JOHAN VAN GRINSVEN

Krantenknarren

Het jaarlijkse treffen van enkele Tilburgse krantenknarren en hun wederhelften. Dit keer in 't Dorstige Hert. De gemiddelde leeftijd van de heren ligt al boven de 70 jaar. Het uitje begon nog keurig gemengd maar toen de heren over de krant begonnen te praten, kozen de dames voor verstandigere praat... Met Lauran Wijffels, Guus Spijkers, Rinus van der Heijden, Ruud Erich, Antoon van Hest, Mariska Jongen, Amc Verhoeven, Jet van Hest en Wilma Erich. Gemma Kessels, Jan en Margreet van Eijndhoven werd deerlijk gemist.
krantenknarren

Weerzien met Amerikaanse schrijfster na zeven jaar

Binnenkort hoop ik de Amerikaanse Marguerite Smit weer te ontmoeten. Zeven jaar geleden interviewde ik haar in het Brabants Historisch Informatie Centrum - BHIC in Den Bosch, voor een artikel in het Brabants Dagblad. Met dank aan Christ van Eekelen. Ze deed in Nederland onderzoek naar de jonge jaren van haar moeder jonkvrouw Theresia van Rijckevorsel van Kessel, de Rooise burgemeestersdochter.
Dat onderzoek heeft ze de afgelopen jaren voortgezet, met af en toe een bezoek aan familie en archieven in Nederland. Het doel is nog altijd, net als toen: een boek schrijven over haar moeder.
Ik ben benieuwd hoe het haar vergaan is de afgelopen zeven jaar....m. smit

Zwijgende vaders

Zwijgende vaders_3-squashed

Ruim 500.000 Nederlanders moesten als dwangarbeider in nazi-Duitsland werken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Degenen die het overleefd hebben, vertelden er doorgaans niet veel over, na de oorlog. Journalist Tim Overdiek schrijft over zo'n vader; zijn eigen vader, Paul Overdiek uit Oisterwijk.
Zijn vader werd gedwongen, samen met tal van Tilburgers, in de Duitse oorlogsindustrie te werken. Verwanten van deze Tilburgse lotgenoten - en anderen - heeft hij gesproken voor zijn boek 'Zwijgende vaders'.
Met Peter Appeljan en Francie Appeljan vandaag de presentatie van het boek bezocht in boekhandel Gianotten-Mutsaers in Tilburg. De uitgave heet voluit 'Zwijgende vaders, het onbekende verhaal van de dwangarbeid', en wordt door uitgeverij Balans in de boekhandel gebracht. Het boek kost 22,99 euro.
Tim Overdiek (Oisterwijk, 1965) heeft lang voor de NOS gewerkt. Hij was onder meer correspondent in Londen en Washington.

Over het boek heeft oud-collega Tom Tacken een verhaal geschreven in het Brabants Dagblad. Klik hier.