomer van 1927. Ooit gaat de begenadigde schrijver zich verliezen in de vele zijpaden die hij in zijn boeken meer en meer kiest. Maar ik hoop dat hij dat moment ook in dit boek heeft uitgesteld.

Nieuw boek Baard & Kale

Uitgeverij Baard & Kale heeft vandaag haar aandeelhoudersvergadering gehouden. Ze waren er alletwee. Als uitgeverij zonder winstoogmerk konden we prima jaarcijfers presenteren. Allemaal nullen. Na het succes van de columnbundel 'Iemand moet het doen' gaan Baard & Kale dit jaar aan de slag met een nieuw boek. Over Waalwijk en de wingewesten daaromheen en ook een beetje over onszelf. We gaan proberen om het tegen de feestdagen te presenteren. De titel hebben we al. Maar die maken we pas bekend als duidelijk is dat we alles kunnen rondbreien. Over een maand weten we meer.
Aldus blogde mijn goede collega Sjaak Koolen vandaag...

Slechte bazen

Er zijn veel meer slechte, dan goede bazen. Dat beweert Ward Grootens uit Berkel-Enschot in zijn boek ’Het recht op een baas’. Een verhaal over Grootens en zijn boek stond vandaag in de editie Tilburg van het Brabants Dagblad, op de pagina Economie. Het boek moet veel herkenning opleveren, voor ondergeschikten dan toch…. Grootens lanceerde ook een meldpunt voor slechte managers.

Travels With Charley In Search Of America

Het duurde langer dan gedacht om de 180 pagina’s uit te lezen van Travels With Charley In Search Of America. Ook al ben ik een fan van John Steinbeck (1902-1968), dit boek uit 1962 van de Amerikaanse auteur viel me tegen. Het lijkt alsof hij weinig geïnspireerd was tijdens zijn campertocht door Amerika, samen met zijn zwarte koningspoedel. Steinbeck ging op zoek naar de ziel van Amerika en de Amerikanen maar legde vooral zijn eigen ziel bloot.
Ik wilde het boek van Steinbeck per se lezen als opmaat voor Reizen zonder John. Op zoek naar Amerika, van Geert Mak. Pas nadat ik het boek uit had en er wat extra informatie over vond via internet, begreep ik dat er een polemiek rond Travels with Charley is gevoerd. Zo zouden de feiten en chronologie van de reis niet kloppen. Journalist Bill Steigerwald noemt het boek zelfs fictie. Waar of niet waar, ik weet niet of dat wel een diskwalificatie is van het boek. Steinbeck - winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur in 1962 - was nu eenmaal een romanschrijver en dat hij in het boek feit en fictie vermengde zou niemand hoeven te verbazen. Dat zo’n groot auteur een uitgelezen kans miste om tegen het einde van zijn leven een wezenlijk en groots verhaal te schrijven over hart en ziel van zijn land des te meer.

Geen genade

Van straatschoffie in een achterbuurt tot miljonair, het lijkt een klassiek rampenscenario. Oud-voetballer Andy van der Meijde (Ajax, Inter Milan, Everton, PSV) bevestigt het cliché in zijn boek ’Geen genade’. Zijn klim van Arnhem naar Amsterdam, Milaan en Liverpool ging gepaard met zijn persoonlijke en morele verval. Uiteindelijk komt hij in zijn door Thijs Slegers opgetekende levensverhaal tot de conclusie dat hij niet alleen zijn talent voor een groot deel verkwanseld heeft, maar ook een zooitje heeft gemaakt van zijn privéleven. Hoe geld dus toch ongelukkig maakt. Dat de verlokkingen van geld, drank, drugs en vrouwen - alles in bovenmatige hoeveelheden - Van der Meijde te machtig zijn geweest, vindt hij achteraf gezien niet helemaal onlogisch. In zijn Arnhemse jeugd - zijn overspelige vader is een gokverslaafde en mishandelt zijn moeder - is het blijkbaar al verkeerd gegaan. Het zou slap zijn als Van der Meijde zich daar achter verschuilt; dat doet hij niet, wat het boek ten goede komt.
Deze uitgave mist de humor van een vergelijkbaar boek: ’Gijp’ over René van der Gijp en geschreven door Michiel van Egmond. Van der Gijp is nog zo’n sporter die niet het optimale uit zijn loopbaan heeft gehaald. Gijp is beter en leuker geschreven dan Geen genade. Maar wat Geen genade dan weer voor heeft: het verhaal van Van der Meijde is tragischer dan dat van Van der Gijp - toch een beetje een zonderling zondagskind - en die tragiek maakt het boek prettig leesvoer. In een middag heb ik het uitgelezen. En met genoegen. Ook al omdat Van der Meijde naast zijn persoonlijke teloorgang ook laat zien hoe hard en verrot de profvoetballerij kan zijn.
De lezer blijft wel met een vraag achter: is Van der Meijde in zijn boek gewoon eerlijk of koketteert hij toch een beetje met zijn ontspoorde leven? Dat hij nu overigens weer op de rails heeft, zo bezweert hij.

WikiLeaks

Een stevige zeepbel, dat WikiLeaks. Tenminste, als we het boek ’Inside WikiLeaks’ van de Duitser Daniel Domscheit-Berg mogen geloven. Hij was een van de naaste medewerkers van Julian Assange, de oprichter van de befaamde en beruchte klokkenluiderswebsite. Het is boek is vlot geschreven, zonder dat de stijl echt sprankelt. Hoewel het boek alleen de kant van Domscheit-Berg belicht - die door Assange geschorst en uiteindelijk uit de organisatie gezet is - geeft het boek alle reden om de Australiër en zijn motieven aanzienlijk te wantrouwen. Wat blijkbaar ook steeds meer mensen in zijn naaste omgeving doen, zo las ik onlangs in de Volkskrant. Inside WikiLeaks telt zo’n 200 pagina’s en is vlot uitgelezen.

Cheryl Strayed

Als grote fan van Bill Bryson - de leukste hedendaagse Amerikaanse schrijver - heb ik natuurlijk zijn boek 'Terug in Amerika - een voettocht door de Appalachen' gelezen. The Appalachian Trail is het ene grote Amerikaanse lange-afstandspad, de Pacific Crest Trail het andere. Over haar wandeling over PCT heeft Cheryl Strayed een geweldig boek geschreven 'Wild'. Een heel andere stijl dan Bryson; meer drama, minder humor. Maar meeslepend vanaf de eerste bladzijde is het boek van Strayed. Non-fictie, geen journalistiek, maar een literair verslag.
Wild, door Cheryl Strayed

Nieuw boekje Sjaak Koolen

Mijn collega Sjaak Koolen brengt 28 november 2012 een nieuw boekje uit: Iemand moet het doen en 49 andere columns van Sjaak Koolen. Een flink aantal mensen heeft belangeloos meegewerkt aan de totstandkoming van die uitgave, omdat de gehele opbrengst naar het goede doel gaat: Kersthuis Waalwijk.
Lees meer over het boekje op de website
VanG tekst en beeld.

Venster op Waalwijk online

Maandag 12 september vond in de raadzaal van het stadhuis een studiemiddag plaats met als thema de Historische canon van Waalwijk in de klas. Tijdens deze middag werd uitleg gegeven over de educatieve toepassing van de Waalwijkse geschiedenis in het onderwijsprogramma naar aanleiding van het vorig jaar verschenen boek "Venster op Waalwijk. Een historische canon in dertig verhalen". Scholen in Waalwijk ontvangen op korte termijn elk 30 exemplaren van het boek voor gebruik in de lessen.
Aan het einde van de middag ging ook een begeleidende website online. Op www.regiocanons.nl/noord-brabant/waalwijk vind je de teksten en foto's van het boek "Venster op Waalwijk" met de geschiedenis van Waalwijk in een notendop vanaf de prehistorie tot nu. Maar de website biedt meer; ongepubliceerd beeldmateriaal, maar vooral ook allerlei mogelijkheden voor educatieve toepassingen van de vensters. Scholen kunnen teksten en beeldmateriaal direct in de les gebruiken via het digibord of via de optie 'canon in de klas'  kijken welke educatieve producten en uitstapjes er nog meer over het onderwerp beschikbaar zijn. Bij elk venster vind je bij welk van de venster van de Nederlandse canon het Waalwijkse aansluit en bij welk van de tien tijdvakken de tekst hoort. Neem eens een kijkje.

poster van de canon
Bron: website gemeente Waalwijk

Aanhoudende belangstelling

De vraag naar het eind vorig jaar verschenen boekje ‘Venster op Waalwijk’ blijft aanhouden. Dat vertelt eigenaar André van Gastel van de Waalwijkse boekhandel Plantage Books & More desgevraagd. Het boekje is daar uitverkocht, net als bij The Read Shop van zijn collega Berry van Noije. Van Gastel: “Ik had er al weer honderd kunnen verkopen, maar helaas is het al enkele maanden uitverkocht”. Het boekje verscheen afgelopen najaar, mede dankzij steun van de gemeente Waalwijk, in een oplage van drieduizend stuks. Een deel daarvan ging naar scholen in Waalwijk, als gift van de gemeente. Aan het boekje werkten ongeveer twintig auteurs mee.

Prinses Máxima krijgt 'mijn' boek

Prinses Máxima bezocht vrijdag 28 januari sociaal cultureel centrum Den Bolder in Waspik. Bij die gelegenheid nam ze ook een kijkje in de bibliotheekvestiging die in dat complex te vinden is. Máxima vertrok niet met lege handen uit de bieb: ze kreeg een lidmaatschap voor het leven en een exemplaar van het boek 'Van herberg tot leescafé. Een kleine geschiedenis van de bibliotheek in Waalwijk', dat ik mocht schrijven voor Bibliotheken Waalwijk. Het boek is op 18 januari 2010 verschenen. De publicatie markeerde twee belangrijke gebeurtenissen voor de Waalwijkse bibliotheken: de fusie met Bibliotheek Midden-Brabant en het afscheid van Dini de Kort die ruim twintig directeur van de Waalwijkse bieb was geweest. Locatiemanager Hetty van Doesburg van de bibliotheek in Waspik zat in het productiegroepje van dit boek. Ze vond het een leuk idee om het boek in 'haar' bieb aan prinses Máxima cadeau te geven. Hetty's uitnodiging om het boekje zelf aan prinses Máxima aan te bieden, moest ik vanwege drukke werkzaamheden afslaan.
prinses maxima in de bieb van waspik krijgt het beste boek uit de collectie cadeau

Presentatie Venster op Waalwijk

Het boek 'Venster op Waalwijk - Een historische canon in dertig verhalen' is donderdagmiddag 25 november geprestenteerd door burgemeester Nol Kleijngeld van Waalwijk. Dat gebeurde tijdens een geanimeerde bijeenkomst voor ongeveer zestig aanwezigen in de bibliotheek van Waalwijk. De burgemeester, die zelf twee van de dertig hoofdstukken geschreven heeft, had voor de aanwezigen een leuke historische quiz in petto bij die presentatie. Daaruit bleek, zelfs in dit selecte gezelschap, dat veel Waalwijkers nog bijgespijkerd kunnen worden als het om hun parate kennis van de lokale geschiedenis gaat. Wat nog maar eens onderstreept dat dit boek als geroepen komt in de gemeente Waalwijk.... De verkoop van het boek is dezelfde dag begonnen. De eerste reacties - tijdens de presentatie in de bieb en in de Waalwijkse boekhandel The Read Shop - zijn uiterst positief. Wat mij als een van de schrijvers en mede-eindredacteur van het boek uiteraard veel plezier doet. Het boek verdient een groot publiek, wat voor een verkoopprijs van 10 euro in deze feestmaand toch mogelijk moet zijn.
burgemeester nol kleijngeld tijdens de presentatie

Opgenomen in Brabant Collectie

Het boekje 'Van herberg tot leescafé', een kleine geschiedenis van de bibliotheek in Waalwijk' is opgenomen in de Brabant Collectie van de Universiteit van Tilburg. Ik heb dat boekje met veel plezier geschreven voor Bibliotheken Waalwijk. Het is op 18 januari 2010 gepresenteerd, bij het afscheid van bieb-directeur Dini de Kort.

Presentatie 'Van herberg tot leescafé'

De laatste maanden ben ik erg druk geweest met het maken van een boekje voor Bibliotheken Waalwijk: 'Van herberg tot leescafé. Een kleine geschiedenis van de bibliotheek in Waalwijk'. De drie bibliotheken in Waalwijk zijn per 1 januari 2010 gefuseerd met Bibliotheek Midden-Brabant. Het afscheid van een zelfstandige bibliotheek in de gemeente Waalwijk én het afscheid van biebdirecteur Dini de Kort wilden enkele mensen van de bibliotheek - Rianne de Bie, Hetty van Doesburg en Anneke Laros - niet zomaar voorbij laten gaan. In het geheim wilden zij daarom een boekje laten maken over de historie van de Waalwijkse openbare bibliotheek, die sinds 1961 bestaat. Dat boekje is er dankzij de belangenloze inzet van velen (en door enkele gulle sponsors) ook gekomen; ik mocht het schrijven. Het boekje is tijdens de afscheidsreceptie van Dini de Kort gepresenteerd, op maandag 18 januari. Alle aanwezigen kregen het als relatiegeschenk mee naar huis. Het boekje is ook aangeboden aan sponsors, relaties en aan het gemeentebestuur van Waalwijk.
Het is een mooi boekje geworden, dankzij het ontwerp van vormgeefster Marja van de Ven (van Studio Marja van de Ven uit Waalwijk en van het Brabants Dagblad). Mijn BD-collega Sjaak Koolen verzorgde de eindredactie. De foto's in het boekje zijn van onder anderen Leo de Kort, Dick Sars en Frank Trommelen. De historische foto's zijn ter beschikking gesteld door het Gemeentearchief Waalwijk. De productie was in handen van Rianne de Bie, Hetty van Doesburg en Anneke Laros.

image

Extra druk van de reünie

Het boekje 'De reünie en 50 andere columns van Sjaak Koolen' is een groot succes in Waalwijk en omstreken. Binnen één week was de eerste oplage van 250 stuks volledig uitverkocht. Er is dan ook meteen een tweede druk gekomen. Die hebben we inmiddels ook bijna helemaal uitgeleverd aan lokale boekhandels. Die zijn er erg enthousiast over. Ze kunnen de boekjes mooi presenteren in een speciale 'Sjaak Koolen-display'. Het was erg bevredigend om met enkele collega's van het Brabants Dagblad - voorop natuurlijk Sjaak Koolen, de schrijver van de spraakmakende columns - dit boekje te hebben kunnen maken. Dat het zo aan zou slaan, hadden we niet verwacht. In één boekhandel, The Read Shop in Waalwijk, staat het boekje op de tweede plaats in de top tien van meest verkochte boeken, na Dan Brown met 'Het verloren symbool'.

Presentatie De reünie

Onder grote belangstelling is het boekje 'De reünie en 50 andere columns van Sjaak Koolen' op woensdag 25 november gepresenteerd in de bibliotheek van Waalwijk. Na de uitreiking van het eerste exemplaar door Brabants Dagblad-hoofdredacteur Annemieke Besseling aan Sjaak Koolen (foto) las de BD-redacteur en -columnist een speciale column voor. Daarna waren de rollen voor één keer omgedraaid en werd Sjaak geïnterviewd en niet door de minste: burgemeester Nol Kleijngeld van Waalwijk. Na de pauze konden de aanwezigen vragen stellen aan Sjaak Koolen en met hem in discussie gaan over zijn boekje en zijn werk. Ook dat deel van de avond verliep zeer geanimeerd. Het boekje is een echte Brabants Dagblad-productie: vormgeefster Sandra van de Laar, adjunct-hoofdredacteur Ton Rooms, PR& Sponsormanager Frank van Kempen en de fotografen Frank Trommelen, Patrick Guitjens en Albert van den Boomen werkten eraan mee. Ik mocht de eindredactie en coördinatie doen en ook de presentatie organiseren.

meer over dit boekje:
klik hier

Minister Verhagen ontvangt 'Oog'

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft vandaag het boek 'Stan Storimans - Oog op de wereld' gekregen. Hij kreeg dat in het vliegtuig op weg naar Georgië, waar hij een kort werkbezoek aflegde. Verhagen kreeg het boek uit handen van cameraman Roel van Hees, die in dienst is van het bedrijf Storicam, dat Stan heeft opgericht. De minister was duidelijk aangedaan, schrijft het ANP. Verhagen bracht ook een bezoek aan de stad Gori, waar Stan een half jaar geleden werd gedood door een clusterbom. image
Minister M. Verhagen

Een bestseller

In ieder geval in twee winkels is het boek 'Stan Storimans - Oog op de wereld' een bestseller. In boekhandel Buitelaar (een BLZ-winkel) in Goirle staat het boek momenteel op nummer 1 in de top tien van bestverkochte boeken. In Gianotten Selexyz in Tilburg staat het boek op nummer 1 van de non-fictie top tien. En dat één week na het verschijnen van het boek over nieuwscameraman Stan Storimans. In The Read Shop in Waalwijk staat het boek op nummer 3 van de bestverkochte boeken. Van andere boekwinkels zijn geen gegevens bekend.
De Openbare Bibliotheek Midden-Brabant heeft negen exemplaren van het boek 'Stan Storimans - Oog op de wereld' gekocht, voor negen filialen. Op zaterdag 17 januari bleek in elk van die negen filialen het boek uitgeleend! Bihbliotheek Markiezaat (o.a. in Bergen op Zoom) heeft het boek opgenomen in een lijstje 'Lees, Luister- en Kijktips'.
Het programma Schiffers.fm op Radio 2 besteedde dinsdag 13 januari aandacht aan het boek 'Stan Storimans - Oog op de wereld'. Ik was voor een interview in de studio in Hilversum uitgenodigd. Naast het korte live gesprek vanaf 15.30 uur nam Hans Schiffers ook een tweede interview op, dat vanaf 17.00 uur via zijn website www.schiffers.fm beluisterd kon worden. Ook is het hele interview als podcast te downloaden. Het programma heeft een goede redactrice: Wendy Hendriks.

Presentatie 'Oog op de wereld'

De presentatie van het boek 'Stan Storimans - Oog op de Wereld' heeft donderdag 8 januari - de veertigste geboortedag van Stan - plaatsgevonden in het Huis van de Wereld in Tilburg. Ongeveer tachtig personen - familie, vrienden en naaste collega's van Stan - waren hierbij aanwezig.
Bij de perspresentatie een dag later waren zo'n twintig vertegenwoordigers van radio, televisie en schrijvende pers aanwezig. Het boek over RTL-cameraman Stan Storimans (1969-2008) heeft inmiddels geleid tot een stroom aan publicaties. Zie hiervoor de pagina
Oog.