JOHAN VAN GRINSVEN

Jammer

Jammer dat Ed Schilders stopt als columnist van de editie Tilburg van het Brabants Dagblad. Hij verzorgde 25 jaar lang eens in de week een bijzonder Tilburgs hoekje in onze courant.

Op de tv?

Na een avondje Sjaak Koolen en gasten interviewen in de bibliotheek van Waalwijk, vanwege het verschijnen van zijn derde columnbundel ’Niemand deed het en 49 andere columns van Sjaak Koolen’, moest ik er zelf aan geloven. Ik werd geïnterviewd door Carola Boezer van Langstraat TV over het boekje van Sjaak. Dat is toch een stuk moeilijker dan zelf interviewen hoor. Gelukkig waren ze bij Langstraat TV zo verstandig om mij verknipt achter te laten op de vloer van de montagekamer.
De foto is van Luuk Aarts, uiteraard.

image

Niemand deed het

'Niemand deed het en 49 andere columns van Sjaak Koolen.' Zo heet de derde columnbundel van Sjaak Koolen. Het is een bloemlezing van de zaterdagse columns die Sjaak in de periode 2013-2016 schreef voor de editie De Langstraat van het Brabants Dagblad. Inclusief zijn allerlaatste column ooit voor Brabants Dagblad.
Het boekje bevat ook zo'n twintig sfeervolle foto's van de Waalwijkse fotograaf Luuk Aarts. De vormgeving is weer in de vertrouwde handen van Chantal Berber.
Het boekje (ISBN 978-90-818246-3-7) telt tachtig pagina's en kost in de winkel 8,95 euro. Een koopje dus voor dit mooie tijdsbeeld. 'Niemand deed het' is over ongeveer tien dagen te koop.
Dankzij enkele gulle sponsors gaat de hele opbrengst naar Kersthuis Waalwijk 2016 en dus naar twee goede doelen: het Inloophuis en hospice Francinus de Wind, beide in Waalwijk.

image

Boxtel

Houdoe Haaren! Binnen de regioredactie Meierij heb ik een andere gemeente om over te schrijven: Boxtel. Voor mij onbekend terrein. Maar de kennismaking is in volle gang. En die bevalt tot nu toe uitstekend. Boxtel is een middelgrote gemeente, met zo’n 35.000 inwoners. Er zijn grote en kleine bedrijven, diverse scholen en heel veel culturele activiteiten.
Dit is ook Boxtel: Kasteel Stapelen.

image

Ex-reporter van Chris De Stoop

De afgelopen weken twee verschillende interviews gelezen (in Vrij Nederland en de Volkskrant) met de Belgische journalist Chris De Stoop. Over oude en nieuwe journalistiek. Beide verhalen kan ik van harte aanbevelen; hoewel ze elkaar overlappen. De Stoop heeft een nieuw boek uit (ex-reporter), vandaar de aandacht voor hem. Die uitgave markeert zijn afscheid als journalist. Nog eenmaal put hij uit de vele achtergrondverhalen die hij heeft gemaakt voor het Belgische blad Knack.
Dit schrijft uitgeverij De Bezige Bij over dat boek:
„Ruim dertig jaar geleden begon Chris De Stoop als reporter bij het tijdschrift Knack. Het waren de gouden jaren van de pers. De Stoop maakte naam met indringende en geëngageerde verhalen, die soms verstrekkende gevolgen hadden. Journalistiek is volgens Chris De Stoop één van de mooiste beroepen ter wereld, als het kan beoefend worden met integriteit, creativiteit en kwaliteit. En één van de lelijkste, als dat niet kan. Voor de grote reportage, de mooiste discipline van de klassieke journalistiek, was er de afgelopen jaren steeds minder plaats in de geschreven pers. Na ruim duizend artikelen stapt Chris De Stoop eruit met een uitvoerig, kritisch verhaal over de evolutie in de journalistiek en met een selectie van zijn meest beklijvende reportages. Hij ging op zoek naar animeermeisjes in Manilla, werd ontvoerd in Albanië en maakte een helse tocht met 23 weeskindjes tijdens de genocide in Rwanda. Dichter bij huis schreef hij over het opruimen van het polderdorp Doel en de Hedwigepolder, over Hollandse wietplantages in Vlaanderen en over de eerste jihadisten die naar Syrië en Irak afreisden.”
Dat schept verwachtingen… Evenals de interviews trouwens.

Sjexit

Sjaak Koolen, de baard in uitgeverij Baard & Kale, heeft gekozen voor een Sjexit. Niet bij de leukste uitgeverij in De Langstraat, wel bij zijn werkgever Brabants Dagblad waar hij kort na de slag bij Hastings is begonnen....
Wie weet, zijn straks zijn columns alleen nog in De Sjaak te lezen!

UitverkochtDE SJAAK IS UITVERKOCHT! Duizend stuks van dit glossy magazine, dat Chantal Berber, Luuk Aarts, Sjaak Koolen en ik gemaakt hebben. Voor en over Waalwijk. We zijn verguld, verrukt en apetrots. Wat als een eigenzinnig en risicovol avontuur begon, is geweldig aangeslagen. Dank aan alle kopers, degenen die meegewerkt hebben en de Steunpilaren. Hulde aan hen!