Boek: Haute cuisine volgens Elvis
11/11/93 21:57 Staat in: boek
Over de dubieuze culinaire uitspattingen van The King heeft David Adler een boek geschreven: 'The Life and Cuisine of Elvis Presley'. Daarin wordt Elvis afgeschilderd als iemand die niets zo hartstochtelijk begeerde als eten. En wàt voor eten. Maïsbrood, biefstuk, kip, aardappelpuree, bonen, pizza's, spek, hamburgers, taarten, eieren, cola, snoep, milkshakes; de Amerikaanse variant op 'zuurkool met vette jus'.
Adler verhaalt niet alleen van Elvis' eetgewoonten, hij brengt ook de èchte Amerikaanse keuken in beeld. Dit is de culinaire wegwerpwereld van de fastfood-ketens, van school en legerkantines en Las Vegas-hotels. Alles gecombineerd met de armeliedenkeuken uit het diepe zuiden van Amerika. Hoewel zijn boek op een babbeltoontje is geschreven en het onderwerp natuurlijk volstrekt triviaal is, heeft Adler toch een fascinerend boek gemaakt. Dat komt doordat hij nauwgezet het culinaire spoor van de koning van de rock & roll volgt, van wieg tot graf. Zo ontstaat een helder beeld: de heimelijke drugsverslaafde Elvis overdreef in alles. (Toen zijn moeder nog leefde, gaf hij haar twee mixers cadeau. Een voor elk uiteinde van het aanrecht, zodat ze niet op en neer hoefde te lopen.) Het ene moment at hij maanden achtereen burritos als avondeten, dan weer tijdenlang hamburgers of yoghurt. De ene gril wisselde de andere af.
Maar er zijn ook vaste waarden: junkfood bij voorbeeld. En Elvis' eten moest altijd overgaar zijn en zijn vlees en kip verbrand. Verder kende zijn bord maar één uitvoering: mudvol. Presley is befaamd om zijn gigantische consumptie; met één Elvis-portie konden volgens de overleving acht 'normale' mensen hun buik ruimschoots vullen. In het protserige pseudo-paleis Graceland werkten vijf koks, in verschillende diensten, zodat er 24 uur per dag iemand beschikbaar was. Elvis was een alleenheerser in zijn eigen koninkrijk, zijn paleiswachters bedienden hem op alle wenken. Zij haalden elk uur van de dag pizza's of hamburgers in zijn favoriete restaurants en deden zijn boodschappen. Als Elvis een film wilde zien, werd het theater 's nachts voor hem alleen afgehuurd. Naast hem zat een van zijn hulpjes met een schaal vol snoepgoed. Er lag altijd hetzelfde op: onder meer jujubes, honing en pindasnoepjes.
Het boek van David Adler, niet het eerste Elvis-kookboek, staat boordevol recepten. Zoals die van Elvis en Priscilla's bruidstaart, zijn favoriete pizza (Coletta's Barbecue Pizza), Ugly Steak, legerbonensoep, The Palm Beach Burger, Eggs Elvis Style of Shit on a Shingle. Of wat te denken van zijn favoriete salade: Fruit cocktail salade. (Mix de inhoud van een blik Del Monte fruit cocktail, rozijnen en cocosnootschilfers in een schaal, samen met een ruime hoeveelheid mini-marshmallows. Koud serveren.)
Elvis wist de vette zuidelijke keuken op te kloppen tot barokke hoogten, zo schrijft Adler. Hij diepte de recepten op uit school- en legerarchieven, kreeg ze van restauranthouders en van mensen die voor Elvis' eten zorgden. Herinneringen van mensen die de eter Elvis gekend hebben, geven het boek verder kleur. Net als de tips voor 'hoe te eten in Elvis-stijl' dat doen. Enkele wenken: alles door een ander laten fijnsnijden, langzaam eten, het liefst in bed, met de tv aan.
De verklaringen voor Elvis' vraatzucht zijn talrijk: de ziekelijke moederband, de armoede uit zijn jeugd en de verveling door zijn gedwongen kluizenaarsleven als superster. Het boek leest als een naslagwerk van de culinaire wansmaak. Het is dan ook niet verrassend dat Elvis uiteindelijk werd wat hij at.
Gone With The Wind Cookbook
Het al even opvallende 'Gone With The Wind Cookbook’ heeft net als het Elvis-kookboek de zuidelijke Amerikaanse keuken tot onderwerp. Maar hoe anders. Het eerste bevat de rijke, romantische keuken van de Amerikaanse landadel van zo'n honderd jaar geleden. De haute cuisine volgens Elvis Presley is een combinatie van de restjeskeuken van plattelanders en arme stedelingen uit de jaren veertig en het snelle en ongezonde junkfood uit de jaren vijftig van deze eeuw. Het is het verschil tussen gekoesterde tradities en wegwerpcultuur.
The Casablanca Cookbook
Uit dezelfde serie als het Gone With The Wind-kookboek stamt 'The Casablanca Cookbook'. Dat bevat recepten die passen in de eetculturen - van zo'n vijftig jaar geleden - van Noord-Afrika, Amerika en Europa. In deze beide bijzondere kookboeken geen uitleg over de film of de keuken waaruit de gerechten stammen, maar recepten die zijn geïnspireerd door de filmklassieker. De boeken moeten het vooral van de exotische sfeer hebben. En die is ruimschoots te vinden in gerechten als Tara supper deviled crabs, Mammy's creole rice, Atlanta Waffles (uit: Gone with the wind) en 'Here's looking at you, kid’-champagne cocktail, Laszlo's Seafood Marseillaise, Sam's Chocolate Truffle Kisses (uit Casablanca).
Niet alle gerechten uit de drie boeken zijn gemakkelijk zelf te bereiden, omdat de benodigde ingrediënten niet in de supermarkt op de hoek liggen. Toch kunnen zelfs verwende culi's die alles al gezien, gedaan en gegeten hebben, er gemakkelijk hun eigen Gone with the wind-zondagnachtsouper uit samenstellen. Of een Casablanca-etentje enscèneren. Uiteraard met een pianist die As Tears Go By speelt en gasten die elkaar overtroeven met citaten uit de film. Ilsa: 'Is dat mortiervuur of bonst mijn hart zo?’ Of deze: Yvonne: 'Waar was je gisteravond?’ Rick: Dat is zo lang geleden, ik kan het me niet herinneren'.Yvonne: 'Zie ik je vanavond?’ Rick: 'Ik plan nooit zo ver vooruit'. En voor echte veelvraten kunnen tijdens een Elvis-eetfeest nog ongekende en onbekende junkfoodvarianten op tafel komen.
The Life and Cuisine of Elvis Presley, David Adler, Uitgeverij Crown, prijs 36,15 gulden. The Casablanca cookbook en het Gone with the wind cookbook worden uitgegeven door Abbeville en kosten 17,70 gulden. Ze worden geïmporteerd door Nilsson en Lamm.
Adler verhaalt niet alleen van Elvis' eetgewoonten, hij brengt ook de èchte Amerikaanse keuken in beeld. Dit is de culinaire wegwerpwereld van de fastfood-ketens, van school en legerkantines en Las Vegas-hotels. Alles gecombineerd met de armeliedenkeuken uit het diepe zuiden van Amerika. Hoewel zijn boek op een babbeltoontje is geschreven en het onderwerp natuurlijk volstrekt triviaal is, heeft Adler toch een fascinerend boek gemaakt. Dat komt doordat hij nauwgezet het culinaire spoor van de koning van de rock & roll volgt, van wieg tot graf. Zo ontstaat een helder beeld: de heimelijke drugsverslaafde Elvis overdreef in alles. (Toen zijn moeder nog leefde, gaf hij haar twee mixers cadeau. Een voor elk uiteinde van het aanrecht, zodat ze niet op en neer hoefde te lopen.) Het ene moment at hij maanden achtereen burritos als avondeten, dan weer tijdenlang hamburgers of yoghurt. De ene gril wisselde de andere af.
Maar er zijn ook vaste waarden: junkfood bij voorbeeld. En Elvis' eten moest altijd overgaar zijn en zijn vlees en kip verbrand. Verder kende zijn bord maar één uitvoering: mudvol. Presley is befaamd om zijn gigantische consumptie; met één Elvis-portie konden volgens de overleving acht 'normale' mensen hun buik ruimschoots vullen. In het protserige pseudo-paleis Graceland werkten vijf koks, in verschillende diensten, zodat er 24 uur per dag iemand beschikbaar was. Elvis was een alleenheerser in zijn eigen koninkrijk, zijn paleiswachters bedienden hem op alle wenken. Zij haalden elk uur van de dag pizza's of hamburgers in zijn favoriete restaurants en deden zijn boodschappen. Als Elvis een film wilde zien, werd het theater 's nachts voor hem alleen afgehuurd. Naast hem zat een van zijn hulpjes met een schaal vol snoepgoed. Er lag altijd hetzelfde op: onder meer jujubes, honing en pindasnoepjes.
Het boek van David Adler, niet het eerste Elvis-kookboek, staat boordevol recepten. Zoals die van Elvis en Priscilla's bruidstaart, zijn favoriete pizza (Coletta's Barbecue Pizza), Ugly Steak, legerbonensoep, The Palm Beach Burger, Eggs Elvis Style of Shit on a Shingle. Of wat te denken van zijn favoriete salade: Fruit cocktail salade. (Mix de inhoud van een blik Del Monte fruit cocktail, rozijnen en cocosnootschilfers in een schaal, samen met een ruime hoeveelheid mini-marshmallows. Koud serveren.)
Elvis wist de vette zuidelijke keuken op te kloppen tot barokke hoogten, zo schrijft Adler. Hij diepte de recepten op uit school- en legerarchieven, kreeg ze van restauranthouders en van mensen die voor Elvis' eten zorgden. Herinneringen van mensen die de eter Elvis gekend hebben, geven het boek verder kleur. Net als de tips voor 'hoe te eten in Elvis-stijl' dat doen. Enkele wenken: alles door een ander laten fijnsnijden, langzaam eten, het liefst in bed, met de tv aan.
De verklaringen voor Elvis' vraatzucht zijn talrijk: de ziekelijke moederband, de armoede uit zijn jeugd en de verveling door zijn gedwongen kluizenaarsleven als superster. Het boek leest als een naslagwerk van de culinaire wansmaak. Het is dan ook niet verrassend dat Elvis uiteindelijk werd wat hij at.
Gone With The Wind Cookbook
Het al even opvallende 'Gone With The Wind Cookbook’ heeft net als het Elvis-kookboek de zuidelijke Amerikaanse keuken tot onderwerp. Maar hoe anders. Het eerste bevat de rijke, romantische keuken van de Amerikaanse landadel van zo'n honderd jaar geleden. De haute cuisine volgens Elvis Presley is een combinatie van de restjeskeuken van plattelanders en arme stedelingen uit de jaren veertig en het snelle en ongezonde junkfood uit de jaren vijftig van deze eeuw. Het is het verschil tussen gekoesterde tradities en wegwerpcultuur.
The Casablanca Cookbook
Uit dezelfde serie als het Gone With The Wind-kookboek stamt 'The Casablanca Cookbook'. Dat bevat recepten die passen in de eetculturen - van zo'n vijftig jaar geleden - van Noord-Afrika, Amerika en Europa. In deze beide bijzondere kookboeken geen uitleg over de film of de keuken waaruit de gerechten stammen, maar recepten die zijn geïnspireerd door de filmklassieker. De boeken moeten het vooral van de exotische sfeer hebben. En die is ruimschoots te vinden in gerechten als Tara supper deviled crabs, Mammy's creole rice, Atlanta Waffles (uit: Gone with the wind) en 'Here's looking at you, kid’-champagne cocktail, Laszlo's Seafood Marseillaise, Sam's Chocolate Truffle Kisses (uit Casablanca).
Niet alle gerechten uit de drie boeken zijn gemakkelijk zelf te bereiden, omdat de benodigde ingrediënten niet in de supermarkt op de hoek liggen. Toch kunnen zelfs verwende culi's die alles al gezien, gedaan en gegeten hebben, er gemakkelijk hun eigen Gone with the wind-zondagnachtsouper uit samenstellen. Of een Casablanca-etentje enscèneren. Uiteraard met een pianist die As Tears Go By speelt en gasten die elkaar overtroeven met citaten uit de film. Ilsa: 'Is dat mortiervuur of bonst mijn hart zo?’ Of deze: Yvonne: 'Waar was je gisteravond?’ Rick: Dat is zo lang geleden, ik kan het me niet herinneren'.Yvonne: 'Zie ik je vanavond?’ Rick: 'Ik plan nooit zo ver vooruit'. En voor echte veelvraten kunnen tijdens een Elvis-eetfeest nog ongekende en onbekende junkfoodvarianten op tafel komen.
The Life and Cuisine of Elvis Presley, David Adler, Uitgeverij Crown, prijs 36,15 gulden. The Casablanca cookbook en het Gone with the wind cookbook worden uitgegeven door Abbeville en kosten 17,70 gulden. Ze worden geïmporteerd door Nilsson en Lamm.
013 (1)
Acid jazz (1)
albumhoes (1)
Americana (3)
blues (14)
boek (3)
boogaloo (1)
country (6)
dance (1)
deep soul (2)
disco (1)
dvd (1)
Elvis Presley (1)
Film (1)
Funk (38)
Funk-Jazz (1)
gospel (4)
Heyhoef-Backstage (2)
interview (2)
Jazz (20)
latin (1)
live (45)
musical (2)
muziek (1)
opmaat (15)
pop (9)
r&b (25)
Rock (7)
Rock 'n' roll (1)
singer-songwriter (10)
Soul (68)
Soul-Jazz (1)
Tilburg (1)
vocaal (2)
Acid jazz (1)
albumhoes (1)
Americana (3)
blues (14)
boek (3)
boogaloo (1)
country (6)
dance (1)
deep soul (2)
disco (1)
dvd (1)
Elvis Presley (1)
Film (1)
Funk (38)
Funk-Jazz (1)
gospel (4)
Heyhoef-Backstage (2)
interview (2)
Jazz (20)
latin (1)
live (45)
musical (2)
muziek (1)
opmaat (15)
pop (9)
r&b (25)
Rock (7)
Rock 'n' roll (1)
singer-songwriter (10)
Soul (68)
Soul-Jazz (1)
Tilburg (1)
vocaal (2)
2024
2023
2022
2021
2020
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
1999
1998
1996
1994
1993
1992
1991
1990
2023
2022
2021
2020
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
1999
1998
1996
1994
1993
1992
1991
1990
- Lynn White
- 't Plein
- 013
- A Perfect Combination
- Aaron Neville
- Ace of Cups
- Acteur
- Afro
- Ahoy
- Al Green
- Al Hudson
- Alan Gorrie
- Albumhoes
- Albums
- Alicia Keys
- Alison Krauss
- Allen Toussaint
- Americana
- Amerika
- André van den Bogaart
- Angie Stone
- Ann Peebles
- Anna King
- Anthony Hamilton
- Antwerpen
- Appalachen
- Aretha Franklin
- Art Neville
- Arthur Ebeling
- Ashanti
- Austin
- Australië
- Average White Band
- Babyface
- Bad Company
- Barack Obama
- Baz Luhrmann
- Ben l'Oncle Soul
- Benjamin Clementine
- Bessie Smith
- Beth Hart
- Bettye LaVette
- Beyonce
- Beyonce Knowles
- Bill Withers
- Bill Zwehme
- Billie Holiday
- Billy Always
- Billy Preston
- Black Moses
- Blue-eyed soul
- Blues
- Blues Alley
- Bob Lanning
- Bob Merlis
- Bobby Blue Bland
- Bobby Purify
- Bobby Womack
- Bono
- Bootsy Collins
- Boz Scaggs
- Brabanthallen
- Brabants Dagblad
- Braziliaans
- Brian Eno
- Britt Jansen
- Bryan Adams
- Buffalo Springfield
- Canada
- Candi Staton
- Candy Dulfer
- Carlene Carter
- Carmen Underwater
- Caroline Lacaze
- Casita
- Celine Cairo
- Chaka Kahn
- Charles Neville
- Chris Stapleton
- Chris Whynaught
- Christina Aguilera
- Cinelli Brothers
- Clarence Fountain
- Coldcut
- Concertgebouw
- Concertzaal Tilburg
- Cookin' On 3 Burners
- Country
- Crooner
- Cyril Neville
- D'Angelo
- Dan Penn
- Daniel Romano
- Dap Records
- Dap-KIngs
- Daryl Hall
- David Adler
- David Hudson
- David Ruffin
- David Van DePitte
- Davin Seay
- De Effenaar
- De Volkskrant
- Deep funk
- Deep soul
- Def Americans
- Den Bosch
- Den Haag
- Denise Jannah
- Destiny's Child
- Diana Jones
- Diana Ross
- Diane Durrett
- Diessen
- Dignity
- Dion DiMucci
- Disco
- Don Bryant
- Doobie Brothers
- Dr. Funkenstein
- Duitsland
- Dwight Icenhower
- Earl Young
- Eibe Gerhartl
- Eindhoven
- Elco Weltering
- Elpees
- Elvis Costello
- Elvis Presley
- Eric Burdon
- Eric Clapton
- Erwin Java
- Erykah Badu
- Eva Cassidy
- Eydie Gorme
- Film
- Five Blind Boys of Alabama
- Folk
- Frank Sinatra
- Frankie Beverly
- Frankrijk
- Frazey Ford
- Fred Wesley
- Free
- Funk
- Funk My Soul
- Funkadelic
- George Clinton
- Georgie Fame
- Ginger Leigh
- Gladys Knipght & The Pips
- Glasgow
- Gospel
- Graham Central Station
- Grammy Awards
- Great American Songbook
- Gregory Porter
- Griekenland
- Guldenberg
- Haaren
- Hamish Stuart
- Hammond
- Hans Dulfer
- Harlem
- Harlem Cultural Festival
- Harry Muskee
- Helvoirt
- Heritage Blues Orchestra
- Heyhoef-Backstage
- Hi
- Hiphop
- Hips
- Honest Johns
- Ida Sand
- India.Arie
- Iris Trevisan
- Irma Thomas
- Ja Rule
- Jack White
- James Brown
- James Taylor
- Jan Akkerman
- Janis Joplin
- Japan
- Jay-Z
- Jazz
- JB's
- Jeff Cascaro
- Jeff Daniels
- Jeff Healey
- Jeff Tweedy
- Jennifer Lopez
- Jerry Wrexler
- Jim Keltner
- Jim Murray
- Jimmy Ellis
- Jimmy Jam
- Johan Bakker
- John Carter Cash
- John Legend
- John Mellencamp
- John Oates
- Johnny Cash
- José James
- Joss Stone
- Juju
- Junior Walker
- Justin Hulsey
- Kelly Rowland
- Kenneth Edmonds
- Kevin Axt
- Kim Burrell
- Kim Weston
- King Of The World
- Kris Kristofferson
- Larry Graham
- Larry Klein
- Laurel Canyon
- Lauryn Hill
- Layla Zoe
- Leif de Leeuw
- Leif de Leeuw Band
- Leigh Gracie
- Lenny Kravitz
- Leo Blokhuis
- Leonard Cohen
- Linda ronstadt
- Lionel Richie
- Lisa Bassenge
- Lisa Left Eye Lopes
- Lisa Stansfield
- Loretta Lynn
- Lynn Collins
- Maanlanding
- Maceo Parker
- Macy Gray
- Madonna
- Mamas Gun
- Marvin Gaye
- Mary J. Blige
- Mavis Staples
- Max Porter
- Maxwell
- Maze
- Meierij
- Memphis
- Michael Brecker
- Michael Bublé
- Michael Franks
- Michael McDonald
- Michelle Williams
- Mike Massé
- Mingo Fishtrap
- Missy Elliott
- Mongo Santamaria
- Motown
- Motwon
- Mountain Mocha Kilimanjaro
- Munich Records
- Narada Michael Walden
- Nashville
- Nat King Cole
- Natalie Cole
- Ne-Yo
- Nederland
- Nelly Furtado
- New Orleans
- New Power Generation
- Nina Simone
- Nona Gaye
- Noorderligt
- Oisterwijk
- Onnie McIntyre
- Otis Clay
- Otis Redding
- Otis Williams
- P-Funk All Stars
- Parliament
- Paul Carrack
- Paul Rodgers
- Peanuts
- Pee Wee Ellis
- Peggy Seeger
- Peter Luiten
- Phil Stern
- Philadelphia
- Philly Sound
- Platenzaak
- Pledge Music
- Pointer Sisters
- Pop
- Postuum
- Prince
- Questlove
- R.Kelly
- Rahsaan Patterson
- Ray Barreto
- Redtenbacher's Funkestra
- Reeshof
- Retrosoul
- Richard Thompson
- Rickie Lee Jones
- Robert den Hartigh
- Robert Glasper
- Rock
- Rock'n'roll
- Rodney Jerkins
- Roger Ball
- Roger Blevins jr
- Romeo
- Ron Tyson
- Rory Block
- Rosanne Cash
- Ruben Hoeke Band
- Rufus Thomas
- Rusty Nuts
- Ry Cooder
- Samba
- San Diego
- Sarah Dashew
- Saskia Laroo
- Schouwburg
- Sean Puffy Comns
- Sean Webster
- Sean Webster Band
- Seattle
- Serge Merlaud
- Sharon Jones
- Sharon Robinson
- Simone Roerda
- Singer-songwriter
- Sixties
- Sly & The Family Stone
- Sly Stone
- Soft jazz
- Soul
- Soul Suga
- Spanje
- Speedometer
- Sportpaleis
- Stax
- Stax Cats
- Steely Dan
- Steve Earle
- Steve Lawrence
- Stevie Wonder
- Stpehen Doc Krupka
- Sue Bredice
- Sugarpie DeSanto
- Summer Of Soul
- Sure Fire Soul Ensemble
- Susan van de Wal
- Swizz Beats
- Tammi Terrel
- Ted Graham's Kings of Funk
- Terras Theater
- Terry Lewis
- Texas
- The Beach Boys
- The Commodores
- The Dap-Kings
- The Dip
- The Doors
- The Fifth Dimension
- The Fugees
- The Ginger & Sarah Band
- The Greyboy Allstars
- The Jayhawks
- The Lucilles
- The Memphis Horns
- The Menahan Street Band
- The Meters
- The Mighty Mocambos
- The Neptunes
- The Neville Brothers
- The Ray-Ben Rockers
- The Soul Motivators
- The Staple Singers
- The Supremes
- The Temptations
- The Trammps
- The Velvet Candles
- The White Stripes
- Thisbe Vos
- Tierney Sutton
- Tilburg
- Tim Koning
- TLC
- Tom Hanks
- Tom Waits
- Tommy
- Toni Braxton
- Tony Joe White
- Toots thielemans
- Total
- Tower of Power
- Traveller
- Tribute
- Trijntje Oosterhuis
- Udenhout
- UK
- Uncut
- USA
- Van Morrison
- Vicki Anderson
- Victor Davis
- Viola Wills
- Vocal jazz
- Volkskrant
- Waylo
- Weekend Sun
- Willie Mitchell
- Willie Nelson
- Willie Weeks
- Woodstock
- YouTube
- Zweden