JOHAN VAN GRINSVEN

Aimée de Jongh bij DWDD

De Waalwijkse striptekenaar en animator Aimee De Jongh rijgt het ene bijzondere project aan het andere. Nu weer een seizoen DWDD.
Een uitgebreid verhaal over Aimee De Jongh staat in het Waalwijkse magazine De Sjaak, aflevering 2. Te koop bij The READ Shop in De Els in Waalwijk. Voor slechts 7,95 euro.
,,Als de kijker naar een animatiefilm twee keer met z'n ogen knippert, heeft ie twee weken van mijn harde werk gemist."

Dit zegt Aimée erover op haar Facebook-paginma van 27 september 2018: ,,Zo leuk dat ik dit eindelijk bekend mag maken! Vanaf vandaag werk ik een heel seizoen lang voor DWDD. Ik maak elke 2 weken een animatiefilmpje bij een nummer dat live in de uitzending wordt gespeeld. Maar hier komt het: Alle 13 animatiefilmpjes (en 13 liedjes) samen vormen één verhaal. Een verhaal over liefde, dood, ouder worden en alles er tussenin. Elke keer zal een andere artiest het nummer vertolken, dus ik kijk er enorm naar uit.
De nieuwe rubriek wordt vanavond gelanceerd met Alain Clark. Kijk je ook? Ik zal deze keer ook zelf eventjes in beeld komen. 19.00 uur. NPO1”.

Klik hier voor de website van Aimée.

De Sjaak #2 is uit!

Hij is uit: De Sjaak 2. Een glossy magazine voor en over Waalwijk. 128 pagina’s dik en 850 gram zwaar, dus De Sjaak voelt aan als een boek. En toch kost ie maar 7,95 euro. Dat is dus heel veel leesplezier voor een bescheiden bedrag.

sjaakdeels> Lees meer...

Drie pagina's Aimée de Jongh

image
Drie pagina’s maar liefst tikte collega Gerrit van den Hoven over de Waalwijkse striptekenares Aimée de Jongh. Dit vanwege haar verblijf op Lesbos en het stripverslag dat ze over de vluchtelingen daar maakte. Het verhaal over Aimée stond in het Brabants Dagblad van zaterdag 20 januari. Op Drawing the Times is haar verhaal in z’n geheel te lezen.

Geheime missie

Vanmorgen is een zware delegatie van Uitgeverij Baard & Kale op pad geweest. Op reportage, ergens in Waalwijk, voor De Sjaak. Dus vroeg de directie van de leukste uitgeverij in De Langstraat aan staffotograaf Luuk Aarts om een foto te maken van de beide auteurs van de uitgeverij aan de noeste arbeid. Maar dan wel een actiefoto die niet meteen zou verraden waar de heren hun creatieve arbeid aan het verrichten waren. Volgens Luuk is hij daar in geslaagd.
image

Alweer een afscheid

Het vertrek uit Waalwijk van het Brabants Dagblad is door de betrokken redacteuren gemarkeerd met meerdere momenten van afscheid. Het laatste in deze kleine reeks was een lunch vandaag met de finale ploeg die in De Langstraat en het Land van Heusden en Altena actief was en er kantoor hield. Dit keer om onze gewaardeerde chef Brigit Groeneveld uit te luiden. Zij heeft zich jaren met hart en ziel ingezet voor onze editie en haar redacteuren. Brigit werkt voortaan op verschillende fronten voor de editie Bommelerwaard. Het was een voorrecht om met haar samen te werken.

Dag

Grotestraat 287, Waalwijk.

Mijn afscheidsverhaal over de historie van het Brabants Dagblad in Waalwijk:
klik hier voor deel 1 (pdf)
Klik hier voor deel 2 (pdf)

Kantoor nu echt dicht

Het kantoor van het Brabants Dagblad in Waalwijk is echt dicht. De editiepagina’s voor de krant van donderdag 31 januari zijn er woensdag gemaakt. Over enkele uren staan de verhuizers voor de deur. We hebben een overgangsperiode van één dag. Dan kunnen de collega’s op hun eigen plek in de De Gruyterfabriek in Den Bosch aan de slag.
Op 2 januari 1961 verscheen de eerste editie ’voor Waalwijk en De Langstraat’ vanuit Waalwijk. Jan Keunen (nu 78) was de eerste en enige redacteur toentertijd. Hij ging ervoor in pension bij een hospita in de Venkelstraat in Waalwijk. Ik heb hem, Harrie van Oudheusden (96 en de oudste correspondent ter wereld, misschien) en oud-redacteur Maurice van Overbeek (67) dezer dagen gesproken voor een nostalgische terugblik op 52 jaar Brabants Dagblad in Waalwijk. Dat artikel verschijnt als het goed is vrijdag 1 februari in de krant, in de editie De Langstraat…
De laatsten der Mohikanen aan het werk in editiekantoor Waalwijk van het Brabants Dagblad.

Afscheid

Negentien redacteuren die het afgelopen decennium kort of langer in het kantoor in Waalwijk van het Brabants Dagblad hebben gewerkt, zijn deze week bij elkaar gekomen voor een gezellige lunch in een lokaal etablissement. Mooie herinneringen werden opgehaald. De redactie voor de editie De Langstraat en Land van Heusden en Altena gaat vanuit Den Bosch werken; dit als onderdeel van een grotere operatie om onder meer een betere krant en betere website te kunnen maken. Bekende gezichten blijven, maar enkele collega's veranderen van functie en daar ben ik er een van. Na veertien jaar Waalwijk ga ik weer in Tilburg werken, als onderwijsredacteur.
Met groot plezier heb ik in De Langstraat (Waalwijk, Heusden en Loon op Zand) gewerkt. Ik kijk met genoegen terug op de samenwerking met mijn collega's daar en met iedereen - nou ja, bijna iedereen - waarmee ik als journalist te maken kreeg. Ik heb er mooie verhalen kunnen maken (althans dat vind ik zelf) voor onze lezers. Dat vond ik een voorrecht...

image

Verhuizing naar Tilburg

Over twee weken vindt er wederom een verhuisoperatie plaats bij de redactie van het Brabants Dagblad. Dan vertrekt de redactie van de edities De Langstraat en het Land van Heusden en Altena naar Den Bosch om zich te voegen bij de rest van de Bossche clan van het Brabants Dagblad, in bedrijfsverzamelgebouw De Gruyter-fabriek. Voor mij betekent het echter een verhuizing naar Tilburg, waar ik achtergrondredacteur word, met als portefeuille onderwijs.
Het Brabants Dagblad verdwijnt hiermee na enkele decennia uit Waalwijk. Een historisch moment dus…
Volgens mij heeft medewerker Harrie van Oudheusden de hele historie van het Brabants Dagblad in Waalwijk meegemaakt; hij is dan ook al correspondent sinds 1946! Hij is nu 95 jaar en moet daarmee wel de oudste en de langst dienende krantencorrespondent van heel Nederland zijn. Misschien wel van heel de wereld….


image

Harrie van Oudheusden stelt een vraag aan Sjaak Koolen tijdens de presentatie van de columnbundel ’Iemand moet het doen’, waarin Van Oudheusden vereeuwigd is. 27 november 2012.

Kropholler

Het oude stadhuis van Waalwijk - ontwerp: Kropholler - is een te mooi pand om leeg te staan. Toch is dat nu al twee jaar zo. Deze week maak ik een verhaal over aanpassingen aan het monument. Te lezen in het Brabants Dagblad. Luuk Aarts heeft een prachtige fotoserie gemaakt over het interieur van het pand; te bekijken op de website Wolluk.nl.

Jozef Mahieu

Jozef Mahieu is een Waalwijkse amateur-beeldhouwer. Hij maakt mooie beelden uit steen. Voor de kunstpagina’s van de editie De Langstraat heb ik Mahieu geïnterviewd. Een aangenaam gesprek met een bevlogen beeldhouwer. Over een steen aanvallen, ritme en druipende was. Dat verhaal verschijnt binnenkort in het Brabants Dagblad.

Wending aan loopbaan

In de afgelopen veertien jaar ben ik verknocht geraakt aan De Langstraat. Een fijn werkgebied, met veel overeenkomsten met mijn woonplaats Tilburg. Dus neem ik over dik een maand met pijn in het hart afscheid van De Langstraat, mijn relaties daar en vooral van mijn collega’s van de edities De Langstraat en Land van Heusden en Altena, om mijn loopbaan voort te zetten in Tilburg. Voor de redactie in Tilburg ga ik vooral achtergrondverhalen schrijven. Terug naar Tilburg is het dus eigenlijk, want voor mijn tijd in Waalwijk, heb ik vijftien jaar met groot genoegen in Tilburg gewerkt, op diverse redacties van Het Nieuwsblad (van het Zuiden) en Brabants Dagblad.

Kersthuis Waalwijk enorm succes

De grote inzamelactie Kersthuis Waalwijk, gehouden van 13 tot en met 16 december in het centrum van Waalwijk, is een doorslaand succes geworden. Niet alleen was het vier dagen lang een groot feest in Waalwijk en groeide de saamhorigheid met het uur, de opbrengst was navenant: 121.412 euro. Klik op onderstaand bedankje om meer te lezen op de website van Kersthuis Waalwijk. Daar staat veel informatie op over deze actie, maar ook schitterende sfeerfoto’s van Luuk Aarts en Jan van Hoof.

Schermafbeelding 2012-12-24 om 13.46.48

Kersthuis Waalwijk

Kersthuis Waalwijk heeft als ambitie de grootste en meest meeslepende inzamelactie te worden die ooit in Waalwijk en De Langstraat heeft plaatsgevonden. De voortekenen zijn veelbelovend. Nu al zetten enkele duizenden mensen zich met hart en ziel in voor Kersthuis Waalwijk, het evenement dat van 13 tot en met 16 december plaats heeft op het Raadhuisplein en de Markt in Waalwijk. Enkele bekende Waalwijkers, onder wie journalist Sjaak Koolen van Het Brabants Dagblad, laten zich vier dagen opsluiten in het Kersthuis.
Ondertussen vinden allerlei evenementen en optredens plaats rond het Kersthuis. Verder staan er op de Markt twaalf kerstchalets waarin allerhande artikelen worden verkocht. Ook ligt er een ijsbaan in het centrum van Waalwijk. Er is deze vier dagen enorm veel te beleven in het centrum van Waalwijk, van optredens van het Don Kozakkenkoor tot een concert van The Shakin’ Arrows, een spinnig marathon, een Santa Run, een optreden van het Groot Waalwijks Koor en heel veel meer. Alle baten van Kersthuis Waalwijk gaan naar twee regionale goede doelen: hospice Francinus de Wind en Toon Hermans Huis Waalwijk. En de lokale omroep RTV Midden-Brabant zendt het hele evenement uit.



TO is gewoon Theodorus

De Waalwijkse rapper TO heet in het dagelijks leven Theodorus Fernando Misiedjan en in die naam lijken diverse culturen te schuilen. Dat is ook zo. Ik heb hem vrijdag 30 november geïnterviewd, voor een verhaal in de editie De Langstraat van het Brabants Dagblad. TO is een welbespraakte jongeman, met sterke ideeën over zijn werk en zijn toekomst. Ambitieus is hij ook. Hij investeert letterlijk en figuurlijk veel in zijn muzikale ontwikkeling. En in niets lijkt hij op het clichébeeld dat velen hebben van rappers. Het verhaal is gepland voor onze regionale kunst- en cultuurpagina’s van donderdag 6 december. Die vormen een mooie wekelijkse aanvulling op het dagelijkse regionieuws dat wij brengen.

Nieuw boekje Sjaak Koolen

Mijn collega Sjaak Koolen brengt 28 november 2012 een nieuw boekje uit: Iemand moet het doen en 49 andere columns van Sjaak Koolen. Een flink aantal mensen heeft belangeloos meegewerkt aan de totstandkoming van die uitgave, omdat de gehele opbrengst naar het goede doel gaat: Kersthuis Waalwijk.
Lees meer over het boekje op de website
VanG tekst en beeld.

Kunst

Ons fundament is de democratie, is de spreuk die groot en uitdagend in het stadhuis van Waalwijk prijkt. Nou, dit zijn de mannen die de democratie schragen: een burgemeester (Nol Kleingeld van Waalwijk), een oud-burgemeester (Henk Willems van Heusden) en twee letterknechten (Sjaak Koolen is de linkse) die de luis in de pels van de autoriteiten zijn...
Hoe komt dit kwartet in de hal van het Waalwijks gemeentehuis? Acht Waalwijkse ambtenaren laten er de hele maand mei zien dat ze meer in hun mars hebben dan ambtenaar zijn. Receptioniste Anny Boons schildert in haar vrije tijd. Nee, we hebben niet voor haar geposeerd, ze werkt vanaf foto’s. En nee, we wisten niet dat haar hobby tot deze eer zou leiden. Tijdens de expositie zijn ook prachtige andere kunstwerken te zien en fascinerende reisfoto’s van Joske Ten Bosch-Mosselman, over wie ik vorig jaar een groot verhaal heb geschreven, voor de serie Wereldreizigers. Die reisfoto’s zijn een aparte expositie waard; ik vraag me af hoe lang het duurt voordat iemand in Waalwijk wakker wordt en Joske een tentoonstellingsplek offreert…


Illuster kwartet

Oswald d'Aumerie (4)

De collectie kunstwerken die Oswald d’Aumerie vijftig jaar geleden aan zijn geboortestad Waalwijk schonk, wordt afgestoft en tentoongesteld. Dankzij Francesco van Mierlo van Kunstencentrum Waalwijk; in dat instituut heeft de expositie ook plaats. Die gaat vergezeld van enkele lezingen. De collectie is door de gemeente erg slecht beheerd: van de 217 werken zijn er nog maar 68 over; ik heb hier na veel speurwerk een paar artikelen over geschreven in het Brabants Dagblad. Een mooie journalistieke klus trouwens.
Mogelijk gaat de gemeente de resterende kunstwerken verkopen.

Bij de foto: nazaten van Oswald d’Aumerie bij de overdracht van zijn collectie door de Waalwijkse wethouder Henk Heuverling.

image

'Deze goede doelen staan dicht bij de mensen'

Het Kersthuis in Waalwijk gaat door en krijgt al flink vorm. Tijd om voor het Brabants Dagblad de stand van zaken op te maken. Zo begint mijn bijdrage in de editie De Langstraat.

De twee goede doelen waarvoor geld wordt in­gezameld tijdens de ac­tie ‘Kersthuis 2012’ zijn bekend: Hospice Francinus de Wind en Toon Hermans Huis Waalwijk. De inzamelactie is on­derdeel van een evenement dat ge­pland staat voor donderdag 13 tot en met zondag 16 december op het Raadhuisplein in het centrum vanWaalwijk. Naast het Kerst­huis, waarin enkele dagen beken­deWaalwijkers bivakkeren, biedt het evenement andere onderde­len, zoals een kerstmarkt en optre­dens van artiesten. Regionale om­roep RTV Midden-Brabant zendt het hele evenement ‘live’ uit.
De actie heeft twee doelen, stelt mede- organisator Hans Brekel­mans. „ Op een ludieke manier geld inzamelen voor twee geweldi­ge voorzieningen in Waalwijk. En in de feestmaand december extra sfeer brengen in het centrum van Waalwijk.”

Contact met de organisatie van het Kersthuis kan via e-mailadres: kersthuis2012@tele2.nl

bron: Brabants Dagblad, dinsdag 7 februari 2012

Luuk Aarts in Brabants Dagblad

Waalwijker Luuk Aarts is van beroep boekhouder. En ook nog bij de gemeente. Een ambtenaar dus. En als clichés altijd waar zouden zijn, dan zou Aarts dus een saaie man zijn. Maar dat is hij toch echt niet. Luuk Aarts is kleurrijk en creatief. Dat bewijst hij bijvoorbeeld al bijna een jaar op de website Wolluk.nl waarop prachtige foto’s die hij gemaakt heeft staan; Aarts laat zien dat hij zijn eigen omgeving op een bijzondere wijze in beeld weet te brengen.
Dat viel ook redactiechef Brigit Groeneveld van de Brabants Dagblad-editie De Langstraat op. Zij vroeg Aarts om een serie foto’s te maken van bekende plekken in deze regio, maar dan wel verrassend in beeld gebracht, op zijn Luuk Aarts dus. De eerste aflevering staat vandaag, donderdag 12 januari, in de krant. Begeleid door een interview met Aarts, die een onderhoudende gesprekspartner is. Ik kan me niet voorstellen dat het lang duurt voordat de foto’s van Luuk Aarts te zien zijn op een expositie in zijn eigen Waalwijk, in - ik noem maar wat - de centrale hal van het stadhuis, Theater De Leest of Kunstencentrum Waalwijk.


de man en zijn lens
Zelfportret van Luuk Aarts.

Robert de Vries

Waalwijker Robert de Vries is pas de zevende Nederlander die op elk van de zeven continenten de hoogste berg heeft beklommen. Zeven indrukwekkende bergen en dus een topprestatie. Robert vertelt op woensdag 11 januari in een interview in het Brabants Dagblad over zijn grote passie. Hij deed een mooie uitspraak in het interview: Een berg verover je niet, die laat jou toe. De Vries is een nuchtere Waalwijker, zonder poeha, geen avonturier, maar wel een man die heel weloverwogen zijn hobby bedrijft.


Robert de Vries

Oswald d'Aumerie (3)

Het Waalwijkse SGP-raadslid Richard Tiemstra heeft schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester en wethouders over de 'verdwijning’ van een groot deel van de kunstcollectie van Oswald d’Aumerie. 217 kunstwerken had deze in Waalwijk geboren kunstenaar en aristocraat in 1960 aan Waalwijk geschonken; daar zijn er nu nog 64 van over. Tiemstra is hier boos over; hij stelde zijn vragen naar aanleiding van twee artikelen die ik heb geschreven over deze kwestie.

Oswald d'Aumerie (2)

Het grootste deel van de kunstcollectie die Oswald d'Aumerie 51 jaar geleden aan Waalwijk schonk, is verdwenen uit het bezit van de gemeente. In 1960 gaf de kunstenaar 217 kunstwerken aan de gemeente waar hij in 1865 was geboren. In de hoop dat de collectie voor het nageslacht bewaard zou blijven. Waalwijk heeft nu nog 64 kunstwerken over deze schenking.
Waalwijk had het grootste deel van de nalatenschap van d'Aumerie in zijn bezit. Daarnaast hebben diverse musea in Nederland werken van de kunstschilder in hun collectie. Het Legermuseum in Leiden heeft veel tekeningen van d'Aumerie aangekocht. Wethouder Henk Heuverling betreurt het dat een groot deel van de collectie d'Aumerie is verdwenen.

Een nieuwsverhaal en een reconstructie van het verdwijnen’ van deze schilderijen staan in het
Brabants Dagblad van donderdag 29 december 2009.

Column met een staartje?

Ik heb een donkerbruin vermoeden dat een column van collega Sjaak Koolen in de editie De Langstraat van het Brabants Dagblad van zaterdag 24 december wel eens vergaande gevolgen kan krijgen. Dat glazen huis in Waalwijk waar hij over schrijft zou er namelijk best eens kunnen komen. Want de Waalwijkse Ina van Cromvoirt heeft de handschoen opgepakt en zij is nu eenmaal niet voor een kleintje vervaard, zo heeft ze al vele malen bewezen. Onlangs heb ik haar langdurig mogen interviewen. Het verhaal leverde veel reacties op.
Misschien kunnen beiden - in samenwerking met veel anderen - iets heel moois gaan betekenen voor hospice Francinus de Wind en Toon Hermans Huis Waalwijk. Wie doet mee met het Wollukse Glazen Huis?

Dit is de column van Sjaak Koolen.
> Lees meer...

Oswald d'Aumerie

Voor een artikel in het Brabants Dagblad ben ik al enkele weken - in Waalwijk - op zoek naar schilderijen van Oswald d’Aumerie (1865-1962). Deze kunstenaar schonk in 1960 maar liefst 217 schilderwerken aan Waalwijk, de plaats waar hij was geboren en de eerste zes jaar van zijn leven woonde. Ik ben benieuwd wat er van die 217 schilderwerken is geworden. Het mysterie nadert langzaam zijn oplossing...

Expositie Hans van der Ven

De editie De Langstraat van het Brabants Dagblad biedt vandaag weer twee extra kunst en cultuur-pagina’s. Met daarop onder meer een verhaal over de Waalwijkse amateurfotograaf Hans van der Ven. Hij exposeert een maand lang in het stadhuis van Waalwijk. Van der Ven maakt bijzondere foto’s, is steeds op zoek naar enerzijds emotie en verstilling en anderzijds naar het spel tussen licht en donker en tussen verschillende vormen. Ik heb al een voorproefje gehad van de foto’s die tijdens de expositie te zien zijn, omdat ik er een verhaal over geschreven heb, maar zal zeker de foto’s in het echt gaan bekijken. Wat trouwens de enige manier is om echt van fotografie te genieten. Van der Ven is niet karig in het afdrukformaat, dus dat wordt vast en zeker genieten.

De tentoonstelling is te zien van 30 sep­tember t/ m 28 oktober, op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur; dinsdag en don­derdag ook van 18.00 tot 20.00 uur. Het stadhuis van Waalwijk is te vinden aan de Taxandriaweg.

Venster op Waalwijk online

Maandag 12 september vond in de raadzaal van het stadhuis een studiemiddag plaats met als thema de Historische canon van Waalwijk in de klas. Tijdens deze middag werd uitleg gegeven over de educatieve toepassing van de Waalwijkse geschiedenis in het onderwijsprogramma naar aanleiding van het vorig jaar verschenen boek "Venster op Waalwijk. Een historische canon in dertig verhalen". Scholen in Waalwijk ontvangen op korte termijn elk 30 exemplaren van het boek voor gebruik in de lessen.
Aan het einde van de middag ging ook een begeleidende website online. Op www.regiocanons.nl/noord-brabant/waalwijk vind je de teksten en foto's van het boek "Venster op Waalwijk" met de geschiedenis van Waalwijk in een notendop vanaf de prehistorie tot nu. Maar de website biedt meer; ongepubliceerd beeldmateriaal, maar vooral ook allerlei mogelijkheden voor educatieve toepassingen van de vensters. Scholen kunnen teksten en beeldmateriaal direct in de les gebruiken via het digibord of via de optie 'canon in de klas'  kijken welke educatieve producten en uitstapjes er nog meer over het onderwerp beschikbaar zijn. Bij elk venster vind je bij welk van de venster van de Nederlandse canon het Waalwijkse aansluit en bij welk van de tien tijdvakken de tekst hoort. Neem eens een kijkje.

poster van de canon
Bron: website gemeente Waalwijk

Ron Beumer

Vandaag weer twee extra pagina’s kunst en cultuur in de editie De Langstraat van het Brabants Dagblad. Met een interview met de Kaatsheuvelse kunstenaar Ron Beumer, die in Waalwijk werkt. Beumer maakt bijzondere kleurenetsen, van niet voor de hand liggende onderwerpen als pieren, vuurtorens, sloepen en bruggen. Het grensgebied van water en land fascineren hem. Begin oktober heeft Beumer een expositie in Waalwijk.
Wie nog nooit van de Broeders Goedemoord heeft gehoord mag deze editie van het Brabants Dagblad niet missen.

Actie!

Een artikel over de met uitzetting bedreigde Irakese familie Al Delfi (zie een eerder blogonderwerp) heeft voor enige beroering gezorgd in Waalwijk. Van diverse kanten wordt de familie hulp aangeboden. Ook heeft de gemeenteraad over deze kwestie gesproken. Diverse gemeenteraadsleden hebben hun partijgenoten in Den Haag opmerkzaam gemaakt op de schrijnende situatie van deze vluchtelingen. Ik hoop dat niemand het mij kwalijk neemt dat ik het prettig vind dat mijn woorden tot deze daden hebben geleid.
Klik hier voor artikel pagina 1 Klik hier voor artikel pagina 2

Voorleeswedstrijd

Uit elf basisschoolkampioenen is op 11 januari in Theater De Leest de beste jonge voorlezer van Waalwijk gekozen. De organisatie was in handen van Bibliotheken Waalwijk; de medewerkers van de bieb hadden hun zaakjes perfect op orde. Dat maakte het voor de drie juryleden, waarvan ik er een was, een stuk gemakkelijker om uit de deelnemende leerlingen de beste te kiezen. Hoewel....de kwaliteit van de voorlezers was hoog. En gelukkig de diversiteit van gekozen boekfragmenten ook. Een leuke ervaring. Ik heb graag meegedaan omdat het belangrijk is dat de jeugd leest. En dan vind ik niet alleen uit eigenbelang...

Extra druk van de reünie

Het boekje 'De reünie en 50 andere columns van Sjaak Koolen' is een groot succes in Waalwijk en omstreken. Binnen één week was de eerste oplage van 250 stuks volledig uitverkocht. Er is dan ook meteen een tweede druk gekomen. Die hebben we inmiddels ook bijna helemaal uitgeleverd aan lokale boekhandels. Die zijn er erg enthousiast over. Ze kunnen de boekjes mooi presenteren in een speciale 'Sjaak Koolen-display'. Het was erg bevredigend om met enkele collega's van het Brabants Dagblad - voorop natuurlijk Sjaak Koolen, de schrijver van de spraakmakende columns - dit boekje te hebben kunnen maken. Dat het zo aan zou slaan, hadden we niet verwacht. In één boekhandel, The Read Shop in Waalwijk, staat het boekje op de tweede plaats in de top tien van meest verkochte boeken, na Dan Brown met 'Het verloren symbool'.

Derde editie BDBD

Het Derde Brabants Dagblad Bibliotheek Debat in de bieb van Waalwijk had plaats op woensdag 18 november. Het thema was: Wonen, winkelen en werken in Waalwijk-centrum. Het was een levendige avond, mede dankzij de aanwezigheid van diverse prominente ondernemers. Vanuit het gemeentebestuur waren drie van de vier wethouders aanwezig en meerdere raadsleden. In de pauze en de nazit werd er flink genetwerkt.
De organisatie van BDBD was als steeds in handen van Bibliotheken Waalwijk en Brabants Dagblad. Opnieuw zorgden de Jan van Brussel Band en het cabaretduo Curieus voor de lichte noot. En net als in de beide eerdere edities probeerden mijn BD-collega Sjaak Koolen en ik het debat in goede banen te leiden.


image
BD-journalist Sjaak Koolen laat de Waalwijkse ondernemer Berry van Noije aan het woord.
Foto Frank Trommelen

Presentatie De reünie

Onder grote belangstelling is het boekje 'De reünie en 50 andere columns van Sjaak Koolen' op woensdag 25 november gepresenteerd in de bibliotheek van Waalwijk. Na de uitreiking van het eerste exemplaar door Brabants Dagblad-hoofdredacteur Annemieke Besseling aan Sjaak Koolen (foto) las de BD-redacteur en -columnist een speciale column voor. Daarna waren de rollen voor één keer omgedraaid en werd Sjaak geïnterviewd en niet door de minste: burgemeester Nol Kleijngeld van Waalwijk. Na de pauze konden de aanwezigen vragen stellen aan Sjaak Koolen en met hem in discussie gaan over zijn boekje en zijn werk. Ook dat deel van de avond verliep zeer geanimeerd. Het boekje is een echte Brabants Dagblad-productie: vormgeefster Sandra van de Laar, adjunct-hoofdredacteur Ton Rooms, PR& Sponsormanager Frank van Kempen en de fotografen Frank Trommelen, Patrick Guitjens en Albert van den Boomen werkten eraan mee. Ik mocht de eindredactie en coördinatie doen en ook de presentatie organiseren.

meer over dit boekje:
klik hier

Het Grote Lijsttrekkersdebat - BDBD4

In Het Grote Verkiezingscircus hoort het er elke vier jaar bij: het lijsttrekkersdebat van het Brabants Dagblad. In het editiegebied waar ik werk, werden ze gehouden in de gemeenten Heusden en Waalwijk. In die laatste gemeente presenteerden mijn collega Sjaak Koolen en ik het debat. Het was het vierde debat dat plaats had onder de noemer Brabants Dagblad Bibliotheek Debat. Alleen was de bibliotheek dit keer niet de locatie, maar het gemeentehuis van Waalwijk. De gemeente Waalwijk was mede-organisator, vandaar. Te midden van drie tribunes in de nieuwe raadzaal voerden de negen lijsttrekkers een levendig debat. De meesten waren scherp, maar met respect voor elkaars standpunten. De presentatie was een leuke klus. Er waren ongeveer 170 toehoorders. De verkiezingen voor de gemeenteraad hebben plaats op 3 maart.

image
De Statler & Waldorf van het Brabants Dagblad ondervragen de lijsttrekkers in het vierde BDBD.
Foto Frank trommelen

Opgenomen in Brabant Collectie

Het boekje 'Van herberg tot leescafé', een kleine geschiedenis van de bibliotheek in Waalwijk' is opgenomen in de Brabant Collectie van de Universiteit van Tilburg. Ik heb dat boekje met veel plezier geschreven voor Bibliotheken Waalwijk. Het is op 18 januari 2010 gepresenteerd, bij het afscheid van bieb-directeur Dini de Kort.

Presentatie Venster op Waalwijk

Het boek 'Venster op Waalwijk - Een historische canon in dertig verhalen' is donderdagmiddag 25 november geprestenteerd door burgemeester Nol Kleijngeld van Waalwijk. Dat gebeurde tijdens een geanimeerde bijeenkomst voor ongeveer zestig aanwezigen in de bibliotheek van Waalwijk. De burgemeester, die zelf twee van de dertig hoofdstukken geschreven heeft, had voor de aanwezigen een leuke historische quiz in petto bij die presentatie. Daaruit bleek, zelfs in dit selecte gezelschap, dat veel Waalwijkers nog bijgespijkerd kunnen worden als het om hun parate kennis van de lokale geschiedenis gaat. Wat nog maar eens onderstreept dat dit boek als geroepen komt in de gemeente Waalwijk.... De verkoop van het boek is dezelfde dag begonnen. De eerste reacties - tijdens de presentatie in de bieb en in de Waalwijkse boekhandel The Read Shop - zijn uiterst positief. Wat mij als een van de schrijvers en mede-eindredacteur van het boek uiteraard veel plezier doet. Het boek verdient een groot publiek, wat voor een verkoopprijs van 10 euro in deze feestmaand toch mogelijk moet zijn.
burgemeester nol kleijngeld tijdens de presentatie

Prinses Máxima krijgt 'mijn' boek

Prinses Máxima bezocht vrijdag 28 januari sociaal cultureel centrum Den Bolder in Waspik. Bij die gelegenheid nam ze ook een kijkje in de bibliotheekvestiging die in dat complex te vinden is. Máxima vertrok niet met lege handen uit de bieb: ze kreeg een lidmaatschap voor het leven en een exemplaar van het boek 'Van herberg tot leescafé. Een kleine geschiedenis van de bibliotheek in Waalwijk', dat ik mocht schrijven voor Bibliotheken Waalwijk. Het boek is op 18 januari 2010 verschenen. De publicatie markeerde twee belangrijke gebeurtenissen voor de Waalwijkse bibliotheken: de fusie met Bibliotheek Midden-Brabant en het afscheid van Dini de Kort die ruim twintig directeur van de Waalwijkse bieb was geweest. Locatiemanager Hetty van Doesburg van de bibliotheek in Waspik zat in het productiegroepje van dit boek. Ze vond het een leuk idee om het boek in 'haar' bieb aan prinses Máxima cadeau te geven. Hetty's uitnodiging om het boekje zelf aan prinses Máxima aan te bieden, moest ik vanwege drukke werkzaamheden afslaan.
prinses maxima in de bieb van waspik krijgt het beste boek uit de collectie cadeau

Jurydienst

Maandag 28 februari vond in Theater De Leest in Waalwijk de spannende lokale voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd plaats. Tien jonge kandidaten lazen daar voor een goed gevulde zaal supporters voor. Nina Janssens van basisschool Vrijhoeve in Sprang-Capelle werd de winnaar. Voor het tweede jaar op rij mocht ik in de jury zitten, dit keer als voorzitter. De andere juryleden waren Geert van de Ende van De Leest en Dini de Kort, voorheen directeur van Bibliotheken Waalwijk. Opnieuw was het een leuk evenement en weer perfect georganiseerd door Hetty van Doesburg en andere medewerkers van de bibliotheek.
image

Aanhoudende belangstelling

De vraag naar het eind vorig jaar verschenen boekje ‘Venster op Waalwijk’ blijft aanhouden. Dat vertelt eigenaar André van Gastel van de Waalwijkse boekhandel Plantage Books & More desgevraagd. Het boekje is daar uitverkocht, net als bij The Read Shop van zijn collega Berry van Noije. Van Gastel: “Ik had er al weer honderd kunnen verkopen, maar helaas is het al enkele maanden uitverkocht”. Het boekje verscheen afgelopen najaar, mede dankzij steun van de gemeente Waalwijk, in een oplage van drieduizend stuks. Een deel daarvan ging naar scholen in Waalwijk, als gift van de gemeente. Aan het boekje werkten ongeveer twintig auteurs mee.

Poppenstee

Het voordeel van de zomerperiode is dat we ook eens uit kunnen pakken met verhalen die anders niet of veel korter de krant halen. De editie De Langstraat van het Brabants Dagblad heeft deze zomer een paar mooie leesverhalen gebracht. Met veel plezier heb ik een kijkje genomen bij de galerie en atelier De Poppenstee aan ’t Vaartje in Waspik. Daar maakt Bets van Boxel al 25 jaar bijzondere poppen. Vanaf het begin geholpen door haar man Jos en sinds 15 jaar door dochter Amy. Aardige, creatieve mensen. Wie bij het fenomeen poppen vooral denkt aan Barbie en Ken, zou eens op de website van De Poppenstee moeten kijken.

Wereldreizigers

image
Joske Mosselman en Jip Ten Bosch uit Drunen zijn de eerste hoofdpersonen van de zomerserie Wereldreizigers in de editie De Langstraat van het Brabants Dagblad. De afleveringen wordt geïllustreerd met veel foto’s die de geïnterviewden zelf gemaakt hebben. Joske Mosselman, die als communicatieadviseur werkt bij de gemeente Waalwijk, is een begenadigd fotografe. Voor wie een expositie wil maken van reisfoto’s, kan ik Joske van harte aanbevelen. Ze heeft een goed oog voor compositie. Van hun laatste reis hebben Joske en Jip een blog gemaakt.

Wieke Hoeke

De editie De Langstraat van het Brabants Dagblad is sinds enige tijd uitgebreid met wekelijkse lokale opinie- en economiepagina’s. De volgende uitbreiding worden lokale pagina’s kunst en cultuur; die verschijnen wekelijks op donderdag. De laatste weken hebben we lezenswaardige verhalen gehad over onder meer de muziekgroep SeriouS en fotografe Wieke Hoeke. Laatstgenoemde is een talentvolle jonge Waalwijkse fotografe. Haar werk is - nu al - de moeite waard. Het zou mooi zijn als ze in haar eigen woonplaats een expositie kan houden.
werk van wieke

Presentatie 'Van herberg tot leescafé'

De laatste maanden ben ik erg druk geweest met het maken van een boekje voor Bibliotheken Waalwijk: 'Van herberg tot leescafé. Een kleine geschiedenis van de bibliotheek in Waalwijk'. De drie bibliotheken in Waalwijk zijn per 1 januari 2010 gefuseerd met Bibliotheek Midden-Brabant. Het afscheid van een zelfstandige bibliotheek in de gemeente Waalwijk én het afscheid van biebdirecteur Dini de Kort wilden enkele mensen van de bibliotheek - Rianne de Bie, Hetty van Doesburg en Anneke Laros - niet zomaar voorbij laten gaan. In het geheim wilden zij daarom een boekje laten maken over de historie van de Waalwijkse openbare bibliotheek, die sinds 1961 bestaat. Dat boekje is er dankzij de belangenloze inzet van velen (en door enkele gulle sponsors) ook gekomen; ik mocht het schrijven. Het boekje is tijdens de afscheidsreceptie van Dini de Kort gepresenteerd, op maandag 18 januari. Alle aanwezigen kregen het als relatiegeschenk mee naar huis. Het boekje is ook aangeboden aan sponsors, relaties en aan het gemeentebestuur van Waalwijk.
Het is een mooi boekje geworden, dankzij het ontwerp van vormgeefster Marja van de Ven (van Studio Marja van de Ven uit Waalwijk en van het Brabants Dagblad). Mijn BD-collega Sjaak Koolen verzorgde de eindredactie. De foto's in het boekje zijn van onder anderen Leo de Kort, Dick Sars en Frank Trommelen. De historische foto's zijn ter beschikking gesteld door het Gemeentearchief Waalwijk. De productie was in handen van Rianne de Bie, Hetty van Doesburg en Anneke Laros.

image