JOHAN VAN GRINSVEN

Aimée de Jongh

De oud-Waalwijkse striptekenares Aimée De Jongh (29) ging eerder dit jaar met twee collega's naar het Griekse Lesbos om daar in een opvangkamp voor vluchtelingen te kijken en te werken. Ze brachten al schetsend en tekenend het lot van de ontheemden in beeld. Thuis werkten ze die tekeningen uit. NRC publiceerde de strips van Aimée De Jongh en Mei-Li Nieuwland deels in de uitgave van het afgelopen weekeinde. De Standaard deed dat al eerder met het werk van hun Belgische collega Judith Vanistendael. De volledige strip van Aimée De Jongh is op de website van NRC te bekijken. Aangrijpend. Aanbevolen.

image

SLEM van start

Het eerste onderdeel van het uiterst ambitieuze plan Leer.Waalwijk gaat maandag 28 januari officieel van start: SLEM. Dat staat voor Schoenen, Leer, Educatie en Museum. Het is een nieuwe internationale opleiding voor schoenontwerper. Opgezet en geleid door Nicoline van Enter, trendgoeroe op het gebied van schoenen. De financiering komt van Midpoint Brabant, waarin ondernemers, overheid en onderwijs samenwerken. Het oude gemeentehuis is opgeknapt en eigenzinnig ingericht tot schoolgebouw. In het pand worden ook lezingen, workshops en seminars gehouden. Vermoedelijk is de officiële opening van de nieuwe opleiding ergens in maart.
De eerste zeven studenten zijn gearriveerd in Waalwijk; ze komen uit Nederland, Tsjechië, Australië en Israël. De 37-jarige Shelley Lewis heb ik gesproken over haar motivatie om aan deze nieuwe, zes maanden durende opleiding deel te nemen. Haar verhaal staat in de editie De Langstraat van het Brabants Dagblad van zaterdag 26 januari. Onderstaande foto is van Wieke Hoeke, huisfotograaf van de nieuwe opleiding…


interview slem

Kropholler

Het oude stadhuis van Waalwijk - ontwerp: Kropholler - is een te mooi pand om leeg te staan. Toch is dat nu al twee jaar zo. Deze week maak ik een verhaal over aanpassingen aan het monument. Te lezen in het Brabants Dagblad. Luuk Aarts heeft een prachtige fotoserie gemaakt over het interieur van het pand; te bekijken op de website Wolluk.nl.

Kersthuis 2012

Waalwijk krijgt een kersthuis. Het wordt een variant op het bekende glazen huis, alleen draait het in Waalwijk niet om het inzamelen van geld voor het Rode Kruis, maar voor twee lokale goede doelen. Het Kersthuis 2012 moet op het Raadhuisplein komen te staan, van 13 tot en met 16 december. Het plan is nog pril, maar de intentie is er om er iets bijzonders van te maken. Een interview met twee initiatiefnemers - Ina van Cromvoirt en Hans Brekelmans - komt een dezer dagen in het Brabants Dagblad, editie De Langstraat.

Sneu

Sneu voor het Toon Hermans Huis in Waalwijk: er is ingebroken en alles wat van bovengemiddelde waarde én draagbaar was, is gestolen. Een deel van de spullen, zoals een laptop, een beeldscherm en een beamer, zijn nodig tijdens de open dagen die over twee weken plaatshebben. Het trieste is dat het Toon Hermans Huis - waar mensen met kanker en hun naasten terecht kunnen - niet gesubsidieerd is en het moet hebben van giften van particulieren en bedrijven. Een deel van de gestolen spullen is ook geschonken. Wat dus betekent dat het THH er geen bonnetje van heeft. En zie dan maar eens geld van een verzekeringsmaatschappij te krijgen.

Gemeentearchief Waalwijk

Waalwijk gaat zijn eigen gemeentearchief verliezen, zoveel lijkt wel duidelijk na een gesprek met de verantwoordelijk wethouder Henk Heuverling. Deze week staat een artikel in de editie De Langstraat over het archief en digitalisering. In de gesprekken die ik hierover gevoerd, viel mij op dat er heel verschillend gedacht wordt over de noodzaak tot schaalvergroting. Ook in de regio De Langstraat, waar twee archieven zijn, in Waalwijk en in Heusden. Ik hoop dat er nog een levendige discussie op gang komt over het voornemen om het Waalwijkse archief onder te brengen in Den Bosch, Tilburg of Heusden, want dat debat is nog niet gevoerd sinds de coalitiepartijen in Waalwijk hebben besloten dat het archief elders ondergebracht moet worden.

Vrijwilligersprijzen

Tijdens een bijeenkomst in het stadhuis van Waalwijk zijn de ‘Meer dan handen awards’ (ofwel: de vrijwilligersprijzen) uitgereikt. Ben de Jongste, de projectgroep jongeren en kinderen van het Toon Hermans Huis, Startpunt Waalwijk en de projectgroep Drempels Weg mogen zich de trotse winnaars noemen van deze vrijwilligersprijzen. Ruim 85 inzendingen zijn beoordeeld door een vakkundige jury, bestaande uit: Sjoerd Potters – wethouder Sociale Zaken, Peter Monsieurs – raadslid, Piet Hellings – lid Wmo adviesraad inzake vrijwillige inzet, Johan van Grinsven – redacteur Brabants Dagblad en Ludwig Reijnen – kantoordirecteur Rabobank Waalwijk De Langstraat.
bron: gemeente waalwijk