JOHAN VAN GRINSVEN

Trots op Tilburg textielstad

Oud-Tilburger Ruud Cleverens gaat een maquette van het Tilburgse centrum maken. Of liever: van het Tilburg waar vroeger de meeste textielfabrieken stonden. Hij gaat met zijn maquette terug tot het Tilburg van de jaren vijftig. Cleverens heeft al eerder maquettes gebouwd, bijvoorbeeld van Bergen op Zoom, maar nog nooit zo groot als die van Tilburg, die zo’n 15 vierkante meter wordt. De inwoner van het West-Brabantse Halsteren bouwt op zijn zolder, waarschijnlijk twee jaar lang. Hij doet dat in opdracht van Stadsmuseum Tilburg, het leukste museum zonder huisvesting van Tilburg. Petra Robben coördineert vanuit het Stadsmuseum.
Het bouwproces is onder meer te volgen via Pinterest en Facebook. Met een publicatie in het Brabants Dagblad is het project voor het grote publiek van start gegaan.

Herdenking 70 jaar bevrijd

image
Mooie eerste klus na de vakantie: de straatparade van Keep Them Rolling in Oisterwijk en Tilburg verslaan. Antieke militaire voertuigen trekken altijd veel bekijks en dat was dit keer niet anders. Veel volk, veel enthousiasme en veel herinneringen die spontaan gedeeld worden. > Lees meer...

Lauran en de Ker-miss

Verplichte kost voor kermisliefhebbers. Dat is het zesde boek van mijn Brabants Dagblad-collega Lauran Wijffels: ’Ker-miss en vijftig andere kermiscolumns van Lauran Wijffels. De columns verschenen eerder in het Brabants Dagblad, in de afgelopen 35 jaar, maar zijn nu voor het eerst samengebracht, aangevuld met foto’s van het Tilburgse persbureau Van Eijndhoven.
Er zijn maar weinig andere kermiskenners in Nederland die zo toegankelijk en professioneel kunnen schrijven over dit volksfeest, zo bewijst Lauran wederom.
Het mooi gebonden boek van 108 pagina’s wordt zaterdag 19 juli tijdens de Tilburgse kermis gepresenteerd door de uitgever, Stichting Kermis-Cultuur. Alle baten gaan ook naar deze stichting. De prijs: 12,50 euro.
image> Lees meer...

OLV ter Nood

Het was een groot gebrek in mijn kennis. Elke Tilburger hoort namelijk de historie te kennen van de kapel Onze Lieve Vrouw ter Nood aan de Kapelhof, hartje stad. Natuurlijk was ik er in de loop van de jaren enkele keren binnen geweest, zonder echt iets te weten over het gebouwtje. Dankzij een artikel dat ik voor het Brabants Dagblad heb geschreven over het gouden jubileum van de kapel is die leemte in mijn kennis opgevuld.
Het is een zogeheten ex voto kapel: een ingeloste belofte gedaan in tijden van nood, de bombardementen in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog in Tilburg. Die belofte werd gestand gedaan, eerst met een tijdelijke kapel aan de Zomerstraat in Tilburg. Pas in 1964 werd de echte Mariakapel gebouwd. Op 7 juni wijdde bisschop Bekkers het godshuis in. Het geld - 137.000 gulden - voor de verwezenlijking was door de Tilburgse bevolking bijeen gebracht. Met dubbeltjes, kwartjes en gulden. En gouden sieraden. > Lees meer...

KESSELS

Het oudste voorwerp in het nieuwe museum KESSELS - Muziek Instrumenten Tilburg komt niet uit de collectie Kessels. Het is een messing tamboer waarop naar het schijnt getrommeld is tijdens de Slag bij Waterloo in 1815. Een kogelinslag in de tamboer zou een stille getuige kunnen zijn van de strijd. kessels2> Lees meer...

Geen bingo maar blues

Biljarten of bingoën, daar gaan de senioren van de toekomst niet warm voor lopen. Wel voor de blues. Of  jazz. Rootsmuziek, classic rock of een singer-songwriter mag ook. Maar niet alleen daarom start John Maes een maandelijks cultuurpodium in de Tilburgse wijk Reeshof: Heyhoef-Backstage. Ook om een beetje culturele leven in de brouwerij te brengen van de wijk waar 42.500 mensen wonen. Zodat wijkbewoners eens een keer niet naar het centrum van de stad hoeven voor hun vermaak. En trouwens: zijn initiatief was alleen in oorsprong gericht op hippe senioren, maar is inmiddels breder getrokken. Heyhoef-Backstage is vooral gericht op dertigplussers. Vanaf september elke maand een keer. Te beginnen op 20 september met King Of The World. Inderdaad: een bluesband.
Lees binnenkort meer in het Brabants Dagblad, editie Tilburg.

Boekhandel Gianotten

Kranten, tijdschriften, bibliotheken, boekhandels, ze hebben het allemaal moeilijk. En ze lijken alle dezelfde strijd te strijden, tegen ontlezing en digitalisering. Dus is voor een journalist de strijd van Marlous en Ruud Mutsaers om boekhandel Polare Tilburg (voorheen: Selexyz, voor-voorheen: Gianotten) overeind te houden een sympathieke. Misschien schudt de (bijna-)teloorgang van deze voortreffelijke boekenzaak - en al even onderscheidende Polare-winkels in andere steden - mensen wakker. We staan op het punt belangrijk cultuurgoed te verliezen...

Onbekende periode in Tilburgse historie

Een relatief onbekende periode in de historie van Tilburg zijn de oorlogsjaren 1914-1918. Nederland was weliswaar neutraal maar was wel degelijk betrokken bij de Grote Oorlog. Al was het maar vanwege de duizenden vluchtelingen die vanuit België een veilige plek zochten in Tilburg. Voeg daar nog eens twintigduizend soldaten bij die in Tilburg waren ingekwartierd.blogEntryTopper> Lees meer...

Kermis en vernieuwing

De stelling van de week op de website van het Brabants Dagblad (sectie Tilburg) luidt: ’De Tilburgse kermis vernieuwt te weinig’. Ook al stijgt het aantal stemmers gestaag, de verhouding blijft ongeveer gelijk: driekwart van onze lezers is het met deze stelling eens. Ook binnen de redactie in Tilburg hebben we hier flink over gediscussieerd. Omdat we hem gemerkt dat deze kwestie ook bij anderen leeft, hebben we er een duel van gemaakt. Collega Hans Rube vindt de kermis van dit jaar veel te saai en meent dat Tilburg ernstig vernieuwen moet. Ik mag hem weerwoord geven. Onze bijdragen zijn te lezen in de editie van zaterdag 27 juli.

De Rooi Harten

Rooi Harten_TI
Het voormalige missiehuis de Rooi Harten aan de Bredaseweg in Tilburg heeft vanaf dit weekeinde nieuwe bewoners. Het grote complex gaat ongeveer veertig (studenten)kamers en -studio’s bevatten. De eerste bewoners zijn in hun nieuwe woning getrokken. De vier particuliere eigenaars hebben inmiddels zo’n 4,5 miljoen euro in de aankoop, aanpassing en renovatie van het voormalige klooster gestoken. In de kloostertuin komen 57 woningen, die worden gebouwd door Van der Weegen uit Tilburg. Verder komen er bedrijfsruimten in het complex.
Zaterdag 1 juni staat een groot verhaal over de Rooi Harten in de editie Tilburg van het Brabants Dagblad.

Social sofa

De duizendste social sofa wordt morgen onder de lindeboom op de Heuvel in Tilburg geplaatst. Mooie plek, hier zijn zeven jaar geleden de eerste 23 bengskes ook gepresenteerd. Die mozaïekbanken zijn bedacht en in de eerste jaren uitgevoerd door de artisteke Karin Bruers. „Om de sociale kilte in Tilburg te bestrijden”, zegt Bruers. Ofwel: om mensen weer met elkaar aan het buurten te krijgen. Sinds vijf jaar heeft reïntegratiebedrijf Cardan uit Tilburg de productie overgenomen. Social sofa is een bedrijf geworden. Inmiddels staan er meer bengskes buiten (775) dan binnen (225) Tilburg. Tot in China toe. Ik lever een bijdrage aan een productie over de social sofa’s; unieke producten waaraan vaak bijzondere verhalen gekoppeld zijn. Ook dat is Tilburg….
Alleen vraag ik me regelmatig af of veel mensen de banken wel zien als straatmeubilair; het lijkt er op sommige plekken op alsof er nooit iemand op zit. Misschien zijn ze te zeer vermomd als kunstobject?

OLV Koningshoeven

abdij trappisten

Abdij OLV Koningshoeven. Ofwel: brouwerij De Schaapskooi. Ofwel: het Trappistenklooster. Hoe dan ook: een mooi en verstilde plekje aan de zoom van Tilburg, waar goede producten op een maatschappelijk verantwoorde manier worden gemaakt. De rondleiding is een aanrader, zeker als u Toon uit Oirschot als gids treft.

Noorderbos


noorderbos-BD03052013
Vandaag afgerond: een verhaal over het Noorderbos in Tilburg. Een afwisselend natuurgebied dat nog erg jong is, maar waar het nu al prettig toeven is, in alle seizoenen. Nog maar weinig mensen komen in het Noorderbos. Zal dat veranderen na publicatie van het verhaal in de Tilburgse editie in het Brabants Dagblad? Van mij hoeft het niet per se…
Een
fotoalbum staat op de website van het Brabants Dagblad.