JOHAN VAN GRINSVEN

Een reünie van redacteuren

Een driedubbel weerzien was het zaterdagavond 16 oktober in het feeëriek verlichte kasteel Maurick in Vught. De redacteuren van BD troffen elkaar voor het eerst sinds pakweg vijfhonderd coronadagen weer eens in het echt. Omdat ook oud-redacteuren - al dan niet in ruste - waren uitgenodigd door hoofdredacteur Lucas Van Houtert BD, vanwege het 250-jarig bestaan van de krant, was de avond een heuse reünie. Ook werd officieel afscheid genomen van zes redacteuren die in de afgelopen anderhalf jaar hun pen aan de wilgen hebben gehangen: Arno Heesakkers, Gerrit van den Hoven, Maarten Van de Rakt, Nico Snels en Johan Van Grinsven BD.
Unaniem was de lof voor Lucas van Houtert voor zijn initiatief en Rianne Beekwilder en Rian van Velthuijsen voor de organisatie. De gasten - met een uiterste leeftijdsverschil van pakweg zestig jaar - hadden aan geanimeerde gespreksstof geen gebrek. Noch aan drank en spijzen.
De BD'ers en vooral de BD'ers buiten dienst kwamen van heinde en verre, met Schiermonnikoog (Ilse Lemmers) als een van de uitersten. En Hans Van Alebeek BD had voor deze BD-reünie zelfs zijn zestigste verjaardagsfeestje verschoven...
Er moet een paar duizend jaar aan krantenervaring bijeen zijn geweest in het Vughtse kasteel en een bijna onmetelijke berg creativiteit. Oude herinneringen werden afgestoft en nieuwe gedeeld. En zoals Lucas vertelde: de krant is nog lang niet uit de tijd. De laatste twee jaar groeit BD weer, vooral digitaal. Dus dat volgende jubileum komt er ook wel...
Maurickfeest_02Maurickfeest_01maurickfeest_03

WANDELEN: poëzie op afvalbak in 's Gravenmoer

Verkenning van 's Gravenmoer, Oosteind, Dongen-Vaart, Dongen. Zo'n 9 kilometer langs een kerk anno 1697, vennetjes, ijsvogelwanden, poëzie op een afvalbak, zitbanken in alle soorten en maten ("wij zijn ook geen 60 meer") de Donge, een watertoren waarvan de verbouwing mogelijk decennia lang gaat duren, Opa's museum, een oude Deutz-locomotief, een bedrijfsverzamelgebouw waarin minstens een familielid werkt, een bemoste waterfiets, uienvelden, vogelverschrikkers, koeien met hun kont in de wind, een mini-bos met de naam 't Biesbos, fraaie dorpshuizen, een rijksmonument waarin de brandweer huist en over eeuwenoude grensdijkjes tussen Brabant en Holland.
Lauran Wijffels en ik zijn afgeweken van het kaartje en zijn begonnen voor de brandweerkazerne in hartje 's Gravenmoer, daarna via de Coop naar wandelknooppunt 68 (er zijn twee paaltjes met dit nummer vlak bij elkaar) en dan via de knooppunten 66, 46, 45, 61, 80, 62, 36, 35, 34, 33, richting 78, maar voordien naar 30, 67, 66 en terug naar 68. Circa 11 kilometer. Vanwege de regen hebben we een stuk afgesneden.
Op de route verrassende bospaden, maar ook enkele stukken over fietspaden en (rustige) wegen in het buitengebied.

S_gravenmoer

WANDELEN: aangenaam slingeren op Huis ter Heide

Natuurgebied Huis ter Heide gaat boven de Middelstraat (tussen Loon op Zand en De Moer) gewoon verder. Een wandeling van 5 kilometer die aangenaam door het bos slingert, gaat via de wandelknooppunten 85, 86, 87, 79, 02 en 85. Bij knooppunt 85 is een parkeerplaats voor een stuk of acht auto’s.

De_moer

huisterheide_noord

WANDELEN: Riels Hoefke, van de Sint tot de maagd

Mooier komen de wandelingen welhaast niet in Midden-Brabant. Want: klooster Nieuwkerk, Sinterklaas verscholen in het struweel, een mini-vliegveldje, aardappel- en maïsvelden, uitgestrekte weilanden, grazende, slapende en herkauwende koeien, wijngaard Steenvoorde, weelderige velden vol varens, door oude bomen omzoomde zandpaden, door zwammen overwoekerende stompen van gepakte bomen, boeren op hun trekkers, glanzende paarden in de wei, velden vol zonnebloemen, stille kampeerders op een natuurcamping, eeuwenoude boerderijen, landgoederen, een natuurbegraafplaats, Maria in een grotje, heide die in bloei begint te geraken en grafheuvels uit een ver verleden.
Waar is al dit moois te vinden? Tussen Goirle en Riel. Begin bij Klooster Nieuwkerk (Nieuwkerk 2) en koers dan op deze wandelknooppunten: 61, 51, 52, 31, 42, 96, 95, 43, 59, 25, 26, 27, 01, 56, 55, 10 om weer uit te komen bij 61.
Onderweg langs Lamenakker, Het Oijevaarsnest, landgoed De Hoevens, Leeuwerkeneik, t Riels Hoefke, Brakelsche Heide, Regte Heide, Gemeentebossen, het ven Halve Maan en terug in het gebied Nieuwkerk.
En dat alles onder typisch Nederlandse wolkenpartijen die snel verwaaiden en luchten die van kleur verschoten. Zo zag ook medewandelaar Lauran Wijffels...

Rielshoefke

regte hei


WANDELEN: Nieuwe Warande

De Oude Warande is bij elke Tilburger bekend. De Nieuwe Warande niet, zo vermoed ik. De oude Nieuwe Warande is uit jaloezie aangelegd. In 1757 laat Gijsbertus van Hogendorp, heer van Tilburg en Goirle, 20 hectaren bos aan de noordkant van Tilburg inrichten en verder beplanten. Drijflanen doorsneden het grote perceel zodat de notabele heer er kon jagen. Het bosgebied moest er komen, omdat zijn voorganger, graaf Willem van Hessen-Kassel, in 1712 de Oude Warande liet aanleggen.
IVN Oisterwijk heeft een wandelroute van 4,9 kilometer aangelegd door de huidige Nieuwe Warande. Met toelichting via de IVN-app. Start en einde is bij brasserie Valentijn in Udenhout. De route voert langs nieuwbouw in Berkel-Enschot en door Tilburg-Noord.
Er is nog een tweede route door de Nieuwe Warande. Die begint en eindigt bij Hazennest-West en meet ongeveer 5,5 kilometer. Beide routes stonden onlangs in Wijkkrant-Noord. Zie verder: http://stichtingnieuwewarande.nl/Wandelen/
Beide routes zijn zeer aan te bevelen.
groeten uit noord

WANDELEN: Gorp en Roovert

Wandeling door de natuur van Gorp en Roovert bij Goirle. Op basis van een route van Gôolse Geheimen, via wandelknooppunten. Afwisselend, rustig (want maandagmiddag), iets meer dan 10 kilometer en met versnaperingen bij de Roovertsche Leij na afloop. Waar zelfs in coronatijd de toiletten toegankelijk zijn, een goede service voor wandelaars.

Landgoed Gorp en Roovert is een uitgestrekt landgoed (1200 ha) met oude loof-, naald- en gemengde bossen, cultuurgronden, heide, vennen en over een lengte van vijf kilometer een nog volop meanderende Rovertse Leij met enkele afgesneden oude meanders. Het landgoed is in het bezit van de familie Van Puijenbroek en toegankelijk gemaakt voor het publiek.

Gorp_en_roovert

WANDELEN: Andreas Schotel

En nu iets heel anders: de Andreas Schotel Wandelroute in en rond Esbeek. Bijna 10 kilometer lang (er is ook een ingekorte versie) door fraaie natuur. Starten bij het Andreas Schotel Museum, Dorpsstraat 2) en daar de gratis routebeschrijving meenemen. Een geïllustreerde wandeling zogezegd. Met kunst van graficus Schotel (1896-1984), die het leven van boeren en landarbeiders in Brabant vastlegde) en op zijn werk geïnspireerde beelden.
Voor wie niet van kunst houdt: de route gaat door mooie decors, van weidelandschappen en akkers tot bossen en voert ook door landgoed De Utrecht.

andreas schotel route

andreasschotelfoto

WANDELEN: Plantloon & de galg

Een wandeling van Natuurmonumenten door natuurgebied Plantloon in Waalwijk, maar dan uitgebreid met een rondje om het Hoefsven. Startplaats: tegenover Het Galgenwiel, Burgemeester Smeelelaan 124 in Waalwijk. Dan eerst de rode wandeling volgen (circa 4,5 kilometer) en (desgewenst) als toegift om het Hoefsven wandelen.
Of een iets andere route via de bekende wandelknooppunten: 55-50-47-49-41-70-68-69-61-60-59-58-56-50-55. Soms is de bewegwijzering niet helemaal handig, maar met een beetje richtingsgevoel lukt het wel het goede pad te houden... Beloning: mooie natuur in herfsttooi, lange lanen en fraaie uitzichten. Zo'n 9 kilometer wandelplezier. En een luguber detail: de wandelaar komt langs de plek waar vroeger de galg stond.

plantloon

WANDELEN: Baardwijkse Overlaat 3

In mijn oude werkgebied De Langstraat aan de wandel geweest. De Baardwijkse Overlaatroute voert door Waalwijk en Drunen en is ongeveer 12,5 kilometer lang. Uit het boekje 'De mooiste netwerkwandelingen Hart van Brabant' van Charles Aerssens uit Loon op Zand. Wandelaars komen onder meer door de Loonse en Drunense Duinen en Plantloon.
Parkeren bij zwembad Olympia in Waalwijk en dan via de wandelknooppunten 62-63-38-39-36-35-40-01-19-73-74-76-75-40-42-70-68-69-61-60-59-62.

De Baardwijkse Overlaat is een natuurgebied tussen Drunen en Waalwijk en is sinds 1978 in beheer van Vereniging Natuurmonumenten. Het gebied werd aangelegd in 1766 en functioneerde voor het eerst in 1769. Het gebied had de functie om het water van de Maas op te vangen in tijden van overstromingen. Uit: Wikipedia.

Baardwijkse_overlaat_3
drongelens kanaal

WANDELEN: Loonsche Land & verborgen vennetjes

Warm gemaakt door een artikel in het Brabants Dagblad hebben Lauran Wijffels en ik vandaag het Loonsche Land verkend, het nieuwe natuurgebied van Natuurmonumenten. Het ligt tussen Huis ter Heide en vakantiepark Bosrijk van De Efteling. Een fraai gebied, 28 hectaren groot.
Om toch aan onze kilometers te komen, zijn we afgedwaald richting De Moer en hebben kriskras onze weg terug gezocht via smalle paadjes, over akkers en weilanden, langs buitenwegen, boszomen, verborgen vennetjes, het terrein van Radio Vliegclub Brabant en de Efteling-golfbaan. Dus geen wandelknooppuntenoverzicht dit keer.

loonscheland

WANDELEN: Leemputten & D'n Oven

Wandelroute Leemputten van Brabants Landschap, in de omgeving van Biezenmortel (Leemputten, Brabandshoek). 6,5 kilometer langs water, lange lanen, akkers, weilanden, vogelkijkscherm en een voormalige steenfabriek. Start: Van Ginnekenweg, via wandelknooppunten 79, 72, 71, 5 en 4. Tussen 5 en 4 voert de route over/door het fraaie Landpark Assisië (met enkele mooie gebouwen). Met Lauran Wijffels, dé luchtenfotograaf van Tilburg.
'Steenfabriek ‘D’n Oven’, gesticht in 1890, beleefde zijn hoogtepunt in de jaren zestig, met zo’n 28 miljoen stenen per jaar. Eén op de vijftig huizen in Nederland werd toen gebouwd met stenen uit Udenhout! Het doek viel in de jaren negentig en via-via kwam het fabrieksterrein in handen van Brabants Landschap.'
leemputten

WANDELEN: Westloon

Een ronde in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, Westloon, Kraanvensche Heide, Land van Kleef van 11,5 kilometer. Ofwel: een typische duinenwandeling met wat extra's.
Via de wandelknooppunten 31-30-29-28-26-25-14-17-1-19-24-22-23-25-26-27-29-30-31.
Rondje_duinen_Loonse_kant

meerduinen

WANDELEN: Hilvarenbeek, de route van Annette

Een wandeling in en rond Hilvarenbeek en Biest-Houtakker met veel verschillende vergezichten, zwanen en schapen, balkende ezels, fraaie oude huizen, nieuwbouw, boerderijen, kwekerijen, met bomen omzoomde boslanen, vluchten vogels die massaal neerstrijken en weer opstijgen uit de bomen, her en der nieuwe zitbanken, langs een van de bestlopende wokrestaurants van de regio (pre-corona uiteraard), dorpskerken, een stukje Frankrijk, het Vrijthof in Beek en meer fraais.
Samen met Lauran Wijffels begonnen bij de parkeerplaats achter horecazaak De Hemel in Beek, stukje linksom waar de eerste verwijzing naar een wandelknooppunt klaar staat. Een route gelopen die tot ons kwam via Annette Eikenaar van Rijsbergen, alleen hebben we de wandeling tegendraads gedaan. Dus van knooppunt 03, naar 56 en vervolgens 77, 78, 52, 51, 11, 08, 09, 72, 20. De 15,7 kilometer lange route gaat vervolgens verder via 21, 22, 24, 29, 02, 01, 15, 80, 13, 12, 60, 52 om weer uit te komen bij 03. Maar dan in omgekeerde volgorde.
Wij kozen voor een eigen, iets kortere variant die bij 20 door Biest-Houtakker voert naar knooppunt 23, 64, 63, 62 en 03. Zo'n 13 kilometer. Wederom enkele leuke ontmoetingen gehad. Ook met oud-collega Toine van Berkel die met zijn stalen ros door het Midden-Brabantse landschap pedaleerde en ons van brekend nieuws voorzag.

Hilvarenbeek

hilvarenbeek

WANDELEN: Wandelbosroute

Wandeling vanaf de parkeerplaats aan de Taxandriëbaan (naast de plek van De IJskoning in de zomer) het Wandelbos in en verder via de wandelknooppunten 38-35-7-60-5-61-66-65-16-18-72-31-30-38. Dus onder meer via Wandelbos-Oude Warande, Reeshof (station), Bredaseweg, Amarant-terrein, Vredelust en Reeshofdijk weer terug. Veel te zien onderweg. Verrast door onder meer de leuke Kleine Huisjes op het terrein van Amarant en de inrichting van het nieuwe restaurant Vredelust in Stadsbos 013.
De route is ongeveer 12,5 kilometer lang. amarantroute

WANDELEN: Om de noord

Een tip voor wie niet bang is voor een paar wandelkilometers. Start bij het Noorderbos in Tilburg-Noord (Kalverstraat) bij wandelknooppunt 21 en volg daarna de knooppunten 27-56-54-16-20-98-90-6-10-67-8-21. Circa 14 kilometer. Met Noorderbos, dan door bos en weiland naar Loon op Zand, dwars door het dorp naar de overkant van de Midden-Brabantweg in de richting van De Moer, bij het Gedenkbos linksaf richting Huis ter Heide, dan langs Het Blauwe Meer en via De Spinder weer naar het Noorderbos. Dan heb je echt van alles gezien.

loonopzand

WANDELEN: Wijkevoort

Heden waren we wel in velden en wegen te bekennen. Om precies te zijn in het buitengebied van Tilburg en Gilze, het zogeheten werklandschap Wijkevoort. Gestart op de carpoolplek naast het Tango-tankstation aan de Nerhoven, pal naast de Burgemeester Letschertweg nabij Gilze. Vanaf wandelknooppunt 95 naar 93 en de verdere route als op het kaartje aangegeven. Zo'n 13 kilometer, in de louterende zon.
Langs onder meer Het Wijckermeer, Hultense Leij, een hertenboerderij, Klein Tilburg, golfterrein Prise d'Eau, tal van boerenbedrijven en via binnenwegen naar Gilze en daar dwars doorheen terug naar de carpoolparkeerplaats.
In het gezelschap van Brabants Dagblad-oudgedienden Will Roestenburg en Lauran Wijffels. Samen bijna 200 levensjaren, maar geen krimp gegeven, ondanks de 13 kilometer.
Voor alle zestigplussers: er staan onderweg genoeg uitrustbankjes...

wijckevoort

WANDELEN: Udenhout om de noord

Rondje om de noordkant van Udenhout, met als start het voormalige Huize Vincentius aan de Schoorstraat, via die straat naar horecazaak Bosch en Duin (onderweg extra stukje via De Brand mogelijk), door de duinen naar De Rustende Jager, vervolgens wederom via De Brand terug naar Udenhout en via de Groenstraat (de straat met de mooiste huizen van Udenhout) het dorp weer in. Een kilometer of 12 (volgens de uitgezette route) tot 14 (daadwerkelijk gemeten). Via de wandelknooppunten 35, 26 (+25), 28, 31, 30, 37, 32 83, 82, 85, 84, 18, 21, 87, 27, 36 en 35. Uitermate afwisselende wandeling.
udenhout

WANDELEN: het H-deel van Heusden

Een afwisselende wandelronde in het H-deel van de gemeente Heusden: Heesbeen, Heusden-vesting, Hedikhuizen, Herpt en weer Heusden en Heesbeen. 14 afwisselende kilometers via de wandelknooppunten: 74 (start bij begin Nieuwe Maasdijk in Heesbeen), 76, 50, 51, 53, 54, 55, 62, 61, 65, 66, 43, 42, 41, 82, 40, 80, 80b, 85, 86, 51, 76, 74.
Langs de Bergsche Maas, over dijken, door de vesting Heusden (over stadswallen, langs Kareltjes, stadhuis, over de Vismarkt, langs havens, molens, kanonnen, heemtuin), over dijken, langs industrieterreinen, schapen in de wei, veerpont, weilanden, alpaca's, een kwartet mini-paardjes dat op een dijk wordt uitgelaten, riante dorpse woonboerderijen, een kerkhof in zakformaat, fort Hedikhuizen en uiteindelijk kunst op de stadswallen van historisch Heusden. En terug naar Heesbeen. Iets anders gelopen dan gepland (zie kaartje). Ook op andere knooppunten af te snijden en in te korten. Zeer aan te raden.
(Onderweg moest ik denken aan Geke van der Merwe, Mark Buijs, Ben Groen, Cees Janson, Willem Schipper, Peter Verboven, Tom van der Aalst, Mariska Heijmans-van Bruggen en Liesbeth Verwimp, Frans van Halder, Diederik Stevens, Hans van den Eeden, Mieke van Veelen, Peter Groenestein, Dik de Joode, Michel Koster, Tim Durlinger, Sylvia Van de Ven, uiteraard aan de opoe van Sjaak Koolen en aan vele anderen, want dit was ooit mijn werkgebied voor Brabants Dagblad.)
heusden

WANDELEN: geuzenpad

Prettige wandeling vanuit Gilze: het Geuzenpad, met Lauran Wijffels. Volgens onze meting zo'n 15 kilometer. Wij hebben de goed uitgepijlde route overigens tegen de klok in gelopen, vanaf de parkeerplaats naast cultureel centrum De Schakel, Kerkstraat 104.
Het traject voert onder meer door de Chaamsche Bossen, dus veel schaduw. Mooie panorama's en vennen onderweg, weinig volk tegen gekomen, ook weinig verkeer op de verharde buitenwegen.
geuzenpad

WANDELEN: Helvoirt 1 & familie Van Gogh

Wandelrondje Helvoirt deel 1, deel van mijn oude werkgebied. Vanaf de fraaie Sint Nicolaaskerk (binnen kijken aanbevolen!), Kastanjelaan 16 in hartje Helvoirt (wandelknooppunt 64) via de knooppunten/gele pijlen 10-11-59-(in de voetsporen van Vincent van Gogh en zijn familie)-9-70-67 (kasteel Zwijnsbergen)-20-78-31-61-64. Terug bij de kerk, waar parkeren mogelijk is. HelvoirThuis, mooie dorpse architectuur, uitgestrekt buitengebied, lommerrijke lanen. En onderweg twee horecazaken kunnen bezoeken.

Helvoirt_1
vangogh

WANDELEN: Helvoirt 2 & Guldenberg

Een wandeltocht van bijna 12 kilometer over een wirrewarrig netwerk van bospaadjes, vanuit Helvoirt via de Loonse en Drunense Duinen en langs onder meer het Hengstven. Start vanaf de parkeerplaats van de Guldenberg in Helvoirt (Guldenberg 12), op de oprijlaan staat aan de linkerzijde het eerste paaltje met wandelknooppunten. Dit is de route: 66-7-6-16-15-17-89-88-9-11-14-12-60. Een duidelijk aangegeven route door bossen en langs velden en weilanden. Af en toe over een ruiterpad.
Uit wandelgids Het Groene Woud (Biezenmortel, Esch, Haaren en Helvoirt). Een korte variant is 6 kilometer.
Met Lauran Wijffels ook de nieuwe filmzaal in Guldenberg Hotel & Brasserie bekeken. Bijzonder. De stijl van het interieur van de oude kapel - nu Club A Capella (ook voor muziekuitvoeringen) - is 'steam punk', zo leren we.
guldenberg

WANDELEN: duinenklassieker

Eigenlijk is het een klassieke wandeling in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen: van het ene horeca-etablissement naar het andere. Dit keer van Bosch en Duin in Udenhout naar De Rustende Jager in Biezenmortel. Via de wandelknooppunten 30-37-32-83-82-85 v.v. Kan niet missen. Circa 8 afwisselende kilometers. Met dus twee kansen om de calorieën weer aan te vullen... Ondanks de drukte op de terrassen op de route amper volk gezien.

duinenfoto

WANDELEN: Helvoirts Broek & Scheutisten

Minuscule kikkers, groene sloten, een ontmoeting met een oud-wethouder van Haaren én Helvoirt, fraaie lanen, een kanariegele Daf 46, een koe met haar kop in het zand, een verdwenen theehuis dat toch open blijkt te zijn (alleen niet vandaag), een monumentaal optrekje van Brabants Landschap, fraaie landgoederen, design-villa's, een nieuw spiritueel centrum, een sprekende bank vol met oude missiepaters en een begraafplaats van Scheutisten. Ziehier enkele bijzonderheden van een wandeling in het buitengebied van de dorpen Vught, Helvoirt en Heusden.
Die wandeling met Lauran Wijffels begon ter hoogte van het pand Sparrendaalsewseg 5 in Vught. Daarna de volgende wandelknooppunten volgen: 32-33-44-35-36-12-5-9-11-56-54-57-34. Met als bonus een rondje Oud-Sparrendaal, inclusief een bezoek aan de mini-kapel en de begraafplaats van Scheutisten. Alles bij elkaar 12 kilometer.
Helvoirtsbroek

WANDELEN: Baardwijkse Overlaat 2

De Baardwijkse Overlaat is een prachtig natuurgebied, sinds 1978 in beheer bij Natuurmonumenten, tussen Waalwijk-Oost en Drunen. Een wandeling van ongeveer 12 kilometer die in de Waalwijkse wijk De Hoef start, bij wandelknooppunt 75, daarna de Overlaat in langs het Drongelens kanaal via 63-38-39 en dan onder Drunen door naar 36-41 en vervolgens richting Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen naar knooppunten 41-40-01-19-72-71-67-61-60-59 en dan rechts om het Hoefsven terug naar het Drongelens kanaal (ofwel: Afwateringskanaal Den Bosch-Drongelen) en via 63 en 75 weer terug bij af. Weelderige natuur. Veel water.

overlaatfoto

WANDELEN: Moergestel, navel van de BeNeLux

Wie een wandeling in en rond Moergestel wil maken, heeft hieraan een goede optie.
Start bij de molen aan De Scheerman en volg de wandelknooppunten 76-75-74-73-72-64-01-02-85-63-62-47-18-17-79-78. Een tocht langs sloten, stroompjes, prachtige vennen (ook in Oisterwijk) vol bloeiende waterlelies, door bossen en langs weilanden en akkers. Plus: het middelpunt van de BeNeLux. Weidse vergezichten. Zo'n 11,5 kilometer.

Moergestel

WANDELEN: Baardwijkse Overlaat

Een mooie wandeling vanuit de wijk De Hoef in Waalwijk naar de duinen (geen zand, wel bos) en weer retour. Met op de terugweg een rustig, lang pad langs het Drongelens kanaal, door de Baardwijkse Overlaat. Ongeveer 11,5 kilometer. Na de start (knooppunt 75) zijn we bij wandelknooppunt 63 rechtdoor gelopen door een bosstrook om aan het einde ervan de route naar knooppunt 61 op te pakken. Onderweg een stop bij eetcafé De Klinkert in Drunen.
baardwijkse overlaat

WANDELEN: De Nieuwe Leij & het woonlandschap

Een uitermate gevarieerde wandelronde vanaf de Kempenbaan in Tilburg-Zuid (carpoolplaats achter Bastionhotel) via het mooie Leijpark, langs de nieuwe Leij, safaripark Beekse Bergen, binnendoor over zandpaden en buitengebiedweggetjes naar Goirle (Heeshoek, Oostplas) weer retour naar Tilburg. Met laatste stop bij De Leijhoeve, dat zich 'woonlandschap' noemt.
Ruim 15 kilometer, met het traject langs de Tilburgseweg als enige wat drukkere stuk (auto's en fietsen). Gesterkt door enkele anecdotes van oud-collega Rinus van der Heijden van het Brabants Dagblad. Die we langs de Nieuwe Leij in Tilburg tegenkwamen.
Nieuwe Leij_kaartje

Arke-topman Ferdinand Fransen overleden

Oud-Arke-topman Ferdinand Fransen is overleden, een echte pionier in de reisbranche. Ik heb hem vele malen ontmoet, onder meer bij de presentaties van jaarcijfers en nieuwe bestemmingen. Een aangenaam, innemend mens, met een grote kennis van zaken en een ontwapenende nuchterheid.
Hij had respect voor de onafhankelijkheid van journalisten en schuwde stevige uitspraken niet. Fransen was gemakkelijk te interviewen, nam uitgebreid de tijd om zijn drijfveren toe te lichten. Uit mei 1992 is dit grote interview in de VNU-Dagbladen, onder meer Eindhovens Dagblad en Brabants Dagblad. Toen de krant nog grote pagina's had....

Lees het complete interview hier

FFRansen

Journalisten en voorlichters

Hoe herkenbaar. Deze tendens is zo'n vijftien tot twintig jaar geleden al ingezet en sindsdien almaar versterkt.
Uit: de Volkskrant, 6 juli 2021
daniela hooghiemstr

25 burgemeesters

Tijdens het afscheid van burgemeester Nol Kleijngeld van Waalwijk, 1 juli in Theater De Leest, vroeg ik me af met hoeveel burgemeesters ik in bijna 38 jaar Brabants Dagblad te maken heb gehad. De dag erna eens geteld.
Het zijn er 25: Henk Letschert, Gerrit Brokx, Peter Noordanus (Tilburg), Henk Willems, Jan Hamming (Heusden), Rob van Schaik, Jan de Geus, Nol Kleijngeld (Waalwijk), Mark Buijs, Fons Naterop, Ronald van Meygaarde (Boxtel), Jeannette Zwijnenburg, Yves de Boer (Haaren), Jan Pommer, Han Looijen (Sint-Michielsgestel), Jetty Eugster (Schijndel), Ton Rombouts, Jack Mikkers (Den Bosch), Machteld Rijsdorp (Goirle), Jan Weierink, Ria van Hoek, Wim Luijendijk (Loon op Zand), Joop Worrell, Arie van Harten en Frank Petter (in het Land van Heusden en Altena).
Die contacten variëren van eenmalig en uiterst vluchtig - bijvoorbeeld vanwege een grote brand tijdens een weekenddienst in een gemeente in het Land van Heusden en Altena - tot intensief, omdat ik een gemeente jarenlang volgde.
In al die jaren zijn de gezagsverhoudingen en omgangsvormen tussen deze ambtsdragers en letterknechten aardig veranderd.
De Tilburgse burgemeester Letschert schroomde niet om misprijzend commentaar te leveren op de frivole kleding van een vrouwelijke collega die verslag deed van een gemeenteraadsvergadering; hij vroeg haar chef of de betrokken redactrice zich voortaan wat 'netter' wilde kleden.... Hij was dan ook van het regenteske type dat een journalist liefst met de pet in de hand en ontzag in de ogen voor zich zag, wachtend op zijn teken om te mogen spreken.
Gelukkig gaan burgemeesters en journalisten al weer jaren heel wat normaler met elkaar om. Doorgaans vriendelijk, met begrip voor elkaar verantwoordelijkheden, maar ook met gepaste afstand.

johan_letschert_klein

In memoriam Frans van Halder

Oud-collega Frans van Halder is veel te jong overleden. Na een korte, heftige ziekte. Collega Dik de Joode zette Frans neer zoals hij in zijn werk was. In 2015 nam hij, na bijna 36 jaar Brabants Dagblad, afscheid van de krant, maar Frans bleef schrijven. En genieten van het leven. Het was een plezier om met hem samen te werken.


frans

Guldenberg blijft vernieuwen

Ondanks corona gewoon door blijven investeren, dat getuigt van lef, creativiteit en visie. Eigenaren Dennis Münninghoff en Franki Munninghoff van Guldenberg Hotel & Brasserie in Helvoirt doen het, zo lees ik in het verhaal van Miranda Van Houtum BD. Maar gezien hun intenties drie jaar geleden verbaast mij dat niet....
Twee keer hun verhaal van toen, een keer zoals de editie De Meierij het publiceerde, het andere stond in de editie De Langstraat omdat de Münningshoffs in Drunen wonen. Vandaar dat ik twee versies van hetzelfde verhaal heb gemaakt.

Uit: De Grote Grabbelton....
Guldenberg_1Guldenberg_2

Jubileumfeestje is begonnen

Het jubileumfeestje is begonnen. Vanaf vandaag veel aandacht voor het 250-jarig bestaan van het Brabants Dagblad (en zijn voorgangers).

jubileum250_1

Uit de grabbelton (2)

Uit de grote grabbelton: een mij dierbaar artikel over een boek dat is geschreven door Schijndelaren Nel van Doorn en Frank van Doorn (moeder en zoon) over het voormalige Boxtelse Liduina ziekenhuis.
Altijd een favoriet onderwerp geweest: lokale historie. En dan vooral die van gewone mensen, minder die van notabelen en andere hotemetoten.
Een fijn boek is 'Het Boxtelse Liduina in geuren en kleuren', dat in 2017 verscheen. Omdat de beide auteurs zeer goed ingevoerd zijn in de lokale geschiedenis, die toegankelijk opgeschreven hebben, verluchtigd hebben met vele foto's, maar vooral ook om te zien hoe snel de wereld verandert. Want in de jaren zeventig van de vorige eeuw was het bijvoorbeeld nog heel gewoon dat vrouwen rookten op de kraamafdeling, desnoods tijdens het bevallen.
Grabbelton 2_puffen

Gelukkig hebben ze m'n foto's nog

haarendael

Verderfelijke Engels

Winkel bij station Reeshof. Maar waarom in het Engels? En waarom een regel niet?

affiche reeshof

It must not become any crazier

Gewoon bij het oer-Nederlandse Albert Heijn overal in Nederland te koop. Original flavour slices, Berries, made from almonds, The Original Oatley (no milk, no soy, no..eh...whatever, climate footprint 0.65, Alpro Almond no sugar chilled to perfection, Abbot Kinney's Coco Start Original natural simple - bio/organic-vegan coconut with yoghurt cultures. Nog even en er moet een woordenboek Engels mee tijdens het boodschappen doen....

reclame in het engels_k

Uit de grabbelton (1)

Uit de grote grabbelton van een bijna vier decennia omspannende journalistieke loopbaan: een verhaal dat ik met veel plezier maakte over geluk in het bijzondere zorgcentrum Het Wereldhuis van Zorggroep Elde Maasduinen (@zorggroepeldemaasduinen). Betrokken medewerkers, lieve bewoners. De coronapandemie gooide roet in het eten bij het volledig invoeren van dit programma.
De renovatie van Het Wereldhuis in Boxtel heb ik op de voet gevolgd voor BD. Prachtige filosofie achter dit centrum.
wereldhuis klein

Donald Trump is Pinokkio

Een interessant en tegelijk schrijnend recent artikel op de website van CNN gaat over het controleren van feiten en het blootleggen van de leugens die Donald Trump heeft verteld als president van Amerika. Lees het verhaal hier. Het gaat onder meer over de meest verontrustende leugen van Trump, zijn vaakst herhaalde leugen, zijn zieligste leugen (over de Boy Scouts nota bene) en zijn meest deprimerende leugen (dat hij de verkiezingen van Joe Biden heeft gewonnen). Daniel Dale heeft de afgelopen vier jaar monnikenwerk verricht (voor Toronto Star en later CNN) door iedere dag weer beweringen van Trump te controleren. Hij kon niet elke leugen aanpakken, het werden er simpelweg te veel per dag…
Veel media hebben in stijl afscheid genomen van president Trump. De Washington Post fileerde zijn laatste toespraak en de Volkskrant bracht in de editie van maandag 18 januari een verhaal over het boek Commander in Cheat van Rick Reilly. Daarin is te lezen hoe Trump tijdens het golfen een ziekelijke valsspeler is. Hopelijk wordt hij over enkele jaren een voetnoot in de Amerikaanse geschiedenis…

Artikel van CNN over de leugens van president Trump

Gelukkig hebben ze m'n foto's nog

De laatste jaren ging ik niet meer alleen met een notitieboekje en een pen op pad. Met mijn telefoon maakte ik korte filmpjes en zette ik berichten op sociale media. En ik nam in de laatste vijf jaar dat ik in de Meierij werkte bijna altijd een fotocamera mee. Vooral om foto's te maken die bij een artikel op de website BD.nl konden worden geplaatst. De belangrijke foto's bij een artikel in de krant werden door echte fotografen gemaakt. Gelukkig wel, want: ieder zijn vak.
Uiteindelijk bouwde ik een fotobibliotheek op van enkele duizenden foto's. En ondanks dat ik al enkele maanden weg bij bij het Brabants Dagblad, wordt daar voor de website nog altijd gebruik van gemaakt. Goed dat die archiefbeelden nog van pas komen.
BD.nl 2jan21_foto
BD.nl 3jan21_foto