JOHAN VAN GRINSVEN

José James

Jose James: Lean On Me

Al decennia lang worden de liedjes van de Amerikaanse folk- en soulzanger zanger Bill Withers vertolkt door andere artiesten. Waarmee steeds weer de grootsheid van de man wordt onderstreept. De nieuwste loot aan deze stam is afkomstig van jazz-vocalist José James (Minnesota, 1978). Hij blijft dicht bij de bron, haalt geen gekke fratsen uit. Maar wat zingt hij de liedjes van William Harrison Withers Jr. (Slab Fork, 1938) soepel en overtuigend. Natuurlijk staan klassiekers Ain’t No Sunshine, Grandma’s Hands, Lovely Day (prachtig duet met Lalah Hathaway!), Use Me en Just The Two Of Us op het album.

Wie een beetje zoekt op internet komt tegen de vierhonderd covers van liedjes van Withers tegen. Met Lean On Me als meest vertolkt nummer. Al Jarreau is een van de artiesten die een heel album met Withers-liedjes uitbracht (Tribute to Bill Withers, 1997), evenals de Nederlandse Sabrina Starke: Lean On Me - The Songs Of Bill Withers (2013). Maar James overtroeft hen met speels gemak op het door het legendarische Blue Note uitgebrachte album. Maar hij is dan ook een uiterst getalenteerde vocalist, zo heeft hij de afgelopen jaren op tal van platen en in verschillende genres laten blijken.
José James: Yesterday I Had The Blues

1427918587jose-james
Het zal wel vloeken in de jazz-kerk zijn, maar de muziek van de Amerikaanse vocalist José James (1978) was vaak zo saai; zowel zijn eigen platen als het album For All We Know dat hij opnam met de al evenzeer getalenteerde Belgische pianist Jeff Neve. De melange die James heeft gesmeed van jazz, soul, hiphop en nog wat wat andere genres mag dan als uniek gewaardeerd worden en met tal van prijzen bekroond zijn, daarmee raakt hij de luisteraar nog niet in het hart. Zeker, José James heeft een aangename, donkerbruine en vakmatig geschoolde stem, maar waarom daarmee altijd maar weer voortkabbelen. Waarom laat hij het nou nooit eens stormen, zelfs niet op While You Were Sleeping uit 2014, dat als zijn meest rockachtige plaat wordt beschouwd.
Zijn laatste album is een eerbetoon aan zijn ’muzikale moeder’ Billie Holiday, icoon van de buitencategorie in de jazz- en blueswereld. Yesterday I Had The Blues heet die plaat, uitgebracht door het legendarisch Blue Note label. Daarop zingt hij ingetogener dan Holiday klassiekers als Strange Fruit, God Bless The Child, Body And Soul en Good Morning Heartache. De beheersing, technisch en emotioneel, van James werkt nu wonderlijk genoeg wel en geeft de nummers een haast tergende spanning mee. Zou het zijn omdat de gekozen Holiday-liedjes van superieure kwaliteit zijn? Hoe dan ook: eindelijk eens een album van José James om vaker te beluisteren. Ook al kan ik mij voorstellen dat anderen ook deze plaat als sloom bestempelen; James heeft van alle nummers, op What A Little Moonlight Can Do na, een wel heel langzame blues gemaakt.