JOHAN VAN GRINSVEN

Basisonderwijs

Nieuw fenomeen: springtouwouders

Voorleesouders, overblijfmoeders en luizenouders kennen we al. Sinds kort zijn twee springtouwouders actief bij basisschool De Boemrang in de Reeshof. Het lijkt een ludiek initiatief, maar dan wel een met een serieuze achtergrond. Schooldirecteur Peter de Baar van De Boemerang zag namelijk dat het kinderspel op zijn schoolplein steeds ruwer en wilder werd. Op het agressieve af. „En niet alleen bij de jongens, ook bij de meisjes.”> Lees meer...

Kleinste school

De islamitische basisschool Inaya aan het Rosmolenplein is niet langer de kleinste basisschool van Tilburg. De eer gaat naar een nieuwe school in deze stad. Binnenkort een reportage in de Tilburgse editie van het Brabants Dagblad.

Laatste onderwijspagina's

De laatste onderwijspagina’s voor het zomerreces liggen in de editie Tilburg van het Brabants Dagblad. Met dit keer uitgebreide bijdragen over de Partnerschapschool en het domotica-appartement dat in de School voor Gezondheidszorg van ROC Tilburg is gerealiseerd.

Weekje Den Bosch

Afgelopen week heb ik gewerkt op de BD-redactie in Den Bosch en kon ik met Michel Koster twee verhalen maken voor pagina 2 en 3 van het eerste katern van het Brabants Dagblad. Eentje over onderwijs en procederende ouders en het tweede over kinderen en armoede. De intensieve samenwerking met vormgevers daar maakt de presentatie van verhalen aantrekkelijker.
Komende week weer gewoon achter mijn bureau in Tilburg en ongetwijfeld druk met enkele onderwijsverhalen. Hoe zouden de diverse middelbare scholen in onze regio gescoord hebben in de examenperiode? Na de eerste examens hebben de scholen de slagingspercentages niet gegeven. Dat doen ze pas na de herkansingen. Deze week dus.
28 juni is de laatste dag voor basisonderwijs en middelbare scholen. Ik hoop dat ik niet helemaal van onderwijsnieuws blijf verstoken de komende acht weken….Kleinste basisschool van Tilburg

De kleinste basisschool van Tilburg is vandaag officieel geopend. Inaya aan het Rosmolenplein in Tilburg telt elf leerlingen. Dat zijn er zes maar dan het aantal kinderen waarmee het schooljaar in augustus werd begonnen. Inaya is een particuliere basisschool, dus zonder financiering van de overheid. De islamitische school biedt elementen van zowel Jenaplan- als Montessori-onderwijs. Tijdens het officiële deel van de opening hield pedagoge Hadiya van Moorselaar - ze werkt als docent bij Fontys Hogeschool Pedagogiek - een lezing over islamitisch onderwijs. Ze heeft daar onderzoek naar gedaan, in 2010. Van Moorselaar vindt onder meer dat moslims naar een islamitische school moeten gaan om later als zelfbewuste volwassenen te kunnen participeren in de Nederlandse samenleving. Zoals ook kinderen van bijvoorbeeld streng-gereformeerde of katholieke ouders naar een eigen school moeten gaan. Eigenlijk pleit ze voor een nieuwe verzuiling van het Nederlandse (basis)onderwijs.

Brabants Dagblad, zaterdag 13 april 2013