JOHAN VAN GRINSVEN

Exlibris

Een olijke afbeelding van Ollie B. Bommel, de grimmige man met de zeis die op ons allen wacht, de in zwierige lijnen gevangen kop van William Shakespeare of een typisch tafereel van Anton Pieck. Mooi ingelijst en gepresenteerd liggen en hangen deze exlibris in MUBO Boxtel, waar zaterdag 25 februari een wisselexpositie van start gaat over deze kunstzinnige eigendomsmerken die voor in boeken geplakt worden.
Een exlibris is door een kunstenaar gemaakt in opdracht van een boekenliefhebber. Een uniek kunstwerkje is het, meestal klein, op bidprentjesformaat. Grafische kunst op de vierkante centimeter, zo noemt Boxtelaar Norbert Klok (68) het. De vele honderden exlibris die in MUBO te zien zijn, komen uit zijn collectie. Die omvat maar liefst zo’n achtduizend stuks. Het precieze aantal weet hij niet. “Ik tel ze nooit. Je moet er naar kijken, niet tellen." .
De expositie ‘Exlibris, eigendomsmerken in boeken’ is van 25 februari tot en met 23 april te zien in MUBO Boxtel, Baroniestraat 18. Het museum is open op zaterdag en zondag. Klok geeft op 26 maart vanaf 11.15 uur een lezing in het museum: ‘exlibris en het thema eten en drinken’.
Lees een verhaal over Norbert Klok en zijn collectie exlibris in de editie Meierij van het Brabants Dagblad van zaterdag 25 februari.
image