JOHAN VAN GRINSVEN

Arnold Roosendaal versus Mark Zuckerberg

Topman Mark Zuckerberg van Facebook stelde twee jaar geleden dat ‘het fenomeen privacy’ van voorbijgaande aard is en op termijn helemaal niet meer belangrijk gevonden zal worden. De Tilburgse privacyjurist Arnold Roosendaal vindt het tegendeel, maar weet dat hij als individu machteloos is tegen de sociaalnetwerkgigant. Toch heeft hij één succesje geboekt, rond de beroemde like-button van Facebook. > Lees meer...

De informatiefuik

image
De Tilburgse privacy-jurist Arnold Roosendaal heeft een boek geschreven over privacy en het internet. Zijn boek De informatiefuik is een populaire uitgave van een deel van zijn promotie-onderzoek dat hij volbracht aan de Universiteit van Tilburg en de KU Leuven. Roosendaal legt haarfijn uit hoe bedrijven als Google en Facebook aan de haal gaan met onze gegevens en eigenlijk met onze identiteit. Gevaarlijk? Deels wel, aldus Roosendaal. Zijn advies: besef goed welke persoonlijke gegevens je prijs geeft via internet. Roosendaal pleit er onder meer voor dat mediabedrijven als Google en Facebook veel opener zijn over het gebruik van persoonlijke gegevens van gebruikers en nadrukkelijker hun verantwoordelijkheid nemen als het om het beschermen van privacy gaat.
Binnenkort staat het interview met Roosendaal in het Brabants Dagblad. Fotograaf Jeroen de Jong van Fotopersburo Van Eijndhoven zorgt voor de bijpassend illustratie (zie foto boven).

De Muziekmannen

Over muziek, maar met een knipoog. Dik driehonderd jaar muziekliefhebberij is bijeengebracht op het weblog en de website van de Muziekmannen. Vanuit die gemeenschappelijk passie maken de Muziekmannen een eigenzinnig muziekmagazine, maar dan op het internet.
De Muziekmannen zijn sinds begin maart 2011 actief. Het weblog begint inmiddels aardig gevuld te raken. Twaalf mannen - van bouwjaar 1947 tot 1987 - maken de Muziekmannen. Hun achtergrond is heel verschillend, van jongerenwerker tot journalist en van schooldirecteur tot student. Mijn bemoeienis? Ik ben een van de Muziekmannen.

Klik hier voor het weblog van de Muziekmannen
image