JOHAN VAN GRINSVEN


Boeken


In 1989 verscheen mijn eerste boek. Het zou twintig jaar duren eer er een vervolg kwam op Het jukeboxvirus. Daarna volgden de titels elkaar sneller op.

Wie schrijft die blijft

Bij negen boeken ben ik tot nu toe betrokken geweest, als schrijver, eindredacteur, uitgever, redactielid, regelaar of een combinatie van die taken. Aan al die uitgaven heb ik met groot plezier gewerkt, hoewel het boek over de in Georgië omgekomen RTL Nieuws-cameraman Stan Storimans onder uiterst sombere omstandigheden afgewerkt moest worden.

Meerdere titels zijn uitgegeven door Uitgeverij Baard & Kale, de leukste uitgeverij in De Langstraat. Die heeft nog enkele bijzondere publicaties in het vat zitten, van heel verschillende aard.

Vier creatievelingen is een

kwartet

Over de leukste uitgeverij in De Langstraat


Uitgeverij Baard & Kale is een stichting zonder winstoogmerk. Alle inkomsten worden besteed aan publicaties over Waalwijk. Het bestuur van de stichting bestaat uit vier leden: Luuk Aarts, Chantal Berber, Johan van Grinsven en Sjaak Koolen.

DEBUUT:


Het jukeboxvirus

1989


Dit boek heb ik in 1988-1989 gemaakt op verzoek van Van de Moosdijk Collectors Books in Someren. Ik beschrijf in het kort de historie van de jukebox en uitgebreid de geschiedenis van deze muziekautomaat in Nederland. Aan dit boek heb ik ruim een half jaar gewerkt, ruim dertig mensen geïnterviewd en stapels documentatie doorgenomen. Het jukebox virus kreeg veel media-aandacht, mede omdat voor het eerst de historie van deze muziekmachine in Nederland werd beschreven. Publicaties verschenen onder meer in AD, de Volkskrant, NRC Handelsblad en Het Nieuwsblad; Veronica Radio bracht een uitgebreid item over het boek, dat in 1989 verscheen.

De geschiedenis van de jukebox in Nederland'. Uitgeverij: Van de Moosdijk Collectors Books. Vormgeving: Peer van der Kruis. ISBN 90-800254-3-7. Oplage: 3.000 stuks

Stacks Image 182

STAN STORIMANS


Oog op de wereld

2009


De gerenommeerde nieuwscameraman Stan Storimans uit Goirle zou in 2009 ondanks zijn jonge leeftijd van - dan - 40 jaar, toch al 25 jaar in het vak zitten. Hij wilde zijn verhalen vertellen en uitgeven in een boek. Verhalen over de oorlogsgebieden waarin hij gewerkt had, over de nasleep van natuurrampen die hij filmde en over bejubelde sportprestaties. Stan zou daar frank en vrij over verhalen. 'Om de harde schijf in mijn hoofd leeg te maken.' Begin april 2008 schoof ik voor het eerst bij hem in Goirle aan de keukentafel aan. Het boek vorderde gestaag. Tot de fatale 12e augustus 2008... RTL-cameraman Stan Storimans kwam die dinsdag om het leven in de Georgische stad Gori. De Goirlenaar was in Georgië om samen met RTL-correspondent Jeroen Akkermans verslag te doen van de oorlog tussen Georgië en Rusland. Het boek 'Stan Storimans - Oog op de wereld' is toch uitgekomen, mede op verzoek van de vrouw van Stan, Marjolein Storimans-Verhulst, en de naaste familie. In 'Oog op de wereld' vertelt Stan Storimans openhartig over zijn belevenissen 'op reportage'. Die zijn vaak schokkend, maar kunnen ook zeer ontroeren. Na de dood van Stan hield het boek zoveel mogelijk de originele opzet: verhalen van Stan over zijn ervaringen en het vak. Collega's van Stan vullen op indringende wijze diens verhalen aan. Bijdragen leveren onder anderen Jeroen Akkermans, Jaap van Deurzen, Bart Hettema, Betty Glas, Peter van der Maat, Marcel Maijer en Conny Mus.


Titel: Stan Storimans - Oog op de wereld. Uitgever: Pix4Profs. Vormgeving: Sandra Bovendeaard - Designcombination. Eindredactie: Marieke van Middelkoop. Druk: Gianotten Tilburg. ISBN: 9789460320019. Prijs: 19,95 euro

Stacks Image 215

COLUMNS


De reünie

2009


De eerste lezers van het Brabant Dagblad verschenen op 25 november 2009 zo'n 45 minuten voor aanvang van de voorstelling in de bibliotheek van Waalwijk. Ze wilden geen minuut missen van de presentatie van het boekje 'De reünie en vijftig andere columns van Sjaak Koolen' én op de eerste rang zitten. Het geeft de populariteit van mijn ervaren collega begenadigd columnist aan. Binnen vijf weken nadat wij samen het plan hadden gelanceerd om een selectie van zijn veelgelezen zaterdagse columns uit te geven, was dat boekje ook klaar, gedrukt en wel. Dat huzarenstukje werd geklaard dankzij een groepje fanatieke collega's van het Brabants Dagblad. De reünie bevat columns van Sjaak Koolen uit de periode 1998-2009. Het boekje is niet alleen leuk om te lezen, het geeft ook nog eens een aardig tijdsbeeld van De Langstraat in die periode. De eerste oplage van 'De reünie' bedroeg een voorzichtige 250 stuks. Die eerste druk was in een vloek en een zucht uitverkocht. En ook een tweede oplage van 250 stuks ging als warme broodjes over de toonbank. Op de presentatie in de bieb van Waalwijk kwamen 85 mensen af, lezers, collega's en andere belangstellenden. Voor één keer werden de rollen omgedraaid en werd Sjaak geïnterviewd door burgemeester Nol Kleijngeld van Waalwijk.

De reünie en vijftig andere columns van Sjaak Koolen. Auteur: Sjaak Koolen. Eindredactie: Johan van Grinsven. Vormgeving: Sandra van de Laar. Uitgever: Brabants Dagblad. ISBN: 978-90-9024917-9. Prijs: 8,95 euro. Het boekje is helaas uitverkocht.

Stacks Image 217

BIEBBOEKJE


Van herberg tot leescafé

2010


Bibliotheken Waalwijk fuseerde in 2010 met Bibliotheek Midden-Brabant. Daarin zag directeur Dini de Kort van de drie bibliotheken in de gemeente Waalwijk een goed moment om, na een dienstverband in Waalwijk dat ruim twintig jaar duurde, te vertrekken. Die twee gelegenheden - de fusie en het vertrek van Dini de Kort - wilden enkele bibliotheek-medewerkers niet zomaar voorbij laten gaan. Hun idee: laten we een boekje maken over de geschiedenis van de bibliotheek in Waalwijk en dat als relatiegeschenk aanbieden bij het afscheid van Dini de Kort. De initiatiefnemers Rianne de Bie, Hetty van Doesburg en Anneke Laros vroegen mij de tekst te schrijven en mijn collega Marja van de Ven het boekje vorm te geven. Mijn collega Sjaak Koolen verzorgde de eindredactie. Samen hebben we in enkele maanden die klus geklaard. Er staan prachtige foto's in van Leo de Kort en Frank Trommelen en heel bijzonder oud beeldmateriaal, afkomstig van Gemeentearchief Waalwijk. Het boekje verscheen dankzij enkele sponsoren in een oplage van vijfhonderd stuks, inclusief een luisterboek-versie.

Titel: Van herberg tot leescafé - een kleine geschiedenis van de bibliotheek in Waalwijk. Vormgeving: Marja van de Ven. Uitgegeven door Bibliotheken Waalwijk. Gelegenheid: Afscheid directeur Dini de Kort en fusie met Bibliotheken Midden-Brabant Tilburg. Verschenen in januari 2010, als relatiegeschenk. Oplage: 500 stuks

Stacks Image 142

DE CANON


Venster op Waalwijk

2010


WAALWIJK - Burgemeester Nol Kleijngeld van Waalwijk nam zelf het initiatief voor de historische canon van 'zijn' gemeente. Dus het is logisch dat het eerste exemplaar van het historische boek 'Venster op Waalwijk' ook aan hem wordt uitgereikt. Dat gebeurt op donderdag 25 november. In dertig verhalen en met veel foto's geïllustreerd wordt in het boek de geschiedenis van Waalwijk belicht. 'Venster op Waalwijk' is gemaakt onder regie van gemeentearchivaris Mariska Heijmans. Zij heeft gezorgd dat het boek geen taaie kost bevat, maar leesbare verhalen over 'hoe Sprang-Capelle, Waalwijk en Waspik de huidige gemeente Waalwijk zijn geworden'. Het boek is bedoeld voor mensen die in Waalwijk wonen, werken of recreëren. Als extraatje bevat het boek een fietsroute langs bezienswaardigheden in de gemeente Waalwijk. Aan 'Venster op Waalwijk' hebben twintig auteurs meegewerkt, waaronder Kleijngeld en Heijmans, en lokale heemkundigen en auteurs als Leon Baaten, Rien Visser, Ton de Groot, Jack Didden en Piet de Jongh. Ook redacteuren Sjaak Koolen en Johan van Grinsven van het Brabants Dagblad hebben bijdragen geleverd, net als de Waalwijkse fotograaf Frank Trommelen. Plaatsgenote Marja van de Ven tekende voor de vormgeving. De voor iedereen toegankelijke presentatie van deze uitgave heeft op 25 november plaats, tussen 13.00 en 14.30 uur in de bibliotheek van Waalwijk. Vanaf vrijdag 26 november is 'Venster op Waalwijk' voor 10 euro te koop in boekhandels Plantage Books & More en The Read Shop in Waalwijk en de bibliotheken in Sprang-Capelle, Waalwijk en Waspik.

Uit: Brabants Dagblad, maandag 22 november 2010

Titel: Venster op Waalwijk - een historische canon in dertig verhalen. Auteurs: Leon Baaten, Mariska Heijmans, Nol Kleijngeld, Sjaak Koolen, Rien Visser, Ton de Groot, Johan van Grinsven, e.a. Eindredactie: Sjaak Koolen en Johan van Grinsven. Vormgeving: Marja van de Ven. Uitgegeven door Gemeentearchief Waalwijk. Verschenen in november 2010. Oplage: 3.000 stuks. Prijs: 10 euro. ISBN 978-90-8005557-2-8.

Stacks Image 219

COLUMNS DEEL 2


Iemand moet het doen

2012


Een verzameling van de veelgelezen en veelgeprezen zaterdagse columns van journalist Sjaak Koolen van het Brabants Dagblad bevat het nieuwe boekje 'Iemand moet het doen en 49 andere columns van Sjaak Koolen'. Dat is verschenen op 28 november 2012. In het boekje staan in totaal vijftig columns van Sjaak Koolen, die als geen ander het kleine groot en het grote klein kan maken. Relativeren is zijn tweede natuur. En ook is Sjaak een virtuoos in het verbinden van zijn eigen ervaringen of herinneringen met de actualiteit. Humor is een vast ingrediënt in de columns van Sjaak. De titel Iemand moet het doen is gekozen omdat de column met dezelfde titel nog meer opschudding heeft veroorzaakt dan de andere schrijfsels van de Waalwijkse journalist. Iemand moet het doen heeft uiteindelijk geleid tot het mega-evenement Kersthuis Waalwijk, dat van 13 tot en met 16 december plaats had in het centrum van Waalwijk en 125.000 euro opbracht voor twee lokale goede doelen: hospice Francinus de Wind en Toon Hermans Huis. De columns zijn eerder verschenen in de editie De Langstraat van het Brabants Dagblad, in de periode eind 2009 tot eind 2012. Maar er is een uitzondering: de column 'Iemand moest het doen' is speciaal voor dit boekje geschreven en nog niet eerder gepubliceerd. Iemand moet het doen en 49 andere columns van Sjaak Koolen is een handzaam boekje van 72 pagina's. Het boekje bevat prachtige foto's van de Waalwijkse topfotografen Luuk Aarts en Frank Trommelen; zij laten een heel andere kant van deze regio zien. Voor de vormgeving tekende grafisch ontwerpster Chantal Berber uit Waalwijk. Het boekje is in eigen beheer uitgegeven. Het Brabants Dagblad stond hiervoor de rechten af. Alle betrokkenen werkten belangeloos mee aan de totstandkoming van het boekje. Dankzij sponsoring kon de hele opbrengst van het boek naar Kersthuis Waalwijk gaan.

Iemand moet het doen en 49 andere columns van Sjaak Koolen. 72 pagina's. Foto's: Luuk Aarts en Frank Trommelen. Vormgeving: Chantal Berber. Uitgeverij Baard & Kale. ISBN 978-90-818246-1-3. Prijs: 8,95 euro. Oplage: 1.600 stuks

Stacks Image 222

GLOSSY OVER WAALWIJK


De Sjaak #1

2015


De Sjaak is een dik, glanzend tijdschrift (met de allure van een boek) over Waalwijk. Gemaakt door Uitgeverij Baard & Kale, de leukste uitgeverij van De Langstraat. Met interviews, reportages, columns, een fotoserie en veel meer.

Teksten: Sjaak Koolen en Johan van Grinsven, foto’s: Luuk Aarts, vormgeving: Chantal Berber. Oplage: duizend stuks. Prijs: 8,95 euro. Klik hier voor meer informatie. UITVERKOCHT

Stacks Image 226

COLUMNS DEEL 3


Niemand deed het

2016


'Niemand deed het en 49 andere columns van Sjaak Koolen.' Zo heet de derde columnbundel van Sjaak Koolen. Het is een bloemlezing van de zaterdagse columns die Sjaak Koolen (64) in de periode 2013-2016 schreef voor de editie De Langstraat van het Brabants Dagblad. Inclusief zijn allerlaatste column ooit voor Brabants Dagblad. Het boekje bevat ook zo'n twintig sfeervolle foto's van de Waalwijkse fotograaf Luuk Aarts. De vormgeving is van Chantal Berber. Het boekje wordt uitgegeven door Uitgeverij Baard & Kale, de leukste uitgeverij in De Langstraat Dankzij enkele gulle sponsors kan de hele opbrengst van dit boekje naar Kersthuis 2016 gaan en dus naar twee goede doelen: het Inloophuis en hospice Francinus de Wind, beide in Waalwijk. Het Brabants Dagblad heeft speciaal voor deze gelegenheid de rechten van de columns om niet vrijgegeven.

Titel: Niemand deed het en 49 andere columns van Sjaak Koolen. Auteur: Sjaak Koolen. Eindredactie: Sjaak Koolen en Johan van Grinsven. Vormgeving: Chantal Berber. Foto’s Luuk Aarts. ISBN 978-90-818246-3-7. Tachtig pagina’s. Prijs; 8,95 euro. Te koop in Waalwijk bij The Read Shop in winkelcentrum De Els. Uitgeverij Baard & Kale. Oplage: duizend stuks.

Stacks Image 239

DIK EN TOCH GOEDKOOP


De Sjaak #2

2018


De tweede editie van het magazine De Sjaak, voor en over Waalwijk. De uitgave weegt maar liefst 850 gram en voelt dus aan als een heus boek. Wederom gemaakt door Uitgeverij Baard & Kale, de leukste uitgeverij van De Langstraat. Met interviews, reportages, columns, een fotoserie over beroemde Nederlandse artiesten en heel veel meer.

Teksten: Sjaak Koolen en Johan van Grinsven, foto’s: Luuk Aarts, vormgeving: Chantal Berber. Oplage: 1.400 stuks. 128 pagina’s. Prijs: 7,95 euro.

Stacks Image 246

JOHAN VAN GRINSVEN


Onderwijzer, journalist, winnaar twee persprijzen, auteur van diverse non-fictieboeken, ontwerper websites, mede-oprichter Uitgeverij Baard & Kale.

Stacks Image p111_n5

MOTTO


Your easy reading
is damned hard writing

Nathaniel Hawthorne