JOHAN VAN GRINSVEN

Tweede druk van Waalwijkse bestseller

De tweede, herziene en uitgebreide druk van de bestseller 'Waalwijk, zoo was 't, zo is 't' is te koop in The READ Shop in Waalwijk. Deze nieuwe druk is dikker, zwaarder en uitgebreider dan de eerste druk die vorig jaar verscheen, met nóg meer foto’s en verhalen over Waalwijk vroeger en nu.
Deze druk meet 28x28 centimeter, weegt bijna 2 kilogram, heeft een harde omslag, telt 264 pagina’s en bevat meer dan 300 foto’s van toen en nu. De prijs van het boek is €29,95. Kortom, een prachtig cadeau voor de aankomende feestdagen.

De titel 'Waalwijk, zoo was 't, zo is 't' dekt de lading volledig: allerlei aspecten van Waalwijk van vroeger en nu komen aan bod. Van carnaval tot kermis, van gemeentehuizen tot de Gedempte Haven, van thuisbezorgers tot de donkere periode onder de bezetting van de nazi’s in WOII, en van oude klassenfoto’s tot sportploegen.

Het boek is samengesteld door Carla van der Gouw, Chantal Berber, Luuk Aarts, Sjaak Koolen en Johan van Grinsven, met medewerking van Streekarchief Langstraat Heusden Altena.

De eerste druk van het boek verscheen op 17 november 2023 en was binnen drie weken volledig uitverkocht. Vandaar dat een tweede druk is uitgebracht, met tal van extra verhalen en foto's dus.omslag

Broederpad Dongen

Mede op aanraden van Eric Jolie het Broederpad in Dongen gelopen. Er is een variant van 4 kilometer en eentje van 7 kilometer. Zie onder meer de volgende webpagina's: https://www.heemkundedongen.nl/broederpad/
En: https://www.wandel.nl/.../wandelroute-broederpad-dongen.../
Het is een afwisselende route langs fraaie monumentale panden, oude leerlooierijen en -drogerijen en fabrieken die een nieuw leven hebben gekregen, schoenmakershuisjes, bijzondere gevels, horeca, cadeauwinkel BART en verrassend veel groen met tal van majestueuze bomen. Met Lauran Wijffels. We zijn begonnen en geëindigd op het Europaplein.
Broederpad_Dongen

Iconische beelden in Sint Crispijn Waalwijk

Het zijn iconische beelden uit ons collectieve geheugen maar dan met Anouk de Rooij uit Waalwijk in de hoofdrol. Als Madonna, de cellovrouw van Man Ray, Barbie, Phil Bloom, de Denker van Rodin, Het meisje met de parel en zelfs als Elvis Presley zoals Andy Warhol hem weergaf. Ofwel: Waalwijkers Luuk Aarts heeft een serie van dertien kunstzinnige foto's gemaakt van zijn plaatsgenote Anouk de Rooij en die reeks is de komende twee maanden te zien in Stadsbrouwerij Sint Crispijn in Waalwijk.
Het bijzondere is dat Anouk's hele lijf al een kunstwerk op zich is, met haar vele tattoo's. De styling van de foto's was in handen van Carla van der Gouw.
De expositie is vrijdag 24 mei geopend door wethouder Frank Spierings van de gemeente Waalwijk. De presentatie was in handen van Lennard Barendse; de muziek werd vertolkt door Peter Verhoeven. Te zien in Sint Crispijn aan de Gedempte Haven in Waalwijk, tijdens openingstijden.
Luuk Aarts is de vaste fotograaf en bestuurslid van stichting Uitgeverij Baard & Kale uit Waalwijk. Tijdens de presentatie heb ik Luuk geholpen met het maken van enkele sfeerfoto's, want hij was zelf erg druk… Zie hiervoor mijn Facebook-pagina.
mission impossible

Krantenknarren

Het jaarlijkse treffen van enkele Tilburgse krantenknarren en hun wederhelften. Dit keer in 't Dorstige Hert. De gemiddelde leeftijd van de heren ligt al boven de 70 jaar. Het uitje begon nog keurig gemengd maar toen de heren over de krant begonnen te praten, kozen de dames voor verstandigere praat... Met Lauran Wijffels, Guus Spijkers, Rinus van der Heijden, Ruud Erich, Antoon van Hest, Mariska Jongen, Amc Verhoeven, Jet van Hest en Wilma Erich. Gemma Kessels, Jan en Margreet van Eijndhoven werd deerlijk gemist.
krantenknarren

Weerzien met Amerikaanse schrijfster na zeven jaar

Binnenkort hoop ik de Amerikaanse Marguerite Smit weer te ontmoeten. Zeven jaar geleden interviewde ik haar in het Brabants Historisch Informatie Centrum - BHIC in Den Bosch, voor een artikel in het Brabants Dagblad. Met dank aan Christ van Eekelen. Ze deed in Nederland onderzoek naar de jonge jaren van haar moeder jonkvrouw Theresia van Rijckevorsel van Kessel, de Rooise burgemeestersdochter.
Dat onderzoek heeft ze de afgelopen jaren voortgezet, met af en toe een bezoek aan familie en archieven in Nederland. Het doel is nog altijd, net als toen: een boek schrijven over haar moeder.
Ik ben benieuwd hoe het haar vergaan is de afgelopen zeven jaar....m. smit

Zwijgende vaders

Zwijgende vaders_3-squashed

Ruim 500.000 Nederlanders moesten als dwangarbeider in nazi-Duitsland werken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Degenen die het overleefd hebben, vertelden er doorgaans niet veel over, na de oorlog. Journalist Tim Overdiek schrijft over zo'n vader; zijn eigen vader, Paul Overdiek uit Oisterwijk.
Zijn vader werd gedwongen, samen met tal van Tilburgers, in de Duitse oorlogsindustrie te werken. Verwanten van deze Tilburgse lotgenoten - en anderen - heeft hij gesproken voor zijn boek 'Zwijgende vaders'.
Met Peter Appeljan en Francie Appeljan vandaag de presentatie van het boek bezocht in boekhandel Gianotten-Mutsaers in Tilburg. De uitgave heet voluit 'Zwijgende vaders, het onbekende verhaal van de dwangarbeid', en wordt door uitgeverij Balans in de boekhandel gebracht. Het boek kost 22,99 euro.
Tim Overdiek (Oisterwijk, 1965) heeft lang voor de NOS gewerkt. Hij was onder meer correspondent in Londen en Washington.

Over het boek heeft oud-collega Tom Tacken een verhaal geschreven in het Brabants Dagblad. Klik hier.