JOHAN VAN GRINSVEN

Donald Trump is Pinokkio

Een interessant en tegelijk schrijnend recent artikel op de website van CNN gaat over het controleren van feiten en het blootleggen van de leugens die Donald Trump heeft verteld als president van Amerika. Lees het verhaal hier. Het gaat onder meer over de meest verontrustende leugen van Trump, zijn vaakst herhaalde leugen, zijn zieligste leugen (over de Boy Scouts nota bene) en zijn meest deprimerende leugen (dat hij de verkiezingen van Joe Biden heeft gewonnen). Daniel Dale heeft de afgelopen vier jaar monnikenwerk verricht (voor Toronto Star en later CNN) door iedere dag weer beweringen van Trump te controleren. Hij kon niet elke leugen aanpakken, het werden er simpelweg te veel per dag…
Veel media hebben in stijl afscheid genomen van president Trump. De Washington Post fileerde zijn laatste toespraak en de Volkskrant bracht in de editie van maandag 18 januari een verhaal over het boek Commander in Cheat van Rick Reilly. Daarin is te lezen hoe Trump tijdens het golfen een ziekelijke valsspeler is. Hopelijk wordt hij over enkele jaren een voetnoot in de Amerikaanse geschiedenis…

Artikel van CNN over de leugens van president Trump

AIVD

Mooie primeur en opvolgende verhalen van de Volkskrant en Nieuwsuur over de Nederlandse hackers van de AIVD die de Russische hackers ontmaskerd hebben die de Amerikaanse presidentsverkiezingen probeerden te beïnvloeden. Ze keken stiekem over de schouders van de Russen van Cozy Bear mee. Hun eerste verhaal ging meteen de hele wereld over. Een journalistiek hoogstandje.

Op de voorpagina

Benieuwd wat een andere krant vandaag op de voorpagina heeft staan? 934 voorpagina’s van kranten uit negentig landen staan iedere dag op de website van het Newseum in Washington (VS).

Travels With Charley In Search Of America

Het duurde langer dan gedacht om de 180 pagina’s uit te lezen van Travels With Charley In Search Of America. Ook al ben ik een fan van John Steinbeck (1902-1968), dit boek uit 1962 van de Amerikaanse auteur viel me tegen. Het lijkt alsof hij weinig geïnspireerd was tijdens zijn campertocht door Amerika, samen met zijn zwarte koningspoedel. Steinbeck ging op zoek naar de ziel van Amerika en de Amerikanen maar legde vooral zijn eigen ziel bloot.
Ik wilde het boek van Steinbeck per se lezen als opmaat voor Reizen zonder John. Op zoek naar Amerika, van Geert Mak. Pas nadat ik het boek uit had en er wat extra informatie over vond via internet, begreep ik dat er een polemiek rond Travels with Charley is gevoerd. Zo zouden de feiten en chronologie van de reis niet kloppen. Journalist Bill Steigerwald noemt het boek zelfs fictie. Waar of niet waar, ik weet niet of dat wel een diskwalificatie is van het boek. Steinbeck - winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur in 1962 - was nu eenmaal een romanschrijver en dat hij in het boek feit en fictie vermengde zou niemand hoeven te verbazen. Dat zo’n groot auteur een uitgelezen kans miste om tegen het einde van zijn leven een wezenlijk en groots verhaal te schrijven over hart en ziel van zijn land des te meer.

Cheryl Strayed

Als grote fan van Bill Bryson - de leukste hedendaagse Amerikaanse schrijver - heb ik natuurlijk zijn boek 'Terug in Amerika - een voettocht door de Appalachen' gelezen. The Appalachian Trail is het ene grote Amerikaanse lange-afstandspad, de Pacific Crest Trail het andere. Over haar wandeling over PCT heeft Cheryl Strayed een geweldig boek geschreven 'Wild'. Een heel andere stijl dan Bryson; meer drama, minder humor. Maar meeslepend vanaf de eerste bladzijde is het boek van Strayed. Non-fictie, geen journalistiek, maar een literair verslag.
Wild, door Cheryl Strayed