Wie schrijft, die blijft!

JOHAN VAN GRINSVEN IS JOURNALIST, AUTEUR EN WEBONTWERPER

Lees mijn mediablog!







CV, CONTACT, COLOFON & COPYRIGHT

BEKNOPT CV:
onderwijzer, journalist (alle journalistieke disciplines), winnaar twee persprijzen, auteur van diverse non-fictieboeken, ontwerper websites, mede-oprichter Uitgeverij Baard & Kale

33 jaar als journalist op de teller (en die loopt gewoon door...)

Stacks Image 129259
Mijn naam zal u niet ontgaan zijn. Mijn beknopt cv elders op deze webpagina heeft u mogelijk al gelezen. Mocht u die informatie te summier vinden, dan zijn onderstaande alinea's speciaal voor u bedoeld...
Ik ben een gediplomeerde onderwijzer én een gediplomeerde journalist. Beide opleidingen heb ik in Tilburg gevolgd. Ook heb ik cursussen middle management en public relations met succes afgerond. Na mijn afstuderen heb ik gastcolleges gegeven aan de Academie voor Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, over het beeld van de journalist in de film.

Sinds juni 1984 werk ik bij Het Nieuwsblad (van het Zuiden) en na een fusie bij het Brabants Dagblad. Ik heb allerlei functies gehad bij 'de krant', waaronder regioredacteur, jongerenredacteur, politieverslaggever, redacteur wonen en lifestyle en redacteur recreatie en toerisme. Ook ben ik medewerker van de filmredactie en de muziekredactie geweest. In de afgelopen jaren heb ik zo ongeveer alle journalistieke genres beoefend die er bestaan en in totaal vele duizenden artikelen geschreven. Voor drie redacties heb ik columns geschreven: wonen (‘Een eigen huis’), reizen (‘Op reis’) en de regioredactie De Langstraat, waar de column gewoon ‘column‘ heet. Wat niet eens zo’n gekke naam is…

Twee persprijzen

Voor mijn werk als toerismeredacteur heb ik twee prijzen gewonnen: de Silver Goose Award (van het Canadese toerismebureau in Nederland) en de Persprijs Toerisme (voor de beste toerismeredactie van het land).

Na een periode als coördinator van de regioredactie De Langstraat en Land van Heusden en Altena van het Brabants Dagblad ben ik weer als verslaggever aan de slag gegaan. Mijn standplaats was tot 1 februari 2013 Waalwijk. Daarna heb ik gewerkt als achtergrondredacteur - met onderwijs als specialisatie - voor de Tilburgse editie van het Brabants Dagblad. Vanaf 20 mei 2015 werkte ik als algemeen verslaggever vanuit het Brabants Dagblad-kantoor in den Bosch; mijn specialisme was ook daar onderwijs. Sinds december 2015 werk ik op de regioredactie Meierij (Boxtel, Haaren, Schijndel, Sint-Michielsgestel); ik schreef in het begin vooral over Haaren, daarna over Boxtel en sinds kort weer over Haaren.

VRIJ WERK

Mijn eerste boek is uitgegeven in 1989: 'Het jukeboxvirus, de geschiedenis van de jukebox in Nederland'. Die titel is uitgebracht door Uitgeverij Van de Moosdijk in Someren. Het is inmiddels een collectors item onder jukeboxfans. In 2009 verscheen 'Stan Storimans - Oog op de wereld' en in 2010 'Van herberg tot leescafé - Een kleine geschiedenis van de bibliotheek in Waalwijk'. Aan het boek 'Venster op Waalwijk - Een historische canon in dertig verhalen' (verschenen in november 2010) heb ik als schrijver, eindredacteur en lid van de projectgroep meegewerkt. In november 2009 verscheen het boekje 'De reünie en vijftig andere columns van Sjaak Koolen'. Voor deze verzameling fraaie columns van mijn Brabants Dagblad-collega Sjaak Koolen heb ik de eindredactie en een deel van de productie gedaan. Dat heb ik herhaald bij het tweede boekje van Sjaak Koolen: 'Iemand moet het doen en 49 andere columns van Sjaak Koolen', dat op 27 november 2012 verscheen.
Verder ben ik mede-oprichter en lid van het schrijverscollectief De Gevulde Heren (voorheen Bananenijs). Dat bracht vanaf 1980 diverse dichtbundels (zoals 'Poëzie tegen J. R. Ewing') en een tijdschrift uit in Tilburg en omgeving. In 2013 zijn mijn collega Sjaak Koolen en ik de fictieve uitgeverij Baard & Kale begonnen. Wat zowaar een heuse uitgeverij is geworden. Begin november 2015 bracht Uitgeverij Baard & Kale een glossy magazine over Waalwijk uit: De Sjaak.

CONTACTFORMULIER

COLOFON & COPYRIGHT

Colofon

Teksten: Johan van Grinsven
Ontwerp website: 013 Media
Foto's: Johan van Grinsven, Andy Smulders, Frank Trommelen, Frans van Halder, Hetty Meijer, Jon Loek/Team Peter Stigter, Joske en Jip ten Bosch, Kuido Merits, Lara van Grinsven, Lauran Wijffels, Luuk Aarts, Marie-Thérèse Kierkels, Rik Goverde, Robert de Vries, Virginy Joosen, Wieke Hoeke, Persburo Van Eijndhoven/Beeld Werkt, Jack Aarts

Rechten

Het auteursrecht van informatie en beeldmateriaal op deze website berust bij de genoemde fotografen of bij Johan van Grinsven. Dit geldt eveneens voor andere illustraties, logo's en dergelijke. Het is niet toegestaan zonder toestemming van Johan van Grinsven (of de andere belanghebbenden) informatie en beelden van deze website te kopiëren, op enigerlei wijze openbaar te maken, te gebruiken, te vermenigvuldigen en/of te bewerken.