JOHAN VAN GRINSVEN

In memoriam Jan Keunen

Mijn voorgangers bij het Brabants Dagblad hebben door de bank genomen een achtenswaardige leeftijd; per slot van rekening ben ik al een zestigplusser. Zo af en toe verwisselt een van hen het tijdelijke met het eeuwige. Enkele dagen geleden mijn buitengewoon gewaardeerde collega Jan Keunen (1934-2020). Dan komen degenen die herinneringen willen ophalen logischerwijze uit bij de ouwe garde. Daar hoor ik dus bij. Fijn dat het Eindhovens Dagblad een keurige necrologie van Jan publiceerde. Dat verdiende hij: goede journalist, aangenaam mens.

Schermafbeelding 2020-10-11 om 17.16.21

De laatste koffer

De column is een interessante vrijplaats in de krant. Een leuke reeks vond ik 'Op reis', de column in de bijlage Reizen/Toerisme van verschillende kranten van de VNU-Dagbladengroep. In die stukjes werd net een kwart slag anders tegen reizen, toerisme en vakanties aangekeken. Met titels als 'Gesjoemel in een Turks badhuis', 'Mijn vriend heimwee', 'Het meisje met de Uzi', 'Tranen langs de snelweg', 'Hamboerger!' en het dreigende 'Dood in de lucht'. Ik heb ze nog allemaal, voor eigen gebruik gebundeld onder de noemer 'De laatste koffer'. Mijn creatieve collega Jacques de Jonge tekende speciaal voor deze verzameling een omslag.
De column Op reis werd in de jaren 1998 en 1999 gepubliceerd en kende ook bijdragen van Jan Ligthart, Lauran Wijffels, Rien van der Steen, Jetty Ferwerda, Maarten Van de Rakt en Hans Van Alebeek.
Maar de meeste respons kwam op de serie 'Een eigen huis' die in 1993 en 1994 in het Woonblad stond, de toenmalige woonbijlage van de kranten die onder VNU-Dagbladengroep vielen. In die serie wordt een gezin gevolgd bij het kopen van een huis. En alles wat daarbij komt kijken. De praktische insteek werd gewaardeerd, zo bleek uit vele tientallen lezersreacties. Een vastgoedopleiding vroeg of de serie reeks als lesmateriaal gebruikt mocht worden.
Wederom gebundeld met een omslag van collega Jacques de Jonge, die in zijn eentje de speciale ontwerpstudio van Het Nieuwsblad van het Zuiden runde. Hij ontwierp onder meer advertenties en om
laatste koffer
een eigen huis

Drie Ajacieden bij Willem II (1984)

Wie wat bewaart, die heeft wat...
In het prille begin van mijn vaste dienstverband bij Het Nieuwsblad van het Zuiden (augustus 1984) was ik enkele weken door de stadsredactie in Tilburg uitgeleend aan de sportredactie. En schreef ik onder meer enkele artikelen over Willem II; de club was het seizoen ervoor gedegradeerd uit de eredivisie. Op een Willem II-pagina voor de start van het nieuwe seizoen diverse interviews van de hand van sportchef Ton van Esch, met toenmalig voorzitter Wim Groels en de trainer van toen, Jan Notermans.
Ik mocht drie nieuwe spelers spreken: Edwin Bakker (19 jaar), Ulrich Wilson (20) en Winston Haatrecht (20). Drie oud-Ajacieden. De eerste twee speelden één seizoen bij Willem II, Haatrecht twee seizoenen.
De zoon van Edwin Bakker speelt inmiddels bij Paris Saint Germain.

ajacieden

Bananen, Berry en Batman

Verzamelaars hebben me altijd getrokken. Ze hebben namelijk nagenoeg altijd een leuk menselijk verhaal te vertellen, zeker voor een journalist. Ik heb er heel wat gesproken. Van een schatbewaarder van het Tilburgse carnaval tot een verzamelaarster van alles wat met bananen te maken heeft. En soms had ik mazzel. Want een prettig gestoorde Batman-fanaat uit Tilburg heeft in Waalwijk een kantoorboekhandel. Dus kon ik Berry van Noije in twee verschillende edities voor het voetlicht brengen. Ook al was het met een tussenpoos van veertien jaar.
Berry, die ik al voor 1985 leerde kennen, is in zijn The Read Shop in winkelcentrum De Els al weer enkele jaren de enige verkoper van de publicaties van Uitgeverij Baard & Kale in Waalwijk.


berry 1999batmanberry1985

Zomergasten anno 1987

De 'Waterparel van Tilburg' wordt het Piushavengebied nu genoemd. Zie de serie over de Piushaven in de Tilburgse editie van het Brabants Dagblad. Terwijl het havengebied tot voor pakweg tien jaar een heuse gribus was. Maar Tilburger Louis Houët, toen hoofd Publieke Werken van de gemeente (en ontwerper van de Reeshof), zag de potentie van dit gebied 33 jaar geleden al in! Interessant om met de kennis van nu terug te lezen...

(En nu weten we ook waar de VPRO de titel van het zomerse zondagavondprogramma vandaan heeft.)

ZOMERGASTEN 87

Stadsgezicht anno 1987

De Tilburgse redactie van het Brabants Dagblad kent al vele jaren een 'Stadsgezicht', een collega die in de papieren krant en op de website verslag doet van wat er allemaal gebeurt in de Tilburgse binnenstad. Maar zoals zo vaak, herhaalt de geschiedenis zich. Want zie wat Het Nieuwsblad van het Zuiden al in 1987 publiceerde…> Lees meer...

Tabee BD 2

En de hoofdredacteur deed ook mee…. Voor het artikel waarop Lucas van Houtert in zijn anekdote doelt: klik op LEES MEER.

Schermafbeelding 2020-08-30 om 14.08.13> Lees meer...

Tabee BD!

Mijn laatste werkdag vandaag was heel speciaal. Met een digitale afscheidsreceptie die bol stond van de warme woorden, coronaproof verrassingsbezoek aan huis, veel cadeaus en lieve kaartjes (van binnen en buiten de krant) en een pagina waarvan ik moest blozen. Geweldige afsluiting! Dank. Dank. Dank.F8F7731F-911D-42CB-B4B2-58008A07468D_1_105_c

Dat was het (2)

Maar gelukkig hebben we de foto's nog…. Een selectie van foto's die ik onder werktijd heb gemaakt.> Lees meer...

Dat was het (1)

38 jaar geleden liep ik als stagiair schuchter het kantoor van Het Nieuwsblad van het Zuiden aan de Spoorlaan in Tilburg binnen, om nooit meer weg te gaan bij ‘de krant’. Na die stage volgden anderhalf jaar als inhuurkracht en 36 jaar in vaste dienst. Als stadsredacteur, jongerenredacteur, politieverslaggever, redacteur Woonblad, redacteur reizen en toerisme (twee journalistieke prijzen), redacteur consumentenzaken, medewerker film- en uitgaanspagina’s, regioredacteur, onderwijsredacteur, achtergrondredacteur, algemeen verslaggever en weer regioredacteur.
Scènes uit een huwelijk….met de krant. Vanwege een lichte weemoed.
Klik hieronder voor de foto's> Lees meer...

Boek van Lout Donders

Oud-collega Lout Donders heeft een boek geschreven over het trieste lot van de Eindhovense broertjes Hornemann. 75 jaar geleden met andere schoolkinderen vermoord door de nazi's. Een moord die de medische experimenten op deze kinderen moest verdoezelen.
Het boek kost 19,45 euro en is te bestellen via de website www.gebroedershornemann.nl.

Een mooi verhaal over Lout, de broertjes Hornemann en het boek is geschreven door Dominique Elshout van het Eindhovens Dagblad. Ook in Brabants Dagblad te lezen.

boek lout

Parool doordeweeks digitaal?

Het Parool, ooit een trotse landelijk verschijnende titel, was de eerste krant die van het grote formaat overstapte op het zogeheten tabloidformaat. En het was de eerste krant die een zaterdags magazine uitbracht. Een trendzetter dus. Nu heeft de Amsterdamse krant weer een primeur in het vat zitten: doordeweeks alleen nog digitaal verschijnen. Ook al duurt dat nog enkele jaren. Redenen zijn vooral de bescheiden oplage en gebrek aan bezorgers, meldt hoofdredacteur Ronald Ockhuysen op Villamedia.nl.
Deze ontwikkeling gaat vast en zeker school maken… Ook vanwege de hoge papier- en drukkosten. Alle kranten trekken niet voor niets hard aan het slijten van digitale abonnementen. De dikke zaterdagkranten zullen ongetwijfeld nog het langst op papier verschijnen. Dus dat ritueel blijft nog wel even verzekerd…

Het karige bestaan van een correspondent

Een publieke verklaring waarom correspondent Judit Neurink haar standplaats in Irak verlaat, dat is het verhaal over haar op Villamedia.nl. Interessant. Stof tot nadenken voor elke jonge journalist die ambities heeft om in het buitenland als correspondent te werken…