Johan van Grinsven /

MUZIEKFAN journalist auteur uitgever webontwerper

Michael Franks: The Music In My Head

mfranks
En dan is er ineens toch weer een album van de Amerikaanse liedjesmaker Michael Franks (73). Music In My Head heet het. Een echte Michael Franks: gemoedelijke, zachte jazzklanken, beetje pop, beetje samba en de relaxte zangstijl van de in 1944 geboren Amerikaan. De tien nummers verrassen de Franks-fan geen moment; zowel qua arrangementen als teksten passen ze naadloos in de rest van zijn oeuvre. Of misschien is er toch deze verrassing: Franks is op z’n oude dag nog altijd goed bij stem.
In 1973 bracht hij zijn eerste album uit. The Music In My Head is nummer 18 en kent muzikale bijdragen van Chuck Loeb, Jimmy Haslip, Eric Marienthal, Gary Meek, Bob Mintzer en David Spinozza. Je kunt van alles van Franks zeggen, maar niet dat hij niet stijlvast is...

Lisa Bassenge: Canyon Songs

Bijna hypnotiserend klinkt de zang van Lisa Bassenge op haar laatste album Canyon Songs. De luisteraar wordt in een muzikale road movie meegenomen door de canyons van Los Angeles, toevluchtsoord van menig artiest en muzikant, en dan vooral Laurel Canyon. Bassenge nam haar album ook daadwerkelijk in Los Angeles op, in de East West Studios aan de legendarische Sunset Boulevard. Producer was Larry Klein, die onder meer werkte met Joni Mitchell, Herbie Hancock, Madeleine Peyroux en Tracy Chapman. Geen kleine jongen dus. Dat waren de studiomuzikanten ook niet: Pete Kuzma (toetsen), Vinnie Colaiuta (drums), Dan Lutz (basgitaar) en saxofonist Steve Tavaglione. Als gasten speelden de Duitse jazz-trompettist Till Brönner en de Noorse zanger en gitarist Thomas Dybdahl mee. Een kosmopolitisch gezelschap, want Bassenge is in 1974 geboren in Berlijn, kind van een Duits-Iraans echtpaar.
Dat kleurrijke gezelschap heeft de samenwerking ten volle uitgenut. Mooie, afgewogen arrangementen zonder overbodige fratsen, de uiterst relaxte zang van Bassenge - ergens tussen jazz, soul, blues en folk in - en een voorbeeldig repertoire. Bassenge vertolkt op een eigenzinnige wijze klassiekers als Riders On The Storm van The Doors, Her Town Too van James Taylor, For What It’s Worth van Buffalo Springfield, I Just Wasn’t Made For These Times van The Beach Boys, The Same Situation van Joni Mitchell en Blue Skies van Tom Waits. En de uitschieter: Last Chance Texaco van Rickie Lee Jones. Mooier dan het origineel.