JOHAN VAN GRINSVEN

Nieuw album van Michael Franks


Lees meer...

Carmen Underwater

image
Al zo’n twintig jaar is Carmen Hofacker (37) in de Duitse muziekwereld actief, sinds 2012 als solo-artiest onder de naam Carmen Underwater. Zeven maanden geleden begon ze aan een muzikale odyssee: ze ging met man en kind (onderste foto) met een camper op pad in Europa (zie foto hieronder). Onderweg probeert ze zoveel als mogelijk is op te treden. Waar dan ook, in cafés, restaurants, huiskamers, luchthavens, boekhandels, zelfs botanische tuinen. Die tournee gaat nog zo’n anderhalf jaar duren, totdat haar zoontje Enno van 2,5 jaar naar school moet. Nieuw-Zeeland en Australië doet ze van februari tot juni volgend jaar aan. Dit lange avontuur voert haar ook naar Nederland. Op 9 augustus treedt ze op in Haaren (Tuinderij De Es, Eind 19c) en op 10 augustus in Sittard. Andere optredens wil ze nog regelen als ze in Nederland is.
Carmen schrijft haar eigen liedjes en begeleidt zichzelf op de piano. Haar stijl kenmerkt ze als ergens tussen Kate Bush en Adele in. Solo heeft ze twee EP's ('Carmen Underwater' en 'Breathe') en het album 'Complete' (2017) uitgebracht. Ik sprak met haar via de telefoon terwijl ze in Zuid-Engeland rondtrok. Het verhaal dat ik schreef, stond in de edities Meierij en Tilburg van het Brabants Dagblad.
image
image
Foto’s: privécollectie Carmen Underwater

Eva Cassidy

cassidyMI0000160677cassidy _ live at Blues Alley

Zangeres Eva Cassidy heeft eigenlijk maar twee 'handicaps': ze kan alles zingen en ze is dood. De tragiek is nog groter: beroemd werd ze pas na haar overlijden.

Lees meer...

Beyoncé: Live At Wembley


De Wembley-arena in Londen is blijkbaar een inspirerende omgeving voor artiesten. De Amerikaanse r&b-ster Beyoncé Knowles trad er vorig jaar op voor een dolenthousiast publiek, tijdens haar eerste solotour. Dat Londense publiek kreeg precies wat het verwachtte van de leading lady van het populaire Destiny’s Child: een gelikte, swingende show vol toeters en bellen, kostuumwisselingen en aanstekelijke muziek. Dat concert - veertien nummers - is op dvd gezet. Natuurlijk zingt Knowles haar grootste hits, zoals Crazy In Love en een Destiny’s Child-medley. De show is aangevuld met bonusmateriaal, dat vooral bestaat uit een blik achter de schermen en een cliché-gesprekje met de zangeres. Verder in de bonus een optreden tijdens de Brit Awards Show en de reclame (sic!) voor L’Oréal waarin ze te zien is. Nog gekker is de update van Destiny’s Child die zo interessant op de index van de dvd staat. Die bijdrage bestaat uit niet meer dan twee regels tekst: de groep is in de studio en de volgende cd komt dit najaar uit. Tja.
Dan is de cd met zes nummers die is bijgevoegd heel wat leuker. En zelfs die bevat slechts drie nieuwe nummers en drie remixes.

TLC: 3D

3d
Het vierde album 3D van het succesvolle Amerikaanse trio TLC, dat meer dan 27 miljoen albums heeft verkocht, is de zwanenzang van Lisa ’Left Eye’ Lopes. Zij kwam in april bij een auto-ongeluk in Honduras om het leven. Vier van de dertien nummers zijn (mede) van haar hand. Lopes heeft een deel van 3D mee opgenomen, maar het album is uiteindelijk zonder haar afgemaakt door de twee andere leden van het trio: Tionne ’T-Boz’ Watkins en Rozonda ’Chilli’ Thomas. Het grote gevaar was dat 3D een sentimenteel eerbetoon aan de verloren zuster zou worden, maar het tegendeel is waar. Het album s uptempo, vrolijk zelfs. Leukste nummer: Girl Talk. Maar: geen wereldschokkende muziek, want te formule-achtig.

Trijntje Oosterhuis: For Once In My Life

foronceinmylife
Stevie Wonder is een muzikaal genie. Wie zich aan zijn werk waagt, moet dus van goeden huize komen. Trijntje Oosterhuis (Total Touch) brengt met For Once In My Life een live-cd uit met alleen nummers van Wonder. Een ongewone combinatie met een verrassend resultaat. Oosterhuis toont zich op dit album een ware souldiva: vol nuances, nu eens zwoel en gevoelig en dan weer uithalend als ze van God los is. Oosterhuis koos gelukkig niet de gemakkelijkste weg, namelijk het klakkeloos imiteren van de fraaie Wonder-composities. Ze voegt er haar eigen (zang)persoonlijkheid aan toe. Ook in de keuze van de nummers speelt ze niet op zeker, want ze beperkt zich niet alleen tot de klassiekers. Haar strakke begeleidingsband zorgt ervoor dat de rijkgeschakeerde arrangementen van Wonder ook live tot hun recht komen. Maar ja, het blijven grote schoenen om te vullen, die van een genie.

Diverse artiesten: The Ultimate Raritiest Collection

ultimaterarities
Eigenaar Berry Gordy van het legendarisch Motown platenlabel wilde maar één ding: hits. Die kreeg hij ruimschoots van artiesten als Stevie Wonder, Marvin Gaye, The Supremes en The Jackson Five. Een van de manieren om die hits te scoren was een harde onderlinge competitie binnen het label; dezelfde nummers werden vaak door verschillende producers en artiesten opgenomen, waarna de uitvoering met de meeste hitpotentie werd uitgebracht. De ’afvallers’ zijn nu samengebracht, maar zulke rariteiten zijn het niet. Sterker nog: er staan heerlijke versies op van Motown-klassiekers. Bijvoorbeeld van de Supremes-nummers I Hear A Symphony (dit keer van Stevie Wonder) en Stop! In the Name Of Love, meeslepend vertolkt door Kim Weston. Slechts drie van de nummers zijn eerder uitgebracht: de rest komt uit het archief. Voor Motown-fans verplichte kost.

Lionel Richie: Time

time
Lionel Richie’s overgang van de funk (Commodores) naar de zoete popmuziek heeft hem geen windeieren gelegd. Meer dan 50 miljoen solo-albums heeft hij verkocht. Op zijn nieuwste album Time blijkt weer eens het waarom van dat succes: Richie maakt lekker in het gehoor liggende muziek waar niemand zich een buil aan kan vallen. Daarnaast is hij een klassieke liedjesschrijver: hij vertelt verhaaltjes met een kop en een staart, die ergens over gaan. Nou ja, vooral over de liefde, maar hij kraakt bijvoorbeeld ook het machogedrag dat velen in de r&b-hoek zo verheerlijken. Dat alleen al is een weldaad. Voor de rest: het zijn lekkere deuntjes op Time, niets meer, niets minder. zonder kaskraker als All Night Long of het ultrazoete Hello. En dan is Richie is als zanger ook nog eens beperkt, niet behept met vocale diepgang.

Opmaat: Lisa Stansfield

Nu Lisa Stansfield weer is uitgerust van de vreselijke vermoeienissen veroorzaakt door het sterrendom, komt ze dinsdag 19 mei toch naar het Concertgebouw in Den Haag. Het op 23 maart vastgelegde optreden ging niet door omdat de Britse zangeres werd verrast door het succes van haar tweede cd 'Real Love'. En door de waan die haar wereldwijde populariteit met zich meebracht.

Lees meer...