JOHAN VAN GRINSVEN

OLV ter Nood

Het was een groot gebrek in mijn kennis. Elke Tilburger hoort namelijk de historie te kennen van de kapel Onze Lieve Vrouw ter Nood aan de Kapelhof, hartje stad. Natuurlijk was ik er in de loop van de jaren enkele keren binnen geweest, zonder echt iets te weten over het gebouwtje. Dankzij een artikel dat ik voor het Brabants Dagblad heb geschreven over het gouden jubileum van de kapel is die leemte in mijn kennis opgevuld.
Het is een zogeheten ex voto kapel: een ingeloste belofte gedaan in tijden van nood, de bombardementen in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog in Tilburg. Die belofte werd gestand gedaan, eerst met een tijdelijke kapel aan de Zomerstraat in Tilburg. Pas in 1964 werd de echte Mariakapel gebouwd. Op 7 juni wijdde bisschop Bekkers het godshuis in. Het geld - 137.000 gulden - voor de verwezenlijking was door de Tilburgse bevolking bijeen gebracht. Met dubbeltjes, kwartjes en gulden. En gouden sieraden. > Lees meer...

De Rooi Harten

Rooi Harten_TI
Het voormalige missiehuis de Rooi Harten aan de Bredaseweg in Tilburg heeft vanaf dit weekeinde nieuwe bewoners. Het grote complex gaat ongeveer veertig (studenten)kamers en -studio’s bevatten. De eerste bewoners zijn in hun nieuwe woning getrokken. De vier particuliere eigenaars hebben inmiddels zo’n 4,5 miljoen euro in de aankoop, aanpassing en renovatie van het voormalige klooster gestoken. In de kloostertuin komen 57 woningen, die worden gebouwd door Van der Weegen uit Tilburg. Verder komen er bedrijfsruimten in het complex.
Zaterdag 1 juni staat een groot verhaal over de Rooi Harten in de editie Tilburg van het Brabants Dagblad.

OLV Koningshoeven

abdij trappisten

Abdij OLV Koningshoeven. Ofwel: brouwerij De Schaapskooi. Ofwel: het Trappistenklooster. Hoe dan ook: een mooi en verstilde plekje aan de zoom van Tilburg, waar goede producten op een maatschappelijk verantwoorde manier worden gemaakt. De rondleiding is een aanrader, zeker als u Toon uit Oirschot als gids treft.