JOHAN VAN GRINSVEN

Lauran en de Ker-miss

Dit is het voorwoord in het boek ’Ker-miss en vijftig andere columns van Lauran Wijffels.

Bij vlagen beheerste kermis het leven van Tilburger Lauran Wijffels (57). Vanaf 1979 schreef hij honderden kermisverhalen en -verslagen, interviews, columns en cursiefjes voor de titels van de voormalige VNU-dagbladengroep en Wegener, zoals het Brabants Dagblad en Eindhovens Dagblad. Onder zijn redactie verschenen tussen 1980 en 1995 voor het Nieuwsblad (van het Zuiden) de Tilburgse kermiskranten en werd de traditionele rubriek ‘Carrousel’ door hem voortgezet, alsmede rubrieken als ‘Bossche kermis’, ‘Meemaken!’, ‘Kermisklant’, ‘Kermis-weetje’ en ‘Kermisklassieker’.
Op uitnodiging van voorzitter Bertus Donks van de BOVAK assisteerde hij van 1984 tot 1993 de redactie van het vakblad De Kermisgids. In 2001 begon hij hierin de rubriek ‘Wilde Muis’ over kermisinternetsites.
Van 1991 tot 1998 was Lauran Wijffels redactielid van het kermishobbyblad Euro-Kermis Magazine van de Stichting Kermis-Cultuur, waarin hij de boekenrubriek ‘Draaiboek’ bestierde. Zo’n 65 kermisboeken uit binnen- en buitenland besprak hij. Ook andere kermisverhalen van zijn hand vonden in die tijd hun weg naar het blad, waaronder de 11-delige reeks ‘Janny de Vries, een kermisexploitant vertelt’, samen met Hennie van Oers, naar het model van de 16-delige serie ‘Ome Joop (Groninger), een kermiskoning vertelt’ die in 1964 in het Vrije Volk gepubliceerd werd.
Samen met Hennie van Oers en Paul Spapens bracht de Tilburger in 1986 het boek ‘Veel vermaak en weinig wol; de geschiedenis van de Tilburgse kermis’ uit, vol foto’s en informatie over - met name - de historie van de grootste kermis van de Benelux. In 1993 volgde ‘Hoog-gaat-ie; fotoboek over de Tilburgse kermis’, waarin - met name - de moderne Tilburgse kermis kleurrijk wordt geïllustreerd.
In 2002 verscheen van Lauran Wijffels ‘Draaiboek van een kermisgek; de Tilburgse kermis in de jaren zestig’, 56 persoonlijk opgeschreven relaasjes over zijn kermisbeleving als pril stadsjochie. En in 2004 ‘De kermis achterna; terugblik op een kwart eeuw attractieredactie’, 75 journalistieke verhalen omlijst met 275 illustraties. In 2007 bracht hij samen met persfotograaf Jeroen van Eijndhoven het fotoboek ‘Tilburgse Kermis 1950-2000; een halve eeuw vermaak in beeld’ uit.
Lauran Wijffels was bedenker van de nostalgische kermis in Tilburg (1990); behield samen met theatergroep ‘De Stijle, Want...’ variététheater Studio 7 twee jaar langer voor Tilburgse kermis (1991-1992); was zeven jaar lid van de gemeentelijke kermisjury Tilburg (2001-2007); bedenker van het kermis-informatiechalet in Tilburg (2008); winnaar van de eerste quiz van Kermisacademie Tilburg (2008); kreeg lemma als kermisauteur in eerste ‘Encyclopedie van Tilburg’ (2009); en ontving van de Stichting Kermis-Cultuur - een club verzamelaars, bouwers van miniatuurattracties, publicisten en onderzoekers, die méér wil doen met haar hobby - de Piet Maes Prijs 2009 ‘wegens het delen van zijn passie voor kermiscultuur met een breed publiek en het enthousiasmeren van eenieder voor de kermis door tal van publicaties en vijf fantastische boekwerken’.
Voor het eerst is een selectie van die veelgelezen stukjes journalistiek proza gebundeld. Deze bloemlezing columns uit de periode 1980-2010 toont aan dat ze amper aan zeggingskracht hebben ingeboet.

Toevoeging:
Uit handen van secretaris-generaal Janny de Vries van de Europese koepelorganisatie van kermisbedrijfhouders ESU (Europäischen Schausteller-Union) ontvingen de Tilburgers Lex Lemmens, Ton Vialle en Lauran Wijffels afgelopen zaterdag de ESU-erespeld. Ze ontvingen de onderscheiding voor hun lange staat van dienst inzake kermis- en pretparkamusement. Lex Lemmens was 30 jaar actief in de Efteling, Ton Vialle was 30 jaar lid van het kermisteam van de gemeente Tilburg en Lauran Wijffels deed 30 jaar kermisverslaggeving voor Brabants Dagblad. De erespeld werd uitgereikt in De Voorste Venne in Drunen.