JOHAN VAN GRINSVEN

Kinderopvang

Achtergronden

In de papieren krant brengt het Brabants Dagblad sinds enkele maanden veel meer achtergrondverhalen dan voorheen. Andere (digitale) media, zoals website bd.nl en app, zijn er vooral voor het kortebaanwerk. In die achtergrondverhalen gaat doorgaans veel werk zitten.> Lees meer...

Loopt kinderopvang leeg?

Een paar duizend kinderen worden minder vaak of helemaal niet meer naar de kinderopvang in Tilburg gestuurd. De neergang is in 2012 ingezet en heeft zware gevolgen. Zo is bij marktleider Kinderstad in Tilburg een fors aantal arbeidsplaatsen verloren gegaan. Voor een achtergrondverhaal in het Brabants Dagblad probeer ik te achterhalen waar de kinderen blijven die niet meer naar de kinderopvang gaan. Het resultaat van die navorsingen moet op 15 maart in de krant te lezen zijn.

IKC en niet Bruce Springsteen

In 1974 meldde de Amerikaanse muziekjournalist Jon Landau: ’I’ve seen the future of rock’n’roll and it’s name is Bruce Springsteen’. Legendarische woorden. Ik moest er aan denken nadat enkele mensen me verzekerden dat de toekomst van opvang en onderwijs het Integrale Kindcentrum is. De gemeente Tilburg is begonnen aan een proef met acht IKC’s. In de komende twee jaar moet een ’Tilburgs model’ ontstaan.

Kinderopvang

Het gaat bar slecht in de kinderopvang, zoveel is me na een dag gesprekken voeren en documentatie lezen duidelijk. En bar slecht is dan nog eufemistisch uitgedrukt ook. Het afgelopen jaar hebben in het hele land rond de 8.000 van de 80.000 medewerkers in deze sector hun baan verloren. De vraag naar kinderopvang is massaal ingestort, vanwege de crisis en de vermindering van de kinderopvangtoeslag door de overheid. Kinderopvang als arbeidsmarktinstrument, in de sector worden ze er erg boos over. Een achtergrondverhaal - met enkele lichtpuntjes - staat in de Tilburgse editie van het Brabants Dagblad van dinsdag 26 februari.