JOHAN VAN GRINSVEN

Geretweet

image
Hoe vaak gebeurt het je dat een tweet geretweet wordt naar 44.143 volgers? Mij niet heel erg vaak. Terwijl het toch een van mijn saaiste tweets van de afgelopen weken is. Zo zie je maar weer….

Ik tweet wel

Weer eens een weekenddienst gedraaid. Zo’n dienst verloopt tegenwoordig heel anders dan ik altijd gewend ben geweest. Voorheen: een of meer verhalen maken en de bijdragen van correspondenten en medewerkers begeleiden en redigeren, pagina’s aan het einde van de dienst afwerken en klaar. Nu: voortdurend achter de van bedrijfswege verstrekte laptop zitten om e-mails, Twitter en allerhande andere digitale communicatiekanalen in de gaten te houden. Om de eigen website actueel te houden. Digitaal geeft de toon aan. Soms iets te veel. Een woordvoerster van de politie gaf aan mij niet telefonisch op de hoogte te willen houden van nieuwe ontwikkelingen in een bepaalde kwestie. ’Ik tweet wel, zei ze’. Terwijl een fotograaf en ik - als enigen van onze beroepsgroep - al geruime tijd stonden de koukleumen ergens bij een waterplas in Tilburg-Noord en vroegen om door haar op de hoogte gehouden te worden van de ontwikkelingen. Ik tweet wel. Zie dan je exclusiviteit maar eens te behouden.

Alles voor de baas

Alles voor de baas! Terwijl mijn woning maandag onder water kwam te staan en ik moest hozen, kon ik tussen de bedrijven door via Twitter en BD.nl toch verslag blijven doen. Participerende journalistiek, maar gezien de ellende van een bak water in huis, had dat voor mij in dit geval niet echt gehoeven.
image
Zo zag onze straat er maandag 28 juli uit. Helaas was het water ook in mijn woning gelopen.

24liveblog

image
De afgelopen drie weken heb ik gewerkt met 24liveblog, voor BD blokt door, de examenrubriek van het Brabants Dagblad. Die rubriek stond dagelijks in de krant, maar kende ook een digitale variant op de website BD.nl. Cross-mediaal heet die werkwijze tegenwoordig in medialand. 24liveblog - een gratis liveblog - is door de digitechneuten van het Brabants Dagblad ingebouwd in een speciale webpagina over de examens in het voortgezet onderwijs. Het is een gebruiksvriendelijk programma dat volgens mij door iedereen met een beetje ervaring met een computer gebruikt kan worden.
Over BD blokt door: om de examenkoorts te peilen, ben ik twee weken vrijgemaakt van andere diensten. Ik ben iedere dag op pad geweest en heb nagenoeg alle scholen in de regio Tilburg bezocht en gesproken met veel leerlingen, directeuren, docenten en examensecretarissen. Via veel verschillende verhalen heb ik geprobeerd gevarieerd verslag te doen - in woord en beeld en vaak op lokatie - van de examenperiode. Op de website BD.nl leverde dat 1.893 unieke bezoekers op en 4.417 bekeken pagina’s. Toch merkte ik tijdens mijn toernee dat vooral de dagelijkse examenrubriek in de krant bekend was.
Een journalist die via sociale media (in dit geval Twitter), website, een liveblog en de krant verslag doet, het is ongetwijfeld de toekomst van mijn vak.

Examenkoorts

Na het peilen van de verkiezingskoorts in maart, ga ik in mei de eindexamenkoorts peilen. Ik wil in ieder geval diverse scholen bezoeken en met leerlingen praten, maar hoop ook mooie verhalen op te tekenen van onder anderen ouders, docenten en schooldirecties. Ik hoor graag gewone en bijzondere verhalen die met de eindexamens te maken hebben. Ik doe verslag in het Brabants Dagblad, via de website BD.nl en via Twitter (@johanvgrinsven). Tips en ideeën zijn van harte welkom. E-mail: j.vgrinsven@bd.nl. Telefoon: 013-5375380.

Verkiezingskoorts 5

Een mooie dag was het, op pad voor BD peilt door. Ik heb vandaag veel interessante gesprekken gevoerd, over politiek en heel veel meer. Het is een bijzondere opdracht om op eigen houtje stad en regio te mogen doorkruisen om de verkiezingskoorts te peilen. Vrij, zonder vaste agenda. Mensen reageren enthousiast op dit initiatief van de krant; sommigen hebben de aankondiging ervan in het Brabants Dagblad zien staan. De medewerking is nagenoeg overal optimaal. Ook al sta ik steeds onaangekondigd op de stoep.> Lees meer...

Verkiezingskoorts

Deze week ben ik druk bezig geweest met een uitgebreid verhaal over kinderopvang in Tilburg en omgeving. Tussendoor kwam de vraag of ik volgende week een paar dagen door Tilburg en omgeving wil toeren om over de verkiezingen te berichten. En dan onder meer via onze website en Twitter te berichten over mijn ervaringen. Lijkt mij een leuke ervaring, dus: ja. Maar eerst dat verhaal over de kinderopvang nog schrijven, ook nog enkele mensen interviewen over het Econasium en een dagje vrij. Dus die klus verdween ook meteen weer naar mijn achterhoofd. Daarom verraste het mij om mezelf vanavond ineens te zien figureren op onze website.
Afijn, u bent vanaf nu gewaarschuwd.
Ik ook trouwens.

image

Au

En dan ook nog drie uitroeptekens achter bovenstaande kop. Piet Bakker, lector aan de Hogeschool Utrecht, meldt via Twitter @JLabHU en website journalismlab.nl hoe het de regionale kranten in Nederland is vergaan in de periode 2002-2012. Deltaplan voor regionale media nodig?
Oplage regionale kranten 2002 - 2012

Twittergids onderwijs

Voor wie iets heeft met onderwijs én sociale media deze tip: de hbo Twittergids.