JOHAN VAN GRINSVEN

Onderwijs

Meierij

Soms lopen de zaken zoals ze lopen. Door de herintroductie van de editie Uden-Veghel van het Brabants Dagblad was het nodig om her en der te schuiven met functies en redacteuren. Ik ben daarom overgestapt van de algemene verslaggeverij - met portefeuille onderwijs - naar de regioredactie Meierij; mijn vierde functie in bijna drie jaar. Het tekent maar weer eens hoe dynamisch het maken van een dagblad tegenwoordig is.
De Meierij is een mooi gebied met daarin de gemeenten Boxtel, Haaren, Schijndel en Sint-Michielsgestel. Mijn speciale aandacht ligt de komende jaren bij de gemeente Haaren, met de kernen Haaren, Helvoirt, Esch en Biezenmortel. Het is in Haaren een weerzien met een oude bekende uit de Waalwijkse politiek: Eric van den Dungen. In mijn Waalwijkse jaren was hij de uitgesproken fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad. In Haaren is hij al een fiks aantal jaren wethouder en volgens mij nog altijd even uitgesproken.
Haaren is een kleine gemeente, met zo’n 13.500 inwoners. Groen. Veel boomkwekerijen. Vierde op de landelijke ranglijst van gemeenten met de meeste vermogende inwoners. En verwikkeld in een debat over herindeling. Met een asielzoekerscentrum in Haarendael op komst. En een grote klus in aantocht: ombouw van de door files geteisterde N65, van Tilburg naar Den Bosch. Kosten: 100 miljoen euro. Genoeg over te schrijven dus.

Project Schoolkrant

Wat een feest de afgelopen dagen. Collega Sylvia Brattinga van de marketingafdeling van Brabants Dagblad en ik hebben groep 8b van basisschool Het Bossche Broek Zuid in Den Bosch geholpen met het maken van twee pagina’s die zaterdag 17 oktober in onze krant worden gepubliceerd. Dit Project Schoolkrant is ook al een onderdeel van de grote onderwijscampagne van Brabants Dagblad en veertien andere Nederlandse kranten.
Vrijdag komen de 25 leerlingen van juf Arna Heijmans naar de BD-redactie om rond te kijken, te leren en de laatste hand te leggen aan hun eigen pagina’s. Dat die straks door pakweg 160.000 mensen gezien worden, maakt de leerlingen slechts een tikje nerveus.
Tijdens de productiedagen in de school kwam hockey-vedette Maartje Paumen langs om geïnterviewd te worden door een groepje leerlingen. Dat zorgde voor de nodige opwinding, want de aanvoerster van het Nederlands hockey-team is een echt idool voor kinderen. Maartje nam alle tijd om handtekeningen te zetten (ook op hockeyballen en -sticks) en met kinderen op de foto te gaan. Ook oud-profvoetballer Gerard Aichorn van FC Den Bosch was naar de klas gekomen. De 25 leerlingen schrijven verder over enkele ’eigen’ sporttalenten en het sportcourt dat op het schoolplein komt. Ook hebben leerlingen in zowel de boven- als de onderbouw van hun eigen school onderzocht wat de favoriete vrijetijdsbestedingen zijn.
Het thema van de pagina’s van Het Bossche Broek Zuid in BD is niet voor niets ’Sport en ontspanning’.

image

Penning zoek

Het was even pijnlijk vanmiddag tijdens de rectoraatsoverdracht in Tilburg University. De vertrekkende rector magnificus Philip Eijlander zou vereerd worden met de penning van zijn eigen universiteit, alleen bleek die penning zoek. Voorzitter Jan Hommen van het stichtingsbestuur - die de penning moest uitreiken - was zichtbaar opgelaten door de situatie, die her en der leidde tot schaamrood op de kaken. Maar ook tot hilariteit in de aula, die vol zat met hoogwaardigheidsbekleders, decanen, hoogleraren, studenten en andere gasten. Zeker omdat in de rest van de officiële bijeenkomst nog diverse sprekers aan de vermiste penning refereerden. Zoals burgemeester Peter Noordanus die Eijlander voor zijn vele verdiensten voor de stad de zilveren legpenning van Tilburg overhandigde. "Wij kunnen onze penning tenminste wel vinden”.

Carin kookt

Carin Zandbergen is in het dagelijks leven rector van het Mill-Hillcollege in Goirle. Aan die baan heeft ze ongetwijfeld haar handen vol. Toch heeft de Tilburgse nog tijd over voor hobby’s, waarvan koken er een is. Sinds 1988 kookt ze tijdens elk groot voetbaltoernooi waaraan het Nederlands elftal meedoet op de speeldag van Oranje een gerecht uit het land van de tegenstander. Ze vertelt er uiterst smakelijk over in de krant van vandaag. Een voorproefje staat op de website van het Brabants Dagblad.

image

Venster op Waalwijk online

Maandag 12 september vond in de raadzaal van het stadhuis een studiemiddag plaats met als thema de Historische canon van Waalwijk in de klas. Tijdens deze middag werd uitleg gegeven over de educatieve toepassing van de Waalwijkse geschiedenis in het onderwijsprogramma naar aanleiding van het vorig jaar verschenen boek "Venster op Waalwijk. Een historische canon in dertig verhalen". Scholen in Waalwijk ontvangen op korte termijn elk 30 exemplaren van het boek voor gebruik in de lessen.
Aan het einde van de middag ging ook een begeleidende website online. Op www.regiocanons.nl/noord-brabant/waalwijk vind je de teksten en foto's van het boek "Venster op Waalwijk" met de geschiedenis van Waalwijk in een notendop vanaf de prehistorie tot nu. Maar de website biedt meer; ongepubliceerd beeldmateriaal, maar vooral ook allerlei mogelijkheden voor educatieve toepassingen van de vensters. Scholen kunnen teksten en beeldmateriaal direct in de les gebruiken via het digibord of via de optie 'canon in de klas'  kijken welke educatieve producten en uitstapjes er nog meer over het onderwerp beschikbaar zijn. Bij elk venster vind je bij welk van de venster van de Nederlandse canon het Waalwijkse aansluit en bij welk van de tien tijdvakken de tekst hoort. Neem eens een kijkje.

poster van de canon
Bron: website gemeente Waalwijk