JOHAN VAN GRINSVEN

Al Green: I can't stop

cantstop
De fans van de fameuze soulzanger Al Green (57) moesten het de afgelopen jaren vooral doen met gospelplaten en geremasterde oude albums. Met I can't stop is er dan eindelijk een nieuwe 'gewone' cd. En die bekoort. Ouderwetse kwaliteit, maar Green loopt dan ook al heel wat jaren mee. Net als producer Willie Mitchell, twee grootheden van het vroegere Hi Records. In de ballades was Green altijd het sterkst en dat is nog zo. Hoogtepunt is de klassieke slijper Rainin' in my heart, waarin dominee Green tot over de top van zijn emoties gaat, inclusief koortje en jengelend orgel. Twaalf nummers staan er op deze tijdloze cd - bijna net zo sterk als het comeback-album van Solomon Burke, een andere soulgigant - en dat is er net een te veel. Het laatste nummer Too many is een uit de toon vallend ragtimedeuntje.

Beyonce: Dangerously In Love

dangerouslyinlove
Niet kunnen kiezen is een kwelling, ook voor muzikanten. Neem de begenadigde zangeres Beyoncé Knowles, kopvrouw van het immens populaire trio Destiny’s Child. Ze nam haar solodebuut Dangerously In Love op in New York, Los Angeles, Miami en Atlanta, met verschillende producers. Ze nodigde allerlei collega’s uit om mee te zingen, van Jay-Z en de onvermijdelijke Missy Elliott tot de oude softsoulslijper Luther Vandross. En ze wilde ook nog eens al haar muzikale invloeden laten horen, van rock en hiphop tot jazz. Geen wonder dat haar eersteling een (te) bonte stijloefening is geworden. Desondanks toch al een commercieel succes. Uitschieters zijn de nummers Signs en Speeches: traag, maar hypnotiserend mooi gezongen.

Aaron Neville: Nature Boy

natureboy
Wat bezielt al die musici toch om tenminste eens in hun leven een jazzalbum op te nemen? Het overgrote deel brengt het er bedroevend af en schijnt dat zelf ook te weten. Een vervolg komt er zelden! Aaron Neville, rhythm & blues-, soul- en popzanger vormt een prachtige uitzondering. Hij zegt al sinds zijn kinderjaren beïnvloed te zijn door jazz en op Nature Boy bewijst hij dat. Twaalf jazz-nummers worden vertolkt door Neville en groten uit jazz en pop: Ron Carter, Roy Hargrove, Ray Anderson, Michael Brecker, Charles Neville, Ry Cooder en maatje Linda Ronstadt. Van bekende klassiekers maakt Aaron Neville prachtige, nieuwe vertolkingen. Zijn krassende falsetstem geeft elk nummer een eigen, diepe lading.