JOHAN VAN GRINSVEN

Schooldays in Artlife

De kop luidt: Oude klassenfoto Van Gogh als inspiratiebron. En de eerste alinea’s gaan zo: Neem een klassenfoto van Vincent van Gogh uit het schooljaar 1866-1867. Stuur die per post naar kunstenaars in de hele wereld en vraag of ze met de foto als inspiratiebron een kunst­werk maken en dit via de post re­tourneren. Het resultaat: honder­den bijdragen - mail art - en een expositie, Schooldays in Artlife. Die fascinerende tentoonstelling is tot 15 maart te zien in het Ko­ning Willem II College in Til­burg. En laat dat nu de school zijn die door de jonge Van Gogh werd bezocht, al heette die toen nog de Rijks HBS Koning Willem II. En laat dat ook de school zijn waar initiatiefnemer Toon Joosen (65) uit Chaam decennia lang docent beeldende vorming was. Hij be­gon zijn kunstproject in 1991, van­wege het 125-jarige bestaan van de school en reanimeerde het twee jaar geleden. Met als resul­taat een hele nieuwe postlading kunst, afkomstig uit meer dan veertig landen, van Japan tot Ita­lië en Canada.
Toon Joosen is met zijn expositie Schooldays in Artlife een toernee begonnen, gesteund door de stich­ting COAC. Zijn reis begon in de zomer in het stadhuis van Zun­dert, de geboorteplaats van Van Gogh. Nu is de tentoonstelling in Tilburg te zien. En over twee maanden, in mei en juni, in het gemeentehuis van Chaam. Con­tacten voor een vervolg zijn er met de burgemeester van het Franse Auvers-sur-Oise, waar Van Gogh is overleden.

Mijn verhaal over de expositie Schooldays in Artlife - te zien tot 15 maart in het Koning Willem II College in Tilburg - staat vandaag, donderdag 21 februari, in de editie Tilburg van het Brabants Dagblad. Die tentoonstelling is het bezoeken zeer waard; de kunstwerken zijn verrassend, gevarieerd en van een serieus niveau. Voor wie het fenomeen mail art niet kent, is deze tentoonstelling een mooie kennismaking. Kunsthistorica prof. dr. Kitty Zijlmans noemde mail art ooit: ’een knipoog naar de grote kunst.’ En dat is een mooie omschrijving.
schooldays in artlife