19/12/13 17:41 Staat in:
Brabants DagbladOp de valreep van Het Jaar 013 in Tilburg blikte het Brabants Dagblad terug op dit fenomeen, met culturele duizendpoot Frank van Pamelen, de bedenker ervan. Dat gebeurde aan de hand van vijf stellingen, die ook vijf anderen voorgelegd kregen. Onder wie burgemeester Eric Vos van Turnhout (014). Veel lof en ook wat opbouwende kritiek. Meerdere geïnterviewden vonden dat de organisatie van Het Jaar 013 meer gebruik had kunnen maken van sociale media.
labels: Tilburg, Frank van Pamelen
17/12/13 16:37 Staat in:
Onderwijs | Brabants DagbladDe laatste onderwijspagina’s van dit jaar staan vandaag in de krant. Ik heb voor het hoofdverhaal op deze pagina’s twee bezoeken aan 2College Jozefmavo in Tilburg gebracht. Goede gesprekken gevoerd. Ook daar wordt met hart en ziel voor en met de leerlingen gewerkt.
labels: Jozefmavo
16/12/13 22:34 Staat in:
MediaMisschien waren de jaren negentig wel de mooiste journalistieke jaren. Geen verzuiling meer, de politieke of religieuze kleur van veel kranten was vervaagd en ook autoriteitenvrees was vervlogen. Het Nieuwsblad in Tilburg was onderdeel van VNU Dagbladengroep, met onder meer De Stem, Brabants Dagblad en Eindhovens Dagblad. Er werd geld verdiend én uitgegeven in de wereld van de gedrukte media. De kranten hadden mensen en pagina’s genoeg. En een hoop gepassioneerde specialisten. Journalisten mochten hun vleugels uitslaan en hoefden slechts te werken voor de papieren krant, niet voor internet, apps of andere platforms. En dat leverde prachtige producties op! Ook toen: vrij van commerciële invloed.
> Lees meer...labels: Het Nieuwsblad van het Zuiden, VNU, Jetty Ferwerda, Nico Koolsbergen, Lauran Wijffels
14/12/13 18:11 Staat in:
Onderwijs | Brabants Dagblad525 leerlingen die op elkaars rug, handen en zij slaan, vijf minuten lang. Het wordt body beat genoemd en kan zomaar een wereldrecord opleveren. Gisteren is het gebeurd in het Beatrix College in Tilburg. Ter geruststelling: het kan nog veel gekker in de wereld van de records...
labels: Beatrix College, Voortgezet onderwijs
12/10/13 15:29 Staat in:
Brabants DagbladIn tijden dat het alleen lijkt te gaan over oorlog, strijd, crisis en bezuinigingen, is het een verkwikking om woorden als liefde en mededogen te horen. De Nwe Liefde Tilburg zoekt naar ‘de nieuwe taal en beelden van barmhartige liefde’. Morgen presenteert de jonge club een bundel met honderd verhalen: ‘Eenvoudige woorden, simpele gebaren’. Ter inspiratie en om te laten zien dat er meer is in de wereld dan egoïsme en eigenbelang. In die fraaie bundel vertellen honderd verschillende Tilburgers innemend over ‘de liefde van alle dagen’.
De Nwe Liefde Tilburg is een project van dertien Tilburgse instellingen en houdt zich bezig met ‘liefde en goedheid.”
De presentatie van ‘Eenvoudige woorden, simpele gebaren’ is morgen vanaf 15 uur in De Nwe Vorst aan de Willem II-straat. Het boek is vanaf volgende week voor 12 euro te koop in lokale boekhandels.
labels: NWE Liefde, Goede doelen, Tilburg
08/09/13 22:26 Staat in:
OnderwijsDe islamitische basisschool Inaya aan het Rosmolenplein is niet langer de kleinste basisschool van Tilburg. De eer gaat naar een nieuwe school in deze stad. Binnenkort een reportage in de Tilburgse editie van het Brabants Dagblad.
labels: Inaya, Tilburg, Basisonderwijs
07/09/13 09:02 Staat in:
Brabants DagbladHet was voor mij een interessante werkweek, met onder meer onderwerpen als de opening van het academisch jaar in de Universiteit van Tilburg, het keurmerk van de NVAO voor Fontys Hogescholen, een heuse cyberaanval op het netwerk van de UvT en een bezoek aan Ronald Peeters van Stadsmuseum Tilburg, het museum dat wel een collectie maar geen eigen gebouw heeft. Wat Peeters een koning zonder land maakt, ware het niet dat hij ook verantwoordelijk is voor het Peerke Donders Paviljoen en Vincent’s tekenlokaal. En er komt een derde ’herinneringsplek’ bij, in mfa De Poorten aan de Hasseltstraat. Lees er komende week alles over in de Tilburgse editie van het Brabants Dagblad.
Het gesprek levert inspiratie op voor enkele bijdragen in het Brabants Dagblad. Het eerste verhaal staat er vandaag in. Vijf historische Tilburgse stukken zijn binnenkort in de wereldberoemde Hermitage in Sint Petersburg te zien. Toch frappant: hier staan ze in een depot of hangen ze aan de muur van het kantoor van Peeters, onzichtbaar voor het grote publiek, terwijl ze interessant genoeg zijn voor de grote Hermitage, goed voor 2,5 miljoen bezoekers per jaar. Een van de drie Tilburgse schilderijen die naar Rusland gaan, is zelfs uitverkoren om op de omslag van de Russische catalogus van de expositie over Willem II en Anna Paulowna te prijken. Waarom er nog altijd geen Willem II-kamer in het oude paleis-raadhuis is ingericht, is mij trouwens een raadsel….
Altijd een plezier om met Ronald Peeters om de tafel te zitten. Weinig anderen zijn zo fanatiek en tegelijkertijd zo creatief met de Tilburgse historie bezig als hij. Altijd weer weet hij te verrassen met bijzondere projecten. Voor 2014 heeft hij weer enkele spraakmakende evenementen in voorbereiding. labels: Tilburg University, Fontys, Ronald Peeters, Stadsmuseum Tilburg, Sint Petersburg, Hermitage, Tilburg, Erfgoed
31/08/13 00:24 Staat in:
MediaGeen daden, maar woorden. Vooralsnog dan toch, als het over de zorgwekkende toekomst van de nieuwsvoorziening in de regio gaat. Zo heeft het Stimuleringsfonds voor de Pers samen met de Vrije Universiteit en Hogeschool Utrecht maar liefst drie onderzoeken uitgevoerd naar de regionale nieuwsvoorziening. De resultaten ervan worden op dinsdag 3 september gepresenteerd in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. In het eerste onderzoek is gekeken naar de waakhondfunctie van de lokale journalistiek. In het tweede is gekeken in hoeverre zelfstandige lokale nieuwssites een aanvulling kunnen vormen in regio’s waar kranten en zenders verdwijnen. En dan is ook nog onderzocht welke behoefte mensen hebben aan lokaal nieuws.
In Tilburg wordt op woensdagmiddag 18 september gediscussieerd over de toekomst van de regiojournalistiek. Daar heeft burgemeester Peter Noordanus het afscheid van Brabants Dagblad-redacteur Hans Rube - die 34 jaar aan de krant verbonden is geweest - aangegrepen om een mini-symposium te houden over het belang van lokale journalistiek.
Dit openbare debat heeft plaats in de Oranjezaal van het Tilburgse stadhuis, van 16.00 tot 19.00 uur. labels: Tilburg, Peter Noordanus, Hans Rube
26/07/13 23:51 Staat in:
TilburgDe stelling van de week op de website van het Brabants Dagblad (sectie Tilburg) luidt:
’De Tilburgse kermis vernieuwt te weinig’. Ook al stijgt het aantal stemmers gestaag, de verhouding blijft ongeveer gelijk: driekwart van onze lezers is het met deze stelling eens. Ook binnen de redactie in Tilburg hebben we hier flink over gediscussieerd. Omdat we hem gemerkt dat deze kwestie ook bij anderen leeft, hebben we er een duel van gemaakt. Collega Hans Rube vindt de kermis van dit jaar veel te saai en meent dat Tilburg ernstig vernieuwen moet. Ik mag hem weerwoord geven. Onze bijdragen zijn te lezen in de editie van zaterdag 27 juli.
labels: Kermis, Hans Rube
21/07/13 16:26 Staat in:
Brabants DagbladHoogzomer en toch nog altijd serieus nieuws!
labels: Media
06/07/13 00:52 Staat in:
Brabants DagbladZomaar een dag aan het werk. Met heel verschillende onderwerpen: de renovatie van de kantoorcomplexen van de gemeente Tilburg, de eerste afgestudeerden van de Johan Cruyff University Tilburg en een onderzoek naar parabels in de christelijke en joodse traditie. Wie zegt dat journalistiek niet afwisselend is? Zaterdag 06 juli te lezen op pagina 1, 2 en 3 van het Tilburgse regiokatern in het Brabants Dagblad. Met een veel-kleiner-dan-anders-clubje collega’s acht interessante pagina’s vol nieuws- en achtergrondverhalen uit Tilburg en omstreken gemaakt. Geen komkommertijd.
labels: Tilburg, Johan Cruyff University, HBO, Sport
02/07/13 23:24 Staat in:
Brabants DagbladDe laatste onderwijspagina’s voor het zomerreces liggen in de editie Tilburg van het Brabants Dagblad. Met dit keer uitgebreide bijdragen over de Partnerschapschool en het domotica-appartement dat in de School voor Gezondheidszorg van ROC Tilburg is gerealiseerd.
labels: Basisonderwijs, Tilburg
24/06/13 22:26 Staat in:
Brabants DagbladMinister Stef Blok (VVD, Wonen) was vanmiddag op bezoek in Berkel-Enschot waar een proefproject werd gepresenteerd over energiebesparingen. Voor het Brabants Dagblad was ik bij deze presentatie. Met zoveel betrokken partijen, subsidies en garanties, zou je bijna denken dat het project wel moet slagen…
Ik hoorde iemand vertellen dat hij uit betrouwbare bron had gehoord dat Blok een hele saaie man is. Daar bleek in Berkel-Enschot weinig van.
Lees over het bezoek van Blok in het Brabants Dagblad van dinsdag 25 juni, editie Tilburg
labels: Stef Blok, Bouwen, Berkel-Enschot-Enschot, Tilburg
23/06/13 22:41 Staat in:
Brabants DagbladAfgelopen week heb ik gewerkt op de BD-redactie in Den Bosch en kon ik met Michel Koster twee verhalen maken voor pagina 2 en 3 van het eerste katern van het Brabants Dagblad. Eentje over onderwijs en procederende ouders en het tweede over kinderen en armoede. De intensieve samenwerking met vormgevers daar maakt de presentatie van verhalen aantrekkelijker.
Komende week weer gewoon achter mijn bureau in Tilburg en ongetwijfeld druk met enkele onderwijsverhalen. Hoe zouden de diverse middelbare scholen in onze regio gescoord hebben in de examenperiode? Na de eerste examens hebben de scholen de slagingspercentages niet gegeven. Dat doen ze pas na de herkansingen. Deze week dus.
28 juni is de laatste dag voor basisonderwijs en middelbare scholen. Ik hoop dat ik niet helemaal van onderwijsnieuws blijf verstoken de komende acht weken….
labels: DenBosch, Michel Koster, Basisonderwijs
19/06/13 12:04 Staat in:
OnderwijsDe tweewekelijkse onderwijspagina’s staan vandaag grotendeels in het teken van een nieuwe vmbo-school die na de zomer in Tilburg van start gaat: Vakcollege Tilburg. Het is een fusieschool, die ontstaat na het samengaan van De Vakschool en MBC Economie en Groen, officieel op 1 augustus. Verder twee initiatieven die bewijzen dat alcohol en colleges wel samengaan, het nieuwe aanbod van de Seniorenacademie en een bijzonder onderzoeksproject van de Universiteit van Tilburg. Als vanouds completeert de rubriek ’IK studeer’ de pagina’s.
De volgende onderwijspagina’s (op 3 juli) zijn meteen de laatste die voor de zomervakantie verschijnen.
labels: Tilburg, Vakcollege, Seniorenacademie, Tilburg University
07/06/13 23:50 Staat in:
OnderwijsIn 1974 meldde de Amerikaanse muziekjournalist Jon Landau: ’I’ve seen the future of rock’n’roll and it’s name is Bruce Springsteen’. Legendarische woorden. Ik moest er aan denken nadat enkele mensen me verzekerden dat de toekomst van opvang en onderwijs het Integrale Kindcentrum is. De gemeente Tilburg is begonnen aan een proef met acht IKC’s. In de komende twee jaar moet een ’Tilburgs model’ ontstaan.
labels: Tilburg, Kinderopvang
01/06/13 01:23 Staat in:
TilburgHet voormalige missiehuis de Rooi Harten aan de Bredaseweg in Tilburg heeft vanaf dit weekeinde nieuwe bewoners. Het grote complex gaat ongeveer veertig (studenten)kamers en -studio’s bevatten. De eerste bewoners zijn in hun nieuwe woning getrokken. De vier particuliere eigenaars hebben inmiddels zo’n 4,5 miljoen euro in de aankoop, aanpassing en renovatie van het voormalige klooster gestoken. In de kloostertuin komen 57 woningen, die worden gebouwd door Van der Weegen uit Tilburg. Verder komen er bedrijfsruimten in het complex.
Zaterdag 1 juni staat een groot verhaal over de Rooi Harten in de editie Tilburg van het Brabants Dagblad.
labels: De Rooi Harten, Wonen, Tilburg, Religie, Van der Weegen, Erfgoed
22/05/13 23:33 Staat in:
Brabants DagbladHet fenomeen frontlijnwerker was mij onbekend totdat ik onlangs Peer van de Voort ontmoette. Hij is het. Hij opereerde in de frontlinie van de Pucciniflat in Tilburg-Noord en is nu actief in de Vogeltjesbuurt in Tilburg. Gevaarlijk is zijn werk niet, wel nuttig. Zijn relaas staat in de editie Tilburg van het Brabants Dagblad van woensdag 22 mei. Zulke gesprekken blijven - ook een journalist - motiveren.
labels: Peer van de Voort, ContourdeTwern, Tilburg-Noord
22/05/13 23:27 Staat in:
Brabants DagbladNa een korte onderbreking voor de meivakantie, verschijnen vanaf vandaag de onderwijspagina’s weer in de editie Tilburg van het Brabants Dagblad. Iedere veertien dagen, 5 juni de volgende.labels: Tilburg University
22/05/13 22:58 Staat in:
TilburgDe duizendste social sofa wordt morgen onder de lindeboom op de Heuvel in Tilburg geplaatst. Mooie plek, hier zijn zeven jaar geleden de eerste 23 bengskes ook gepresenteerd. Die mozaïekbanken zijn bedacht en in de eerste jaren uitgevoerd door de artisteke Karin Bruers. „Om de sociale kilte in Tilburg te bestrijden”, zegt Bruers. Ofwel: om mensen weer met elkaar aan het buurten te krijgen. Sinds vijf jaar heeft reïntegratiebedrijf Cardan uit Tilburg de productie overgenomen. Social sofa is een bedrijf geworden. Inmiddels staan er meer bengskes buiten (775) dan binnen (225) Tilburg. Tot in China toe. Ik lever een bijdrage aan een productie over de social sofa’s; unieke producten waaraan vaak bijzondere verhalen gekoppeld zijn. Ook dat is Tilburg….
Alleen vraag ik me regelmatig af of veel mensen de banken wel zien als straatmeubilair; het lijkt er op sommige plekken op alsof er nooit iemand op zit. Misschien zijn ze te zeer vermomd als kunstobject? labels: Social sofa, Tilburg, Karin Bruers, Cardan
19/05/13 00:13 Staat in:
Brabants DagbladIn de traditionele examenrubriek van het Brabants Dagblad draait het dit jaar om ’de moeilijkste vraag’. Iedere dag vertelt een docent wat de moeilijkste vraag van een examen was en hoe deze opgelost had moeten worden. Ik maak vier afleveringen, collega’s van andere regioredacties’s maken de andere. Beatrix College, Koning Willem II College, 2College Cobbenhagen en Mill-Hillcollege werken van de regio Tilburg mee aan deze rubriek. Ook op onze
website veel examennieuws.
labels: Examens, Cobbenhagen, Mill-Hillcollege, Beatrix College, Koning Willem II College
18/05/13 00:18 Staat in:
Brabants Dagblad | BoekenEr zijn veel meer slechte, dan goede bazen. Dat beweert
Ward Grootens uit Berkel-Enschot in zijn boek ’Het recht op een baas’. Een verhaal over Grootens en zijn boek stond vandaag in de editie Tilburg van het Brabants Dagblad, op de pagina Economie. Het boek moet veel herkenning opleveren, voor ondergeschikten dan toch…. Grootens lanceerde ook een
meldpunt voor slechte managers.
labels: Ward Grootens, Management, Berkel-Enschot
16/05/13 00:10 Staat in:
Brabants DagbladHet was al weer een tijd geleden dat een verhaal van mij de opening van de krant haalde. Een onderzoek van Transvorm uit Tilburg zorgde daarvoor, aangevuld met reacties van het ministerie van Onderwijs, Elise Merlijn van vakbond Abvakabo FNV en Tonnie Huibers van Avans.
labels: Zorg, Avans, Elise Merlijn, Transvorm, Werkgelegenheid
12/05/13 13:29 Staat in:
TilburgAbdij OLV Koningshoeven. Ofwel: brouwerij De Schaapskooi. Ofwel: het Trappistenklooster. Hoe dan ook: een mooi en verstilde plekje aan de zoom van Tilburg, waar goede producten op een maatschappelijk verantwoorde manier worden gemaakt. De rondleiding is een aanrader, zeker als u Toon uit Oirschot als gids treft.
labels: Koningshoeven, De Schaapskooi, Religie
25/04/13 23:05 Staat in:
TilburgV
andaag afgerond: een verhaal over het Noorderbos in Tilburg. Een afwisselend natuurgebied dat nog erg jong is, maar waar het nu al prettig toeven is, in alle seizoenen. Nog maar weinig mensen komen in het Noorderbos. Zal dat veranderen na publicatie van het verhaal in de Tilburgse editie in het Brabants Dagblad? Van mij hoeft het niet per se…
Een fotoalbum staat op de website van het Brabants Dagblad.
labels: Noorderbos, Natuur, Tilburg-Noord
24/04/13 01:02 Staat in:
OnderwijsLesgeven terwijl hij fietst van Istanbul naar Tilburg. Frans van Puijenbroek (64) gaat het over enkele weken doen. Voor het goede doel en 'om het af te leren', want de geschiedenisleraar van 2College Jozefmavo in Tilburg gaat met pensioen. Van Puijenbroek fietst niet voor niets van Istanbul naar Tilburg. Zo kan hij dwars door Europa pedaleren en daarmee ook dwars door de geschiedenis van Europa gaan. Zijn uitgebreide lessen plaatst de Tilburgse leerkracht op een blog op internet.
Lees meer over Frans van Puijenbroek in de editie Tilburg van het Brabants Dagblad van woensdag 24 april.labels: Tilburg, Leraren, Jozefmavo, Frans van Puijenbroek
17/04/13 22:16 Staat in:
OnderwijsDe Nieuwste School in Tilburg heeft zijn soms roerige verleden afgeschud. Definitief, zegt algemeen directeur Maria Michels. „We zijn inmiddels een gevestigde naam in Tilburg en ver daarbuiten. Onze groei zet zich steeds sterker door.”
Zo begint een lijvig artikel over De Nieuwste School in de Tilburgse editie van het Brabants Dagblad van donderdag 18 april. Het gaat onder meer over anders leren, verklaringen voor de sterke groei van de school en flipping the classroom. Lees het hele verhaal in het Brabants Dagblad.labels: De Nieuwste School, Tilburg, Voortgezet onderwijs, Maria Michels
17/04/13 21:58 Staat in:
internet | Brabants DagbladDe Tilburgse privacy-jurist Arnold Roosendaal heeft een boek geschreven over privacy en het internet. Zijn boek De informatiefuik is een populaire uitgave van een deel van zijn promotie-onderzoek dat hij volbracht aan de Universiteit van Tilburg en de KU Leuven. Roosendaal legt haarfijn uit hoe bedrijven als Google en Facebook aan de haal gaan met onze gegevens en eigenlijk met onze identiteit. Gevaarlijk? Deels wel, aldus Roosendaal. Zijn advies: besef goed welke persoonlijke gegevens je prijs geeft via internet. Roosendaal pleit er onder meer voor dat mediabedrijven als Google en Facebook veel opener zijn over het gebruik van persoonlijke gegevens van gebruikers en nadrukkelijker hun verantwoordelijkheid nemen als het om het beschermen van privacy gaat.
Binnenkort staat het interview met Roosendaal in het Brabants Dagblad. Fotograaf Jeroen de Jong van Fotopersburo Van Eijndhoven zorgt voor de bijpassend illustratie (zie foto boven).labels: Arnold Roosendaal, Tilburg University, Google, Facebook, Privacy, HJeroen de Jong, Persburo van Eijndhoven
15/04/13 00:57 Staat in:
MediaBuitengewone verhalen zaterdag 13 april in de Volkskrant over hoe kinderlijk eenvoudig het is om een verslavingskliniek op te richten en daarmee de zakken ongegeneerd te vullen. Schrijnend ook om te lezen hoe machteloos zorgverzekeraars zijn en declaraties van dubieuze klinieken moeten betalen. De overheid heeft het tot nu toe deerlijk af laten weten. Hoe is dit soort wanpraktijken te verkopen als de zorgsector zwaar onder druk staat en mensen dat in hun portemonnee en letterlijk aan het lijf voelen… Maar even goed een fraai staaltje journalistiek.labels: De Volkskrant, Zorg
13/04/13 17:21 Staat in:
MediaEn dan ook nog drie uitroeptekens achter bovenstaande kop. Piet Bakker, lector aan de Hogeschool Utrecht, meldt via Twitter @JLabHU en website journalismlab.nl hoe het de regionale kranten in Nederland is vergaan in de periode 2002-2012. Deltaplan voor regionale media nodig?
labels: Piet Bakker, Twitter
12/04/13 21:54 Staat in:
OnderwijsDe kleinste basisschool van Tilburg is vandaag officieel geopend. Inaya aan het Rosmolenplein in Tilburg telt elf leerlingen. Dat zijn er zes maar dan het aantal kinderen waarmee het schooljaar in augustus werd begonnen. Inaya is een particuliere basisschool, dus zonder financiering van de overheid. De islamitische school biedt elementen van zowel Jenaplan- als Montessori-onderwijs. Tijdens het officiële deel van de opening hield pedagoge Hadiya van Moorselaar - ze werkt als docent bij Fontys Hogeschool Pedagogiek - een lezing over islamitisch onderwijs. Ze heeft daar onderzoek naar gedaan, in 2010. Van Moorselaar vindt onder meer dat moslims naar een islamitische school moeten gaan om later als zelfbewuste volwassenen te kunnen participeren in de Nederlandse samenleving. Zoals ook kinderen van bijvoorbeeld streng-gereformeerde of katholieke ouders naar een eigen school moeten gaan. Eigenlijk pleit ze voor een nieuwe verzuiling van het Nederlandse (basis)onderwijs.
labels: Inaya, Tilburg, Basisonderwijs, Islam
11/04/13 23:19 Staat in:
BoekenHet duurde langer dan gedacht om de 180 pagina’s uit te lezen van Travels With Charley In Search Of America. Ook al ben ik een fan van John Steinbeck (1902-1968), dit boek uit 1962 van de Amerikaanse auteur viel me tegen. Het lijkt alsof hij weinig geïnspireerd was tijdens zijn campertocht door Amerika, samen met zijn zwarte koningspoedel. Steinbeck ging op zoek naar de ziel van Amerika en de Amerikanen maar legde vooral zijn eigen ziel bloot.
Ik wilde het boek van Steinbeck per se lezen als opmaat voor Reizen zonder John. Op zoek naar Amerika, van Geert Mak. Pas nadat ik het boek uit had en er wat extra informatie over vond via internet, begreep ik dat er een polemiek rond Travels with Charley is gevoerd. Zo zouden de feiten en chronologie van de reis niet kloppen. Journalist Bill Steigerwald noemt het boek zelfs fictie. Waar of niet waar, ik weet niet of dat wel een diskwalificatie is van het boek. Steinbeck - winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur in 1962 - was nu eenmaal een romanschrijver en dat hij in het boek feit en fictie vermengde zou niemand hoeven te verbazen. Dat zo’n groot auteur een uitgelezen kans miste om tegen het einde van zijn leven een wezenlijk en groots verhaal te schrijven over hart en ziel van zijn land des te meer.
labels: John Steinbeck, Amerika, Geert Mak
09/04/13 21:22 Staat in:
MediaPresident Poetin van Rusland heeft excuses gemaakt omdat hij niet weet hoe het ervoor staat met het onderzoek dat zijn voorganger Medvedev had toegezegd na de gewelddadige dood van RTL-nieuwscameraman Stan Storimans uit Goirle. Poetin is dezer dagen op staatsbezoek in Nederland. Hij beloofde premier Rutte op deze kwestie terug te komen.
Stan Storimans (39) kwam op 12 augustus in 2008 om het leven nadat een bom ontplofte op het plein in de Georgische stad Gori waar de Nederlandse cameraman aan het werk was, samen met RTL-correspondent Jeroen Akkermans. Onderzoek van Akkermans wees later uit dat Storimans gedood is door een clusterbom van Russische makelij die ook alleen door de Russen wordt gebruikt.
Gelukkig was Poetin tijdens het staatsbezoek beter geïnformeerd over de positie van vrouwen binnen de Nederlandse SGP…
Klik hier voor mijn pagina over het boek ’Stan Storimans - Oog op de wereld’.
labels: Rusland, Poetin, Stan Storimans, RTL, Jeroen Akkermans
07/04/13 17:22 Staat in:
OntwikkelingssamenwerkingMooie titel voor een ministeriële nota: Wat de wereld verdient. Gemaakt onder de verantwoordelijkheid van minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Het budget voor ontwikkelingssamenwerking gaat op termijn met 1 miljard euro omlaag en dat zal uiteraard grote gevolgen hebben. Maar ook kleine.
Zo bestaat er vanuit Tilburg al lang een scholenband met Matagalpa in Nicaragua. In Tilburg hebben diverse scholen in een kwart eeuw veel geld opgehaald waarmee aan de andere kant van de wereld scholen en klaslokalen zijn gebouwd, leermiddelen aangeschaft en waardoor het mogelijk is gemaakt dat kinderen die anders niet naar school konden toch onderwijs hebben gekregen. En waar in Tilburg veel mensen - jong en oud - heel wat van opgestoken hebben. Vanuit Tilburg kon zoveel gedaan worden omdat alle bedragen die hier ingezameld werden door de landelijke organisatie Hivos werden verdubbeld. Die bonus wordt nu hoogst onzeker. En dus ook de slagkracht van de Tilburgse vrijwilligers die zich voor hun medemens in Matagalpa inzetten.
Geld en principes, het blijft een bijzondere combinatie…
labels: Tilburg, Matagalpa, Vrijwilligers, Nicaragua
07/04/13 17:10 Staat in:
MediaThe World’s Best Cross-Border Investigative Team, noemt het ICIJ zich. Die afkorting staat voor The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Deze bijzondere journalistieke club is verantwoordelijk voor de Offshore-Leaks, ofwel publicatie van gegevens over bedrijven en personen die belasting ontduiken via de Kaaiman eilanden en andere fiscale vrijstaten. Taaie, maar leerzame kost. Bert Wagendorp schreef er een goede column over, die in de Volkskrant van gisteren stond en in De Morgen. ”Elke dag worden samenlevingen voor miljarden beroofd door bedrijven en individuen en het merkwaardige is, dat het legale roof betreft.”labels: ICIJ, Offshore-Leaks, De Volkskrant
03/04/13 23:41 Staat in:
OnderwijsEen zoen kost een oudere docent van het Koning Willem II College in Tilburg zijn baan. Omdat hij die kus ongevraagd gaf op de mond van een leerlinge. Die hij ook al enkele keren ongewenst intiem had omhelsd. Omdat het meisje meerderjarig is, ontloopt hij strafrechtelijke vervolging. Vandaag met diverse schoolleiders uit deze regio gesproken over de omgang van leraren en leerlingen, wat mag wel en wat niet, de veranderde moraal sinds de jaren zeventig, de gevaren van sociale media en wat schoolleiders in dit soort gevallen kunnen en moeten doen. > Lees meer...labels: Leraren, Koning Willem II College, Tilburg, Media
28/03/13 23:47 Staat in:
OnderwijsAltijd mooi om mee te maken dat geïnterviewden zo enthousiast zijn dat ze heel veel (en eigenlijk te veel) tegelijk willen vertellen. Vandaag weer meegemaakt, in basisschool De Lochtenbergh in Tilburg-Noord, waar ik ben bijgepraat over de aanpak van taalachterstanden bij de leerlingen. De passie spatte er vanaf bij mijn gesprekspartners Andy de Graaf (directeur) en Justin Vliegenthart (adjunct-directeur). Mooi, maar ook moeilijk om hun ongebreideld enthousiasme in een kort artikel te vangen. Dat komt bij een groter verhaal over een nieuwe aanpak van taalachterstanden in de gemeente Tilburg. Zaterdag in de editie Tilburg van het Brabants Dagblad.
labels: De Lochtenbergh, Tilburg-Noord, Taal
27/03/13 23:01 Staat in:
OnderwijsAvans Hogeschool is een groot Brabants onderwijsinstituut, met een kortere historie onder die naam - sinds 2004 - dan ik dacht. Ik trof vandaag persvoorlichter Eric van Gennip in de Avans-vestiging in Tilburg. Dat is met zo’n 2.000 studenten de kleine Avans-locatie. Den Bosch (11.000) en Breda (13.000) zijn groter. Avans omvat negentien academies en 54 opleidingen. En toch, waarschijnlijk door die relatief kleine vestiging in Tilburg, wordt Avans in deze stad vaak beschouwd als het kleine broertje (of zusje zo u wilt) van Fontys. Wat met bovengenoemde studentenaantallen niet terecht is, ook al telt Fontys zo’n 14.000 studenten meer. labels: Avans, HBO, Tilburg, Fontys
27/03/13 22:32 Staat in:
OnderwijsVandaag voor her eerst sinds 25 jaar weer in de B&W-vleugel van de gemeente Tilburg geweest. Voor een interview met onderwijswethouder Marieke Moorman, Charles Dams van scholenstichting Tangent en Silvana van Ginneken, beleidsmedewerkster gemeente Tilburg. In die vleugel op de tweede verdieping van het stadhuis kwam me nog amper iets bekends voor. Gelukkig maar, anders zou de tijd er wel erg stil hebben gestaan. Nog wel aanwezig: de portrettengalerij van oud-burgemeesters. In mijn beginjaren op de stadsredactie van Het Nieuwsblad van het Zuiden was Henk Letschert burgemeester. Het eerst jaar Gerrit Brokx heb ik ook nog meegemaakt. Ik herinner me wethouders Hans Krosse, Jan Timmermans, Ben Lambers, Ad Driessen en Peter van Hassel… En later onder anderen Ruud van Eijkeren en Wim Dijkstra. Zo ver terug dus. labels: Tilburg, Marieke Moorman, Charles Dams, Tangent
22/03/13 22:18 Staat in:
Brabants DagbladZelfgenoegzaamheid is fnuikend en niet alleen in de journalistiek. Maar toch: de BD-redactie in Tilburg heeft een goede week achter de rug. Met in de krant veel nieuws, goede achtergrondverhalen en reportages en fraaie foto’s van de fotografen van Persburo Van Eijndhoven in Tilburg. En dan ook nog een website die veel snel nieuws en de nodige aanvulling bood. En, als altijd: het weblog Stadsgezicht van Rik Goverde en Bas Vermeer. We zijn niet zelfgenoegzaam, maar wel een beetje trots. Ook al hebben we gewoon ons werk gedaan. labels: Media, Tilburg, Rik Goverde, Bas Vermeer, Internet, Persburo van Eijndhoven
20/03/13 00:29 Staat in:
OnderwijsHet Beatrix College in Tilburg blijft maar groeien. Ieder jaar komen er meer nieuwe leerlingen bij dan afgestudeerden de school in de Reeshof verlaten. Zo’n 2.300 leerlingen telt de openbare middelbare school inmiddels. Daarmee is het Beatrix College de grootste school in Tilburg en verre omgeving, als de diverse scholen van 2College tenminste niet als één school worden geteld. Een grote opgave van het Beatrix College is ondanks de omvang van de school toch klein te bijven. Ik heb er gisteren, dinsdag 19 maart, een dagje rondgelopen en met rector, leerkrachten en leerlingen gepraat voor een verhaal in het Brabants Dagblad. Enkele uitspraken van rector Niek Bootsma kunnen tot de nodige discussie leiden, vermoed ik. Over enkele dagen in de Tilburgse editie van het Brabants Dagblad.
labels: Beatrix College, Voortgezet onderwijs, Reeshof, Tilburg
20/03/13 00:23 Staat in:
OnderwijsIn de trend van verdere digitalisering van het onderwijs: de eerste online Kinderkennisbank van Nederland wordt vandaag , woensdag 20 maart, gelanceerd in de Universiteit van Tilburg. De Kinderkennisbank is een website waarop kinderen zelfstandig of samen met ouders of leerkrachten kennis kunnen maken met de wetenschap. De site is een initiatief van Wetenschapsknooppunt Brabant. Daarin hebben de Universiteit van Tilburg en sCoolscience, voor de TU Eindhoven, zich verenigd. Rector Magnificus Philip Eijlander van de UvT lanceert de website vanmiddag om 14.30 uur, voor een college van de Kinderuniversiteit. Zowel deze lancering als het college zijn te volgen via de website van de UvT. labels: Tilburg University
18/03/13 23:40 Staat in:
monumentenMinister Jet Bussemaker heeft vandaag de nationale lijst van waardevolle bouwwerken uit de jaren 1959-1965 officieel bekend gemaakt. En Tilburg is daarop goed vertegenwoordigd. Maar dat kon het Brabants Dagblad enkele weken geleden al melden. Tilburg staat op plek vijf van de hofleveranciers, na Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Arnhem, dankzij het NS-station, de schouwburg, het oude deel van de Universiteit van Tilburg en de kapel in de Kapelhof. Morgen een uitgebreid verhaal over dit onderwerp in de editie Tilburg van het Brabants Dagblad.
De Raad voor Cultuur moet zich nog uitspreken over deze lijst. Dus definitief is de status als rijksmonument van de vier Tilburgse bouwwerken nog niet. De bekrachtiging ervan kan nog wel een jaar duren. En dan moeten de eigenaren van de panden niet in het geweer komen tegen die monumentale status.
In het BD niet alleen aandacht voor de nationale lijst, maar ook voor een top 40 die de Tilburgse projectgroep Naoorlogs Erfgoed heeft gemaakt van belangrijke panden uit de wederopbouwjaren. Daarop staan verrassende bouwwerken, zoals de Katterug en maycrete woningen in de Bokhamer in Tilburg. De hele lijst staat op de website bd.nl. Lees en verwonder u.labels: Erfgoed, Kunst, WO II, Tilburg, Jet Bussemaker
17/03/13 22:32 Staat in:
KunstBeeldend kunstenares Katinka Lampe komt uit Tilburg, maar woont al weer jaren in Rotterdam. Katinka Lampe exposeert tot en met 20 april in Ron Mandos Gallery, Prinsengracht 20, 1016 HJ Amsterdam. De expositie heet: DO YOU LIKE ME NOW? Hieronder een van de vele schilderijen die daar te zien zijn. labels: Katinka Lampe, Tilburg
15/03/13 00:10 Staat in:
monumentenVeel opgestoken vandaag van een aantal bevlogen Tilburgers en een Randstedeling over mijn eigen stad. Het ging over gebouwen uit de periode van de wederopbouw, na de Tweede Wereldoorlog dus. Dat gesprek was letterlijk en figuurlijk een blikopener. Frappant dat een vertrouwde woonomgeving toch steeds weet te verrassen…labels: Erfgoed, Tilburg, WO II
14/03/13 23:21 Staat in:
Onderwijs | Brabants DagbladMarcel Wintels (Drunen, 1963) maakte vanochtend bekend dat hij aan het einde van dit jaar vertrekt als voorzitter van het College van Bestuur van Fontys Hogescholen. De Tilburger is de topman van Fontys sinds medio 2008. Het nieuws van zijn onverwachte vertrek - geen conflict binnen Fontys en Wintels heeft ook geen andere baan - hadden we snel op onze website en werd in de loop van de dag diverse malen geactualiseerd. In de middag kreeg ik Wintels aan de telefoon en lichtte hij zijn korte schriftelijke verklaring toe. Daarvan heb ik een uitgebreid nieuwsbericht gemaakt voor pagina 2 van het Brabants Dagblad en een vervolgbericht voor de Brabant-pagina van de krant. Het is een voorbeeld van de huidige werkwijze van Brabants Dagblad: nieuws snel digitaal brengen en de volgende dag uitdiepen in de papieren krant.
Wintels heeft een intensief jaar achter de rug. Als saneerder bij Amarantis om deze onderwijsgroep na wanbestuur van een smadelijke ondergang te redden. Wat lukte. Daarnaast als kandidaat voor het partijleiderschap van het al bijna even zieltogende CDA. Een poging die mislukte. En dan ook nog eens als voorzitter van het KNWU-bestuur dat aanhoudend worstelt met dopingschandalen, net als de rest van de wielerwereld. Een karwei waarmee Wintels nog lang niet klaar is. En ondertussen moest hij ook nog eens een van de grootste onderwijsinstituten van Nederland leiden, zo’n 40.000 studenten, 4.000 medewerkers en een budget van ruim 330 miljoen per jaar. En dan heb ik het nog niet eens over de vele nevenfuncties van Wintels ’uit hoofde van zijn functie’. Toch meldt Wintels dat hij niet stopt bij Fontys omdat al dat werk zwaar op hem drukt. Waarom hij dan wel vertrekt? Ik vind zijn argumentatie verrassend. Lees het zelf in het Brabants Dagblad van vrijdag 15 maart.labels: Fontys, HBO, Marcel Wintels
10/03/13 22:22 Staat in:
MediaBert Wagendorp en Sheila Sitalsing vormen een gouden duo, zonder een duo te zijn. Ze delen wel de dagelijkse columnplek op pagina twee - het nieuwskatern dus - van de Volkskrant. Sitalsing kiest vaak economische onderwerpen; Wagendorp schrijft over…. alles eigenlijk. Relevante onderwerpen, scherp geschreven. Geen open deuren, vrijblijvende of gemakkelijke meningen en ook geen mooischrijverij. En daarom een plezier om te lezen. labels: De Volkskrant, Bert Wagendorp, Sheila Sitalsing
10/03/13 22:07 Staat in:
OnderwijsDe forse bezuinigingen in de culturele sector lijken de kansen op werk in die zo broodnodige hoek van de samenleving aanzienlijk te verminderen. Dat blijkt in ieder geval mee te vallen voor de afgestudeerden van de Rockacademie in Tilburg, onderdeel van Fontys. De opleiding heeft in februari een onderzoek gehouden onder afgestudeerden. Daaruit blijkt dat 80 procent binnen zes maanden kan rondkomen van zijn of haar werk. Dat is een mooie score. Maandag 11 maart meer hierover in de editie Tilburg van het Brabants Dagblad. Samen met een verhaal over The Inside Out Showcase van de Rockacademie, een kruising tussen een festival, een open dag en een promotie-evenement. Maar wel zelf georganiseerd door studenten. Het was gisteren te doen in 013 in Tilburg; in 22 verschillende optredens lieten studenten van de opleiding zien wat ze aan talent in huis hebben. De kenners dichten Isabelle Amé een grote toekomst toe. labels: Rockacademie, Fontys, Isabelle Amé, Tilburg, HBO
07/03/13 13:46 Staat in:
Onderwijs | Brabants DagbladZijn er buiten Mill-Hillcollege en Theresialyceum nog andere middelbare scholen in de omgeving van Tilburg waar bovenbouwleerlingen mentor zijn van brugklassers? Ik wil dit graag weten voor een verhaal in het Brabants Dagblad.labels: Mill-Hillcollege, Theresialyceum, Voortgezet onderwijs
01/03/13 21:22 Staat in:
Brabants DagbladHet vertrek uit Waalwijk van het Brabants Dagblad is door de betrokken redacteuren gemarkeerd met meerdere momenten van afscheid. Het laatste in deze kleine reeks was een lunch vandaag met de finale ploeg die in De Langstraat en het Land van Heusden en Altena actief was en er kantoor hield. Dit keer om onze gewaardeerde chef Brigit Groeneveld uit te luiden. Zij heeft zich jaren met hart en ziel ingezet voor onze editie en haar redacteuren. Brigit werkt voortaan op verschillende fronten voor de editie Bommelerwaard. Het was een voorrecht om met haar samen te werken.
labels: Waalwijk, De Langstraat, Land van Heusden en Altena
28/02/13 22:41 Staat in:
Onderwijs | Brabants DagbladEen collega van mij moet een middelbare school kiezen voor een van haar kinderen. Dus struint ze de ene informatieavond na de andere af. Vermoeiend voor haar, maar ze doet wel allerlei tips op voor de onderwijspagina’s van het BD. Een ervan leidt al tot een verhaal voor de krant…
Heeft u ook een tip op onderwijsgebied voor de regio Midden-Brabant? Laat het mij weten via e-mail!
labels: Voortgezet onderwijs
28/02/13 08:14 Staat in:
OnderwijsDe Universiteit van Tilburg heeft dit studiejaar minder studenten dan vorig schooljaar. Het aantal daalde met 5 procent, tot 12.952 studenten. Dat komt zowel door een daling van het aantal eerstejaars bachelorstudenten als door het versneld afstuderen van masterstudenten. Daartegenover staat een stijging van het aantal masterstudenten. Dat heeft de UvT gisteren bekend gemaakt. Een nieuwsbericht hierover staat in het Brabants Dagblad, editie Tilburg, van donderdag 28 februari. Die kale cijfers zijn zeker een achtergrondverhaal waard; een verzoek hiertoe is ingediend bij de UvT. Dus: wordt vervolgd.
Die bijna 13.000 studenten lijkt heel wat - het is in ieder geval groter dan het aantal inwoners van een flink aantal dorpen in de omgeving van Tilburg - toch is de UvT een van de kleinere universiteiten van Nederland. Ter vergelijking: de universiteit van Nijmegen had er in 2011 om precies te zijn 19.103, de Rijksuniversiteit van Groningen zo’n 28.000 en de Universiteit van Amsterdam 32.165. Overigens werkt de UvT met een jaarbudget van zo’n 200 miljoen euro en dat is een bedrag waarvan alle dorpen in de omgeving van Tilburg alleen maar kunnen dromen...
labels: Tilburg University
25/02/13 23:03 Staat in:
Brabants DagbladHet gaat bar slecht in de kinderopvang, zoveel is me na een dag gesprekken voeren en documentatie lezen duidelijk. En bar slecht is dan nog eufemistisch uitgedrukt ook. Het afgelopen jaar hebben in het hele land rond de 8.000 van de 80.000 medewerkers in deze sector hun baan verloren. De vraag naar kinderopvang is massaal ingestort, vanwege de crisis en de vermindering van de kinderopvangtoeslag door de overheid. Kinderopvang als arbeidsmarktinstrument, in de sector worden ze er erg boos over. Een achtergrondverhaal - met enkele lichtpuntjes - staat in de Tilburgse editie van het Brabants Dagblad van dinsdag 26 februari.
labels: Kinderopvang, Tilburg
25/02/13 22:39 Staat in:
MuziekOude liefde roest niet. Wat mij betreft ook niet als het om muziek gaat. Ik heb mijn muziekcollectie aan kunnen vullen met de
Atlantic Soul Legends serie. Twintig originele albums van meer en minder bekende artiesten die op het platenlabel
Atlantic (of
Stax) zijn uitgebracht. Het oudste album is van Ray Charles: What’d I Say (1959) en het meeste recente (tja) is Sam Dees - The Show Must Go On uit 1975. Daar tussenin Howard Tate, Clarence Wheeler & The Enforcers, Donny Hathaway, Aretha Franklin, William Bell, Arthur Conley, Eddie Floyd, The Bar-Kays, Sam & Dave, Percy Sledge, Wilson Pickett, Otis Redding, Don Covay, The Drifters, Rufus Thomas, Solomon Burke, Ben E. King en Booker T & The MG’s. Een mooie set, maar niet zo fraai als de drie boxen met in totaal 28 cd’s die alle singles van Stax/Atlantic bevatten. In elk van die boxen zit een superieur boekje over de historie van het label en de artiesten en nummers op de cd’s in die elk van die drie uitgaven. De troef van de Soul Legends reeks is dat het om de originele albums gaat. Vier sterren van de All Music Guide.
labels: Kunst, Atlantic, Stax
24/02/13 22:17 Staat in:
Onderwijs | Brabants DagbladTwee pagina’s met nieuws en achtergronden uit de wereld van het onderwijs in de regio Tilburg verschijnen voortaan tweewekelijks in het Brabants Dagblad. De eerste pagina’s verschijnen op woensdag 27 februari. Met een groot verhaal over de muzische en topsport afdeling van het Koning Willem II College in Tilburg. Daarin komen docenten en leerlingen aan het woord en ook oud-leerling Diederick Hagemeijer, ijshockeyer van Tilburg Trappers.
labels: Koning Willem II College
21/02/13 08:02 Staat in:
KunstDe kop luidt:
Oude klassenfoto Van Gogh als inspiratiebron. En de eerste alinea’s gaan zo: Neem een klassenfoto van Vincent van Gogh uit het schooljaar 1866-1867. Stuur die per post naar kunstenaars in de hele wereld en vraag of ze met de foto als inspiratiebron een kunstwerk maken en dit via de post retourneren. Het resultaat: honderden bijdragen - mail art - en een expositie,
Schooldays in Artlife.
Die fascinerende tentoonstelling is tot 15 maart te zien in het Koning Willem II College in Tilburg. En laat dat nu de school zijn die door de jonge Van Gogh werd bezocht, al heette die toen nog de Rijks HBS Koning Willem II. En laat dat ook de school zijn waar initiatiefnemer Toon Joosen (65) uit Chaam decennia lang docent beeldende vorming was. Hij begon zijn kunstproject in 1991, vanwege het 125-jarige bestaan van de school en reanimeerde het twee jaar geleden. Met als resultaat een hele nieuwe postlading kunst, afkomstig uit meer dan veertig landen, van Japan tot Italië en Canada.
> Lees meer...labels: Kunst, Mail-art, Museum of Instant Images, Toon Joosen, Koning Willem II College, Tilburg, Vincent van Gogh
18/02/13 22:14 Staat in:
OnderwijsIk moet erkennen dat ik vanmiddag aardig in verwarring was in het Koning Willem II College in Tilburg. Vanwege de nieuwbouw. Nieuw hoofdgebouw, nieuw bijgebouw, andere entree. Maar gelukkig staat de oudbouw nog achter de nieuwe blokkendozen. Met de oude lokalen, de bekende fotogalerij met oude glorie (foto's van de rectoren), de plaquette van Van Gogh in de trappenhal, de oude aula met podium, het borstbeeld van Willem II uit de tijd van de rijksscholengemeenschap aan de Ringbaan Oost. Ook het kunstwerk voor het gebouw aan de Tatraweg is nog prominent present. Vroeger vonden we dat maar een bonk roest, vandaag leerde ik dat het een toegangspoort is, tot kennis of het echte leven, al naar gelang je de school in of uit gaat...
> Lees meer...labels: Koning Willem II College, Tilburg, Voortgezet onderwijs, Jan de Veer, Toon Joosen, Kunst, Mail-art, Museum of Instant Images
15/02/13 23:56 Staat in:
monumentenTilburg wordt een echte wederopbouwmonumentenstad. Alleen al om het woord moet je het willen zijn, maar dat terzijde. Op 18 maart brengt de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed een (tweede) advies uit over waardevolle en kenmerkende panden en ander erfgoed uit de naoorlogse periode. Het eerste advies ging over de periode 1945-1958, het komende over het tijdvak 1959-1965. En het ziet er naar uit dat Tilburg goed vertegenwoordigd zal zijn op die nieuwe nationale lijst van wederopbouwmonumenten: met vier panden en dat is op een totaal van honderd een achtenswaardige score. Het gaat om de schouwburg, de universiteit, het centraal station en de kapel Onze Lieve Vrouwe ter Nood in het centrum van de stad. En dat is nog maar het topje van de ijsberg in Tilburg, menen mensen die er voor doorgeleerd hebben. Mijn collega Toine van Berkel zette mij op het spoor van twee deskundigen op dit gebied. Een derde ken ik al langer dan vandaag (of gisteren): Ronald Peeters van onder meer Stadsmuseum Tilburg en Het Geheugen van Tilburg. Als geen ander kleurt hij de historie van Tilburg in en dat al vele, vele jaren lang.
Mijn verhaal over wederopbouwmonumentenstad Tilburg staat in de Tilburgse editie van het Brabants Dagblad van zaterdag 16 februari.
Wat die landelijke erkenning Tilburg gaat brengen, is nog volstrekt onbekend…
labels: Tilburg, Erfgoed, Toine van Berkel
14/02/13 22:00 Staat in:
OnderwijsIs er nog toekomst voor kleine scholen? Als ik de
Onderwijsraad mag geloven, niet echt. De raad heeft vandaag een advies aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs overhandigd waarin wordt gepleit om alle scholen met minder dan honderd leerlingen op te doeken. Nu ligt de wettelijke ondergrens nog op 23 leerlingen. De raad zelf heeft het over een ingrijpende maatregel en stelt een overgangsfase tot 2019 voor. Woordvoerster Cindy Rouwhorst van de Onderwijsraad gaf via de telefoon een uitgebreide en hout snijdende toelichting op het standpunt van de raad. Het gaat de raad om zaken als kwaliteit, de juiste sociale omgeving voor kinderen en professionaliteit van het schoolteam. En ook wel om geld en rendement. Toch zal het in de discussie die nu ongetwijfeld gevoerd gaat worden niet alleen om zakelijke argumenten gaan, maar ook om emoties. Welk plaats wil nu zijn eigen school verliezen, ook al is het een kleine school? Of liever: zeker als het een kleine school is. Verder lijkt het mij in deze tijd van economisch malheur en zware ingrepen in de begroting van het Rijk een wezenlijk gevaar dat het advies van de Onderwijsraad wordt gezien als een mogelijkheid om fiks te snijden in het onderwijsbudget van de overheid.
Mijn collega’s Erik van Hest en Jasper Harthoorn hebben vandaag reacties gevraagd bij teamleden van kleine en als het aan de Onderwijsraad ligt bedreigde scholen in de regio van het Brabants Dagblad, editie Tilburg.
Klik hier voor het hele advies. labels: Onderwijsraad, Erik van Hest, Jasper Harthoorn, Tilburg
14/02/13 00:24 Staat in:
OnderwijsHet is crisis in de bouw, dat mag voor niemand nog nieuws zijn. Het team van de Cobbenhagenmavo in Tilburg werd woensdag 13 februari hardhandig met de neus op dit feit gedrukt. De aannemer van de nieuwbouw van de school, de BVR Groep uit Roosendaal, heeft surseance van betaling gekregen van de rechtbank. Een bewindvoerder is aangesteld om te redden wat er te redden valt. En dat terwijl pas vorige week het feestelijke startsein is gegeven voor de nieuwbouw aan de Gershwinstraat in Tilburg. Schooldirecteur Ad Poulisse van 2College voelt zich dan ook overvallen door de feiten, zo zegt hij in het Brabants Dagblad van donderdag 14 februari.
En nu maar afwachten hoe het verder gaat voor de school.
labels: Cobbenhagenmavo, Tilburg, Voortgezet onderwijs, Tilburg-Noord, Ad Poulisse
14/02/13 00:05 Staat in:
OnderwijsNaar mijn gevoel hebben de leerlingen met de spreekwoordelijke rugzakjes jarenlang bovenmatig aandacht gekregen in het onderwijs. Maar er is een duidelijke kentering gaande. Uitblinken mag schijnbaar weer. Het ongenoegen over de zesjescultuur wordt al jarenlang geventileerd, maar nu krijgen talenten ook daadwerkelijk meer ruimte. En applaus. Scholen willen weer excelleren. In mijn eerste week als onderwijsredacteur van het Brabants Dagblad (editie Tilburg) ben ik onder meer bezig geweest met een bericht over de enige officiële excellente school in ons verspreidingsgebied, het Beatrix College in Tilburg. En ook heb ik een nieuwsverhaaltje geschreven over het Koning Willem II College in Tilburg dat meer de wetenschappelijke kant opgaat om zo vwo-leerlingen beter voor te bereiden op de universiteit. De school heeft een charter van de
WON-akademie ondertekend. 2College Durendael ging in deze regio het Willem II voor in deze samenwerking. „Het is mooi om te zien dat talentvolle leerlingen die zich verveelden op de basisschool zich bij ons helemaal ontpoppen”, zegt een coördinator van Durendael in Oisterwijk. Dit laatste bericht is te lezen in het Brabants Dagblad van donderdag 14 februari, editie Tilburg.
Ik vermoed dat de komende jaren nog veel initiatieven ontplooid worden in het onderwijs voor de beter presenterende leerlingen. Het lijkt mij dat die groep, naast de grote middenmoot en de leerlingen die extra aandacht nodig hebben, wel toe was aan extra aanbod.
labels: Durendael, Tilburg
12/02/13 22:08 Staat in:
BoekenVan straatschoffie in een achterbuurt tot miljonair, het lijkt een klassiek rampenscenario. Oud-voetballer Andy van der Meijde (Ajax, Inter Milan, Everton, PSV) bevestigt het cliché in zijn boek ’
Geen genade’. Zijn klim van Arnhem naar Amsterdam, Milaan en Liverpool ging gepaard met zijn persoonlijke en morele verval. Uiteindelijk komt hij in zijn door Thijs Slegers opgetekende levensverhaal tot de conclusie dat hij niet alleen zijn talent voor een groot deel verkwanseld heeft, maar ook een zooitje heeft gemaakt van zijn privéleven. Hoe geld dus toch ongelukkig maakt. Dat de verlokkingen van geld, drank, drugs en vrouwen - alles in bovenmatige hoeveelheden - Van der Meijde te machtig zijn geweest, vindt hij achteraf gezien niet helemaal onlogisch. In zijn Arnhemse jeugd - zijn overspelige vader is een gokverslaafde en mishandelt zijn moeder - is het blijkbaar al verkeerd gegaan. Het zou slap zijn als Van der Meijde zich daar achter verschuilt; dat doet hij niet, wat het boek ten goede komt.
Deze uitgave mist de humor van een vergelijkbaar boek:
’Gijp’ over René van der Gijp en geschreven door Michiel van Egmond. Van der Gijp is nog zo’n sporter die niet het optimale uit zijn loopbaan heeft gehaald.
Gijp is beter en leuker geschreven dan
Geen genade. Maar wat
Geen genade dan weer voor heeft: het verhaal van Van der Meijde is tragischer dan dat van Van der Gijp - toch een beetje een zonderling zondagskind - en die tragiek maakt het boek prettig leesvoer. In een middag heb ik het uitgelezen. En met genoegen. Ook al omdat Van der Meijde naast zijn persoonlijke teloorgang ook laat zien hoe hard en verrot de profvoetballerij kan zijn.
De lezer blijft wel met een vraag achter: is Van der Meijde in zijn boek gewoon eerlijk of koketteert hij toch een beetje met zijn ontspoorde leven? Dat hij nu overigens weer op de rails heeft, zo bezweert hij.
labels: Andy van der Meijde, Sport, René van der Gijp
12/02/13 21:59 Staat in:
BoekenEen stevige zeepbel, dat WikiLeaks. Tenminste, als we het boek ’Inside WikiLeaks’ van de Duitser Daniel Domscheit-Berg mogen geloven. Hij was een van de naaste medewerkers van Julian Assange, de oprichter van de befaamde en beruchte klokkenluiderswebsite. Het is boek is vlot geschreven, zonder dat de stijl echt sprankelt. Hoewel het boek alleen de kant van Domscheit-Berg belicht - die door Assange geschorst en uiteindelijk uit de organisatie gezet is - geeft het boek alle reden om de Australiër en zijn motieven aanzienlijk te wantrouwen. Wat blijkbaar ook steeds meer mensen in zijn naaste omgeving doen, zo las ik onlangs in de Volkskrant. Inside WikiLeaks telt zo’n 200 pagina’s en is vlot uitgelezen.
labels: WikiLeaks, Julian Assange, Media, Internet, Klokkenluiders, De Volkskrant
30/01/13 22:48 Staat in:
Brabants DagbladMijn afscheidsverhaal over de historie van het Brabants Dagblad in Waalwijk:
klik hier voor deel 1 (pdf)
Klik hier voor deel 2 (pdf)
labels: Waalwijk, De Langstraat
30/01/13 22:38 Staat in:
Brabants DagbladHet kantoor van het Brabants Dagblad in Waalwijk is echt dicht. De editiepagina’s voor de krant van donderdag 31 januari zijn er woensdag gemaakt. Over enkele uren staan de verhuizers voor de deur. We hebben een overgangsperiode van één dag. Dan kunnen de collega’s op hun eigen plek in de De Gruyterfabriek in Den Bosch aan de slag.
Op 2 januari 1961 verscheen de eerste editie ’voor Waalwijk en De Langstraat’ vanuit Waalwijk. Jan Keunen (nu 78) was de eerste en enige redacteur toentertijd. Hij ging ervoor in pension bij een hospita in de Venkelstraat in Waalwijk. Ik heb hem, Harrie van Oudheusden (96 en de oudste correspondent ter wereld, misschien) en oud-redacteur Maurice van Overbeek (67) dezer dagen gesproken voor een nostalgische terugblik op 52 jaar Brabants Dagblad in Waalwijk. Dat artikel verschijnt als het goed is vrijdag 1 februari in de krant, in de editie De Langstraat…
labels: Waalwijk, Jan Keunen, Harrie van Oudheusden, Maurice van Overbeek, De Langstraat
27/01/13 21:56 Staat in:
WaalwijkHet eerste onderdeel van het uiterst ambitieuze plan Leer.Waalwijk gaat maandag 28 januari officieel van start:
SLEM. Dat staat voor Schoenen, Leer, Educatie en Museum. Het is een nieuwe internationale opleiding voor schoenontwerper. Opgezet en geleid door Nicoline van Enter, trendgoeroe op het gebied van schoenen. De financiering komt van Midpoint Brabant, waarin ondernemers, overheid en onderwijs samenwerken. Het oude gemeentehuis is opgeknapt en eigenzinnig ingericht tot schoolgebouw. In het pand worden ook lezingen, workshops en seminars gehouden. Vermoedelijk is de officiële opening van de nieuwe opleiding ergens in maart.
De eerste zeven studenten zijn gearriveerd in Waalwijk; ze komen uit Nederland, Tsjechië, Australië en Israël. De 37-jarige Shelley Lewis heb ik gesproken over haar motivatie om aan deze nieuwe, zes maanden durende opleiding deel te nemen. Haar verhaal staat in de editie De Langstraat van het Brabants Dagblad van zaterdag 26 januari. Onderstaande foto is van
Wieke Hoeke, huisfotograaf van de nieuwe opleiding…
labels: SLEM, Wieke Hoeke, De Langstraat, Schoenindustrie
26/01/13 01:11 Staat in:
Brabants DagbladNegentien redacteuren die het afgelopen decennium kort of langer in het kantoor in Waalwijk van het Brabants Dagblad hebben gewerkt, zijn deze week bij elkaar gekomen voor een gezellige lunch in een lokaal etablissement. Mooie herinneringen werden opgehaald. De redactie voor de editie De Langstraat en Land van Heusden en Altena gaat vanuit Den Bosch werken; dit als onderdeel van een grotere operatie om onder meer een betere krant en betere website te kunnen maken. Bekende gezichten blijven, maar enkele collega's veranderen van functie en daar ben ik er een van. Na veertien jaar Waalwijk ga ik weer in Tilburg werken, als onderwijsredacteur.
Met groot plezier heb ik in De Langstraat (Waalwijk, Heusden en Loon op Zand) gewerkt. Ik kijk met genoegen terug op de samenwerking met mijn collega's daar en met iedereen - nou ja, bijna iedereen - waarmee ik als journalist te maken kreeg. Ik heb er mooie verhalen kunnen maken (althans dat vind ik zelf) voor onze lezers. Dat vond ik een voorrecht...
labels: De Langstraat, Waalwijk, Heusden, Land van Heusden en Altena
16/01/13 00:07 Staat in:
Brabants DagbladOver twee weken vindt er wederom een verhuisoperatie plaats bij de redactie van het Brabants Dagblad. Dan vertrekt de redactie van de edities De Langstraat en het Land van Heusden en Altena naar Den Bosch om zich te voegen bij de rest van de Bossche clan van het Brabants Dagblad, in bedrijfsverzamelgebouw De Gruyter-fabriek. Voor mij betekent het echter een verhuizing naar Tilburg, waar ik achtergrondredacteur word, met als portefeuille onderwijs.
Het Brabants Dagblad verdwijnt hiermee na enkele decennia uit Waalwijk. Een historisch moment dus…
Volgens mij heeft medewerker Harrie van Oudheusden de hele historie van het Brabants Dagblad in Waalwijk meegemaakt; hij is dan ook al correspondent sinds 1946! Hij is nu 95 jaar en moet daarmee wel de oudste en de langst dienende krantencorrespondent van heel Nederland zijn. Misschien wel van heel de wereld….
Harrie van Oudheusden stelt een vraag aan Sjaak Koolen tijdens de presentatie van de columnbundel ’Iemand moet het doen’, waarin Van Oudheusden vereeuwigd is. 27 november 2012.labels: Sjaak Koolen, Harry Hens, Harrie van Oudheusden, Waalwijk, De Langstraat
16/01/13 00:03 Staat in:
WaalwijkHet oude stadhuis van Waalwijk - ontwerp: Kropholler - is een te mooi pand om leeg te staan. Toch is dat nu al twee jaar zo. Deze week maak ik een verhaal over aanpassingen aan het monument. Te lezen in het Brabants Dagblad. Luuk Aarts heeft een prachtige fotoserie gemaakt over het interieur van het pand; te bekijken op de website Wolluk.nl.labels: Kropholler, Architectuur, Luuk Aarts, Waalwijk
14/01/13 22:39 Staat in:
BoekenAls grote fan van Bill Bryson - de leukste hedendaagse Amerikaanse schrijver - heb ik natuurlijk zijn boek 'Terug in Amerika - een voettocht door de Appalachen' gelezen. The Appalachian Trail is het ene grote Amerikaanse lange-afstandspad, de Pacific Crest Trail het andere. Over haar wandeling over PCT heeft Cheryl Strayed een geweldig boek geschreven 'Wild'. Een heel andere stijl dan Bryson; meer drama, minder humor. Maar meeslepend vanaf de eerste bladzijde is het boek van Strayed. Non-fictie, geen journalistiek, maar een literair verslag. labels: Cheryl Strayed, Kunst, Bill Bryson, Amerika, Wandelen
12/01/13 14:43 Staat in:
MediaVandaag twee berichten gelezen over de verkoopperikelen van Koninklijke Wegener NV, het mediabedrijf waartoe ook het Brabants Dagblad behoort. De Volkskrant heeft een veel uitgebreider nieuwsbericht dan het Brabants Dagblad in de krant staan. Dat voelt toch aan alsof we op eigen terrein verslagen zijn….labels: De Volkskrant, Wegener
06/01/13 13:23 Staat in:
Brabants DagbladJozef Mahieu is een Waalwijkse amateur-beeldhouwer. Hij maakt mooie beelden uit steen. Voor de kunstpagina’s van de editie De Langstraat heb ik Mahieu geïnterviewd. Een aangenaam gesprek met een bevlogen beeldhouwer. Over een steen aanvallen, ritme en druipende was. Dat verhaal verschijnt binnenkort in het Brabants Dagblad. labels: Kunst, Jozef Mahieu, Waalwijk