JOHAN VAN GRINSVEN

Arke-topman Ferdinand Fransen overleden

Oud-Arke-topman Ferdinand Fransen is overleden, een echte pionier in de reisbranche. Ik heb hem vele malen ontmoet, onder meer bij de presentaties van jaarcijfers en nieuwe bestemmingen. Een aangenaam, innemend mens, met een grote kennis van zaken en een ontwapenende nuchterheid.
Hij had respect voor de onafhankelijkheid van journalisten en schuwde stevige uitspraken niet. Fransen was gemakkelijk te interviewen, nam uitgebreid de tijd om zijn drijfveren toe te lichten. Uit mei 1992 is dit grote interview in de VNU-Dagbladen, onder meer Eindhovens Dagblad en Brabants Dagblad. Toen de krant nog grote pagina's had....

Lees het complete interview hier

FFRansen

De laatste koffer

De column is een interessante vrijplaats in de krant. Een leuke reeks vond ik 'Op reis', de column in de bijlage Reizen/Toerisme van verschillende kranten van de VNU-Dagbladengroep. In die stukjes werd net een kwart slag anders tegen reizen, toerisme en vakanties aangekeken. Met titels als 'Gesjoemel in een Turks badhuis', 'Mijn vriend heimwee', 'Het meisje met de Uzi', 'Tranen langs de snelweg', 'Hamboerger!' en het dreigende 'Dood in de lucht'. Ik heb ze nog allemaal, voor eigen gebruik gebundeld onder de noemer 'De laatste koffer'. Mijn creatieve collega Jacques de Jonge tekende speciaal voor deze verzameling een omslag.
De column Op reis werd in de jaren 1998 en 1999 gepubliceerd en kende ook bijdragen van Jan Ligthart, Lauran Wijffels, Rien van der Steen, Jetty Ferwerda, Maarten Van de Rakt en Hans Van Alebeek.
Maar de meeste respons kwam op de serie 'Een eigen huis' die in 1993 en 1994 in het Woonblad stond, de toenmalige woonbijlage van de kranten die onder VNU-Dagbladengroep vielen. In die serie wordt een gezin gevolgd bij het kopen van een huis. En alles wat daarbij komt kijken. De praktische insteek werd gewaardeerd, zo bleek uit vele tientallen lezersreacties. Een vastgoedopleiding vroeg of de serie reeks als lesmateriaal gebruikt mocht worden.
Wederom gebundeld met een omslag van collega Jacques de Jonge, die in zijn eentje de speciale ontwerpstudio van Het Nieuwsblad van het Zuiden runde. Hij ontwierp onder meer advertenties en om
laatste koffer
een eigen huis

Wereldreizigers

image
Joske Mosselman en Jip Ten Bosch uit Drunen zijn de eerste hoofdpersonen van de zomerserie Wereldreizigers in de editie De Langstraat van het Brabants Dagblad. De afleveringen wordt geïllustreerd met veel foto’s die de geïnterviewden zelf gemaakt hebben. Joske Mosselman, die als communicatieadviseur werkt bij de gemeente Waalwijk, is een begenadigd fotografe. Voor wie een expositie wil maken van reisfoto’s, kan ik Joske van harte aanbevelen. Ze heeft een goed oog voor compositie. Van hun laatste reis hebben Joske en Jip een blog gemaakt.