JOHAN VAN GRINSVEN

California Dreaming

Een stukje uit het verhaal dat collega Gerrit van den Hoven schreef over Designing Freedom:

’Van skateboards tot de zelfrijdende auto, 'made in California' staat voor ontwerpers die vrijheid en rebellie altijd hoog in het vaandel hebben gehad. Want de pioniers van de computer zagen vooral de mogelijkheden tot zelfontplooiing. De vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, om te zeggen wat je denkt. De expositie is ook rond die thema's opgezet. Een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de computer speelde de technologie van de militaire industrie die allengs complexer werd. De eerste chips doken op in kruisraketten. Decennia later werd de techniek aangewend in de computers. Vrijdenkers en hippies als Steve Jobs gaan er mee aan de slag en vonden nieuwe wegen om zich met elkaar te verbinden . In garages ontstonden de eerste firma's die later uitgroeiden tot reuzen als Google en Apple.’

De expositie over de vrijgevochten ontwerpers die vanaf de jaren zestig aan de Amerikaanse westkust werkten is te zien tot en met 17 juni.


designingfreedom

Wederopbouwmonumenten 3

Minister Jet Bussemaker heeft vandaag de nationale lijst van waardevolle bouwwerken uit de jaren 1959-1965 officieel bekend gemaakt. En Tilburg is daarop goed vertegenwoordigd. Maar dat kon het Brabants Dagblad enkele weken geleden al melden. Tilburg staat op plek vijf van de hofleveranciers, na Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Arnhem, dankzij het NS-station, de schouwburg, het oude deel van de Universiteit van Tilburg en de kapel in de Kapelhof. Morgen een uitgebreid verhaal over dit onderwerp in de editie Tilburg van het Brabants Dagblad.
De Raad voor Cultuur moet zich nog uitspreken over deze lijst. Dus definitief is de status als rijksmonument van de vier Tilburgse bouwwerken nog niet. De bekrachtiging ervan kan nog wel een jaar duren. En dan moeten de eigenaren van de panden niet in het geweer komen tegen die monumentale status.
In het BD niet alleen aandacht voor de nationale lijst, maar ook voor een top 40 die de Tilburgse projectgroep Naoorlogs Erfgoed heeft gemaakt van belangrijke panden uit de wederopbouwjaren. Daarop staan verrassende bouwwerken, zoals de Katterug en maycrete woningen in de Bokhamer in Tilburg. De hele lijst staat op de website
bd.nl. Lees en verwonder u.

Atlantic

Oude liefde roest niet. Wat mij betreft ook niet als het om muziek gaat. Ik heb mijn muziekcollectie aan kunnen vullen met de Atlantic Soul Legends serie. Twintig originele albums van meer en minder bekende artiesten die op het platenlabel Atlantic (of Stax) zijn uitgebracht. Het oudste album is van Ray Charles: What’d I Say (1959) en het meeste recente (tja) is Sam Dees - The Show Must Go On uit 1975. Daar tussenin Howard Tate, Clarence Wheeler & The Enforcers, Donny Hathaway, Aretha Franklin, William Bell, Arthur Conley, Eddie Floyd, The Bar-Kays, Sam & Dave, Percy Sledge, Wilson Pickett, Otis Redding, Don Covay, The Drifters, Rufus Thomas, Solomon Burke, Ben E. King en Booker T & The MG’s. Een mooie set, maar niet zo fraai als de drie boxen met in totaal 28 cd’s die alle singles van Stax/Atlantic bevatten. In elk van die boxen zit een superieur boekje over de historie van het label en de artiesten en nummers op de cd’s in die elk van die drie uitgaven. De troef van de Soul Legends reeks is dat het om de originele albums gaat. Vier sterren van de All Music Guide.


Atlantic Soul Legends

Schooldays in Artlife

De kop luidt: Oude klassenfoto Van Gogh als inspiratiebron. En de eerste alinea’s gaan zo: Neem een klassenfoto van Vincent van Gogh uit het schooljaar 1866-1867. Stuur die per post naar kunstenaars in de hele wereld en vraag of ze met de foto als inspiratiebron een kunst­werk maken en dit via de post re­tourneren. Het resultaat: honder­den bijdragen - mail art - en een expositie, Schooldays in Artlife. Die fascinerende tentoonstelling is tot 15 maart te zien in het Ko­ning Willem II College in Til­burg. En laat dat nu de school zijn die door de jonge Van Gogh werd bezocht, al heette die toen nog de Rijks HBS Koning Willem II. En laat dat ook de school zijn waar initiatiefnemer Toon Joosen (65) uit Chaam decennia lang docent beeldende vorming was. Hij be­gon zijn kunstproject in 1991, van­wege het 125-jarige bestaan van de school en reanimeerde het twee jaar geleden. Met als resul­taat een hele nieuwe postlading kunst, afkomstig uit meer dan veertig landen, van Japan tot Ita­lië en Canada.> Lees meer...

Koning Willem II College

Ik moet erkennen dat ik vanmiddag aardig in verwarring was in het Koning Willem II College in Tilburg. Vanwege de nieuwbouw. Nieuw hoofdgebouw, nieuw bijgebouw, andere entree. Maar gelukkig staat de oudbouw nog achter de nieuwe blokkendozen. Met de oude lokalen, de bekende fotogalerij met oude glorie (foto's van de rectoren), de plaquette van Van Gogh in de trappenhal, de oude aula met podium, het borstbeeld van Willem II uit de tijd van de rijksscholengemeenschap aan de Ringbaan Oost. Ook het kunstwerk voor het gebouw aan de Tatraweg is nog prominent present. Vroeger vonden we dat maar een bonk roest, vandaag leerde ik dat het een toegangspoort is, tot kennis of het echte leven, al naar gelang je de school in of uit gaat... > Lees meer...

Cheryl Strayed

Als grote fan van Bill Bryson - de leukste hedendaagse Amerikaanse schrijver - heb ik natuurlijk zijn boek 'Terug in Amerika - een voettocht door de Appalachen' gelezen. The Appalachian Trail is het ene grote Amerikaanse lange-afstandspad, de Pacific Crest Trail het andere. Over haar wandeling over PCT heeft Cheryl Strayed een geweldig boek geschreven 'Wild'. Een heel andere stijl dan Bryson; meer drama, minder humor. Maar meeslepend vanaf de eerste bladzijde is het boek van Strayed. Non-fictie, geen journalistiek, maar een literair verslag.
Wild, door Cheryl Strayed

Jozef Mahieu

Jozef Mahieu is een Waalwijkse amateur-beeldhouwer. Hij maakt mooie beelden uit steen. Voor de kunstpagina’s van de editie De Langstraat heb ik Mahieu geïnterviewd. Een aangenaam gesprek met een bevlogen beeldhouwer. Over een steen aanvallen, ritme en druipende was. Dat verhaal verschijnt binnenkort in het Brabants Dagblad.

TO is gewoon Theodorus

De Waalwijkse rapper TO heet in het dagelijks leven Theodorus Fernando Misiedjan en in die naam lijken diverse culturen te schuilen. Dat is ook zo. Ik heb hem vrijdag 30 november geïnterviewd, voor een verhaal in de editie De Langstraat van het Brabants Dagblad. TO is een welbespraakte jongeman, met sterke ideeën over zijn werk en zijn toekomst. Ambitieus is hij ook. Hij investeert letterlijk en figuurlijk veel in zijn muzikale ontwikkeling. En in niets lijkt hij op het clichébeeld dat velen hebben van rappers. Het verhaal is gepland voor onze regionale kunst- en cultuurpagina’s van donderdag 6 december. Die vormen een mooie wekelijkse aanvulling op het dagelijkse regionieuws dat wij brengen.

Nabil Aoulad Ayad

Jongerencentrum De Tavenu in Waalwijk wil af van het imago een concertzaal louter voor hardrockers te zijn. Vandaar de programmering van onder meer house, dance en hip hop. En op zondag 25 november voor het eerst van standup comedy. De in Waalwijk geboren en getogen Nabil Aoulad Ayad is de initiatiefnemer hiervan, samen met zijn jongere broer Mo. In het Brabants Dagblad van donderdag 22 november komt een interview met Nabil, die volgend jaar een eigen theatershow klaar hoopt te hebben. Hij speelde in enkele soaps, tv-series en musicals en treedt als standup comedian op. Nabil zit bij hetzelfde management als Najib Amhali, maar wil geen kloon van deze populaire cabaretier worden. Het gesprek duurde twee uur en ik heb veel gelachen; het zal niet lang duren eer het talent van Nabil - overigens ook Nederlands kampioen beatboxen (wat geen vechtsport is) - bij een breed publiek bekend is. En ja, Waalwijk is nog altijd thuiskomen, ook al woont Nabil Aoulad Ayad sinds tien jaar in Amsterdam.

Oswald d'Aumerie (4)

De collectie kunstwerken die Oswald d’Aumerie vijftig jaar geleden aan zijn geboortestad Waalwijk schonk, wordt afgestoft en tentoongesteld. Dankzij Francesco van Mierlo van Kunstencentrum Waalwijk; in dat instituut heeft de expositie ook plaats. Die gaat vergezeld van enkele lezingen. De collectie is door de gemeente erg slecht beheerd: van de 217 werken zijn er nog maar 68 over; ik heb hier na veel speurwerk een paar artikelen over geschreven in het Brabants Dagblad. Een mooie journalistieke klus trouwens.
Mogelijk gaat de gemeente de resterende kunstwerken verkopen.

Bij de foto: nazaten van Oswald d’Aumerie bij de overdracht van zijn collectie door de Waalwijkse wethouder Henk Heuverling.
erven d'Aumerie

Oswald d'Aumerie (3)

Het Waalwijkse SGP-raadslid Richard Tiemstra heeft schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester en wethouders over de 'verdwijning’ van een groot deel van de kunstcollectie van Oswald d’Aumerie. 217 kunstwerken had deze in Waalwijk geboren kunstenaar en aristocraat in 1960 aan Waalwijk geschonken; daar zijn er nu nog 64 van over. Tiemstra is hier boos over; hij stelde zijn vragen naar aanleiding van twee artikelen die ik heb geschreven over deze kwestie.

Oswald d'Aumerie (2)

Het grootste deel van de kunstcollectie die Oswald d'Aumerie 51 jaar geleden aan Waalwijk schonk, is verdwenen uit het bezit van de gemeente. In 1960 gaf de kunstenaar 217 kunstwerken aan de gemeente waar hij in 1865 was geboren. In de hoop dat de collectie voor het nageslacht bewaard zou blijven. Waalwijk heeft nu nog 64 kunstwerken over deze schenking.
Waalwijk had het grootste deel van de nalatenschap van d'Aumerie in zijn bezit. Daarnaast hebben diverse musea in Nederland werken van de kunstschilder in hun collectie. Het Legermuseum in Leiden heeft veel tekeningen van d'Aumerie aangekocht. Wethouder Henk Heuverling betreurt het dat een groot deel van de collectie d'Aumerie is verdwenen.

Een nieuwsverhaal en een reconstructie van het verdwijnen’ van deze schilderijen staan in het
Brabants Dagblad van donderdag 29 december 2009.

Oswald d'Aumerie

Voor een artikel in het Brabants Dagblad ben ik al enkele weken - in Waalwijk - op zoek naar schilderijen van Oswald d’Aumerie (1865-1962). Deze kunstenaar schonk in 1960 maar liefst 217 schilderwerken aan Waalwijk, de plaats waar hij was geboren en de eerste zes jaar van zijn leven woonde. Ik ben benieuwd wat er van die 217 schilderwerken is geworden. Het mysterie nadert langzaam zijn oplossing...

Expositie Hans van der Ven

De editie De Langstraat van het Brabants Dagblad biedt vandaag weer twee extra kunst en cultuur-pagina’s. Met daarop onder meer een verhaal over de Waalwijkse amateurfotograaf Hans van der Ven. Hij exposeert een maand lang in het stadhuis van Waalwijk. Van der Ven maakt bijzondere foto’s, is steeds op zoek naar enerzijds emotie en verstilling en anderzijds naar het spel tussen licht en donker en tussen verschillende vormen. Ik heb al een voorproefje gehad van de foto’s die tijdens de expositie te zien zijn, omdat ik er een verhaal over geschreven heb, maar zal zeker de foto’s in het echt gaan bekijken. Wat trouwens de enige manier is om echt van fotografie te genieten. Van der Ven is niet karig in het afdrukformaat, dus dat wordt vast en zeker genieten.

De tentoonstelling is te zien van 30 sep­tember t/ m 28 oktober, op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur; dinsdag en don­derdag ook van 18.00 tot 20.00 uur. Het stadhuis van Waalwijk is te vinden aan de Taxandriaweg.

Ron Beumer

Vandaag weer twee extra pagina’s kunst en cultuur in de editie De Langstraat van het Brabants Dagblad. Met een interview met de Kaatsheuvelse kunstenaar Ron Beumer, die in Waalwijk werkt. Beumer maakt bijzondere kleurenetsen, van niet voor de hand liggende onderwerpen als pieren, vuurtorens, sloepen en bruggen. Het grensgebied van water en land fascineren hem. Begin oktober heeft Beumer een expositie in Waalwijk.
Wie nog nooit van de Broeders Goedemoord heeft gehoord mag deze editie van het Brabants Dagblad niet missen.