JOHAN VAN GRINSVEN

Wending aan loopbaan

In de afgelopen veertien jaar ben ik verknocht geraakt aan De Langstraat. Een fijn werkgebied, met veel overeenkomsten met mijn woonplaats Tilburg. Dus neem ik over dik een maand met pijn in het hart afscheid van De Langstraat, mijn relaties daar en vooral van mijn collega’s van de edities De Langstraat en Land van Heusden en Altena, om mijn loopbaan voort te zetten in Tilburg. Voor de redactie in Tilburg ga ik vooral achtergrondverhalen schrijven. Terug naar Tilburg is het dus eigenlijk, want voor mijn tijd in Waalwijk, heb ik vijftien jaar met groot genoegen in Tilburg gewerkt, op diverse redacties van Het Nieuwsblad (van het Zuiden) en Brabants Dagblad.

Kersthuis Waalwijk enorm succes

De grote inzamelactie Kersthuis Waalwijk, gehouden van 13 tot en met 16 december in het centrum van Waalwijk, is een doorslaand succes geworden. Niet alleen was het vier dagen lang een groot feest in Waalwijk en groeide de saamhorigheid met het uur, de opbrengst was navenant: 121.412 euro. Klik op onderstaand bedankje om meer te lezen op de website van Kersthuis Waalwijk. Daar staat veel informatie op over deze actie, maar ook schitterende sfeerfoto’s van Luuk Aarts en Jan van Hoof.

Schermafbeelding 2012-12-24 om 13.46.48

Kersthuis Waalwijk

Kersthuis Waalwijk heeft als ambitie de grootste en meest meeslepende inzamelactie te worden die ooit in Waalwijk en De Langstraat heeft plaatsgevonden. De voortekenen zijn veelbelovend. Nu al zetten enkele duizenden mensen zich met hart en ziel in voor Kersthuis Waalwijk, het evenement dat van 13 tot en met 16 december plaats heeft op het Raadhuisplein en de Markt in Waalwijk. Enkele bekende Waalwijkers, onder wie journalist Sjaak Koolen van Het Brabants Dagblad, laten zich vier dagen opsluiten in het Kersthuis.
Ondertussen vinden allerlei evenementen en optredens plaats rond het Kersthuis. Verder staan er op de Markt twaalf kerstchalets waarin allerhande artikelen worden verkocht. Ook ligt er een ijsbaan in het centrum van Waalwijk. Er is deze vier dagen enorm veel te beleven in het centrum van Waalwijk, van optredens van het Don Kozakkenkoor tot een concert van The Shakin’ Arrows, een spinnig marathon, een Santa Run, een optreden van het Groot Waalwijks Koor en heel veel meer. Alle baten van Kersthuis Waalwijk gaan naar twee regionale goede doelen: hospice Francinus de Wind en Toon Hermans Huis Waalwijk. En de lokale omroep RTV Midden-Brabant zendt het hele evenement uit.TO is gewoon Theodorus

De Waalwijkse rapper TO heet in het dagelijks leven Theodorus Fernando Misiedjan en in die naam lijken diverse culturen te schuilen. Dat is ook zo. Ik heb hem vrijdag 30 november geïnterviewd, voor een verhaal in de editie De Langstraat van het Brabants Dagblad. TO is een welbespraakte jongeman, met sterke ideeën over zijn werk en zijn toekomst. Ambitieus is hij ook. Hij investeert letterlijk en figuurlijk veel in zijn muzikale ontwikkeling. En in niets lijkt hij op het clichébeeld dat velen hebben van rappers. Het verhaal is gepland voor onze regionale kunst- en cultuurpagina’s van donderdag 6 december. Die vormen een mooie wekelijkse aanvulling op het dagelijkse regionieuws dat wij brengen.

Time Out

Time Out is een leuke en swingende band. Ik heb het jubileumconcert van de groep, die twintig jaar bestaat, bezocht in De Zoete Inval in Waalwijk, op zondag 25 november. Een goed concert. De muzikanten van Time Out hebben een breed repertoire; ze spelen vanalles als het maar soul heeft. Later drie leden van de groep gesproken voor een verhaal in de editie De Langstraat van het Brabants Dagblad (donderdag 29 november gepubliceerd). Serieuze muzikanten met een passie voor muziek. Maar ook realistisch; een echte doorbraak komt er niet meer. Muziek zal nooit volstaan als bron van inkomsten. Ze zitten er niet mee. De passie is er niets minder om.

Nabil Aoulad Ayad

Jongerencentrum De Tavenu in Waalwijk wil af van het imago een concertzaal louter voor hardrockers te zijn. Vandaar de programmering van onder meer house, dance en hip hop. En op zondag 25 november voor het eerst van standup comedy. De in Waalwijk geboren en getogen Nabil Aoulad Ayad is de initiatiefnemer hiervan, samen met zijn jongere broer Mo. In het Brabants Dagblad van donderdag 22 november komt een interview met Nabil, die volgend jaar een eigen theatershow klaar hoopt te hebben. Hij speelde in enkele soaps, tv-series en musicals en treedt als standup comedian op. Nabil zit bij hetzelfde management als Najib Amhali, maar wil geen kloon van deze populaire cabaretier worden. Het gesprek duurde twee uur en ik heb veel gelachen; het zal niet lang duren eer het talent van Nabil - overigens ook Nederlands kampioen beatboxen (wat geen vechtsport is) - bij een breed publiek bekend is. En ja, Waalwijk is nog altijd thuiskomen, ook al woont Nabil Aoulad Ayad sinds tien jaar in Amsterdam.

Nieuw boekje Sjaak Koolen

Mijn collega Sjaak Koolen brengt 28 november 2012 een nieuw boekje uit: Iemand moet het doen en 49 andere columns van Sjaak Koolen. Een flink aantal mensen heeft belangeloos meegewerkt aan de totstandkoming van die uitgave, omdat de gehele opbrengst naar het goede doel gaat: Kersthuis Waalwijk.
Lees meer over het boekje op de website
VanG tekst en beeld.

NOS Journaal vernieuwd

Het NOS Journaal is vernieuwd. De presentator van dienst is niet te benijden; een complete choreografie moet hij of zij afwerken: van links naar rechts, even achter het presentatiemeubel staan en hup alweer naar voren en terug naar achter. Een beetje rustiger zou wel mogen van mij. Dynamiek zit volgens mij ergens anders in dan in die vele positiewisselingen…

Oswald d'Aumerie (4)

De collectie kunstwerken die Oswald d’Aumerie vijftig jaar geleden aan zijn geboortestad Waalwijk schonk, wordt afgestoft en tentoongesteld. Dankzij Francesco van Mierlo van Kunstencentrum Waalwijk; in dat instituut heeft de expositie ook plaats. Die gaat vergezeld van enkele lezingen. De collectie is door de gemeente erg slecht beheerd: van de 217 werken zijn er nog maar 68 over; ik heb hier na veel speurwerk een paar artikelen over geschreven in het Brabants Dagblad. Een mooie journalistieke klus trouwens.
Mogelijk gaat de gemeente de resterende kunstwerken verkopen.

Bij de foto: nazaten van Oswald d’Aumerie bij de overdracht van zijn collectie door de Waalwijkse wethouder Henk Heuverling.
erven d'Aumerie

HP/De Tijd is niet dood

Opinieweekblad HP/De Tijd heeft de vertrouwde frequentie ingeruild voor een maandelijkse. Het voorportaal van het definitieve einde voor het kwakkelende tijdschrift? Ik schat in dat velen dat denken. De eerste twee nummers in de nieuwe formule zijn alleszins de moeite waard. Weinig te merken van fatalisme of een naderend einde bij de makers van het blad. Fris vormgegeven, prettig ingedeeld, lezenswaardige artikelen. Ik zeg: lekker lang laten leven in deze vorm.

UItzending gemist

Dat Uitzending gemist is zo gek nog niet. Zo heb ik de documentaire Poptempel California alsnog kunnen zien. Prachtige reportage over de Troubadour in Los Angeles en de artiesten die er groot geworden zijn, zoals James Taylor en Carole King. Veel grootheden komen voorbij in deze documentaire, die rustig de tijd neemt om het onderwerp uit te diepen. Zo kan tv dus ook zijn.

360

Het klinkt simpel: verzamel de beste artikelen uit een groot aantal internationale media en je hebt een bijzonder tijdschrift. 360, doet het en heel verdienstelijk. Grote thema's en soms dito auteurs. Ik kende het tijdschrift nog niet, terwijl het toch al toe is aan het dertiende nummer. De uitvoering ziet er goedkoop uit, de inhoud is dat niet. De moeite om nog eens een paar edities te kopen. Hopelijk is dat ook mogelijk, want volgens een bevriende tijdschriftenverkoper is er amper animo voor het blad...

Kunst

Ons fundament is de democratie, is de spreuk die groot en uitdagend in het stadhuis van Waalwijk prijkt. Nou, dit zijn de mannen die de democratie schragen: een burgemeester (Nol Kleingeld van Waalwijk), een oud-burgemeester (Henk Willems van Heusden) en twee letterknechten (Sjaak Koolen is de linkse) die de luis in de pels van de autoriteiten zijn...
Hoe komt dit kwartet in de hal van het Waalwijks gemeentehuis? Acht Waalwijkse ambtenaren laten er de hele maand mei zien dat ze meer in hun mars hebben dan ambtenaar zijn. Receptioniste Anny Boons schildert in haar vrije tijd. Nee, we hebben niet voor haar geposeerd, ze werkt vanaf foto’s. En nee, we wisten niet dat haar hobby tot deze eer zou leiden. Tijdens de expositie zijn ook prachtige andere kunstwerken te zien en fascinerende reisfoto’s van Joske Ten Bosch-Mosselman, over wie ik vorig jaar een groot verhaal heb geschreven, voor de serie Wereldreizigers. Die reisfoto’s zijn een aparte expositie waard; ik vraag me af hoe lang het duurt voordat iemand in Waalwijk wakker wordt en Joske een tentoonstellingsplek offreert…


Illuster kwartet

'Deze goede doelen staan dicht bij de mensen'

Het Kersthuis in Waalwijk gaat door en krijgt al flink vorm. Tijd om voor het Brabants Dagblad de stand van zaken op te maken. Zo begint mijn bijdrage in de editie De Langstraat.

De twee goede doelen waarvoor geld wordt in­gezameld tijdens de ac­tie ‘Kersthuis 2012’ zijn bekend: Hospice Francinus de Wind en Toon Hermans Huis Waalwijk. De inzamelactie is on­derdeel van een evenement dat ge­pland staat voor donderdag 13 tot en met zondag 16 december op het Raadhuisplein in het centrum vanWaalwijk. Naast het Kerst­huis, waarin enkele dagen beken­deWaalwijkers bivakkeren, biedt het evenement andere onderde­len, zoals een kerstmarkt en optre­dens van artiesten. Regionale om­roep RTV Midden-Brabant zendt het hele evenement ‘live’ uit.
De actie heeft twee doelen, stelt mede- organisator Hans Brekel­mans. „ Op een ludieke manier geld inzamelen voor twee geweldi­ge voorzieningen in Waalwijk. En in de feestmaand december extra sfeer brengen in het centrum van Waalwijk.”

Contact met de organisatie van het Kersthuis kan via e-mailadres: kersthuis2012@tele2.nl

bron: Brabants Dagblad, dinsdag 7 februari 2012

Kersthuis 2012

Waalwijk krijgt een kersthuis. Het wordt een variant op het bekende glazen huis, alleen draait het in Waalwijk niet om het inzamelen van geld voor het Rode Kruis, maar voor twee lokale goede doelen. Het Kersthuis 2012 moet op het Raadhuisplein komen te staan, van 13 tot en met 16 december. Het plan is nog pril, maar de intentie is er om er iets bijzonders van te maken. Een interview met twee initiatiefnemers - Ina van Cromvoirt en Hans Brekelmans - komt een dezer dagen in het Brabants Dagblad, editie De Langstraat.

Sneu

Sneu voor het Toon Hermans Huis in Waalwijk: er is ingebroken en alles wat van bovengemiddelde waarde én draagbaar was, is gestolen. Een deel van de spullen, zoals een laptop, een beeldscherm en een beamer, zijn nodig tijdens de open dagen die over twee weken plaatshebben. Het trieste is dat het Toon Hermans Huis - waar mensen met kanker en hun naasten terecht kunnen - niet gesubsidieerd is en het moet hebben van giften van particulieren en bedrijven. Een deel van de gestolen spullen is ook geschonken. Wat dus betekent dat het THH er geen bonnetje van heeft. En zie dan maar eens geld van een verzekeringsmaatschappij te krijgen.

Gemeentearchief Waalwijk

Waalwijk gaat zijn eigen gemeentearchief verliezen, zoveel lijkt wel duidelijk na een gesprek met de verantwoordelijk wethouder Henk Heuverling. Deze week staat een artikel in de editie De Langstraat over het archief en digitalisering. In de gesprekken die ik hierover gevoerd, viel mij op dat er heel verschillend gedacht wordt over de noodzaak tot schaalvergroting. Ook in de regio De Langstraat, waar twee archieven zijn, in Waalwijk en in Heusden. Ik hoop dat er nog een levendige discussie op gang komt over het voornemen om het Waalwijkse archief onder te brengen in Den Bosch, Tilburg of Heusden, want dat debat is nog niet gevoerd sinds de coalitiepartijen in Waalwijk hebben besloten dat het archief elders ondergebracht moet worden.

Luuk Aarts in Brabants Dagblad

Waalwijker Luuk Aarts is van beroep boekhouder. En ook nog bij de gemeente. Een ambtenaar dus. En als clichés altijd waar zouden zijn, dan zou Aarts dus een saaie man zijn. Maar dat is hij toch echt niet. Luuk Aarts is kleurrijk en creatief. Dat bewijst hij bijvoorbeeld al bijna een jaar op de website Wolluk.nl waarop prachtige foto’s die hij gemaakt heeft staan; Aarts laat zien dat hij zijn eigen omgeving op een bijzondere wijze in beeld weet te brengen.
Dat viel ook redactiechef Brigit Groeneveld van de Brabants Dagblad-editie De Langstraat op. Zij vroeg Aarts om een serie foto’s te maken van bekende plekken in deze regio, maar dan wel verrassend in beeld gebracht, op zijn Luuk Aarts dus. De eerste aflevering staat vandaag, donderdag 12 januari, in de krant. Begeleid door een interview met Aarts, die een onderhoudende gesprekspartner is. Ik kan me niet voorstellen dat het lang duurt voordat de foto’s van Luuk Aarts te zien zijn op een expositie in zijn eigen Waalwijk, in - ik noem maar wat - de centrale hal van het stadhuis, Theater De Leest of Kunstencentrum Waalwijk.


de man en zijn lens
Zelfportret van Luuk Aarts.

Robert de Vries

Waalwijker Robert de Vries is pas de zevende Nederlander die op elk van de zeven continenten de hoogste berg heeft beklommen. Zeven indrukwekkende bergen en dus een topprestatie. Robert vertelt op woensdag 11 januari in een interview in het Brabants Dagblad over zijn grote passie. Hij deed een mooie uitspraak in het interview: Een berg verover je niet, die laat jou toe. De Vries is een nuchtere Waalwijker, zonder poeha, geen avonturier, maar wel een man die heel weloverwogen zijn hobby bedrijft.


Robert de Vries

Jaarwisseling

In het weekeinde van de jaarwisseling had ik dienst voor de editie De Langstraat. Er waren geen calamiteiten, maar wel een groot aantal kleine branden. Het was zo’n weekeinde waarin weer eens bleek hoezeer de dagbladjournalistiek veranderd is. Ik ben vele uren in touw geweest, niet eens zozeer voor de krant als wel voor de website van het Brabants Dagblad. De verhouding lag ongeveer op 80-20 (website-krant). Wereldwijd worstelen alle krantenuitgevers met vragen als: wat investeren we in de website, wat geven we gratis weg, waar laten we onze sitebezoekers voor betalen en hoe kunnen we ons nieuws te gelde maken nu steeds minder mensen bereid zijn om voor nieuws in een papieren krant te betalen. Er wordt veel geëxperimenteerd, maar de gouden formule is nog niet gevonden.