JOHAN VAN GRINSVEN

REIZEN MAAKT


rijk


Travel teaches as much as books

Youssou N'Dour

9 jaar redacteur reizen en toerisme

Wie voor zijn werk de halve wereld over mag reizen (vaak in aangenaam gezelschap) is een bevoorrecht mens. Mijn ervaring: hoe langer je ergens bent hoe meer nuances je ziet.


Geen vakantie


Van 1989 tot 1999 heb ik gewerkt op de consumentenredactie van Brabant Pers (later VNU Dagbladen). Eerst twee jaar als redacteur wonen en daarna negen als redacteur reizen en toerisme. In deze functie heb ik veel nieuws- en achtergrondverhalen en ook columns geschreven over toerisme en recreatie en daarnaast talloze reisreportages in binnen- en buitenland. Het was een interessante en enerverende tijd, want op reis werden doorgaans zoveel mogelijk ervaringen en activiteiten in één dag gepropt. Een vakantiegevoel heb ik dan ook zelden gehad... Maar bevoorrecht voelde ik mij wel!

Stacks Image 447

Altijd onafhankelijk


In deze reisjaren heb ik niet alleen veel gezien en gedaan, maar ook veel aardige en bevlogen mensen ontmoet: collega’s van andere media en ook vertegenwoordigers van reisorganisaties, verkeers- en pr-bureaus. Soms was er een spanningsveld tussen journalistiek en commercie maar een conflict is het nooit geworden. Simpel omdat ik voor een reis altijd zeker kon stellen dan mijn journalistieke onafhankelijkheid gewaarborgd was. Overigens kostte dat bij de meeste vertegenwoordigers van de reisbranche weinig moeite, omdat ze het belang van onafhankelijke journalistiek inzagen. Ik heb dan ook altijd kunnen schrijven wat ik wilde, ook kritische reisverhalen. En de weinige keren dat ik het gevoel had dat dat niet zou lukken, was het parool heel eenvoudig: thuisblijven.

Stacks Image 449

Niet meer dan 'n tijdsbeeld


Enige praktische waarde hebben mijn reisverhalen vandaag de dag niet meer: ze zijn immers twintig jaar of nog langer geleden geschreven. Een tijdsbeeld geven ze wel (ook al is dat in veel gevallen in zwart-wit). Ach en misschien vormen ze ondanks hun ouderdom toch interessant vergelijkingsmateriaal voor degenen die voor- of nadien een bestemming hebben bezocht…
Van een paar landen, zoals Vietnam, weet ik in ieder geval zeker dat er sindsdien veel veranderd is. Ik was daar toen de toerismeindustrie nog in de kinderschoenen stond.

Stacks Image 451
Stacks Image 432

De oude man en zijn muilezel en andere verhalen

Klik op knoppen voor verhalen over nabije of verre bestemmingen

Klik op een punt om naar een reisverhaal te gaan of kies hieronder voor de klassieke manier van navigeren

Of navigeer op de ouderwetse manier

Klik op een vakje om naar het verhaal te gaan

Voor mijn werk als redacteur reizen en toerisme van VNU Dagbladengroep heb ik twee prijzen gekregen: de Silver Goose Award en de Persprijs Toerisme


De Silver Goose Award werd toegekend vanwege mijn paginagroot verhaal over Toronto, Canada.
De Persprijs Toerisme werd tijdens de Vakantiebeurs 1999 toegekend voor de totale productie aan reisverhalen die via de VNU-reizenredactie in de aangesloten kranten werd gepubliceerd.

JOHAN VAN GRINSVEN


Onderwijzer, journalist, winnaar twee persprijzen, auteur van diverse non-fictieboeken, ontwerper websites, mede-oprichter Uitgeverij Baard & Kale.

Stacks Image p435_n5

MOTTO


Your easy reading
is damned hard writing

Nathaniel Hawthorne