JOHAN VAN GRINSVEN

Zorgcentra

Uit de grabbelton (1)

Uit de grote grabbelton van een bijna vier decennia omspannende journalistieke loopbaan: een verhaal dat ik met veel plezier maakte over geluk in het bijzondere zorgcentrum Het Wereldhuis van Zorggroep Elde Maasduinen (@zorggroepeldemaasduinen). Betrokken medewerkers, lieve bewoners. De coronapandemie gooide roet in het eten bij het volledig invoeren van dit programma.
De renovatie van Het Wereldhuis in Boxtel heb ik op de voet gevolgd voor BD. Prachtige filosofie achter dit centrum.
wereldhuis klein

Watersteeg

image
Voor een verhaal over zomeractiviteiten in zorgcentra ben ik op bezoek geweest in zorgcentrum de Watersteeg in Veghel. Een creativiteitsclubje noemt zich daar De Artiest. Daar mag iedereen meedoen, ook dementen. Lovenswaardig is de hulp van de vrijwilligers; de ratio van bewoner en vrijwilliger is bijna een op een. De activiteitenbegeleiders werken volgens het principe: nee is geen optie. Ofwel: wat een bewoner wil, dat kan. Per dagdeel willen ze daarnaast zo’n vijf tot zes verschillende activiteiten aanbieden, tussen 09.00 en 19.00 uur. Daar kunnen veel zorgcentra een voorbeeld aan nemen.

Zonnehof geopend

Het is gewoon toeval dat ik een paar verhalen heb gemaakt in en over zorgcentra. Met enkele collega’s heb ik eerst drie dagen in Het Laar in Tilburg gewerkt en deze week stond de opening van het nieuwe Zonnehof op de rol. Omdat ik een verhaal heb gemaakt tijdens de bouw van het Tilburgse woonzorgcentrum, was het logisch dat ik nu weer ging kijken hoe planning en werkelijkheid zich daar verhouden. Heel goed, zo bleek.

BD op locatie in Het Laar (2)

Drie dagen werken op locatie in Servicecentrum Het Laar in Tilburg was journalistiek zeer de moeite waard. Een klein team van de Tilburgse redactie van het Brabants Dagblad heeft er enkele mooie verhalen kunnen maken. Daarnaast hebben we met veel bewoners en medewerkers gesproken over de krant en dagelijks ongeveer honderd gratis kranten uitgedeeld.
> Lees meer...

BD op locatie in Het Laar

edge
De redactie van het Brabants Dagblad in Tilburg bivakkeert deze week drie dagen in servicecentrum Het Laar aan de Generaal Winkelmanstraat in Tilburg. Anita de Haas, Joke Knoop, Joost Goutziers, Bart Gotink en ik maken er verhalen voor de krant en bijdragen voor internet. We belichten het zorgcentrum van binnenuit. > Lees meer...

Eerste verhaal van 2014

Zo, mijn eerste verhaal van 2014 staat in de Tilburgse editie van het Brabants Dagblad. Het gaat over de ’nieuwe’ Heikant in Tilburg-Noord. Ik ben er onlangs twee middagen op bezoek geweest en heb met diverse mensen gesproken. Iets langer geleden was ik in een ander zorgcentrum, Zonnehof-in-aanbouw. Zowel De Heikant als Zonnehof heeft niets meer van de bejaardenhuizen waarin wij voorheen onze ouden-van-dagen wegstopten. Gelukkig maar. Ruimer zijn ze vooral. En ze bieden meer en betere voorzieningen. Veelzeggend: De Heikant heeft een manager hoteldiensten....