JOHAN VAN GRINSVEN

Opmaat: Soulspektakel in Noorderligt

Memphis, Tennessee is net als New Orleans een smeltkroes van culturen. Blank en zwart verzetten er de bakens van de populaire muziek. Elvis Presley nam er in de Sun-studio zijn eerste rauwe rock&roll-platen op. Maar naast deze rebelse muziek is de zuidelijke stad vooral bekend om zijn soul. Otis Redding, Al Green, Sam & Dave, Carla en Rufus Thomas en Wilson Pickett namen er hun platen op. Handelsmerk van Memphis soul: emotionele zang, dwingende ritmische begeleiding, stoer, explosief, maar economisch blazerswerk.
Door de jaren heen bleef de karakteristieke rauwheid die Memphis soul een eigen karakter geeft. Door het succes in Soulsville USA werden de muzikale ingrediënten ook elders overgenomen. Memphis soul ontsteeg daarmee de eigen grenzen en werd een begrip in de zwarte muziekgeschiedenis.

Willie Mitchell
De 62-jarige 'Poppa' Willie Mitchell is in het licht van de muziekgeschiedenis zonder twijfel de belangrijkste man van het gezelschap dat Tilburg aandoet. Toch is hij bij het grote publiek onbekend, ondanks dat hij al decennia actief is, als muzikant, arrangeur, producer en tegenwoordig eigenaar van het eigen platenlabel Waylo. Mitchell produceerde platen van Bobby Womack, Keith Richards, Tina Turner, Dionne Warwick, The Doobie Brothers en Rod Stewart, maar ook van nieuwe groepen als Wet Wet Wet. Hij ontdekte onder meer Al Green (22 gouden en platina platen) en Ann Peebles. Rond Waylo is hij nu een nieuwe soulclan aan het opbouwen, met oud en nieuw talent.
„Wat maakt Memphis soul zo speciaal? Onze muziek heeft heart and soul. Die bezieling proberen we altijd tot uitdrukking te brengen. Natuurlijk heeft de Memphis soul in de jaren tachtig een terugslag gehad. Maar zo gaat dat nu eenmaal. Toen was er andere muziek, die bij die tijd hoorde. Inmiddels is er sprake van een opleving van de soulmuziek. Waarom? Gewoon vanwege de wetmatigheid: muziekstromingen komen en gaan. Er zijn nu weer goede nieuwe artiesten op dit terrein. Verder blijven de oude bekenden hun partij meeblazen.”

Ann Peebles
Naast Mitchell is de frêle Ann Peebles (43) ontegenzeggelijk een trekpleister. In de eerste helft van de jaren zeventig werd ze beschouwd als een van de belangrijkste Amerikaanse soulzangeressen, met haar hartverscheurende, bluesachtige soulnummers over liefde en lust, trouw en overspel, geluk en verdriet. Zo'n twaalf jaar lang gaf ze voorrang aan haar gezin, maar Willie Mitchell overreedde haar om weer de studio in te duiken.
„Ik zei tegen haar: Ann, je hebt nog steeds een geweldige stem. Waarom die verbergen? Uiteindelijk ging ze overstag. Gelukkig maar”, vertelt Mitchell vanuit zijn Royal Recording Studios in Memphis. Daar heeft het hele gezelschap de afgelopen weken hard gerepeteerd voor de toernee.

Live-album
Naast Ann Peebles treden op de energieke Otis Clay (harde soul met herkenbare gospel-elementen), David Hudson (soft soul), de nog onbekende Billy Always en de ijzerstreke blazerssectie The Memphis Horns. Van eerdere concerten van deze Memphis Soul Revue is enkele weken geleden een live-dubbel-cd verschenen. Een goede keuze van platenmaatschappij Waylo, omdat deze muziek live optimaal tot zijn rech t komt.-