JOHAN VAN GRINSVEN

Toni Braxton

Babyface: Face2Face

face2face
Het achtste studioalbum Face2Face van Kenneth 'Babyface' Edmonds is een goede plaat. Goed in de zin van degelijke kwaliteit. Dat kan ook niet anders van iemand met zo'n staat van dienst. Babyface is niet alleen uitvoerend artiest, maar ook liedjesschrijver, producer en componist van filmmuziek.
Zijn tragiek is dat zijn werk voor anderen, zoals Toni Braxton, Madonna en Eric Clapton, zijn eigen werk overtreft. Dat ligt vooral aan zijn bescheiden vocale kwaliteiten. Op zijn composities - vooral ballads en midtempo-nummers - is weinig aan te merken. Stijlvol, met flair, vol verrassende melodiewendingen. Maar ook na vele malen luisteren beklijft er niet echt iets van dit album.

Michael McDonald: Motown Two


motowntwo

Een veilige keuze is het nieuwe album van Michael McDonald, oud-Doobie Brothers, maar al lang solo. Op 'Motown Two' vertolkt hij weer enkele pronkstukken van het legendarische zwarte platenlabel uit Detroit. Twee jaar geleden werd het album 'Motown' al platinum. En toch is dit misschien wel het beste album sinds jaren van de grijze zanger. De Motown-liedjes zijn de songs waarmee hij opgroeide en dat is te horen: het plezier spat er vanaf. McDonald zingt zeer geïnspireerd en de keuze van de nummers is beter dan die voor het vorige album. Niet alleen superhits komen voorbij, ook enkele iets minder bekende, maar minstens zo sterke nummers. McDonald wordt bijgestaan door een oerdegelijke ritmesectie en er zijn gastrollen voor Billy Preston en Stevie Wonder. Het nummer 'Stop, look, listen' dat hij zingt met Toni Braxton is een van de meest sexy soulduetten van de laatste jaren.