JOHAN VAN GRINSVEN

Gelukkig hebben ze m'n foto's nog

De laatste jaren ging ik niet meer alleen met een notitieboekje en een pen op pad. Met mijn telefoon maakte ik korte filmpjes en zette ik berichten op sociale media. En ik nam in de laatste vijf jaar dat ik in de Meierij werkte bijna altijd een fotocamera mee. Vooral om foto's te maken die bij een artikel op de website BD.nl konden worden geplaatst. De belangrijke foto's bij een artikel in de krant werden door echte fotografen gemaakt. Gelukkig wel, want: ieder zijn vak.
Uiteindelijk bouwde ik een fotobibliotheek op van enkele duizenden foto's. En ondanks dat ik al enkele maanden weg bij bij het Brabants Dagblad, wordt daar voor de website nog altijd gebruik van gemaakt. Goed dat die archiefbeelden nog van pas komen.
BD.nl 2jan21_foto
BD.nl 3jan21_foto

Becoloth

Een van de leukste artikelen die ik de afgelopen weken heb geschreven, was het verhaal over het gouden jubileum van Bar Becoloth in Boxtel. Een bijna legendarisch café; ooit werd hier per vierkante meter het meeste bier van heel Nederland omgezet. Ik heb er de uitbaters gesproken, tal van klanten en over de historie van het pand gelezen. Vormgevers John Back en Desirée Kramer maakten van verschillende elementen iets moois voor de editie Meierij van het Brabants Dagblad.
Vanuit Boxtel kreeg ik tal van lovende reacties op deze bijzondere productie.

Filmpje voor editie Meierij

’Pedro Viegas (35) is sinds drie weken curator van het Oertijdmuseum in Boxtel. Dat gaat hij in de vaart der volkeren helpen opstoten. Een wereldburger is neergestreken in Boxtel.’ Dat is de aanhef van een verhaal over de nieuwe Portugese curator van het Oertijdmuseum in Boxtel. Dat artikel verscheen paginagroot in de editie Meierij van het Brabants Dagblad. Op de website BD.nl staat ook een filmpje dat ik over hem hem gemaakt.

Oertijdmuseum from Johan van Grinsven on Vimeo.

Marc Bolsius

Een bonus van het werken in de Meierij is dat Marc Bolsius daar actief is als persfotograaf. Ik ken hem vanaf begin jaren negentig. Niet alleen voetbalden we samen op zondagochtend, Marc was ook de hoffotograaf van de lifestyle-bijlage Vrijdag van Brabants Dagblad en Eindhovens Dagblad. Marc heeft daar mede een stempel op gedrukt, dankzij zijn opvallende foto’s die met groot gevoel voor details zijn gemaakt. Nog altijd kan hij degene die hij moet fotograferen charmeren en enthousiasmeren en zijn zijn foto’s van bovengemiddelde kwaliteit. Het is een plezier om deze bevlogen vakman mee te maken tijdens zijn werk.
image

Het kleine huis op het kerkhof

Dan ben je dus de enige Boxtelaar die op een begraafplaats woont (en er zelf over kan vertellen!) en dan heet je huis....
image

Sex sells

Het blijft een oude wet in de journalistiek: sex sells. Een brand in Boxtel boven een erotische massagesalon trok veel lezers op de website BD.nl. Ook in de krant zal het een goedgelezen bericht zijn geweest. Hoewel dat bericht - inhoudelijk gezien althans - ook weer niet zoveel om het lijf had.

Klapperende kunstgebitten

Twee keer eerder was ik in Liempde. Klein dorp, 4.815 inwoners, mooie woningen alom, diverse voorzieningen (zelfs nog een slager!) en een centrum dat in stijl wordt herbestraat. Op weg naar een afspraak met mensen van Burgerinitiatief Rolstoel Vriendelijk Liempde en mevrouw Tonny van Oorschot, die met een rollator loopt, vielen mij onmogelijke trottoirs op waar ik eerder achteloos aan voorbij was gereden. Hotseknotsenkneuzen stoepen en straten. Plaatsvervangende schaamte bekroop mij. Mevrouw van Oorschot kan zich amper staande houden in haar eigen straat, ook niet achter de rollator, en durft dan ook niet meer buiten te lopen. In een ruim artikel kon ik die misstand belichten. Wordt vervolgd, want binnenkort wordt het plan aangeboden aan de gemeente. Inclusief meer dan 1.200 steunbetuigingen uit het dorp.
Dat Burgerinitiatief verdient enige hulde. Het heeft namelijk zelf een ingenieursbureau ingehuurd om niet alleen de problemen in Liempde in kaart te brengen, maar ook de oplossingen. Dat is wel even wat anders dan een probleem op het bordje van de gemeente dumpen en dan roepen: Los eens op! Ook opvallend: geen van de zeven leden van de werkgroep is slecht ter been. Ze trekken zich alleen het lot van hun meer kwetsbare dorpsgenoten handen.


Boxtel

Houdoe Haaren! Binnen de regioredactie Meierij heb ik een andere gemeente om over te schrijven: Boxtel. Voor mij onbekend terrein. Maar de kennismaking is in volle gang. En die bevalt tot nu toe uitstekend. Boxtel is een middelgrote gemeente, met zo’n 35.000 inwoners. Er zijn grote en kleine bedrijven, diverse scholen en heel veel culturele activiteiten.
Dit is ook Boxtel: Kasteel Stapelen.

image

Meierij

Soms lopen de zaken zoals ze lopen. Door de herintroductie van de editie Uden-Veghel van het Brabants Dagblad was het nodig om her en der te schuiven met functies en redacteuren. Ik ben daarom overgestapt van de algemene verslaggeverij - met portefeuille onderwijs - naar de regioredactie Meierij; mijn vierde functie in bijna drie jaar. Het tekent maar weer eens hoe dynamisch het maken van een dagblad tegenwoordig is.
De Meierij is een mooi gebied met daarin de gemeenten Boxtel, Haaren, Schijndel en Sint-Michielsgestel. Mijn speciale aandacht ligt de komende jaren bij de gemeente Haaren, met de kernen Haaren, Helvoirt, Esch en Biezenmortel. Het is in Haaren een weerzien met een oude bekende uit de Waalwijkse politiek: Eric van den Dungen. In mijn Waalwijkse jaren was hij de uitgesproken fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad. In Haaren is hij al een fiks aantal jaren wethouder en volgens mij nog altijd even uitgesproken.
Haaren is een kleine gemeente, met zo’n 13.500 inwoners. Groen. Veel boomkwekerijen. Vierde op de landelijke ranglijst van gemeenten met de meeste vermogende inwoners. En verwikkeld in een debat over herindeling. Met een asielzoekerscentrum in Haarendael op komst. En een grote klus in aantocht: ombouw van de door files geteisterde N65, van Tilburg naar Den Bosch. Kosten: 100 miljoen euro. Genoeg over te schrijven dus.

Mishandeld paard

En daar wordt een mens dan weer niet vrolijk van…

image

Watersteeg

image
Voor een verhaal over zomeractiviteiten in zorgcentra ben ik op bezoek geweest in zorgcentrum de Watersteeg in Veghel. Een creativiteitsclubje noemt zich daar De Artiest. Daar mag iedereen meedoen, ook dementen. Lovenswaardig is de hulp van de vrijwilligers; de ratio van bewoner en vrijwilliger is bijna een op een. De activiteitenbegeleiders werken volgens het principe: nee is geen optie. Ofwel: wat een bewoner wil, dat kan. Per dagdeel willen ze daarnaast zo’n vijf tot zes verschillende activiteiten aanbieden, tussen 09.00 en 19.00 uur. Daar kunnen veel zorgcentra een voorbeeld aan nemen.

Meierij

Voor alles is een eerste keer. Zoals voor het werken voor de editie Meierij; een kleine editie van het Brabants Dagblad. Ofwel de gemeenten Veghel, Schijndel, Haaren, Boxtel en Sint-Michielsgestel. Drie weken lang, omdat het onderwijs toch stil ligt en er van die editie net iets te veel collega’s tegelijkertijd met vakantie zijn. En dat levert weer nieuwe ervaringen op. Hoe leuk het centrum van Boxtel is bijvoorbeeld. Of hoe groot Veghel.